Plány komiksových vydavateľstiev na rok 2018 - Comics Centrum

Pozrime sa, na aké komiksy sa môžme tešiť v tomto roku na našom trhu.
Filmová história scifi
Včera, 24.1.2018, usporiadalo Comics Centrum stretnutie so svojimi fanúšikmi v pražskej predajni, na ktorom predstavilo edičný plán na rok 2018. Cezpoľní to všetko mohli sledovať v on-line prenose. Ten síce ku koncu zlyhal, avšak vďaka dobrým dušiam, ktoré boli priamo na mieste poznáme všetky zverejnené komiksy. Takže poďme na to.
Comics Centrum
Comics Centrum / Zdroj Disclaimer

Január

Začíname dotlačou vypredaného titulu Hellboy 5: Červ dobyvatel, upravené vydanie s drobnými korektúrami v preklade Jana Kantůrka.
Hellboy 5: Červ Dobyvatel

Február

Znova dotlač, a znova Hellboy 6: Podivná Místa, rovnako ako v prvom prípade, upravené vydanie s drobnými korektúrami.
Hellboy 6: Podivná Místa

Marec

V marci sa dočkáme pokračovania dvoch sérií, ktoré Comics Centrum odštartovalo minulý rok. Tou prvou bude druhý diel Jamesa Bonda od Warrena Ellisa, v našich končinách známeho vďaka sériam Transmetropolitan, Planetary a Fell. Kniha bude mať podtitul Fantóm.
Rovnako, druhým dielom, bude pokračovať séria Baltimore od tvorcu Hellboya Mika Mignolu. Príbehy o bojovníkovi s upírmi lordovi Baltimorovi tvoria samostatné univerzum s alternatívnou históriou, kde prvá svetová vojna skončila predčasne kvôli všade sa šíriacemu moru. Séria ma celkovo 8 častí a budúci rok sa dočkáme hneď dvoch pokračovaní. V marci s názvom Prokleté zvony.
Bude pokračovať aj Edice na přání. Ide o knihy, kde na to, aby vyšli, je najprv potrebný určitý počet objednávok. Nie je nutné platiť ich vopred. Od 22.1 do 11.2 je takto možné predobjednať tretí a štvrtý diel série Grandville. Ide o zmes detektívky a steam punku odohrávajúci sa v alternatívnej histórii. Francúzsko tu vyhralo Napoleónske vojny a podniklo inváziu na Britské ostrovy. V komikse vystupujú prevažne antropomorfné zvieratá a hlavnou postavou je jazvec LeBrock pracujúci ako detektív pre Scotland Yard. Autorom je Bryan Talbot, ktorý stojí za titulmi ako Dobrodružství Luthera Arkwrighta, Srdce Impéria aneb Odkaz Luthera Arkwrighta alebo Pohádka o zlobivé kryse. Rovnako sa podieľaľ na sériach Sandman a Mýty. Pri Grandville sa postaral o scenár aj kresbu. Tretia kniha nesie názov Bête Noire a štvrtá Nöel. Celkovo má séria päť častí a záverečná kniha by tak mala byť u nás vydaná budúci rok.
James Bond Eidolon
Baltimore - Curse Bells
Grandville - Bete Noire
Grandville - Noel

Apríl

Apríl sa bude taktiež niesť v znamení Edice na Přání. Titul Goon sa dostane už k svojmu 8. a 9. dielu. Séria sa točí okolo Goona, mafiánskeho vymáhača a svalovca, ktorý okrem iného bojuje so zombíkmi a všelijakou inou háveďou. To celé obalené dávkou humoru, občas trocha násilnou atmosférou a nadprirodzenom. Píše a kreslí Eric Powell. České vydania budú niesť názov Dost prokletí pro všecky a Pohroma jménem svědomí
Comics Centrum, si rovnako ako minulý rok, pripravilo aj dve prekvapenia. O prvom je známe len to, že bude v malom formáte, rovnako ako väčšina kníh vydavateľstva. Odhalenia sa dočkáme neskôr.
V tomto mesiaci by sa ešte vonku mala dostať aj zbierka poviedok z Hellboyovho univerza pod názvom Neuvěřitelné příběhy. Podĺa slov vydavateľa Václava Dorta v nej nájdeme široké spektrum príbehov, od geniálnych až po priemerné od rôznych autorov. Uvidíme, každopádne je sa na čo tešiť.
Goon - Those That Is Damned
Goon - Calamity of Conscience
Hellboy - Weird Stories

