Knižná beseda s Laserom

V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic. Tentokrát s redaktorom z vydavateľstva Laser. A my sme boli pri tom!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic (za pomoci Multiverza, Hydier a scifi.sk). Hlavným magnetom tohto trocha výnimočného posedenia bola prítomnosť redaktora Alberta Balatky (okrem iného aj editor nedávno vydaných Star Trek kusov) z vydavateľstva Laser- Books. Spomedzi všetkých otázok, ktoré na jeho hlavu padali a na ktoré p. Balatka dokázal odpovedať (a ja spomenúť) skúsim zhrnúť v nasledujúcich pár riadkoch.
Najčastejšou otázkou boli dotlače už vypredaných ´titulov a zavŕšenie rozbehnutých sérií. Tam bola odpoveď jednoznačná. Ak Laser má ešte na knihy práva a knihy sú vypredané, tak plánuje v blízkej dobe ich dotlač. To sa týkalo primárne niektorých kníh fantasy ale aj scifi. Rok 2017 sa teda čiastočne niesť v duchu reprintov niektorých titulov.
Pre fanúšikov SF je dobrou správou, že plánujú dotlač dlhodobo rozobratých románov od Frederika Pohla (séria Gateway) z edície Mistrovských kusov SF. Podobne je na tom aj prvý diel série Titan zo sveta Star Treku, ktorý by mal tiež vyjsť v reprinte. Trochu problematickým sa zdá Simmonsov Hyperion a jeho pokračovanie Endymion. Oboje stále plánujú (znova) vydať, v súčasnosti však podľa Balatku vydavateľ čaká na zlepšenie kurzu USD - CZK, ktorý je aktuálne pre českú korunu nevýhodný. V prípade Endymionu je ešte problém s prekladom – bude sa (chvalabohu) odznovu prekladať, nakoľko posledné vydanie z Persea bolo nečitateľné.
Vsehochut - Plagát - Star Trek Titan - Mezi dvěma světy
Vsehochut - Plagát - gateway
Hyperion - Plagát - Kantos Hyperionu
Keď sme už pri tých prekladoch, tak podobne je to aj s mestskou fantasy sériou Kroniky železného druida. Jeho ďalšie vydávanie pravdepodobne spomalila zaneprázdnenosť prekladateľa. Podľa p. Balatku sa chvíľu uvažovalo o jeho zmene ale napokon ostanú pri Romanovi Tilcerovi, ktorý sériu prekladá, čo je isto pozitívum, nakoľko zmena prekladateľa uprostred rozbehnutej série nesie so sebou isté riziká. U fantasy (tej hororovej) ešte chvíľku ostaneme. Z noviniek chystaných na tento rok by sme sa už čoskoro mali dočkať tretej časti Černých křídel Cthulhu, čo je antológia hororových poviedok inšpirovaných H. P. Lovecraftom zostavená odborníkom na Lovecraftove dielo, S.T. Joshim.
Vsehochut - Kroniky zlezneho druida
Vsehochut - Plagát - Cerna kridla Cthulhu 3
V Mistrovských kusech Science Fiction by mal koneťne aj vyjsť román Mona Lisa Overdrive, čo je tretí diel vyjsť zavŕšenie Gibsonovej voľnej trilógie Sprawl, ktorá začala kedysi v osemdesiatych rokov legendárnym Neuromancerom. Tým by sme sa mali dočkať kompletizácie druhej Gibsonovej trilógie (The Bridge trilogy už kompletne vyšla). Pokračovanie Aldissovej Helikonie je zatiaľ odsunuté trocha na neskôr, taktiež z dôvodu prerábania celého prekladu. Žiaľ, ďalším dôvodom asi bude aj menšia predajnosť tohto titulu, predsa len, ide o trocha náročnejšiu knihu, ktorá nie každému sadne.
Vsehochut - Plagát - Helikonie Jaro
Vsehochut - Plagát - Helikonie Leto
Ako uviedol Balatka, rozhodne sa nechcú vzdať ani plánov pokračovať v edícii New Space Opera (tam by sa naozaj patrilo zavŕšiť aspoň Wrightovu trilógiu The Golden Age) či v Moderních dílech Science Fiction (konkrétne posledná časť trilógie o Jenny Casey s názvom Worldwired), tento rok to však isto nebude. Podobná situácia je, vyzerá to tak, i u edície New Weird. Zatiaľ čo predaj Mievilleho je takmer istý, iní autori sa až tak moc nepredávajú. Takže to tak vyzerá, že Mievilleho zbierky poviedok s názvom Three Moments of an Explosion (č. ako Tři okamžiky výbuchu) sa isto dočkáme. S ďalšími autormi je to však otázne.
Vsehochut - Plagát - Mieville
Star Trek sme tu už raz spomínali v súvislostio s dotlačou prvej časti Titana. Laser – books plánuje vydaťromány Resistance (č. asi ako Odpor) a Q and A (č. asi ako Otázky a odpovede). V tom prvom bude mať Pickard čo dočinenia s Borgami, v tom druhom zas s takmer všemocnou bytosťou Q. Mimo to sa plánuje vydať ďalšia séria z éry TNG (Ent E) a malo by ísť o 6 kníh zo série A Time to... odohrávajúcej sa medzi ST: Insurrection a ST: Nemesis. Uvedená séria by mala však vyjsť naraz systémom crowdfounding. Je otázne, či sa napokon takýmto spôsobom nebud dofinancovávať aj niektoré nie až tak predajné knihy (napr. spomínané NSO či niektoré iné romány).
Vsehochut - Plagát - Star Trek - Odpor
Vsehochut - Plagát - Star Trek - A Time to Born
Ku koncu stretnutia padla zaujímavá otázka ohľadom kníh z prostredia Babylon 5. Nakoľko je na Slovensku relatívne silný B5 fandom, Laser teoreticky zvažuje, či ísť alebo neísť do kníh zo spomínaného univerza. Ak áno, isto by sa jednalo len o tri základné trilógie (Centaurská trilógia – Legions of Fire; telepatská trilógia – Saga of Psi Corps a Technomágovia – The Passing of the Techno-Mages). Ich termín vydania sa však pohybuje v horizonte budúcich niekoľkých rokov.
Babylon 5 - Plagát - Centauri trilogy
Toľko k plánom. Nakoľko podľa niektorých informácií však prešiel Laser istými vnútornými zmenami, je možné, že dôjde k nejakým zmenám v harmonograme. Ďalším faktorom v hre je už spomínanie čakanie na zlepšenie kurzu USD – CZK ako i komunikácia s niektorými agentmi, ktorí nie vždy reagujú dostatočne rýchlo. A samozrejme ochota nás, čitateľov kúpiť si ten ktorý titul. Vlastne, hlavne od toho sa to všetko závisí.
Záverom chcem poďakovať Funtasticu a Zorke Olšavovej za to, že umožnili toto stretnutie, no najmä p. Balatkovi za ochotu prísť k nám na Slovensko a stretnúť sa s fanúšikmi fantastického žánru.
Pre bližšie informácie môžete navštíviť i oficiálnu stránku vydavateľstva Laser-Books a mrknúť sa na ich edičný plán.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Edičné plány vydavateľstiev

Jarná súťaž o knižné balíčky

Jar prináša rôzne výkyvy teplôt, nálad, únavu, ale aj čerstvé novinky z knižného sveta či malé súťaže o veľké ceny!

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #2

Komiks funguje ako bežná kniha – vyberiete si žáner, ktorý je vám sympatický, zvolíte si tému, rozsah, krajinu pôvodu, autora a pri troche šťastia sa môžete doň začítať okamžite.

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #1

S komiksovou produkciou sa roztrhlo vrece aj u nás. Možno sa vám to nezdá, ale vydavateľstvá, akými sú napr. Albatrosmedia a Slovart, už od minulého roka pomaly a postupne vsúvajú do svojej ponuky všelijaké komiksy.

Záleskautky: Plán za všechny prachy

Mierne ueletené, gendrovo vyvážené či nebezpečne odvážne - aj takéto vedia byť hrdinky Noelle Stevensonovej, komiksovej autorky s výrazným zmyslom pre čierny humor!

Plány komiksových vydavateľstiev na rok 2018 - Comics Centrum

Pozrime sa, na aké komiksy sa môžme tešiť v tomto roku na našom trhu.

Knižná beseda s Laserom

V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic. Tentokrát s redaktorom z vydavateľstva Laser. A my sme boli pri tom!

Edičné plány vydavateľstiev na rok 2015

Tak, prvé dva mesiace nového roku už máme za nami a na poličkách kníhkupectiev sa postupne začínajú objavovať knižné novinky tohto roku. Preto sme sa rozhodli spísať akýsi prehľad edičných plánov slovenských a českých knižných ale i komiksových vydavateľstiev. Poďme sa teda pozrieť aspoň na pár z nich.