Krása

.
Podporte scifi.sk
Som krásny.
Vždy som bol.
Občas si prezerám svoje staré fotky, keď som ako malé dieťa, často s mamou za ruku, lahodil očiam môjho okolia.
Väčšina ľudí v okolí má oči upriamené na mňa. Ženy majú ústa do O, jednu a občas aj obe ruky medzi ich krkom a poprsím, muži ukazujú rukou, občas aj oboma, usmievajú sa.
Ja som krásny v strede. Zlaté vlasy mi vytvárajú kučeru na bielom čielku.
Ach, nečudujem sa tým ľuďom.
Ak by som nevedel ako rozšírim medze toho, aké krásno vie byť, aj ja by som reagoval rovnako, ale dnes viem, že to bol len začiatok. Dnes sa už pozerám na mladého seba kriticky. Áno, nebolo to zlé, ale tá veľká hlava. Prihlúpe oči. Nemotorný pohyb. Už dávno viem, že sa dá oveľa lepšie.
Ťažko som sa mohol vyhnúť modelingovej kariére. Nie. Nechcel som sa vyhýbať. Popravde, nebolo kam. Mama ma brávala na konkurzy už ako trojročného. A ja som bol vyberaný. Samozrejme, že som bol. Vyberajúci mali oči a ja som vedel, že nič krajšie neuvidia. Už nikdy.
* * *
„Dobre. Odhryzneš si, pozrieš sa do kamery a povieš: Mhm, čokoláda.“
Rukou ukázala na miesto v parku, kde som mal stáť.
Môj modrý oblek sa vynímal v zlatistých lúčoch slnka. Moje vlasy rovnakej farby mi jemne zakrývali dokonalé ušné lalôčky. A tie moje ružové pery, ach, len som sa pousmial, keď mi maskérka, znovu ďalšia, povedala, že ona na mne nemá čo robiť. Zlatá.
Odhryzol som si. Krásny chrup, pomyslel som si, nedávajúc pozor na nič iné, len na seba.
„Mhm, oriešková,“
„STOP!“ krik, uteká ku mne. Ako nás tak vidím, možno aj pekný pár. Aj keď tie lýtka. Ale na dnes, na zajtra, kým som v Prahe, by to možno šlo.
„Je to Mhm, čokoláda, nie oriešková. So všetkými tými alergiami, viete,“ zasmiala sa a trochu sa hrala s vlasmi.
Ja len stojím, pozerám na nás dvoch z diaľky. Ani tá peha na jej líci nevyzerá až tak dobre. Kazí to, zavadzia, ani ma pre ňu dobre nevidno. Pokročím trochu do prava, nech sa vidím lepšie.
* * *
Všetci tí guruovia trávia celkom dosť času, aby zvládali mimotelové zážitky. Tí snaživí, škaredí meditujúci. Veď to určite aj zopár z nich vyjde. Keď majú deväťdesiatpäť, alebo tak. Dostanú sa z tela. Ani sa neobzrú, veď v takom veku už nie je za čím. Ale ja som sa MUSEL vidieť.
Už od desiatich rokov sa takto často obzerávam. Tentokrát som mimo aspoň dva mesiace. Je leto. A kebyže ešte vidíte, ako vyzerám v plavkách. Pohľad na mňa by som vám proste príliš závidel. Samozrejme sa to občas odráža na tom, ako sa správam. Ťažko sa mi sústredí, keď nie som „doma“, ale pri tom ako vyzerám, mi je veľa odpustené. Už ma stokrát predabovali, aby text sedel. Len aby mohli ukázať akí krásni ľudia jedia ich polievku, hambáč (a ani sa nezašpinia), nosia ich tričká, hodinky, športujú s ich náčiním. A keď pri tom všetkom vyzerám tak skvelo, ach, nedá sa nepozerať.
„Mhm, oriešková.“

nenasytnik

nenasytnik
Ak nepíšeš dobre budem tebou pohŕdať, ak píšeš dobre budem ti závidieť.

Diskusia

BlackTom
Výborná jednohubka, náramne pobavila :)
23.10.2021
Milan "Miňo" Tichý
Nápad by nebol zlý, len na môj vkus to bolo až moc sebestredné. Ono, že bol nesympatický hlavný hrdina mi až tak nevadilo, škoda, že bol zároveň aj rozprávačom.
23.10.2021
8HitBoy
Pobavil som sa :) Hravý kratučký príbeh, tak správne odveci. Pekne.
23.10.2021
ama_rilla
Veľmi sa mi páčil úvod...čakala som inú pointu, ale aj tak dobre :D
23.10.2021
Magda Medvecká
Mne sa vlastne celkom páčilo, že to bolo aj sebestredné aj nesympatické, lebo to celé išlo tak jemne do absurdna, hlavne s tým mimotelovým zážitkom. To je skvelý detail. Prišlo mi to, že práveže autor sa neberie príliš vážne, aj keď postava áno, a také mám celkom rada :) Aj keď na takéto témy si treba dávať pozor, lebo niekedy sa to fakt vie prevrhnúť skôr na tú horšiu stranu.
24.10.2021
Aleš Horváth
Také ad absurdum ale to je práve na tom najviac originálne. Pekne páči
24.10.2021
WriterInTheDark
Skvelé :D mne sa to páčilo, bolo to akurát dlhé (krátke). Ľahké, humorné - pobavila som sa :)
24.10.2021
B.T. Niromwell
Skvelé! Páčila sa mi pointa, žeby inšpirácia prišla z Mmm, polievka... :D Páči sa mi, ako autor vysvetľuje, prečo sa krása s rozumom veľmi nekamaráti skrz ťažké mimotelové ovládanie, a ako to postava považuje len za drobnú chyb prezentácie:) Och, aký polopatistický komentár som napísala...
24.10.2021
BocianSara
Ako je spomenuté vyššie tiež sa mi páči ako si zobrazil narcizmus hlavného hrdinu :D Určite sa ale dalo vymyslieť trochu viac s mimotelovým zážitkom :)
24.10.2021
YaYa
Jj, tá inšpirácia Priateľmi potešila. Som inak alergická na rozprávanie v prvej osobe, keď postava sama seba opisuje. Je to celkom časté v takých tých slabších YA. A tu si im to celkom natrel, neviem či neúmyselne alebo máš podobný problém ako ja :D
25.10.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.