Máj

V máji sa dočkáme pokračovania príbehov zo sveta Myší hlídky. Tie sa točia okolo spoločenstva myšiek žijúcom v období stredoveku, svete bez ľudí avšak podobnom tomu ľudskému. V ňom bratsvo myší známe pod menom Myší hlídka zložilo prísahu pomáhať ostatným obyvateľom v čase núdze, starať sa o bezpečný prechod divočinou a chrániť ich pred predátormi. V najnovšej knihe zo série s názvom Legendy o Myší hlídce 1 sa myšky stretnú v hostinci, kde si spravia súťaž v rozprávaní príbehov. Podmienkou je, aby každý príbeh obsahoval jednu pravdu, jedno klamstvo a jednu vec, ktorú ešte nikto nepočul. Za pôvodnou sériou stojí David Petersen, do Legiend prispeli rôzni autori. Knihy su určené skôr mladším čitateľom, no na svoje si prídu aj tí starší.
Pokračovať budú aj Tomb Raider Archívy už tretím zväzkom. Kniha vyjde vo veľkom formáte 217x320 mm a obsahovať bude čísla 35-50 série, ktorá vychádzala od roku 1999 u vydavateľstva Top Cow.
Legends of The Mouse Guard
Tomb Raider Archives v. 3

Jún

O mesiac neskôr sa dočkáme aj titulu Myší Hlídka: Hra na hrdiny . Ten mal vyjsť už koncom minulého roka, avšak kvôli menším technickým problémom sa ho dočkáme až teraz. Ak vám teda malí myší hrdinovia prirástli k srdcu, možete zobrať pero, papier a spoločne s kamarátmi sa ponoriť do ich sveta.
V júni by mala vyjsť aj ďalšia kolosálna kniha. Čo to bude, je zatiaľ tajné, avšak podľa indícií na sociálnych sieťach sa špekuluje o pokračovaní Kolosálneho Conana. Či to tak bude sa dozvieme už začiatkom apríla. Predobjednať bude možné od 3.4 do 20.5.
Mouse Guard - Role Playing Game

August

V lete si dávajú vydavateľstvá pauzu a tak sa dočkáme 'len' dvoch dotlačí. Tou prvou bude tretí diel série Ú.P.V.O - Žabí mor. Tá sa točí okolo Úradu pre Paranormálny Výskum a Obranu, ktorého členom bol aj Hellboy a udalosti v nej sa prepletajú s hlavnou Hellboyovou sériou. Zatiaľ čo prvé dve knihy boli skôr poviedkové, od tohto dielu sa začína odvíjať dlhšia príbehová línia. Séria mala u nás v minulosti slabší štart, medzi prvými troma dielmi boli dokonca päť a trojročné prestávky. Neskôr vychádzala v Edici na přání. Minulý rok už vyšla normálne ako ostatné tituly a snáď sa ju teda podarilo poriadne rozbehnúť. A to aj vďaka dotlači prvých dvoch kníh.
Druhým titulom, ktorého dotlač sa v lete pripravuje je Hellboy 2: Probuzení ďábla.
Ú.P.V.O - Žabí mor
Hellboy 2: Probuzení ďábla

September

September, to sú pokračovania sérií James Bond a Baltimore. Jamesa Bonda od Ellisa prevezme Andy Diggle v knihe s názvom Hammerhead, čo je zároveň názov tajnej zbrane okolo ktorej sa bude točiť príbeh.
Tretia kniha o Baltimorovi sa bude volať Tajuplný poutník a další příběhy. Ako už názov napovedá, bude pozostávať z piatich kratších poviedok. Okrem iného by sme sa mali viac dozvedieť o postave inkvizítora, ktorá sa objavila už v prvom dieli.
James Bond Hammerhead
Baltimore - Passing Stranger

Október

Novinkou tohto roka sú ďalšie dve série z Hellboy univerza. Witchfinder sa odohráva vo viktoriánskom Londýne. Hlavnou postavou je Sir Edward Grey, bojovník s nadprirodzenými a paranormálnymi javmi a akýsi predchodca Hellboya a Ú.P.V.O. Prvá kniha ponesie názov Ve službách andělů a bude sa točiť okolo série záhadných vrážd.
Druhou novinkou je Humr Johnson, pomstiteľ z New Yorku. V knihe Nezdolný Prométheus sa Amerika ocitá na pokraji druhej svetovej vojny a Humr musí zápasiť s nacistami a rôznymi démonickými bytosťami.
Dočkáme sa aj dokončenia Tomb Raider Archívov vydaním posledného štvrtého dielu. Comics Centrum zvažuje výmenu obálky za niečo viac komiksovejšie.
Posledným titulom daného mesiaca bude pokračovanie Černej Palice od Jeffa Lemira. Prvý diel vyšiel koncom minulého roka a druhá kniha bude zároveň poslednou z pôvodnej série. V súčasnosti v USA vychádza spin-off séria a na jar by mal nasledovať reštart - čo je taký autorov drobný vtip. Komiks rozpráva o bývalých superhrdinoch Spiral City, ktorých multidimenzionálna kríza vyhnala do iného sveta. Tu sa teraz snažia žiť obyčajné životy na malej farme. Druhá kniha ponesie názov Zvrat
Witchfinder - In the Service of Angels
Lobster Johnson - Iron Prometheus
Tomb Raider Archives v. 4
Black Hammer The Event

November

November sa ponesie v znamení Davida Petersena. Plánované su Legendy o Myší hlídce 2 a Vítr ve Vrbách u nás známe aj ako Žabiakove dobrodružstvá. Ide o knihu rozprávok Kenneta Grahama, ktorú ilustroval Petersen.
Legends of The Mouse Guard 2
Wind in the Willows

December

Na záver roka by ešte malo Comics Centrum vydať kolosálnu knihu Darkness Kompedium 2. Teda pokiaľ sa v období 17.9 - 25.10 predobjedná a zaplatí dostatočný počet kusov. Obvykle býva hranica na 300.
No a posledným titulom bude pokračovanie prekvapenia z prvej polovice roka.
Darkness Compedium vol. 2
Myslím si, že sa je na čo tešiť a z čoho vyberať.

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Edičné plány vydavateľstiev

Jarná súťaž o knižné balíčky

Jar prináša rôzne výkyvy teplôt, nálad, únavu, ale aj čerstvé novinky z knižného sveta či malé súťaže o veľké ceny!

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #2

Komiks funguje ako bežná kniha – vyberiete si žáner, ktorý je vám sympatický, zvolíte si tému, rozsah, krajinu pôvodu, autora a pri troche šťastia sa môžete doň začítať okamžite.

Komiksy, ktoré pohladia vašu dušu #1

S komiksovou produkciou sa roztrhlo vrece aj u nás. Možno sa vám to nezdá, ale vydavateľstvá, akými sú napr. Albatrosmedia a Slovart, už od minulého roka pomaly a postupne vsúvajú do svojej ponuky všelijaké komiksy.

Záleskautky: Plán za všechny prachy

Mierne ueletené, gendrovo vyvážené či nebezpečne odvážne - aj takéto vedia byť hrdinky Noelle Stevensonovej, komiksovej autorky s výrazným zmyslom pre čierny humor!

Plány komiksových vydavateľstiev na rok 2018 - Comics Centrum

Pozrime sa, na aké komiksy sa môžme tešiť v tomto roku na našom trhu.

Knižná beseda s Laserom

V utorok sa konalo ďalšie z pravidelných stretnutí fanúšikova fantastickej literatúry, ktoré organizuje kníhkupectvo Funtastic. Tentokrát s redaktorom z vydavateľstva Laser. A my sme boli pri tom!

Edičné plány vydavateľstiev na rok 2015

Tak, prvé dva mesiace nového roku už máme za nami a na poličkách kníhkupectiev sa postupne začínajú objavovať knižné novinky tohto roku. Preto sme sa rozhodli spísať akýsi prehľad edičných plánov slovenských a českých knižných ale i komiksových vydavateľstiev. Poďme sa teda pozrieť aspoň na pár z nich.