Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #2

Komiks funguje ako bežná kniha – vyberiete si žáner, ktorý je vám sympatický, zvolíte si tému, rozsah, krajinu pôvodu, autora a pri troche šťastia sa môžete doň začítať okamžite.
Veronika
Filmová história scifi
Vyznať sa však v komiksovej produkcii je malá veda, pretože sledovať všetky trendy, ktoré vám jednotlivé vydavateľstvá, autori aj projekty ponúkajú, nedokážete. Na jedného človeka je tých informácií priveľa. Ak ste ale vymysleli stroj, ktorý by vás naklonoval (zduplikoval), potom je to o niečom inom. Dobré komiksy nemusia patriť iba do krásnej literatúry.
O dobrých komiksoch si môžete prečítať napr. v takých biografiách, antológiách, výročných špeciáloch či magazínoch. Aj keď terminológia znie zastrašujúco a možno nezáživne, opak je pravdou. Zaujímavých vecí v tomto konkrétnom prípade nie je nikdy dosť, stačí sa len osmeliť a zmieriť sa s tým, že text pred vaším nosom bude trošku náročnejší, ale o to viac obsažnejší.
V prvom článku o komiksoch, ktoré stoja za vašu pozornosť a naozaj vedia pohladiť dušu aj neskromných čitateľov, sme vám sľúbili poohliadnutie sa za tzv. „komiksovými starinkami“. Sľub chceme dodržať. Hoci začíname horúcou komiksovou novinkou, poteší predovšetkým staršie generácie.
Ondřej Sekora patril k významným českým ilustrátorom, ale aj autorom detských kníh, ktoré i dnes dokážu osloviť, pobaviť, rozcítiť, a to nielen na papieri, ale aj v televíznych obrazovkách. Veď kto by nepoznal jeho Ferda Mravca či chrobáka Truhlíka?
Ondřej Sekora bol a stále je významná kultúrna osobnosť (aj za hranicami, napr. Slovensko, Francúzsko, Japonsko...). Jeho práca zasahovala do rôznych kultúrnych či mediálnych oblastí (od žurnalistiky, cez divadlo a audiovizuálne umenia, k domácim komiksom, ktoré výrazne formovali populárnu kultúru v prvej polovici 20. storočia) a zaujala odborníka na komiksy vzatého, Tomáša Prokůpka a jeho priateľov. Výsledkom kolektívnej práce je objemná monografia s názvom Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce, ktorej ukážky si môžete prezrieť na stránkach vydavateľstva Akropolis. Isteže, marketing robí svoje – v mnohých prípadoch sa od prezerania si jednotlivých strán dopracujete k priamej kúpe.
Ondřej Sekora: Mravenčia a iná práca - Obálka - Plagát
Ondřej Sekora: Mravenčia a iná práca - Obálka - Plagát Disclaimer
Anotácia:
Tato výpravná monografie je rozdělena do dvanácti kapitol, které detailně zkoumají jednotlivé okruhy Sekorových rozsáhlých tvůrčích aktivit. Díky takto široce pojatému záběru, ale i díky přístupu k Sekorovu aktuálně zpracovanému archivu a spolupráci s řadou institucí, jež mají v držení sekorovské fondy, nabízí publikace mnohem komplexnější pohled na Sekorův život a dílo, než byl v případě tohoto domněle dobře známého tvůrce dosud k dispozici.
Monografie je provázena bohatým obrazovým materiálem; reprodukce se dočkalo mnoho originálů a artefaktů, které zatím nebyly širší veřejnosti známy, včetně jeho soukromé malířské tvorby a studijních kreseb.
Publikace Ondřej Sekora: Mravenčí a jiné práce vychází u příležitosti stodvacátého výročí tvůrcova narození a zároveň jako doprovod stejnojmenné výstavy připravené Moravským zemským muzeem v Brně.
Punťa: Zabudnutý hrdina českého komiksu (1934—1942) - Obálka - Plagát
Punťa: Zabudnutý hrdina českého komiksu (1934—1942) - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
V českých komiksových vodách pobudneme aj naďalej. A ani neopustíme bohatú ponuku predovšetkým literárnovedných prác vydavateľstva Akropolis, pretože sa medzi nimi nachádzajú ďalšie nostalgické monografie. Nemusíte mať strach z toho, že z vás chceme urobiť literárnych, nedajbože komiksových vedcov, skôr len chceme poukázať na to, že aj toto médium dokáže vzdelávať a pripomínať detské časy vašich rodičov, starých rodičov, prastarých rodičov... komiksy jednoducho bavia, bavili a aj budú baviť. V tomto smere sú podobne unikátne ako naše knihy.
Medzi rokmi 1934 až 1942 sa v printových médiách objavila výrazná kreslená celebrita. Volala sa Punťo a spolu s vydavateľstvom Rodina bavila deti a ich rodičov či už kreslenými seriálmi na pokračovanie v ženskom časopise List paní a dívek, alebo (neskôr, keď jej táto platforma bola priveľmi tesná) nápaditými príbehmi v rýdzo komiksovom šate s rovnomenný názvom. Počet komiksových zošitov dosiahol 140 čísiel a komiksový hrdina Punťo započal podobnú kariéru, akou sa môžu pýšiť hrdinovia podobného kalibru v Japonsku – objavil sa na divadelných doskách, vytvoril vlastnú kolekciu kozmetiky, občas vypomohol prozaickým útvarom, ktoré súrne potrebovali svojho kresleného hrdinu. Bol všade, stal sa z neho fenomén a láskavo vie zabaviť aj dnes.
Anotácia:
Soubor Punťa – zapomenutý hrdina českého komiksu (1934–1942) sestává ze dvou samostatných knih. První z nich, pojmenovaná Příběhy, přináší bohatý, takřka 200 epizod čítající výbor z centrálního obrázkového seriálu. Druhý svazek – Studie – pak nabízí kulturně- a literárněhistorické, teoretické a interpretační ohledání celého „světa kolem Punti“. Seriál, časopis i nejrůznější další punťovské produkty jsou tu nahlíženy z nejrůznějších úhlů a za využití rozličných interpretačních a metodologických přístupů tak, aby se postupně poskládal co možná nejkomplexnější obraz předmětného seriálu a jeho místa v domácí dětské kultuře.
Punťa totiž rozhodně nebylo „jen tak nějaké obrázkové čtení pro děti“: promyšleností, ambicemi, neskrývanou komerčností i například způsobem aktivní práce s publikem představoval časopis v československém prostoru malou revoluci a svého druhu domácí variaci na produkci studia Walta Disneye s jeho myšáky a kačery, kteří ve stejné době nabírali na své globální popularitě.
Fanúšikovská fikcia, alebo ak chcete FnaFiction, je neodmysliteľnou súčasťou súčasnej populárnej kultúry. Éra Harry Pottera a jemu podobných hrdinov práve jej zásluhou pretrváva, je pekne živená, udržiava kult aktívny a atraktívny. Ale samozrejme, súhlasíme s vami a vaším názorom, že väčšina čitateľov, ktorá spolu s týmto unikátnym chlapcom vyrastala, sa dostala do veku, kedy si veľmi nemôže dovoľovať nadšene pobehovať po uliciach v habitoch a čarovným prútikom v ruke. Avšak stále môže byť súčasťou tohto magického sveta, podobne ako fanúšikovia Rýchlych šípov.
Lucia Lomová, Pavol Čech, Martin Shooty Šútovec, Jozef Gertli Danglár, Jiři Grus či Karol Jerie predstavujú len zlomok mien známych komiksových autorov 20. aj 21. storočia, ktorí sa rozhodli zaspomínať si na éru „Bratrstva kočičí pracky“. Svoje krátke, plodné, nápadité, vtipné, unikátne, všetkými nadšenými ováciami ovenčené komiksové príbehy vytvorené podľa pravidiel FanFiction uverejnili v publikácii s názvom Rychlé šípy a jejich úžasná nová dobrodružství, ktorá od roku 2018 žne jeden úspech za druhým.
Technické noviny 1971-1977 - ukážka
Technické noviny 1971-1977 - ukážka Disclaimer
Rychlé šípy a ich úžasné nové dobrodružstvá - ukážka
Rychlé šípy a ich úžasné nové dobrodružstvá - ukážka Disclaimer
Anotácia:
O čem snil Rychlonožka před tím, než se stal členem Rychlých šípů? Vypátrá Jindra Hojer, čím Jarka Metelka urazil Černé jezdce? Kdo všechno se skrývá pod maskou Široka? Odkud znal Červenáček bratry Mašíny? Dokáže Jeremiáška zachránit Řehoře Samsu? Uspěje Bratrstvo kočičí pracky v soutěži swingových orchestrů? Co zažili Mirek Dušín a jeho přátelé v New Yorku?
Všechny odpovědi naleznete v tomto albu, na němž se novými krátkými komiksy ze života Rychlých šípů podílela padesátka nejlepších současných tvůrců z Česka a Slovenska. Vedle komiksové části pak kniha obsahuje také několik textů předních znalců tuzemského komiksu, kteří příběhy Mirka Dušína a jeho přátel zasazují do širších souvislostí.
Cestovanie v komiksovom čase by sme dnes chceli ukončiť trošku kontroverzne – ale v tom pozitívnom slova zmysle. Zatiaľ čo vydavateľstvo Akropolis je zamerané skôr na náučné a vysoko odborné publikácie, medzi ktorými, ako ste sa mohli presvedčiť, viete nájsť milé komiksové výnimky, vydavateľstvo Albatrosmedia (predovšetkým jeho česká pobočka) raz za čas spríjemní fanúšikom pobyt medzi nevšednými knihami dychberúcimi „obrázkovými“ publikáciami. Medzi tie najznámejšie patria Technické noviny 1971 – 1977 a Lips Tullian.
Tí viac zdatnejší už dávno uhádli, že ide o unikátnu zbierku Saudkovej tvorby, ktorá sa bytostne dotýka aj slovenskej komiksovej produkcie. V oboch prípadoch nás bude Saudkovým svetom sprevádzať Tomáš Prokůpek, ktorý nám citlivo priblíži problematiku jednotlivých tvorivých období ďalšieho českého velikána. A v oboch prípadoch budete držať v rukách kus komiksovej histórie v praktickom prevedení a gurmánskym dizajnom.
Anotácia (Technické noviny):
Mezi nejméně známé a nejméně dostupné práce Káji Saudka patří jeho komiksy, které v 70. letech vytvořil pro slovenské Technické noviny. Ačkoli tento týdeník vycházel v dobách společného soustátí, v české části federace se dal sehnat jen velice obtížně. Saudkova díla z Technických novin přitom představují velmi významnou součást jeho tvorby – navzdory nepříznivé době v nich totiž mohl překvapivě svobodně rozvíjet své oblíbené motivy. Protože byla pražská cenzura daleko, nepřerušila žádný z těchto příběhů v půli, což jinak v době normalizace v českých časopisech pravidelně činila. Slovenští čtenáři si tak mohli užít Saudkovu produkci v její krystalické podobě – plnou dynamiky, oslavy ženské krásy i pobaveného nadhledu. Zásluhou mnohaleté badatelské a restaurátorské práce si nyní mohou totéž konečně užít i čtenáři čeští – v původním slovenském znění vychází dokonale zrestaurovaný a úplný soubor všech prací, které Kája Saudek pro Technické noviny nakreslil.
Anotácia (Lips Tullian):
Kniha Lips Tullian: Další dobrodružství přímo navazuje na titul Lips Tullian, vydaný nakladatelstvím Plus v roce 2010 a shrnuje tak tematicky obsáhlou část v díle Káji Saudka, věnovanou postavě „nejobávanějšího náčelníka lupičů“. V tomto druhém svazku najdeme vedle kompletních příběhů Stříbrný poklad a Konec Sahrbergovy bandy ještě nedokončený příběh z Mladého světa z roku 1994. V knize jsou dále otištěny scénáře a poznámky scenáristy Jaroslava Weigla k příběhům Lipse Tulliana a dále črty a kresby k Lipsu Tullianovi jako fenoménu, jenž Káju Saudka s přestávkami zaměstnával více než dvě desetiletí. Díky této unikátní publikaci tak čtenář získává ucelený přehled o významné části tvorby našeho nekorunovaného krále českého komiksu.
Aargh! 19 - Obálka - Wilfling
Aargh! 19 - Obálka - Wilfling / Zdroj Disclaimer
Čo by to bolo za rozlúčku bez zaujímavého tipu? V tomto článku vám dávame do pozornosti komiksový časopis Aargh!, ktorý rovnako tak, ako náš prvý printový adept v úvode článku, avizoval nové číslo.
Aargh! predstavuje medzi komiksovými časopismi ojedinelý, a teda unikátny zjav. Ponúka praktický pohľad na komiksové médium, prináša rôzne rozhovory, témy, nostalgické spomienky, žánrové hybridy, ukážky modernej komiksovej tvorby, ale aj pôvodné produkty, decentným spôsobom rozširuje povedomie o komikse a jeho edukatívnej, historickej aj kultúrnej funkcii, a to bez toho, aby musel ohlásiť ukončenie svojej činnosti či nezáujem zo strany čitateľov. Dokázať niečo takéto sa, zatiaľ, nepodarilo nikomu. A my sme vlastne radi, že to tak je a občas môžeme Aargh! redakcii vypomôcť.
Aargh! 19 - Obálka - ukážka02
Aargh! 19 - Obálka - ukážka02 Disclaimer

