Exhalation: nová zbierka poviedok z pera Teda Chianga

Sci-fi génius Ted Chiang sa preslávil zbierkou sci-fi poviedok Príbehy vášho života. Môžete ju poznať aj v jej mimoriadne úspešnej filmovej podobe z roku 2016 s názvom Arrival (Prvý kontakt). Teraz sa Ted Chiang vracia s novou zbierkou poviedok – a všetci sú v nemom úžase.
Filmová história scifi
Ted Chiang, mnohými považovaný za sci-fi génia, sa preslávil zbierkou sci-fi poviedok Príbehy vášho života. Môžete ju poznať aj v jej mimoriadne úspešnej filmovej podobe z roku 2016 s názvom Arrival (Prvý kontakt). Teraz sa Ted Chiang vracia s novou zbierkou poviedok – a všetci sú v nemom úžase.
Spomedzi súčasných žijúcich autorov sci-fi literatúry len k niekoľkým ich čitatelia vzhliadajú ako k bohom (napr. N.K. Jemisin, Cixin Liu alebo Ann Leckieová)... Ale Ted Chiang to ako jediný z nich dosiahol bez toho, aby napísal jediný román. V skutočnosti vydal oveľa menej kníh než jeho literárny spolubohovia vyhrievajúci sa na Olympe sci-fi žánru. Chiang zvyčajne napíše iba jednu poviedku za dva roky. No jeho príbehy sú pre čitateľov podľa niektorých skutočne modlou hodnou uctievania.
Ted Chiang - Portrét
Ted Chiang - Portrét / Zdroj Disclaimer
Ak bol Robin Williams kráľom komikov, Ted Chiang je kráľom autorov sci-fi. Jeho najznámejším dielom je príbeh z roku 1998 „Príbeh vášho života“, v roku 2016 sfilmovaný pod názvom „Prvý kontakt“. No okrem toho stihol Chiang vyhrať štyri ceny Hugo, tri Locusy a dve Nebuly – sci-fi ekvivalenty Oscara, Zlatých glóbusov a ceny Emmy, v tomto poradí.
Jeho prvých osem poviedok bolo v roku 2002 vydaných v zbierke „Príbehy vášho života“ a odvtedy napísal ďalších deväť. Teraz ich spolu môžeme nájsť v druhej zbierke „Exhalation“ (voľný preklad: Výdych), dojímavej knihe o osude a slobodnej vôli a tí, čo si ju už mali možnosť prečítať tvrdia, že má potenciál stať sa jedným z najdôležitejších literárnych počinov tohto desaťročia.
Osobitosťou tvorby Teda Chianga je dej, ktorý do seba až do poslednej strany príbehu postupne zapadá ako kúsky puzzle skladačky. Keď čítate jeho poviedky tak sa cítite, akoby ste sa snažili rozpliesť gordický uzol, dokonale symetrický gordický uzol – no vy tú symetriu nevidíte až do posledného dejového zvratu.
V jeho novej zbierke (tá by sa podľa recenzenta z tor.com mohla volať aj „Black Mirror pre optimistov“) sa zdá, že každý príbeh je vytvorený s jediným cieľom v mysli – vyvolať čistý úžas.
Exhalation - Obálka - Plagát
Exhalation - Obálka - Plagát / Zdroj Disclaimer
Úvodnou poviedkou je „The Merchant And The Alchemist´s Gate“ (voľný preklad: Kupec a Alchymistova brána). Je akousi alúziou na svet Tisíc a jednej noci a opisuje príbeh irackého kupca, ktorý v Bagdade narazí na bránu umožňujúcu cestovanie v čase. Kto vstúpi do Brány času sprava, môže cestovať 20 rokov do budúcnosti a kto vstúpi zľava môže cestovať 20 rokov do minulosti. No alchymista kupca varuje: „Brána ja ako tajná skratka v paláci, ako skrytý vchod do určitej izby... ale izba samotná ostáva rovnaká, bez ohľadu na to, ktorým vchodom vstúpiš.“ Poviedka rozjíma o dileme existencie osudu a slobodného rozhodovania.
S tou istou tematikou sa stretneme aj v podľa recenzentov najtemnejšej poviedke celej zbierky - „What’s Expected Of Us“ (voľný preklad: Čo sa od nás očakáva). Tento príbeh sa točí okolo predmetu podobnému fidget spinneru s názvom „Predictor“ (voľný preklad: Predpovedač). Predpovedač zabliká nazeleno vždy jednu sekundu predtým, ako niekto stlačí jeho spúšťač. Pre niektorých je tento predmet iba neškodnou hračkou. Pre iných však zosobňuje a ničí ilúziu slobodnej voľby.
Arrival - Plagát - 2
Arrival - Plagát - 2 / Zdroj Disclaimer
Trošku menej temná je poviedka „Omphalos“. Rozpráva príbeh nábožnej archeologičky z alternatívnej reality, kde bol vedecky potvrdený kresťanský kreacionizmus. Napríklad letokruhy stromov v tomto vesmíre nikdy nedokazujú vyšší vek ako 9000 rokov. No keď sa jedného dňa nájde dôkaz o tom, že Zem v skutočnosti pravdepodobne nie je stredom vesmíru, archeologička zažíva krízu viery. Pocit v našej realite všetkým tak dôverne známy: strach zo slobodnej voľby vo svete, kde neexistuje osud. „Prečo sa prví ľudia tak snažili vybudovať civilizáciu, ak nie z túžby naplniť božský účel?“
Tri ďalšie a dlhšie príbehy zbierky „Exhalation“ sú údajne najlepšími dielami, aké Ted Chiang doteraz napísal. Prvým z nich je „The Lifecycle Of Software Objects“ (voľný preklad: Životný cyklus softvérových objektov), kde si herný vývojár najme ošetrovateľa zo ZOO, aby mu vychoval novonarodené objekty umelej inteligencie vo forme zvieracích avatarov.
V „The Truth of Fact, The Truth of Feeling“ (voľný preklad: Pravda faktu, pravda pocitu) sa stretávame s prelínaním dvoch príbehov. V blízkej budúcnosti žijú ľudia vo svete, kde vďaka technológiám dokážu nahrávať, zdieľať a sprístupniť každý moment svojho života. V minulosti zároveň sledujeme príbeh európskeho misionára, ktorý učí afrického chlapčeka čítať a písať. To zmení jeho vnímanie sveta rovnako dramaticky ako ľuďom v prvom príbehu. „Vďaka písaniu sa môžeme pozrieť na svoje myšlienky inak, ako keď len hovoríme. A keď ich vidíme čierne na bielom, môžeme ich vylepšiť, umocniť a zdokonaliť“
Príbehy vášho života - Obálka slovenského vydania
Príbehy vášho života - Obálka slovenského vydania / Zdroj Disclaimer
Posledný, sedemdesiatstranový príbeh má názov „Anxiety Is The Dizziness Of Freedom“ (voľný preklad: Úzkosť je, keď má sloboda závrat). V budúcnosti sa ľudia dokážu skontaktovať so svojimi verziami z paralelnej reality cez technologické zariadenia – takzvané „prizmy“. Namiesto toho, aby ste premýšľali o tom, aký by bol váš život, ak by ste sa rozhodli inak, cez prizmu môžete poslať email, správu alebo skypovať s tou verziou vašej osoby, ktorá to rozhodnutie urobila. No ako všetky technológie, aj táto prichádza s veľkým „ale“. „Kvantové meranie nastávajúce, keď sa prizma aktivuje, vyvoláva reakciu aj vo vonkajšom svete,“ píše Chiang. „Ovplyvňuje to, či sa dve molekuly kyslíku zrazia alebo preletia okolo seba.“ A tak, kvôli efektu motýlích krídel, prizmy reality nielen spájajú– zároveň ich aj menia.
Ted Chiang sa nečíta ľahko. Jeho poviedky sú často myšlienkové experimenty. Dúfame, že novej zbierky sa čoskoro dočkáme aj v slovenčine.
Kým budete čakať, môžete si znovu pozrieť Arrival alebo prečítať Príbehy vášho života
Objednajte si priamo na martinuse: Ted Chiang - Príbehy vášho života
(Kúpou cez tento link podporíte scifi.sk)

Magdaléna Mergová

Magdaléna Mergová
.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Magda Medvecká
Skúste sa ešte raz pozrieť na ten link, zdá sa, že nefunguje :(
28.05.2019
YaYa
Ďakujeme za upozornenie, opravené :)
28.05.2019

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB