Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #1

S komiksovou produkciou sa roztrhlo vrece aj u nás. Možno sa vám to nezdá, ale vydavateľstvá, akými sú napr. Albatrosmedia a Slovart, už od minulého roka pomaly a postupne vsúvajú do svojej ponuky všelijaké komiksy.
Veronika
Filmová história scifi
Hilda a polnočný obor - Obálka - Plagát
Hilda a polnočný obor - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Výber ešte stále nie je taký pestrí ako vo svete, editori však sledujú trendy a snažia sa obstáť v ponukách, ktoré na nás chrlia špecializované komiksové predajne. A celkom im to ide.
Je pravdou, že na svoje si prídu skôr mladší čitatelia, pretože komiksové „žánrovky“, ktoré vedia investíciu vrátiť prijateľnejším spôsobom (a aj rýchlo), sú v tomto prípade stále populárne. Takže my, starší čitatelia, komiksoví nadšenci a občas aj tí gurmáni, si na svoju lahôdku budeme musieť počkať, alebo ju jednoducho hľadať inde. Lenže ani toto nemusí byť veľkou prekážkou, ak človek vie, kde svoj malý „obrázkový“ poklad vyňuchá.
Komiksov sa rodí neúrekom. Každý čitateľ je náročný, pretože má určité predstavy a želania, ktoré by mal komiks, pochopiteľne, spĺňať. A pretože ulahodiť všetkým sa nedá, nasledujúci komiksový vstup bude o tom, kde nájsť dobré komiksy pre DETI a mládež. Nebojte sa, nebudeme cestovať ďaleko.
Novú vlnu britského komiksu, ktorý prebúdza detskú fantáziu, započal vraj Luke Pearson, keď pred niekoľkými rokmi vydal Hildu. Krátke, vtipné, miestami príjemne citlivé komiksové príbehy o zvedavom dievčatku, žijúcom na samote, ktoré dokáže oživiť na prvý pohľad úplne nezáživné predmety alebo veci, si obľúbili deti po celej Európe. V súčasnosti sa bizarný a občas chladný rozprávkový svet pýši animovaným seriálom, knižnými bonusmi, a vo vydavateľstve Paseka ďalším pokračovaním (Hilda a král hory).
Hilda a trol - listovanie v knihe Disclaimer
Aby ste si nemysleli, že tárame do vetra a nebodaj niečo nadnášame, Hilda si pomaly našla cestu aj k slovenským fanúšikom. Úsmevné dobrodružstvá zaujali práve vydavateľstvo Albatrosmedia.sk, ktoré v súčasnosti láka deti na druhý diel s názvom Hilda a polnočný obor.
Anotácia:
To teda NIE, Hildu nikto ani náhodou nevyštve z jej vlastného domu!
Ak by sa mala Hilda odsťahovať zo svojho rodného domčeka v krajine ihličnatých lesov, vysokých vrchov a tajomných tvorov do rušného veľkomesta, prevrátil by sa jej život kompletne hore nohami. Prečo sa však o to tí krpatí pidiľudia tak nástojčivo usilujú? A prečo ich vidí len Hilda? A čo hľadá obor, ktorý sa záhadne objavuje každú noc?
Vydajte sa s Hildou na ďalšie dobrodružstvo!
Vydavateľstvo Albatrosmedia.sk má občas dobrý nos na dobré veci, a tak sa stalo, že ďalšiu inšpiráciu, ktorú vám ponúkame aj my, priniesol opäť Brit.
Artur a zlaté lano - Obálka - Plagát
Artur a zlaté lano - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Joe Todd-Stanton je predovšetkým ilustrátorom, ktorý občas nevie, kam práve skočiť. Je to spôsobené množstvom rozmanitých ponúk na spoluprácu, pretože jeho nezameniteľný rukopis v sebe nesie niečo z Mumíkov, Tintina a japonskej komiksovej produkcie, lahodne zmiešanej so surrealistickou rozprávkou. Tento možno bizarný popis Stantonovej tvorby funguje s detskou imagináciou výborne. Takže, čo komiks, alebo spolupráca na detskej knihe, to aj cena, prípadne mnoho nominácií na mnoho cien... veď to poznáte.
České vydavateľstvo Paseka vyňuchalo Artura skôr ako slovenské vydavateľstvo Albatrosmedia.sk. Prvenstvo nikomu neupierame, práve naopak, aj Albatrosmedia.sk chceme pochváliť za to, že komiksovú sériu „Bájnej pokladnice profesora Brownstona“ (Artur a zlaté lano či Marcy a hádanka od sfingy) vydáva. Veď, ako inak sa ku komiksom, ktorým o chlp uniklo prvenstvo v prestížnej Cene Willa Eisnera, dostať?
Nuž, u nás, alebo v Českej republike. Je jedno, po akom preklade siahnete, výborné sú oba.
A prečo si vôbec tieto komiksy zaobstarať?
Keď už nie kvôli nádhernej vizualizácii, narácii, dobre zvládnutom technickom scenári, tak preto, že Stanton pre deti prijateľným a pútavým spôsobom vysvetľuje nielen historické míľniky, mýty a báje, ale učí ich aj empatii, porozumeniu, nebojácnosti či trpezlivosti, ktorou sa musia obrniť, ak sa ešte len hľadajú v tomto veľkom a šírom svete. Tak dobre! Kúpiť si ich treba aj preto, že táto séria bude mega... dlhá! (a na niečom musíme byť aj my závislí, no nie?)
Marcy a hádanka od sfingy - ukážka
Marcy a hádanka od sfingy - ukážka / Zdroj Disclaimer
Anotácia:
Predstavte si hrobku s toľkými zákutiami, že by mohla skryť najväčšie poklady sveta od mumifikovaných pozostatkov starovekých panovníkov po trblietavé meče bájnych rytierov. Ako sa dá vôbec získať takáto zbierka? A kto je profesor Brownstone?
Vypočujte si príbeh prvého artefaktu tejto zbierky a objavte starodávny svet Vikingov. Miesto plné kúzelných predmetov, mocných bohov a fantastických šeliem, nad ktorými treba zvíťaziť!
Prstom na mape by ste do Fínska zablúdili okamžite. Iným dopravným prostriedkom by vám to trvalo o čosi dlhšie. Fínsko je vo všeobecnosti zaujímavou krajinou, ktorá sa má čím popýšiť aj na umeleckom poli (čiže slovesné umenie, výtvarné umenie, atď., dobre?).
Lapka - Poklad tří králů_obálka
Lapka - Poklad tří králů_obálka Disclaimer
Janne Kukkonen sa narodil v meste Rovaniem a zaujímavý je tým, že v útlom veku si kreslil pre radosť vlastné komiksy. Keď vyrástol, vydal sa na dráhu režiséra aj animátora krátkych kreslených filmov. A popri tejto šľachetnej práci sa ďalej venoval koníčku z detstva. Jedného dňa však svoj výtvor ponúkol vydavateľstvu a v roku 2017, kedy komiksom Lapka aj debutoval, získal cenu za najlepší komiks roka (Comics Finlandia Prize). Pôvodné povolanie teda zavesil na klinec. Byť komiksovým autorom je predsa len lákavejšie, a o to viac, ak ste si vymysleli hlavnú hrdinku, ktorá neraz zamotá hlavu nejednému lúpežníkovi.
Pozor, Lapka Lily nie je vonkoncom roztomilé žieňa! Lapka Lili je učnica, ktorá chce všetkým deťom od 10 rokov ukázať, že fantastických svetov by sa nemali báť, pretože ich mnohému vedia naučiť – a tým „vedia naučiť“ máme teraz na mysli zaujímavý úvod do fantastickej literatúry, o ktorej sa budú naozaj učiť v siedmej triede. A mať doma malého šprta, ktorý v tomto smere môže tromfnúť aj pani učiteľku, je na nezaplatenie!
Anotácia:
Mladá dívka mezi zlodějíčky? Kdo to kdy viděl! Lapka Lili je ale rozhodně na svém místě – je fikaná, obratná a nebojí se ničeho a nikoho, ani Velmistra cechu lapků, který jí kdovíjak nevěří a zásobuje ji jen podřadnými úkoly. Jenže Lili vloupačky a drobné krádeže nelákají, touží se stát mistryní oboru.
Nedůvěra ostatních členů cechu ji tak dopálí, že se malou lstí přichomýtne k náročnější misi. Netuší ale, že objeví prastarý kult spolčený s dávno zapomenutými nadpřirozenými silami a že před ním bude muset doslova zachraňovat svět.
Essex County - Obálka - Plagát
Essex County - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Vážnejším témam, žánrovým presahom, miešaniu reálnych, fiktívnych, hororových aj snových prvkov, sa venuje Jeff Lemire, Kanaďan, ktorý si medzi svojimi fanúšikmi vyslúžil prezývku „Stepehn King komiksov“.
Aj keď komiks, ktorý vám chceme teraz predstaviť, sa nesie v duchu klasických velikánov (Steinbeck či McCarthy), pretože ponúka náhľad do duše dospievajúcich chlapcov, predsa len je tu prítomná istá dávka fantastickosti. Nájsť ju môžete v samote a smútku hlavných hrdinov, v ich vyrovnávaní sa s bežnou realitou a vecami, ktoré sa dokážu na pleciach tínedžerov uniesť len sťažka. Maska superhrdinov je však natoľko silná, že aj jeden jediný záber na kukuričné pole vás presvedčí o tom, že obísť Essex County sa nedá a ani nechce.
Anotácia:
Sychravá krajina a venkov posetý osamocenými farmami tvoří kulisy rodinné ságy, v níž se osudy postav protínají na ploše jednoho století. Osiřelý chlapec vyrůstá se strýcem, s nímž si moc nerozumí, před realitou utíká do světa fantazie a obléká se do superhrdinského kostýmu. Z bratrů, kteří kdysi tvořili hokejový tým, se stali zahořklí samotáři rozdělení vzájemnou křivdou. Dobrosrdečná zdravotní sestra zjišťuje, že na některé staré rány obvaz nestačí. Životy všech protagonistů ukazují, že proti bolesti a samotě se dá bránit empatií a soucitem.
Příběh o kořenech smutku, o tajemstvích, která rodiče střeží před dětmi, o zradě i usmíření se stal klasikou moderního komiksu. Podobně jako Persepolis, Maus nebo Pod dekou k němu přilákal nové publikum. V národní literární soutěži Canada Reads získalo toto dílo v hlasování čtenářů titul Nejlepší román desetiletí, přestože se jedná o komiks. Od veřejnosti získalo víc hlasů než ostatní soutěžní knihy dohromady.
Essex County - ukážka
Essex County - ukážka / Zdroj Disclaimer
Komiksy predstavujú tému, o ktorej by sa dalo klebetiť donekonečna. A pretože sme empatickí a vieme, že dlhé texty vedia unaviť, prinesieme vám ďalšie komiksové tipy čo nevidieť. Snáď konečne potešia aj našich gurmánov, a to z prostého dôvodu – radi by sme sa pozreli na menej známe komiksové starinky spred niekoľkých rokov (minulé storočie nechajme tak, veľa sa o ňom píše vďaka Tomášovi Prokůpokovi).
P.S.: Milí gurmáni, aby ste však nepovedali, že sme vás odignorovali úplne, do pozornosti vám dávame punk a disciplínu od českej „streetovej“ autorky Toy_Box. Vo svojej Komiksovej učebnici komiksu sa praktickým spôsobom zamerala na to, čo učebniciam o komikse chýba – na vizualizáciu!
Komiksová učebnica komiksu - Obálka - Plagát
Komiksová učebnica komiksu - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Anotácia:
V tvorbě žádného jiného českého autora či autorky komiksů se tak přirozeně neprolínají tyto dva póly jako u Toy_Box. Inspirovaná graffiti a street artem, poučená DIY estetikou techno scény stejně jako znalostí literární, filmové i umělecké historie se prakticky okamžitě stala klíčovou osobností komiksu nového tisíciletí. Oceňovaná tvůrkyně nyní přichází s neotřelou učebnicí určenou všem zájemcům o toto úžasné médium bez ohledu na věk, odbornost či zkušenosti. Na základě vlastní práce i tvůrčích workshopů, které řadu let s velkým úspěchem vede, připravila vizuálně omračující publikaci. V ní odpovídá na řadu otázek, od těch týkajících se volby kresebného stylu přes rozvíjení příběhu až třeba po to, jak si najít na tvorbu čas. Její kniha není pouhou příručkou, je to zároveň originální komiksový autoportrét.
Komiksová učebnica komiksu - Obálka - Ukážka
Komiksová učebnica komiksu - Obálka - Ukážka / Zdroj Disclaimer
Komiksová učebnice komiksu - Produkcia - Toy_Box rozhovor Disclaimer

Veronika

Veronika
Vyriekol to Hagrid, správca Rokfortských lesov, lúk a hájov: "Čo má prísť, príde, a keď to príde, budete si s tým musieť dať rady."

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Edičné plány vydavateľstiev

Jarná súťaž o knižné balíčky

Jar prináša rôzne výkyvy teplôt, nálad, únavu, ale aj čerstvé novinky z knižného sveta či malé súťaže o veľké ceny!

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #2

Komiks funguje ako bežná kniha – vyberiete si žáner, ktorý je vám sympatický, zvolíte si tému, rozsah, krajinu pôvodu, autora a pri troche šťastia sa môžete doň začítať okamžite.

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #1

S komiksovou produkciou sa roztrhlo vrece aj u nás. Možno sa vám to nezdá, ale vydavateľstvá, akými sú napr. Albatrosmedia a Slovart, už od minulého roka pomaly a postupne vsúvajú do svojej ponuky všelijaké komiksy.

Záleskautky: Plán za všechny prachy

Mierne ueletené, gendrovo vyvážené či nebezpečne odvážne - aj takéto vedia byť hrdinky Noelle Stevensonovej, komiksovej autorky s výrazným zmyslom pre čierny humor!

Plány komiksových vydavateľstiev na rok 2018 - Comics Centrum

Pozrime sa, na aké komiksy sa môžme tešiť v tomto roku na našom trhu.

Knižná beseda s Laserom

V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic. Tentokrát s redaktorom z vydavateľstva Laser. A my sme boli pri tom!

Edičné plány vydavateľstiev na rok 2015

Tak, prvé dva mesiace nového roku už máme za nami a na poličkách kníhkupectiev sa postupne začínajú objavovať knižné novinky tohto roku. Preto sme sa rozhodli spísať akýsi prehľad edičných plánov slovenských a českých knižných ale i komiksových vydavateľstiev. Poďme sa teda pozrieť aspoň na pár z nich.