Návšteva u starých známych

Dnes sa bližšie pozrieme na knihu Mýty z dielne vydavateľstva Tatran. Čitateľom ponúka výlet do starého známeho sveta gréckej mytológie. V úlohe sprievodcu sa tentoraz predstaví Stephen Fry. Oplatí sa s ním vydať na dobrodružnú exkurziu medzi bohov a hrdinov? Dozviete sa z recenzie.
YaYa
Podporte scifi.sk
Dá sa povedať, že grécke mýty tvoria samotné korene fantastiky. Čo fantastiky, našej kultúry vôbec! Najprv sa pomocou nich ľudia snažili pochopiť svet, neskôr prerástli do náboženstva. Prežili dokonca aj dlho po tom, ako Dia, Héru, Aténu a všetkých ostatných nahradili iní bohovia. Kým sa svätyne pomaly menili na zrúcaniny a zarastali trávou, samotné príbehy o pyšných bohoch a odvážnych hrdinoch zostali inšpiráciou básnikov, maliarov, sochárov, filmárov... Od Illiady cez Zrodenie Venuše až po Súboj titanov. Grécke báje sú proste nezmary s neuveriteľnou schopnosťou adaptovať sa.
Mýty - Obálka - Obálka slovenského vydania
Mýty - Obálka - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Keď sa niekto rozhodne vytvoriť nové spracovanie mýtov, nie je to nedostatkom vlastných nápadov. Nejde ani tak o adaptáciu ako adopciu. Keby grécki bohovia ostali len v starých zvitkoch, nikto by o nich nevedel. Starší scifisti sa už teraz rozhorčujú nad YA upírčinami, a to sú ich fanúšikovia mladší len o jednu-dve dekády. Čo by potom s čitateľským zážitkom urobila priepasť niekoľko tisíc rokov? Vidíte. Preto si staré príbehy potrebujeme raz za čas obnoviť, aby boli stále naše.
Tentoraz sa rozhodol grécke báje nanovo prerozprávať Stephen Fry. Jeho meno mi na prvý pohľad nič nehovorilo. Docvaklo mi, až keď som zbadala fotku na prebale. Poznám ho, nie však z literárnych kruhov, ale z televíznej obrazovky. Zahral si v mnohých známych filmoch a seriáloch, môžeme spomenúť napríklad V for Vendetta, hobitiu trilógiu či Doktora Who. Kedysi dokonca tvoril komickú dvojicu s Hughom Lauriem.
V knihe Mýty na rozdiel od románov Madeline Millerovej či Severskej mytológie od Neila Gaimana nejde o čisto beletristické spracovanie. Stephen Fry v početných poznámkach pod čiarou i v texte dáva mytológiu do súvisu so súčasným svetom, vysvetľuje, ako ovplyvnila našu kultúru a jazyk. Príbehy prerozprával bez pátosu a dochutil príznačným britským humorom. Žánrovo by sa Mýty dali opísať ako kombinácia beletrie, literatúry faktu a komického skeču.
Stephen Fry - Portrét
Stephen Fry - Portrét / Zdroj Disclaimer
Práve humor odlišuje Fryovu verziu mýtov od všetkých ostatných. Nájdeme ho najmä v šťavnatých detailoch a v dialógoch. Zasmiať sa vždy dobre padne. Okrem toho má humorná stránka v tejto knihe ešte vedľajšie účinky. Niekedy zafunguje ako pamäťová pomôcka, aby ste nezabudli nejaké meno či informáciu. Čo je však ešte dôležitejšie, približuje vzdialených gréckych bohov a dávnych hrdinov súčasnému človeku.
Keď totiž nadprirodzená bytosť znie ako škodoradostný starší brat či úzkostlivá matka, hneď je nám sympatickejšia. Lebo hoci už zrejme neveríme, že blesky sú dielom kováčskej zručnosti kyklopov, že narcis je premenený mladík, aj keď nevládneme živlom ako Zeus či Poseidón a naši rodičia nepochádzajú z Olympu, s týmito vzdialenými, prastarými literárnymi postavami predsa len máme niečo spoločné. Napríklad rodinných príslušníkov, s ktorými je niekedy umenie vyjsť. Bohom a hrdinom sa ale nepodobajú len naši záletní partneri, intrigujúci súrodenci či snoriace matky. Podobní sme im v prvom rade my sami. Možno si to neradi priznávame, ale žiarlime ako Héra, urážame sa ako Apolón, niekedy sme samoľúbi ako Narcis, klebetní ako Echo, zvedaví ako Pandora či zamilovaní ako Eros a Psyché. Práve na to dokáže Fryov humor dobre poukázať. A práve preto grécky mýty tak dlho prežili. Spájajú exotické, doslova dovolenkové prostredie a mágiu s niečím tak dôverne známym ako ľudské chyby a cnosti.
Keby ste z nebies pustili bronzovú nákovu, trvalo by deväť dní, kým by dopadla na zem, a keby ste ju pustili zo zeme, o ďalších deväť dní by skončila v Tartare. Dalo by sa teda povedať, že zem je na polceste medzi nebom a Tartarom. Podsvetie je od zeme rovnako ďaleko ako obloha. Je to príšerné miesto skryté v hlbinách, ale nielen to. Isto si spomínate, že Tartaros patrí k prapôvodným bytostiach, ktoré sa zrodili z Chaosu v tej istej chvíli ako Gaia. Le čo zočili jeden druhého, pozdravili sa ako typický súrodenci. „Vitaj Gaia! Tuším si pribrala.“ „Aj ty vyzeráš hrozne, Tartaros.“
K prekladu ani korektúre nemám výhrady, ako som si už v prípade Tatranu koniec-koncov zvykla. Samotná kniha vyzerá veľmi elegantne. Vo svete mýtov vás privíta pôsobivá sivo-zlatá obálka zobrazujúca Pandoru a jej džbán. Nechýba mapa, rodokmene či abecedný zoznam postáv. Ten vám pomôže zorientovať sa v záplave mien a informácií. Chýba však register či aspoň obsah, takže sa v texte ťažko vyhľadáva. Fry možno nechcel, aby sme jeho knihu používali ako príručku, ale skôr ju otvorili na náhodnom mieste a začítali sa. Okrem toho niekedy môžete mať k jeho podaniu výhrady. Napríklad keď sa nejaký príbeh končí inak, ako si ho pamätáte. Fry naplno využil tvorivú licenciu a z mnohých verzií mýtov si vybral vždy tú, ktorá sa mu páčila najviac.
Kniha Mýty sa začína pri stvorení sveta a končí príbehom kráľa Midasa. Známych hrdinov ako Persea či Herakla v nej nenájdete, a tak šípim, že nás čaká druhý diel. Teším sa, lebo čítať Mýty bolo ako po dlhom čase navštíviť starých známych. Dáte si kávu, opäť si vypočujete staré príhody, poklebetíte si, poohovárate spoločných priateľov (v tomto prípade všemocné bytosti) za ich chrbtom. Proste príjemne strávený čas. Odporúčam ako univerzálny vianočný darček, mýty má predsa každý rád.

