Kovboji a Votrelci - Minirecenzia

„Očakávanie je matkou sklamania“ – keďže som začal takto pochmúrne, je Vám asi jasné, že hodnotenie tohto filmu nebude ani objektívne, ani pozitívne. Ale poďme poporiadku...
jurinko
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na ten film som sa v podstate ani príliš netešil. Zaregistroval som ho ako letný blockbuster, obsadený hviezdami (James Bond, Indiana Jones, sexi cica z Dr. Housa, či Sam Rockwell a.k.a. hlavný záporák z Charlieho Anjelov), produkovaný Stevenom Spielbergom a režírovaný režisérom Iron-Mana. Klasické hollywoodsko-štúdiové letné béčko, kde vypnúť mozog je nutným predpokladom príjemne strávených chvíľ oddychu, s pukancami v jednej a sýteným presladeným zubykazom v druhej ruke.
Cowboys and Aliens - Poster - 1
Cowboys and Aliens - Poster - 1 Disclaimer
A tak sme sa vybrali so ženou do kina, len tak z roztopaše, bez toho, aby som videl trailer alebo čítal akékoľvek hodnotenia, podľa názvu očakávajúc ľahko vtipné dielo, možno dokonca niečo ako paródiu na mimozemské vyvražďovačky. Chyba.
Prvé, čo vo mne vyvolalo pochyby, bol dabing. Ako môže film, ktorý by mal byť oddychovou ľahko humornou akčnou nádielkou, prísť do kina s dabingom? Vypnutý mozog sa začal prebúdzať, ale podarilo sa mi ho znova uspať okamžite po úvodnej akcii. Hrdina sa zobudí so zranením brucha, ale skáče na kone s rozbehom a bez problémov likviduje troch ozbrojených zloduchov... Mozog off, užívame si film.
Cowboys and Aliens - Záber - 1
Cowboys and Aliens - Záber - 2
Cowboys and Aliens - Záber - 3
Cowboys and Aliens - Záber - 4
Prvá tretina ani nebola až taká zlá. Malé mestečko, westernovské kulisy, bohatý statkár, rozmaznaný synček, bitka v krčme, zatiaľ v poriadku. Ani mimozemský útok na stádo kráv a dvoch kovbojov nebol až taký rušivý, naopak, celkom pekne sa hodil do humorného rámca, v ktorý som stále dúfal.
V druhej tretine sa to pomaly začalo kaziť a mozog sa začal prebúdzať. Po príchode mimozemšťanov postavy stratili aj to málo charizmy, ktoré stihli nabrať a proti mimozemšťanom sa zomkli, ako keby boli dávni priatelia. Občasné náznaky mikrokonfliktu medzi postavami nestačili, boli to proste správni chlapi, ktorí majú spoločný cieľ, a to, že za bežných okolností by sa navzájom postrieľali asi tak do päť minút a na „démonov“ by sa vykašľali a opustili mesto, zrazu nie je možnosť. Jediné, čo im zostáva, je zostať a bojovať, aj keď vlastne vôbec nevedia proti čomu, komu, alebo ako, hlavne, že sú tvrdí, zomknutí a spolu. Mozog si pretrel unavené oči a začal sa zvedavo obzerať. Bohužiaľ, až do konca filmu sa mi ho už nepodarilo uspať.
Cowboys and Aliens - Záber - 5
Cowboys and Aliens - Záber - 6
Cowboys and Aliens - Záber - 7
Cowboys and Aliens - Záber - 8
Na tretej tretine som sa takmer bavil, hoci to vôbec nebolo zámerom filmu. Už dlho som nevidel takú zlátaninu asi všetkého, čo sa vôbec do filmu dá dostať. Kovboji, mimozemšťania, indiáni, mágia, nesmrteľnosť, strata pamäti, zmierenie so synom, zmierenie s nevlastným synom, premena zo zloducha na dobráka, lovestory, husté reči, sondy do duše, ... Už snáď chýbali iba tajné služby (aj keď obsadenie Jamesa Bonda do hlavnej úlohy vlastne stačilo) a hovoriace zvieratá. Ešte šťastie, že ma ten film stál vďaka jednému mobilnému operátorovi iba 2,65 €, inak neviem, či by som bol schopný brať ho s takým nadhľadom. Boj brutálnych behajúcich monštier, ozbrojených plazmovými delami, ktoré dostanú nakladačku od Indiánov, ozbrojených lukmi, šípmi a tomahavkami, a od gangsterov, ozbrojených pukotavými nepresnými perkusnými revolvermi (pušiek bolo prekvapivo málo), bol tak nechcene komický, až to nebolo pekné. Byť veliteľom mimozemskej ťažobnej lode, ktorého porazí banda dvojnožcov so sekerami, tak sa hanbím to povedať šéfovi, to radšej zamlčím, že sme na tej planéte vôbec našli toľko cenené zlato... O samotnej pseudo-invázii, ktorá sa vlastne skladala z baníkov, radšej pomlčím, pretože vydať sa na cestu taktiky či logiky, by bolo príliš už aj na mňa (každý, kto hral niekedy StarCraft, vie, o čom hovorím).
Zhrnuté a podčiarknuté: Vzhľadom na totálny nedostatok humoru, nadhľadu a zábavnosti, je možné tento film odporučiť iba ako katalyzátor zábavy pre na mol ožraté publikum. Niektoré hlášky v kine boli naozaj dobré, mať v krvi tak dve promile, možno by ich bolo viac, čím by sa aj film stal aspoň pozerateľným. Škoda, že som bol triezvy, mohol som tých nekonečných 100 minút života stráviť aj lepšie. Napríklad pozeraním do steny. Alebo háčkovaním...

