Nepozvaní hostia

Je rok 2166. Zem je viac púšť ako voda, populácia sa za posledných sto rokov zmenšila na polovicu. Hlad, smäd a nevysvetliteľné únosy detí. Moderný život padol a nikto naisto nevie, kto stojí za únosmi.
Podporte scifi.sk
Ilustračné obrázky k spacenews - Nepozvaní hostia
Ilustračné obrázky k spacenews - Nepozvaní hostia / Zdroj Disclaimer
Štípanie očí a páľava na poodhaľovanom tele. Hustý pocit v ústach, zmiešaný s malými zrnkami piesku, dráždiacimi mandle a nos.
Žiadna voda, žiaden tieň.
Len slnko a púšť. A krok za krokom.
Albert už kráčal- Dva dni? Tri? Nevedel. V dohľade nebolo nič, len zlatá krajina, trblietajúca sa pod žiarou stále slabnúceho slnka. Voda mu došla pred pár hodinami, nejedol už asi deň. V rane na ramene ešte stále cítil piesok, hoci sa ju snažil dôkladne vyčistiť. Bol to čistý priestrel, nič vážne. Bolesť sa otupila a teraz nastal len monotónny krok. Myseľ nedokázala sústredene rozmýšľať a myšlienky mu blúdili od jedného konca tej scény na druhú, ale stále sa zastavoval pri tom jednom bode.
Annie.
Jeho zlatovlasý poklad na čudesnom stroji, nedobrovoľne pripútaný k prednému sedadlu. Jej posledný zúfalý výkrik predtým, ako ho postrelili. Ach áno, toto je ten cieľ, pre ktorý vytrvalo ide po stopách toho stroja. To, že vietor ešte stále neodvial stopy bol azda zázrak. Azda znamenie. Albert však veril v osud.
Slnko pomaly zapadalo, v šere sa rozsiahle pláne zmenili na zradné piesky škorpiónov a iných potvor, pobehávajúcich po suchej zemi. Prešla hodina, možno dve- Albert stratil pojem o čase. Odrazu zastal a nebolo to preto, lebo by mu
nejaký škorpión zahatal cestu. V diaľke uvidel štyri budovy, črtajúce sa v šere. Alebo to bola len fatamorgána? Strácal o všetkom prehľad a bol smädný. Strašne smädný. Rozhodol sa, že si nájde nejaké miesto na noc. Vyhliadol si starý vyschnutý strom, ktorý mu síce neposkytoval veľa ochrany, ale bol to dobrý pocit mať niečo za chrbtom. Vyčerpaný a smädný, zaspal.
Plesk. Plesk. „Vstávaj!“
Albert lenivo nadvihol viečka. Stála pred ním mladá žena s puškou zavesenou na ramene a s rukou pripravenou dať mu ďalšiu facku. Albert sa snažil niečo povedať, ale vyprahnuté hrdlo mu to nedovolilo. Žena mu podala fľašku s vodou a počkala, kým sa napije.
„Čo tu robíš?! Tí šupáci s IQ nad stopäťdesiat ťa tu môžu ľahko nájsť. Volám sa Lana. Ošetrila som ti tú ranu na ramene. Mal si šťastie že sa ti ešte nestihla zapáliť.“ Postavila sa, oprášila si nohavice a podala mu ruku.
Albert nevedel čo má robiť. Voda mu príjemne ovlažila ústa, ale nechcel vypiť všetku, hoci nepochyboval o tom, že by sa mu zišla. Prijal pomocnú ruku a s námahou sa postavil.
„Moja dcéra...“ Rozkašľal sa. Lanin výraz sa zmenil na zarazený. Zamyslene sa zadívala do diaľky smerom k tým štyrom budovám. „Moja sestra je tam tiež. Už to bude mesiac. Nemám ani jeden dôkaz o tom, či je ešte nažive.“
Lepšie sa jej prizrel. Nie, nebola to žena. Bolo to dievča, asi tak sedemnásť ročné. Trochu chlapská postava, ale črty tváre mala ženské. Blonďavé vlasy mala zlepené a rozstrapatené, nápadné modré oči prenikavé.
Potriasla hlavou, akoby sa chcela zbaviť ponurých myšlienok, otočila sa doprava a rozhodne vykročila.
Albert zrazu nevedel či to má znamenať „poď za mnou,“ alebo „pomohla som ti, maj sa.“ Nerozhodne ju dobehol a spýtal sa: „Kam ideš?“
Neodpovedala, len zrýchlila tempo a Albert za ňou ledva stíhal. Išli mlčky- už sa jej nepýtal kam idú. Bol rád, že Lanu stretol- vlastne to musel byť určite zase ten osud. Ktovie, čo mu ešte prinesie... Azda Annie? Neodvážil sa dúfať.
Odhadoval, že prešli asi štyri kilometre, keď sa pred nimi začali črtať nejaké rysy. Keď prešli ešte pár stoviek metrov, povrch začal stúpať. Naľavo od nich bolo nahádzaných plno kameňov, tvoriaci prirodzený múr, pred... Albert zastal a zarazene sa zamračil- v kopci boli dvere. Lana sa naňho otočila a hoci sa neusmievali jej pery, jej oči áno. „Vítam ťa v našej osade...hmm... Prepáč, ako sa voláš?“
Nedalo mu neuškrnúť sa, a aj Lane sa kúsok nadvihli kútiky. „Albert. Volám sa Albert Mo...“
„Priezviská nepotrebujem, vďaka. Za prvé ich nebudeme používať a za druhé si ich aj tak nikdy neviem zapamätať. Takže... Vítam ťa v našej osade, Albert. Tak poď, ukážem ti to tu.“
Neuveriteľné. Priestor vnútri kopca bol veľký ako basketbalové ihrisko, hoci z vonka nevyzeral väčší ako polka tenisového kurtu. Všetko bolo vyhĺbené do kopca a stropy boli podržané drevom. Ktovie, z kade bolo to drevo. Priestor vo vnútri bol rozdelený na štyri miestnosti- sklad jedna, sklad dva, niečo, čo by malo byť kuchyňa a nocľaháreň. Albert ostal znova prekvapený, keď zbadal dvoch spiacich ľudí na poschodových posteliach.
„Nepovedala si mi, že nebývaš sama,“ podotkol.
Pozrela naňho. „Nepovedala som ti takmer nič.“
Prešli do kuchyne a Lana im pripravila niečo pod zub a vodu. Albert odrazu nevedel, že či viac prahne po vode a jedle, alebo po vysvetlení. Nedával to najavo, ale už mal po krk všetkých mimozemšťanov, neznámych ľudí, neznámych miest, neznámych osád a všetkých nevysvetlených vecí. Lana zrejme nemala pocit, žeby mala niečo vysvetľovať- s chuťou si vychutnávala konzervu sardiniek.
Zjedol svoju porciu, zapil ju vodou a oprel sa o stenu. Lana tiež dojedla a spozorovala, že sa na ňu uprene hľadí. Vzdychla si. „Čakáš na vysvetlenie, čo?“ Sadla si oproti nemu a s očakávaním naňho pozrela. „Povedz mi najskôr ty, ako si mohol byť taký blázon, aby si sa len tak nasucho vydal do púšte po svoju dcéru. Čo si si myslel, že prídeš, zabiješ všetkých tých šupákov, vezmeš si dcéru a vrátiš sa domov? Hlúposť. Je ich priveľa.“
„Neviem, čo som si myslel,“ priznal. Vyrozprával jej, ako uniesli jeho osemročnú dcéru Annie, pričom ho postrelili. Bol to skvelý pocit, niekomu sa zdôveriť.
Potom sa dala do rozprávania Lana. Vysvetlila mu, ako vo vzdialenej dedine na severe, kde bývala spolu s jej sestrou, prišli tí „šupáci“ (ako ich s obľubou nazývala) a vzali jej sestru aj spolu s ďalšími troma deťmi. Albert zhrozený počúval, keď mu povedala, ako jedného trojročného chlapčeka strčili do vreca. Potom si ich naložili na tie čudesné autá a odviezli nevedno kam. Dedina z toho bola mimo a ona a matka toho trojročného chlapčeka sa rozhodli prenasledovať to auto. Vzali si džíp aj so zásobami benzínu a vydali sa do púšte. Priznala, že boli trošku mimo a vôbec nedomysleli čo budú robiť, keď tam prídu.
„Bola noc, keď sme sa chystali zaútočiť. Zastavili nás však Johny a Patrick, ktorý nás špehovali.
Priviedli nás sem a odvtedy sme zakotvili tu. Je to skvelý úkryt. Potravín je tu habadej a v rohu jedného skladu je studňa, ktorá čerpá vodu z oázy nablízku. Tento úkryt musel byť postavený pre vojakov,“ zamyslela sa. Do kuchyne vošiel vysoký svalnatý černoch, mohol mať tak po tridsiatke. Keď zbadal Alberta, zarazil sa, no potom sa priateľsky usmial.
„Nový prírastok do rodinky?“ uškrnul sa. Lana sa postavila a z tváre jej jasne sršal obdiv.
„Johny, toto je Albert. Albert, Johny,“ predstavila ich. Potriasli si rukami a Albert opäť v skratke vyrozprával, ako mu uniesli dcéru a ako ho Lana našla.
„Tej dcéry je mi ľúto. Pred tromi mesiacmi mi uniesli syna. Má len päť, teda...“ Všetci boli odrazu v rozpakoch. Ticho prerušil buchot vo vedľajšom sklade, a vzápätí hlasný ženský smiech. Dovnútra sa so smiechom vrútila pekná žena a za ňou s nadávkami vysoký bledý muž, s nápadnými ryšavými vlasmi. Žena sa zarazila, keď zbadala Alberta, no vzápätí ju znova ovládol smiech. O chvíľu sa už smiali všetci, až na toho zamračeného muža.
„Prepáčte,“ utierala si slzy tá žena. „Som Rebeka, ak sa smiem predstaviť.“ Usmiala sa a podala Albertovi ruku.
„Albert,“ usmial sa a pozrel na muža.
„Patrick,“ zavrčal podráždene.
Všetci si začali chystať raňajky a Albert sa znova musel pustiť do rozprávania. Keď prišiel rad na Rebeku, zachmúrila sa. „Lana ti to už určite vravela. Bezcitný šupáci.“ Albertovi akosi nešlo do hlavy, prečo ich stále volajú šupáci, keď sú takí inteligentný a preto sa ich na to rovno opýtal. Rebeka sa uškrnula a vyhlásila, že by to mal povedať Patrik.
Patrickova tvár sa kúsok rozjasnila. „Vlastne je to taká historka. Šiel som spraviť našim milým návštevníkom prekvapenie. Mal som v úmysle odstreliť im jeden z ich malých skladov, aby im bolo jasné, že táto planéta nie je ich. Okolo všetkých štyroch budov majú akési drôtové opevnenie, ale našiel som v ňom dieru. Preliezol som cez ňu a zakrádal sa smerom k ich skladu, kde som uložil
výbušninu, ktorá vybuchuje na dotyk. Keď som odchádzal, uvidel ma jeden mimozemšťan. Pozeral na mňa ako teľa na nové vráta. Sám som nevedel, čo mám robiť, len som ustupoval dozadu. Keď sa ten šupák spamätal, rozbehol sa tými jeho želatínovými nohami smerom ku mne. Ale čo sa nestalo?
Potkol sa práve o moju výbušninu.“ Patrick sa víťazoslávne usmial a Rebeka si s ním tľapla. Zrejme nebola taká jemná, ako vyzerala.
