To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
V rámci bilancovania roku 2020 sa tentokrát pozrieme aj na anime! Hoci sa to tak na prvý pohľad nemusí zdať, aj na poli anime sa toho urodilo požehnane. V rámci našej anime/manga redakcie sme dali dohromady tento zoznam toho najzábavnejšieho, najbláznivejšieho, najštýlovejšieho a skrátka najlepšieho, čo anime v uplynulom roku ponúklo. Nech sa páči!
***

Dorohedoro
Dorohedoro je nádherný bizár. V tomto postapokalyptickom svete spoznávame dve paralelné dimenzie - The Hole, teda dimenziu nás, ľudí, a The Sorcerers’ World, teda miesto, kde prežívajú čarodejníci, ktorí dokážu medzi týmito dvoma svetmi plynule prechádzať. Čarodejníci, ako nám napovedá už ich meno, dokážu používať rôzne, veľmi zaujímavé druhy mágie. Náš hlavný hrdina, Caiman, sa stal obeťou jedného z týchto magických trikov, keď sa prebúdza s hlavou plaza a bez akejkoľvek spomienky na svoj minulý život. Postupné odkrývanie Caimanovej minulosti a skutočnej identity je tak parádna bláznivá jazda, že som sa prakticky nemohol odtrhnúť od obrazovky. Ak vás bavia bizarné príbehy s originálnymi postavami a šialenými dejovými zvratmi, Dorohedoro bude pre vás zásahom do čierneho.
Odporúča: 8HitBoi
Dorohedoro - trailer Disclaimer
***

In/Spectre
Keď bola naša hrdinka, Kotoko, ešte len malým dievčatkom, dali jej tajomní duchovia titul Bohyne múdrosti a požiadali ju, aby sa stala akousi vyjednávačkou, prostredníčkou medzi svetom ľudí a duchov. Prečo sa tak mocná a vznešená dievčina zaujíma o obyčajného mladého muža menom Kuro? Alebo… žeby s ním nebolo všetko tak úplne v poriadku? Z nejakého dôvodu predsa tento mladík duchov zaujímať musí! Títo dvaja vytvárajú nečakane zábavnú a dynamickú dvojku, ktorá spoločne rieši množstvo nadprirodzených dobrodružstiev. Zábavný, s láskavým humorom, ale aj nabitý akciou, taký je tento seriál, ktorý bol pre mňa príjemným prekvapením uplynulého roku.
Odporúča: 8HitBoi
虚構推理 - Trailer - In/Spectre trailer Disclaimer
***

Kaguya Sama: Love is War
Najlepšie anime uplynulého roku. Prvá séria Kaguya Sama bola jedným z najlepších anime roku 2019, kedy nás uchvátila mimoriadne zábavným situačným humorom a dobre napísanými, vtipnými postavami, medzi ktorými kraľuje najmä Chika Fujiwara, známa svojim tančekom a IQ 3. Druhá séria Kaguya Sama miestami dokonca predčí výbornú prvú, skvele rozvíja nové dejové linky a predstavuje nám aj viaceré nové postavy, ktoré zaujímavo zamiešali dynamiku medzi hrdinami. Tak čo, skončia konečne Kaguya a Miyuki spolu?!
Odporúča: 8HitBoi
Recenzia tu
かぐや様は告らせたい~天才たちの恋愛頭脳戦~ - Trailer - Kaguya Sama - Love is war - trailer 2. série Disclaimer
***

Beastars
Škola plná študentov s bežnými problémami, ktoré ľudia v dospievajúcom veku majú. Až na to, že študenti sú zvieratá a musia riešiť napätie medzi tým, že spolu žijú bylinožravce ako aj zvieratá, ktoré pôvodne žili na mäse, ktoré ulovili. Príbeh začína dramaticky, keď je jeden zo študentov zožraný neznámym páchateľom. Legosi, náš hlavný hrdina a nie až tak hrôzostrašný vlk, musí bojovať s tým, že sa na neho veľa ostatných žiakov a aj zvierat celkovo pozerá ako na nebezpečného predátora, pričom odhaľuje, že život mimo školy je oveľa krutejší, než si myslel.
Odporúčajú: BlackAssasin / Lucy
BEASTARS - Trailer - TVアニメ「BEASTARS」第3弾PV Disclaimer
***

Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon? III
Tretia séria seriálu s veľmi dlhým názvom príjemne prekvapila. Kašli na to, čo po tebe kričia iní. Keď ťa zhodia na zem vstaň. Zachráň dievča, svojich priateľov a staň sa ozajstným hrdinom. Hrdina zažiari najviac, keď sa vzoprie vôli bohov. Voľná interpretácia slov, ktoré Bella motivovali v boji o život charakterizujú jeho akcie aj tentokrát. Bell stále túži byť hrdinom, no má v ceste prekážky, ktoré sa nedajú vyriešiť tým, že porazí príšery. Malicherní bohovia mu skrížia cestu svojimi machináciami a sa stáva nepriateľom v meste, ktorému chcel byť hrdinom. Napriek tomu, že druhá séria ma sklamala, táto mi vrátila nádej v seriál a priniesla mi jedny z najlepších momentov, ktoré som minulý rok v anime zažil. Skvelé súboje, zvraty v príbehu ako aj zaujímavé nové postavy, táto séria mala všetko.
Odporúča: BlackAssasin
Is It Wrong to Try to Pick Up Girls in a Dungeon? III - trailer Disclaimer
***

Tower of God
Záhadná veža zvoláva svojich šampiónov, aby sa prebojovali na jej vrch. Odmenou je splnenie želania. No cesta to nie je jednoduchá, každé poschodie veže je samostatná krajina s vlastnými nástrahami, prekážkami, nepriateľmi či dokonca celými kráľovstvami. Ban sa ocitá uprostred tohto boja, no jeho motivácia je jednoduchá. Chce iba kráčať po boku dievčaťa, ktoré ho zachránilo pred večnou samotou v jaskyni, kde bol uväznený. Na ceste ale nachádza nových priateľov. Hlavná trojica hrdinov má medzi sebou super dynamiku a nechýba ani dobrá dávka humoru. Akčné scény sú rýchle, kresba je jedinečná, keďže ide o adaptáciu kórejského webtoonu a záver prvej série prináša plottwist, kvôli ktorému sa neviem dočkať na pokračovanie. Čakanie pravdepodobne nevydržím a pustím sa do čítania predlohy. Pre mňa je Tower of God najväčším prekvapením 2020 a tak si zaslúži miesto medzi mojimi top 3 anime za minulý rok.
Odporúča: BlackAssasin
Tower of God - Trailer - Tower of God | A Crunchyroll Original | FINAL TRAILER Disclaimer
***

Akudama Drive
Nie je žiadnou náhodou, že som na prvé miesto svojho rebríčka umiestnil práve Akudama Drive. Partia kriminálnikov žijúcich v totalitnom cyberpunkovom Japonsku plnia úlohy od robotickej mačky. Už takto dosť bizarná zápletka sa ešte skomplikuje a na koniec tohto úžasného anime budem ešte veľmi dlho spomínať. Striedanie komických a dramatických častí dáva seriálu zbesilé tempo a ja osobne som sa pri ňom vôbec nenudil. Bojové scény sú napínavé a výborne zanimované ,keďže sa o animáciu staralo štúdio Pierrot ( Naruto, Tokyo Ghoul). Za mňa jednoznačne anime roka.
Odporúča: Martin-san
Akudama Drive - trailer Disclaimer
***