jurinko

jurinko

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Jurinko viacej takychto recencii!!!
27.09.2011
Stano Lacko
Inak vsimli ste si, ze slogany "od tvorcov" "od rezisera" etc sa pouzivaju hlavne pri filmoch ktore su takpovediac slabsie?
27.09.2011
draculin
Moc dobre napisane :) A navyse s tym uplne suhlasim...aj ked som este lepsi pripad, kedze som za kino neplatil vobec. Nastastie.
27.09.2011
Roland Axenberg
Dobra recenzia, len nechapem slovnemu spojeniu "Ako môže film, ktorý by mal byť oddychovou ľahko humornou akčnou nádielkou, prísť do kina s dabingom?".
27.09.2011
kAnYs
Tiez som tuto vetu moc nepochopil. Dabing nemam rad a davam prednost originalu (hlavne anglickemu a nemeckemu) ale dokazem pochopit lakadlo dabingu pre jazykovo neznalych ludi.
27.09.2011
jurinko
Nuz, ja som to bral tak, ze s dabingom chodia do kina filmy pre menej narocne publikum (animaky, romanticke komedie, blbosti, ...). Proste mi subjektivne dabing evokuje horsie filmy, resp. filmy zamerane viac na siroke masy, nez na nejake uzsie skupiny nadsencov. Ale mozem sa mylit samozrejme.
27.09.2011
jurinko
Inak som rad, ze sa recka pacila. A dakujem za fotky, ma to smrnc :-)
27.09.2011
Rose
Super recenzia, Jurinko :) Bohuzial, presne ako som ocakavala... Nepozrela som si tento film a ani neplanujem. Len som bola zvedava, su tam ti stari dobri "aliens", ci nejaki ini? :D
27.09.2011
jurinko
Takito nejaki: http://monstersandbeasts.blogs pot.com/2011/09/alien-sketch-c owboys-and-aliens.html
27.09.2011
Rose
Aky podfuk, tak aj nazov je zavadzajuci! Aspon v tom mohli byt originalnejsi...
27.09.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB