Výsledky Ceny Fantázie 2013

Včera, 16.11, sa na knižnom veľtrhu Bibliotéka v Bratislavskej Inchebe konalo vyhlásenie výsledkov prestížnej literárnej súťaže Ceny Fantázie, alebo po novom - Martinus Cena Fantázie. Bola sa tam pozrieť aj Rose a má tú česť vám o tom napísať pár slov :)
Rose
Podporte scifi.sk
A máme to znovu za sebou: ďalší rok, nových víťazov. S potešením oznamujeme, že tohtoročným víťazom sa stal Marek Slabej, na scifi.sk známy ako Draculin, pravidelný prispievateľ, ktorý na tomto portáli začal uverejňovať svoje prvé poviedky už v roku 2005. Blahoželáme, Draculin, celý scifi.sk tím je na teba hrdý! :)
Draculin a jeho trofej
Draculin a jeho trofej Disclaimer
Oproti minulému roku priniesol tento rok v Cene Fantázie zopár noviniek. Kníhkupectvo Martinus sa stalo generálnym partnerom súťaže, do organizačného tímu sa pridala autorka Lucia Lackovičová a ďalšou novinkou je aj spolupráca s Rádiom Devín, ktoré odvysielalo už niekoľko poviedok v zdramatizovanom podaní z predošlých zborníkov.
Poviedky hodnotila tento rok porota v zložení: Márius Kopcsay - spisovateľ, novinár a hudobník, Lucia Lackovičová - autorka, Jozef Girovský - autor, Juraj Lörinc - bloger a fanúšik, Aňa Ostrihoňová - vydavateľka.
Klasicky, finálové poviedky boli zverejnené na portáli kultura.sme.sk, kde si ich mohol prečítať ktokoľvek a víťaza vybrali čitatelia. V druhom kole zahlasovalo okolo 500 čitateľov. Do súťaže sa zapojilo 138 poviedok od 77 autorov a 61 autoriek. Žánrovo ich bolo 63 fantasy, 44 sci-fi a 33 ich spadalo pod hororový žáner.
Zaujímavé je, že sme tu mali možnosť stretnúť zopár vlaňajších finalistov: Ján Stopjak, minulý rok na treťom mieste v Cene Fantázie sa tento rok stal výhercom ceny Béla pre najlepší horor a Janka Javorka, minulý rok finalistkou v Cene Fantázie a v Cene Intelu sa tento rok opäť dostala na piate miesto.
Takže konečné poradie je takéto:
1. miesto: Marek Slabej - Otázka porozumenia
2. miesto: Ladislav Kravčík - Ai
3. miesto: Zuska Stožická - Letec do večnosti
4. miesto: Róbert Hric - Kosovski božur
5. miesto: Janka Javorka - Zabiť za kus plastu
Finalisti, ilustrátor František Jablonovský, Ivan Aľakša a Juraj Červenák, ktorý odovzdal víťazovi sošku
Finalisti, ilustrátor František Jablonovský, Ivan Aľakša a Juraj Červenák, ktorý odovzdal víťazovi sošku Disclaimer
Okrem hlavnej ceny sa samozrejme odovzdávali ocenenia aj v jednotlivých kategóriách a tu máme zoznam výhercov a ich poviedky:
Cena poroty: Zuska Stožická - Letec do večnosti
Cena spoločnosti Intel pre najlepšiu sci-fi: Ivana Dubcová - Stalo sa to zajtra
Cena Bibliotéky: Zuska Stožická - Letec do večnosti
Cena Béla pre najlepší horor: Ján Stopjak - Lilith
Cena OZ Fantázia pre najlepšiu fantasy: Miro Švercel - Starec a dieťa
Zborník Fantázia 2013
Zborník Fantázia 2013 Disclaimer
Počas diskusie pri odovzdávaní cien okrem iného zaznela aj zaujímavá otázka: čo má robiť začínajúci autor, na koho by sa mal obrátiť, keď potrebuje poradiť, či ohodnotiť svoje dielo? Samozrejme, v žiadnom prípade na rodinu či známych, ktorí by boli zaujatí a neobjektívni v hodnotení.
Tak, a je niekto, kto nevie, ako na to?
My máme odpoveď a je veľmi jednoduchá: publikujte a obráťte sa na scifi.sk! ;)
Pokiaľ máte záujem o písanie scifi, fantasy či horroru, prípadne zúčastniť sa Ceny Fantázie a jedného dňa trebárs aj vyhrať ako Marek Slabej, nech sa páči, náš portál je najvhodnejšie miesto na posielanie vašich začiatočníckych poviedok. Prečítajú vám ich nestranní čitatelia, ktorí vám ich ohodnotia a úprimne poradia ako zlepšiť svoje spisovateľské schopnosti.
Takže, budúci Asimovia, hor sa do písania!

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Draculin IDES! Gratulujem!
17.11.2013
jurinko
Uz som gratuloval na FB, ale nemozem inak, musim aj tu, na "domovskej pode" - si king! :-)
17.11.2013
jurinko
(RYPNUTIE ALERT! Kravcik neprisiel? :-D END OF RYPNUTIE!)
17.11.2013
William Cody
Vyhrala najlepsia poviedka, gratulujem! Bravo porota,bravo hlasujuci,"BRAVO" autor;-)!
17.11.2013
Rose
Kravcik sa neukazal, jedine ak sa zasival niekde v publiku...
17.11.2013
Culter
Mne sa páčila Marekova reakcia: "to už nebudem môcť napísať žiadnu kravinu..." :)))))))))
17.11.2013
draculin
Dakujem aj v tomto priestore. A vazne, nebyt scifi.sk ...asi by maloco bolo napisane. A co sa tyka rad pre "zacinajucich", su len dve: (1) Pocuvat kritikov, ale tak ze hovadsky pocuvat. (2) Kaslat na kritikov a pisat si podla seba :))))
17.11.2013
Adhara
Blahoželám, Draculin! Držala som ti palce! Btw, v tomto článku ma pobavilo: “Samozrejme, v žiadnom prípade na rodinu či známych, ktorí by boli zaujatí a neobjektívni v hodnotení.“ Veru, tí vedia byť neobjektívni – naložia vám toľko kritiky, koľko by sa nikto cudzí neodvážil! :-)
18.11.2013
draculin
Heh, tak znami tu na scifi.sk naozaj netrpia prehnanou milosrdnostou - takze tu prilisne hladkanie bruska nehrozi :) Inac, Adhara - vsimol som si, ze ti Artis Omnis vydava (konecne!) to hard scifi - takze blahozelam! Bolo nacase :)
18.11.2013
stopjak
Este zaznela na vyhlasovani zaujimava moznost pre ne/milosrdnych recenzentov: najkreativnejsieho recenzenta poviedok zo zbornika na stranke Martinus.sk pozvu na buduci rok medzi porotcov.
A Marekovi gratulujem este raz, som rad, ze zvitazil moj favorit :)
18.11.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB