Galaktická hrozba najvyššieho rozmeru

Mladá vedkyňa sa dostane k objavu, ktorý môže ohroziť všetky živé druhy v Galaxii
Filmová história scifi
Žena s červenými vlasmi a v červenom kabáte zastala na prahu džungle a so záujmom pozorovala, ako po lianách, kmeňoch a konároch putujú robotické mravce. Konečne sa jej to podarilo! Trvalo dva roky, kým vybavila všetky povolenia, aby mohla navštíviť Trikkesh IV na okraji frontovej línie s Makariskym cisárstvom.
Stálo ju to celý majetok.
Nie len, že minula všetky kredity, ktoré šetrila od nástupu na Akadémiu, ešte sa aj zadlžila a po návrate domov bude musieť pracovať pre vydieračov zo Syndikátu dvadsaťštyri mesiacov. Tylor ju pred podpísaním zmluvy varoval, hovoril, že bude ľutovať a preklínať sa, ale ona na bratovu radu nebrala žiadna ohľad. Čo len ten už mohol o nich vedieť? Celý život nevystrčil päty z Marsu a bol od nej desaťtisíce svetelných rokov ďaleko. O Syndikáte nemal ani páru a ona sa driny nebála. Za tento zážitok by sa upísala aj čiernej diere, keby bola taká možnosť.
Žena potriasla hlavou, ako keby sa chcela zbaviť nepokojných myšlienok a podišla pár krokov dopredu. Nesmie strácať čas na hlúposti, hoci si nemá čo vyčítať. Dostať sa sem, na dosah jedinej AI formy života v celej Galaxii, je pre akéhokoľvek zanieteného vedca viac ako splneným snom. Terrestriáni za celú svoju existenciu a skúmaní vesmíru objavili stovky foriem života, niektoré boli viac humanoidné, ďalšie menej, ale ani jedna z nich nepatrila do umelej inteligencie. Áno, androidi vymysleli rôzne rasy, stroje ovládali celé civilizácie, ale žiadna nevznikla sama od seba. Keď robomravcov objavili, neuveriteľné správy prilákali na ich domovskú planétu tisíce výskumníkov z každého kúta Galaxie a vedátori sa snažili prísť nato, aké podmienky muselo splniť prostredie, aby vyvinulo formu umelej inteligencie ako stupienok evolúcie.
Mravce ju fascinovali. Boli veľké ako dlaň, rôznych farieb a mechanickými nožičkami sa pohybovali po krajine veľmi rýchlo, pôsobili ako súčasť celku, hoci bolo očividné, že každý jeden mal vlastné úlohy. Po chvíľke žena zistila, že jednotlivé farebné rozlíšenie malo svoj rád – modrí niesli zásoby, zelenočierny prenášali larvy, ale najzaujímavejší vyzerali biely. Tí dokonca prevyšovali veľkosťou ostatné čeľade a pripomínali jej dozorcov, alebo strážcov, pretože väčšinou iba stáli na svojich stanovištiach a dohliadali na premávku jednotlivých koridorov.
Keď sa pozrela bližšie, mala pocit, ako jeden, či dvaja pozerajú priamo na ňu.
„Cora,“ zakričal na ženu mužský hlas od brány. „Počula si inštruktáž Protektorov, máme si držať odstup, vieš, čo by sa mohlo stať.“
„Môžeš byť bez obáv, Markus,“ mávla rukou Cora na starca, ktorý sa pomalým krokom blížil k nej. „Počúvala som pozorne. Môžeme sa k nim priblížiť na ľubovoľnú vzdialenosť, jediné, na čo musíme dať pozor, je nenarušiť ich línie a od tých som ďaleko. Poď bližšie, sú fantastickí.“
Markus Herbert, popredný a po celom vesmíre uznávaný docent extraterestriálnej ekológie, pred mesiacom oslávil stosedemdesiatdva rokov a hoci mal ešte ďaleko do dôchodku, kráčal pomaly a rozvážne, ako keby mu každý krok robil problémy. Ani antigravitačné vankúše umiestnené v čižmách mu nepridávali na komforte, pretože patril do starej školy, kedy sa ľudia pohybovali výlučne po vlastných. Od prvej chvíle, ako sa dozvedel, že ho Akademická rada poveruje sprevádzaním nádejnej doktorandky na výskum AI formy života, cítil, že sa mu to nebude páčiť. Mal rád svoje pohodlie a nezdieľal nadšenie možnej kolegyni v budúcnosti, možnej vychádzajúcej hviezdy mimozemskej ekológie a vyše sto rokov cestoval krížom krážom po Galaxii. Keby bolo podľa neho, tak by nikam necestovali.
V podstate, šomral celú cestu medzihviezdnym špeciálom, ale Cora ho i napriek tomu mala rada a bola šťastná, že práve on je tu s ňou.

Arcey

Arcey
Som planetárny bojovník a ťažký knihožrút, ktorý sa v slabých chvíľkach snaží písať.

Diskusia

Olex
Ahoj,
čítalo sa to veľmi dobre. Hlavná postava – zvedavá vedkyňa – sympatická. Zaujímavo načrtnutý svet. Akurát som nepochopila, prečo sú robotické mravce galaktickou hrozbou najvyššieho rozmeru (alebo mám pocit, že sa poviedka v tomto duchu nenesie).
24.09.2022
Arcey
Ja som sa nedostal ani cez úvod :) Ja mikropoviedky písať neviem, tak mi z toho zase vyšiel ibá nejaký nástrel. Hodina pre mňa málo, ale v rámci cvičenia je to super.
24.09.2022
Marek Páperíčko Brenišin
Súhlasím s Olex. Čítal som dobrý, umne napísaný, zaujímavý... úvod :-D Škoda, pokračovanie by textu svedčilo.
25.09.2022
Veles
Je to dobrý začiatok na niečo viac, zišlo by sa to dokončiť podľa mňa.
25.09.2022
Arcey
Vďaka, ale vidno, že neviem písať krátke texty.
25.09.2022
Martin Hlavňa
Text je super, odsýpa, vzťahy medzi postavami sa formujú... a tam je koniec :) Ako si sám poznamenal, je to skôr úvod - má však šmrnc a určite je to dobrý základ niečoho väčšieho. Mikropoviedky sa inak píšu ťažko aj mne.
25.09.2022
Olex
Ahoj,
ako píšeš vyššie, je to cvičenie. Zároveň autor môže zistiť, čo sa čitateľom páči, a čo ich naopak neoslovilo. Je tiež zaujímavé sledovať tvorivý proces iných autorov.
25.09.2022
YaYa
Ak plánuješ v poviedke pokračovať, zváž ten výraz AI forma života. V podstate tvrdíš, že ide o prírodný umelý organizmus, čo si samo osebe odporuje. Keď je niečo umelé, proste to niekto vyrobil, nemôže to byť prírodné. Možno niečo anorganický život alebo to proste nejako inak definovať.
25.09.2022
Martin Chabada
Ako už napísali iní - úvod dobrý ale chýba zvyšok. Ja by som ale asi dopadol rovnako.
26.09.2022
Joey Thorke
Na mňa tam na taký krátky útvar bolo hrozne veľa sveta (faktov, názvov - vidno, že autora táto stránka veci veľmi baví) a málo deja. Hlavne v takom krátkom žánri to nevypáli príliš dobre, aspoň nie pre mňa. Ale určite by sa s tým dalo pracovať v niečom dlhšom.
26.09.2022
Monika Kandriková
Úvod -- ale ono sa občas takto zadarí v PNP. Aspoň som si mohla precvičiť fantáziu čo by bolo keby - vedátori ukradli mravce, prerušili cestičky, vrchný mravec sa zamiloval do červenovlásky, mravce napadli dopravný prostriedok, ktorým vedátori pricestovali -- toľko možností a slabá hoďka :D :D Tak teda nabudúce. :D :D
28.09.2022
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.