Lov

poviedka na počkanie
Filmová história scifi
“Utečie nám! Nadbehni mu zľava!” zakričal Lukáš. Dávid sa zvrtol na päte a s paralyzérom pripraveným na akciu sa bez protestu vrhol do kríkov. Žiadna obchádzka tam totiž nebola.
Lukáš sa rozbehol cestičkou, ak sa úzke štrbiny v kroviskách dali tak nazvať, za malým tvorom.
Keď sa včera pripravovali na lov drakoníka, vyzeralo to jednoducho. Prídu, nastražia pascu podľa osvedčených metód, počkajú v závetrí a keď sa malý šupináč chytí, postrelia ho uspávacou injekciou a potom šup do pripravenej klietky. Dostanú za neho majlant.
Ten malý smrad pred nimi však dodržal len jeden krok z predpokladaného postupu. Ten prvý. Sladká vôňa medovo-škoricového koláča ho prilákala. Vymrštená sieť ho zovrela, keď si uchmatol jeden kúsok koláča. Keď ho zasiahla uspávačka, len sa otriasol, ostrými pazúrikmi presekol kožené oká siete a bol von. Druhá ani tretia strela nemala žiadny efekt, až po štvrtej sa trochu zapotácal.
Odvtedy ho naháňajú. Terén sa zvažoval, do čoraz užšieho malého údolíčka.
Už mal dávno odkvecnúť, ale on sa ako zázrakom drží vždy len krok pred nimi.
„Tam je! A spomaľuje,“ ozval sa z kriakov Dávid. „Zaliezol do diery.“
Lukáš si otrel čelo od potu. Nebol pripravený na taký záťah. „Výborne, ak je to ich dúpä, tak sa nám odmená znásobí.“ Obzrel sa. Fred niekde zaostal, nebolo po ňom ani vidu ani slychu. Lukáš pokrčil plecami. Zvládnu to dvaja. A pridal.
S dávidom dorazili ústiu do k skalnej dutiny dorazili takmer naraz. A naozaj. vo vnútri sa ježili tri nádherné malé exempláre. Nesyčali strachom, skôr akoby sa vysmievali.
Dávid pozdvihol ruku že vystrelí... no za nimi sa vztýčil drak. Vlastne dráčatko. Vycerilo zuby a zarevalo. Výstražne, a aj o pomoc.
V údolíčku sa náhle zotmelo. Obrovské krídla zastreli oblohu. Malé dúpä bolo o trošku väčšie ako tá nora pred nimi. Len o trošku... Dúpä bolo veľké asi ako to údolíčko.

Kei

Kei
.

Diskusia

B.T. Niromwell
Elegantne napísaný kúsok, škoda len že taký krátky a dosť predvídateľný. Páčilo sa mi, že uspať mladého dráčika nebolo také jednoduché a bolo jasné, že loviť draky nie je každodenná záležitosť, a tiež, že v poviedke nebolo ani slovo navyše, naopak zniesla by aj viac.
28.07.2019
Marek Páperíčko Brenišin
Poviedka nie je zlá, ale nejako jej chýba také to "korenie". Kým sa vlastne stihne čokoľvek zomlieť, je už koniec. Súhlasím s Niromwell, trošku by sa zišlo rozviesť a vybudovať napätie. Za 6.
28.07.2019
cyberstorm
Ten zaver bol hrozne rychly a nvm ci som pochopil. Prisla mama?
28.07.2019
Kei
niromwell: ďakujem. Pravda, poviedka je tak úsporná, až to nie je poviedka... myslím :)
marek: suhlas, chýba tomu ešte tak ďalších 500 slov minimálne
cyber: ano, prišla mama. a kedže tam ešte pár vecí chýba ani sa nedivím že to nie je veľmi pochopiteľné. Nie som zvyknutá rýchlo vymýšľať a ešte rýchlejšie písať :D Ale možno ju dotiahnem do konca.
Tak či tak, som spokojna, lebo som aspoň niečo vymyslela :D
28.07.2019
YaYa
Nápad to bol veľmi dobrý. Celkovo sa mi páči, ako autori v tomto kole dokázali obrátiť tému Dúpä naruby. Podľa mňa ale záver nevypálil až tak efektne, ako by mohol, keby si sa s tým mala čas hrať :) Ale nemala by som dudrať, že PNP sú nedotiahnuté, keď na to dávame len hodinu :D
28.07.2019
Magda Medvecká
Som dosť rada, že ešte niekto písal o drakoch, lebo keď sa povie dúpä, tak pre mňa je to automaticky dračie dúpä :D (alebo drogové, ale také nemám rada) Predstava malých drakoníkov, ktoré lákali na medovo-škoricový koláč mi prišla strašne rozkošná, až som sa o nich fakt bála. Ako by mohol niekto loviť niečo také zlaté? Takže som veľmi rada, že sa im to nakoniec nepodarilo a že aj ten malý drak bol schopný dostať sa z ich pasce. Koniec som očakávala, ale v takom pozitívnom zmysle, že tak to proste malo skončiť.
Len teda by to chcelo trochu doladiť tú jazykovú stránku, možno to trochu predĺžiť. Ale poslednú vetu nechápem - údolie, malé dúpä, celé údolie je dúpä? To si akosi neviem predstaviť.
29.07.2019
Milan "Miňo" Tichý
No áno, dračie dúpä sa priamo pýtalo...spád to malo rýchly tak ako má byť pri mikropoviedke, akurát pár vecí čo nedávalo príliš logiku...tak za prvé, "osvedčené metódy" akosi vôbec nefungovali...dráčik sa poľahky dostal z pasce, uspávačky zázračne nefungovali a kto bol vlastne Fred? Zrazu sa len spomenul, že tam vlastne je s nimi aj tretí lovec ale zaostáva...
03.08.2019
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.