Veronika

Veronika
Vyriekol to Hagrid, správca Rokfortských lesov, lúk a hájov: "Čo má prísť, príde, a keď to príde, budete si s tým musieť dať rady."

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Edičné plány vydavateľstiev

Jarná súťaž o knižné balíčky

Jar prináša rôzne výkyvy teplôt, nálad, únavu, ale aj čerstvé novinky z knižného sveta či malé súťaže o veľké ceny!

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #2

Komiks funguje ako bežná kniha – vyberiete si žáner, ktorý je vám sympatický, zvolíte si tému, rozsah, krajinu pôvodu, autora a pri troche šťastia sa môžete doň začítať okamžite.

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #1

S komiksovou produkciou sa roztrhlo vrece aj u nás. Možno sa vám to nezdá, ale vydavateľstvá, akými sú napr. Albatrosmedia a Slovart, už od minulého roka pomaly a postupne vsúvajú do svojej ponuky všelijaké komiksy.

Záleskautky: Plán za všechny prachy

Mierne ueletené, gendrovo vyvážené či nebezpečne odvážne - aj takéto vedia byť hrdinky Noelle Stevensonovej, komiksovej autorky s výrazným zmyslom pre čierny humor!

Plány komiksových vydavateľstiev na rok 2018 - Comics Centrum

Pozrime sa, na aké komiksy sa môžme tešiť v tomto roku na našom trhu.

Knižná beseda s Laserom

V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic. Tentokrát s redaktorom z vydavateľstva Laser. A my sme boli pri tom!

Edičné plány vydavateľstiev na rok 2015

Tak, prvé dva mesiace nového roku už máme za nami a na poličkách kníhkupectiev sa postupne začínajú objavovať knižné novinky tohto roku. Preto sme sa rozhodli spísať akýsi prehľad edičných plánov slovenských a českých knižných ale i komiksových vydavateľstiev. Poďme sa teda pozrieť aspoň na pár z nich.