To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.
8HitBoy
Podporte scifi.sk
Uplynulý rok bol bohatý aj na kvalitnú mangu, vydávanú v českom jazyku. České vydavateľstvo CREW nám prinieslo viaceré overené klasiky, ale aj rôzne príjemné prekvapenia. Pozrime sa spolu na krátky prehľad toho naj!


Full Metal Alchemist - Fullmetal alchemist - ocelový alchymista Fullmetal alchemist - ocelový alchymista
Full Metal Alchemist - Fullmetal alchemist - ocelový alchymista Disclaimer
Fullmetal Alchemist - Ocelový alchymista
Fullmetal Alchemist je všeobecne považovaný za jednu z najlepších máng všetkých čias. Príbeh bratov Alphonsa a Edwarda Elricovcov pokračoval v tomto českom vydavateľstve aj v roku 2020. Kultová steampunková sága dokáže aj po rokoch čitateľa chytiť za srdce a teší sa obrovskej priazni fanúšikov. Priznajte sa, pre koľkých z vás bol práve Fullmetal Alchemist jedným z prvých kontaktov s anime a mangou?


Attack on Titan - české vydanie Attack on Titan - české vydanie
Attack on Titan - české vydanie Disclaimer
Ďalšie veľké meno na našom zozname máng, ktoré vychádzali v roku 2020 je Attack on Titan (Shingeki no Kyojin). Mladý Eren chce vyzabíjať všetkých titanov, obrovské humanoidné príšery, ktoré zničili jeho mesto a pripravili ho aj o jeho najbližšieho človeka. Podarí sa mu to? Animovaná podoba tohto vynikajúceho príbehu je v súčasnosti vo svojom absolútnom finále, v týchto týždňoch vychádza štvrtá a posledná séria tohto nemenej úspešného seriálu. Práve preto sa budeme ešte Attack on Titan v najbližšej dobe určite na našej stránke venovať!


Green Blood - české vydanie Green Blood - české vydanie
Green Blood - české vydanie Disclaimer
Green Blood je skvelou mangou z pera majstra desu Masasumiho Kakizakiho. Príbeh bratov Lukea a Brada Burnsovcov, ktorí sa pokúšajú nájsť svoj kúsok šťastia, svoj americký sen, v alternatívnej verzií New Yorku krátko po americkej občianskej vojne, je skutočne bezútešný a mimoriadne nepríjemný kúsok. Vynikajúci storytelling v kombinácií s Kakizakiho detailnou a expresívnou kresbou vytvára jedinečný zážitok.


My Hero Academia - české vydanie My Hero Academia - české vydanie
My Hero Academia - české vydanie Disclaimer
My Hero Academia, ktorá v češtine vychádza pod názvom Moje hrdinská akademie, je mnohými fanúšikmi považovaná za akýsi Dragon Ball tejto doby. Príbeh je zasadený vo svete, v ktorom vyše troch štvrtín ľudí v sebe objavilo nadprirodzené schopnosti, pričom jedni ich používajú na zločin, druhí na konanie dobra. Hlavný hrdina, Izuku, šikanovaný preto, že on žiadnu schopnosť nemá, veľmi túži stať sa hrdinom. Naskočte s ním na túto zábavnú cestu osobnostnej premeny, plnú humoru a nadprirodzených bitiek! Zábavné, akčné čítanie, ktorého fanúšikovia majú, súdiac podľa množstva cosplayerok, prezlečených za Himiko Togu, svoje zastúpenie aj u nás!


Berserk 2. Obálka prvého českého vydania mangy (Crew, 2020)
Berserk 2. Obálka prvého českého vydania mangy (Crew, 2020) / Zdroj Disclaimer
Manga Berserk bola vyhlásená samotnými fanúšikmi a čitateľmi vydavateľstva CREW v online hlasovaní za najlepšiu mangu roku 2020. Túto legendárnu dark fantasy mangu o šermiarovi Gutsovi má u nás pod palcom náš obľúbený Cyberstorm. Jeho pohľad na túto mangu si môžete prečítať tu. Príbeh ako z dobrého sword & sorcery, plný obludných príšer, ktorým ako jediný dokáže čeliť práve Guts, ktorý je na svojej životnej ceste hnaný len a len čistou pomstou. Tvrdé, kruté, krvavé. Hoci rozhodne nie je pre každého, Berserk je geniálnym príbehom.


Ateliér špicatých klobúkov Ateliér špicatých klobúkov
Ateliér špicatých klobúkov Disclaimer
Prejdime po toľkej bezútešnosti na niečo príjemnejšie! Ateliér špičatých klobouků je pre mňa bez akejkoľvek konkurencie manga roku. Navyše aj obrovské prekvapenie roku! Príbeh malej Coco, ktorá sa rozhodla stať čarodejníčkou, aj napriek tomu, že sa narodila bez štipky mágie v krvi, je jedným slovom okúzľujúci. Medzi najväčšie plusy tejto mangy patrí prekrásna kresba, výborné, civilne pôsobiace postavy, zaujímavé opisy mágie a príjemný feelgood dej. Recenziu nájdete tu.


Zaslíbená Země Nezemě - české vydanie Zaslíbená Země Nezemě - české vydanie
Zaslíbená Země Nezemě - české vydanie Disclaimer
Jedným z najväčších anime/manga hitov súčasnosti je aj The Promised Neverland, ktorý v češtine vychádza pod menom Zaslíbená Země Nezemě. To, čo sa na začiatku vyzerá ako príjemný, aj keď jemne smutný príbeh o deťoch zo sirotinca, sa v okamihu mení na šialenú dystopiu a boj o holý život. The Promised Neverland je napínavá manga plná postáv, ktoré si bleskovo zamilujete. Napínavé, desivé, intenzívne. Choďte do toho!


Čarodějova Nevěsta - české vydanie Čarodějova Nevěsta - české vydanie
Čarodějova Nevěsta - české vydanie Disclaimer
V minulom roku taktiež pokračovala aj menšia, ale o to zaujímavejšia séria Čarodějova Nevěsta (The Ancient Magus' Bride). Táto manga má pomerne bizarný námet - hlavná hrdinka, sirota Chise, sa jedného dňa rozhodne ponúknuť samú seba do aukcie, aby si takýmto spôsobom našla nový domov. Takto sa dostáva do domu obrovského mága so zvieracou lebkou miesto hlavy, Eliasa Ainswortha. Čarodějova Nevěsta je romantický slice of life, ktorý zaujme nielen mladé dievčatá.


Orange - tretí zväzok - česky Orange - tretí zväzok - česky
Orange - tretí zväzok - česky Disclaimer
V podobnom duchu je ladená aj rom-com slice of life manga Orange. Orange rozoberá veľmi zaujímavý koncept známy aj z iných diel fantastiky - keby ste vedeli, ako presne veci vo vašom živote dopadnú, zmenili by ste niečo? Robili by ste niečo inak? Hlavná hrdinka, Naho, dostane list od svojho o desať rokov staršieho ja. Naho z budúcnosti popisuje našej hrdinke deň po dni, situáciu po situácií všetko, čo sa jej má prihodiť a varuje ju pred veľkým nešťastím, ktoré má nastať, ak Naho svoje rozhodnutia nezmení. Skvelé čítanie s krásnou kresbou. Doposiaľ vyšli v češtine tri z celkového počtu šiestich zväzkov tohto príbehu. Recenziu od našej Veroniky si môžete prečítať tu.


Pokémon manga - české vydanie Pokémon manga - české vydanie
Pokémon manga - české vydanie Disclaimer
A náš zoznam ukončíme vo veľkom štýle, obrovskou legendou menom Pokémon. Prvé dva zväzky, ktoré boli vydané v češtine, nám približujú príbeh troch pokémonských trénerov menom Red, Blue a Green, ktorí za pomoci svojich pokémonov vo svete Kanto bojujú nielen s výzvou získať všetkých osem odznakov a kvalifikovať sa tak do pokémonskej ligy, ale aj so zlovoľným Raketovým tímom. Začítajte sa do tejto mangy a znovu sa preneste do svojich detských čias!

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.