Great Pretender
Pokračujeme v rebríčku najlepších anime roka a podľa mňa si druhé miesto zaslúži práve Great Pretender. Tentokrát sa jedná o menej seriózny počin s veľmi veľkým komediálnym nádychom. Celé anime sa dá opísať ako Ocean´s Eleven ,lenže v animovanom prevedení. Keď sa totiž Makoto Edamura venuje svojej obľúbenej zárobkovej činnosti (áno, myslím kradnutiu a podvádzaniu), stane sa obeťou iného, ešte lepšieho podvodníka. Vyvinie sa medzi nimi zvláštny pracovný vzťah a spoja sa za účelom urobiť jeden z najväčších podvodov v histórii.
Odporúča: Martin-san
Great Pretender - trailer Disclaimer
***

Moriarty the Patriot
Ohľadom tohto anime mám najväčšie pochybnosti. Aj keď je po príbehovej stránke majstrovské dielo, nemám rád, keď sa postavy už z nejakého univerza dávajú do iného s inými vlastnosťami. Autori Moriarty the Patriot avšak zanechali základné povahové črty, a keďže hlavná postava je anti-hrdina, nie je tam až taká zmena v povahe. Príbeh je veľmi svižný a dovoľuje nám pocítiť klasický ahaa moment z pohľadu geniálneho zločinca. Veľkým plusom je aj vykreslenie Londýnskej spoločnosti a nadradenosti bohatých nad chudobnými, pričom sa Moriarty snaží vytvoriť nový sociálny systém. Pre Fanúšikov Sherlocka Holmesa je toto anime povinnosťou.
Odporúča: Martin-san
Moriarty the Patriot - trailer Disclaimer
***

Jujutsu Kaisen
Jujutsu Kaisen možno začína ako typické shounen anime, v ktorom hlavný hrdina, Yuji Itaduri, obyčajný chalan, je vtiahnutý do tajomného a nebezpečného sveta, v ktorom musí čeliť nadprirodzeným nebezpečenstvám, avšak nenechajte sa oklamať a dajte mu šancu! Prostredníctvom typickým shounen trópov sa totiž pred vami rozohrá skvelý príbeh, ktorý má výbornú akciu, skvelú hororovú atomsféru, a je zaujímavou kritikou života v 21. storočí.
Odporúča: BlackAssasin
Jujutsu Kaisen - trailer Disclaimer
***


Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2020

To najlepšie za rok 2020: Videohry

Najlepšie hry minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Filmy

Najlepšie filmy minulého roku.

To najlepšie za rok 2020: Seriály

Aké boli najlepšie SFFH seriály za rok 2020?

To najlepšie za rok 2020: Young Adult

Ďalší zo série článkov mapujúcich to najlepšie z fantastiky za rok 2020, tentoraz z kategórie Young Adult SFFH literatúry.

To najlepšie za rok 2020: Anime

Tak čo, aký bol rok 2020 na poli anime? Poďme sa naň spolu pozrieť!

To najlepšie za rok 2020: Manga

Český a slovenský trh v súčasnosti kvalitnou mangou zásobuje prakticky už len vydavateľstvo CREW. Ako je už u nich zvykom, aj uplynulý rok si pre nás pripravili množstvo kvalitných kúskov. Ohliadnime sa spolu za uplynulým rokom a pripomeňme si všetko, čo nám vydavateľtvo CREW na poli mangy prinieslo.

To najlepšie za rok 2020: Komiksy

Čítate komiksy? Prinášame vám výber tých najlepších žánrových komiksov z minulý rok. Takže či už je odpoveď áno alebo nie, možno sa necháte inšpirovať niečim z nášho Best of 2020 ;)

To najlepšie za rok 2020: Hororové knihy

Radi sa bojíte? Pripravili sme si pre vás výber tých najlepších hororov, ktoré na slovenskom a českom trhu môžete nájsť. Bu!

To najlepšie za rok 2020: Fantasy knihy

Pokračujeme v best of 2020. Nech sa páči, to naj zo zahraničnej fantasy.

To najlepšie za rok 2020: Science fiction knihy

Pokračujeme v sérii článkov snažiacich sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z knižnej science fiction.

To najlepšie za rok 2020: Domáca slovenská a česká scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2020. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej a českej scény.