Klady:
Zábavne napísané
Rozdelené na krátke úseky
Veľa sa dozviete
Zápory:
Chýbajúci obsah a register
Miestami presýtené informáciami

Stephen Fry – Mýty
Vydavateľstvo: Tatran
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2020
Strán: 330
ISBN: 978-80-222-1141-3
Preklad: Jana Pernišová

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujeme vydavateľstvu Tatran.
Vydavateľstvo Tatran.

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Mýty

Diskusia

B.T. Niromwell
Grécke mýty s britským humorom znie ako nebezpečná kombinácia. Inak som rada, že sa antika znovu vracia do módy, za posledné roky sa záujem o ňu akosi vymenil so severskou mytológiou, čo je, samozrejme, skvelé, a prináša to ďalšiu vlnu vedomostí na úroveň všeobecného prehľadu, ale už mi Herkules začínal chýbať :D
10.12.2020
8HitBoy
Zas tá severská je (aspoň v mainstreame) len dokola Thor, Loki a Ragnarok, grécka mytológia, aj keď je možno pocitovo taká obyčajnejšia, lebo sme s ňou vyrastali, predsa len ponúka oveľa väčšie množstvo rôznych postáv a príbehov. Možno je čas prečítať si komplet Eddu a to ma presvedčí, že sa mýlim :)
Ja len čakám, kedy mainstream začnú zaujímať východoázijské mytológie!
Recenzia samozrejme skvelá :)
10.12.2020
YaYa
Čo už, Vikingovia sú in. Ale podľa mňa aj tá Gaimanova Norse Mythology bola celkom zábavná. Hlavne časť, keď Thora prezliekli na nevestu a vydali za Obra. A potom na hostine sa čudovali, aký má ženská apetít, že zhltla celého vola.
10.12.2020
8HitBoy
Ja som ten príbeh už čítal predtým!!! V takých tých mäkkých knižočkách Hrôzostrašná história :D Vtedy som sa na ňom nehorázne kosil. Norse Mythology od Gaimana bola dosť fajn, ale úprimne, necítil som v tom nejakú Gaimanovu pridanú hodnotu, bolo to prerozprávanie mýtov... ako keby ho robil prakticky ktokoľvek. Čakal som, že to bude trošku viac gaimanovsky svojské.
10.12.2020
Goran
Fajn! A priznajte sa, koho ku fantastike, konkrétne k fantasy literatúre dostala mytológia, ktorú v detstve tak hltal? (Ja sa hlásim :)) A keď sme pri antike, tak Petiškove Staré grécke báje a povesti a Zamarovského Bohovia a hrdinovia antických bájí boli pre mňa povinným čítaním!
15.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

Mýty