„Späť k vážnejším témam,“ uzavrel to Johny. „Za posledný týždeň mimozemšťania uniesli ďalších sedem detí. Musíme vymyslieť plán ako sa zbaviť mimozemšťanov a zachrániť deti.“
Albert vlastne o tých mimozemšťanoch nevedel nič. „Viete vôbec prečo tu sú? Prečo unášajú deti?“
Všetky oči v miestnosti sa upreli na Patricka. Zrejme mal hlavné slovo vo vysvetľovaniach. A Johny velil.
„No, už sa tým zaoberám pár týždňov, no k presnému vysvetleniu som sa nedostal. Včera v noci sa mi podarilo dostať do ich laboratória. Naisto vám viem povedať len to, že s nimi robia nejaké pokusy.“
„Okej, ale prečo by si naše deti jednoducho neodniesli na svoju planétu a tam s nimi nerobili čo treba?“ ozvala sa Rebeka. Bol to rozumný dotaz.
„Na túto otázku ti veľmi odpovedať neviem,“ priznal Patrick. „možno potrebujú nejakú vec k tým pokusom, ktorá je len na Zemi.“
„Alebo naše deti neprežijú na ich planéte bez jednej z operácií,“ došlo Albertovi. Patrick naňho pozrel, ako na najväčšieho génia akého kedy stretol. „Jasné! Že mi to nedošlo skôr! To bude z toho tepla,“ obhájil svoju česť a všetci sa zasmiali. „To by znamenalo, že odídu. Toto by sme mali, už len ten plán ako tam vojsť a vziať deti. Musíme to spraviť skôr, ako im tie pokusy vyjdú. Ale rátajte s tým, že im niečo aj nevyšlo, takže ak by sme nenašli niektoré z vašich detí...“ pozrel na Rebeku. Zatvárila sa statočne, ale bolo jasné, že jej nie je všetko jedno. Piati ideme zachrániť svet, trochu ironicky si pomyslel Albert. Lana mu tú myšlienku zrejme prečítala na tvári, pretože naňho škaredo pozrela.
„Je fajn, že prišiel aj Albert, budeme mať väčšie možnosti a zároveň je nás málo, takže nebudeme nápadní,“ prevŕtala pohľadom Alberta.
„To je pravda. Vezmime si to takto: detí je okolo päťdesiat, nenápadne ich z tadiaľ nedostaneme. Z Patrickových pozorovaní vieme, že deti sú vo východnej budove,“ Johny vytiahol nakreslenú mapu, na ktorej boli zobrazené štyri budovy v tvare štvorca. „Toto sme my,“ ukázal na červený krúžok juhovýchodne od základni mimozemšťanov. Poukazoval im kde sú laboratóriá a kde sa zdržujú
mimozemšťania. „Areál je ohraničený plotom pod napätím, takže Patrick?“
„Jasné,“ usmial sa. Vlastne vôbec nebol taký „dudroš“ ako vyzeral.
„Čo keby sme deti brali po dvoch, troch? Možno si nevšimnú, že im nejaké chýbajú...“ navrhla Rebeka.
„Je asi tak dvadsať percentná šanca, že to vyjde. Stavím sa, že všetky deti majú presne spočítané a každé jedno kontrolujú,“ odvetil Patrick a pozrel na Johnyho. „Keď som sa snažil dostať do laboratória, musel som sa vyhnúť jednému dieťaťu aj s mimozemšťanom. Bolo nadrogované. Predstavte si päťdesiat nadrogovaných detí. Ako ich z tadiaľ dostaneme?“
„Chcelo by to presne vedieť časy, kedy a ako často tie deti dávkujú. Musí byť nejaká chvíľka, keď dieťa nie je až tak otupené,“ povedala Lana.
„To závisí od plánu. Niekedy je lepšie, keď máš sto nadrogovaných detí, ako sto dezorientovaných a spanikárených,“ podotkla Rebeka.
Dlho sa snažili vymyslieť zmysluplný plán, ktorý by im umožnil zachrániť deti a zároveň vyviaznuť zo zdravou kožou. Rozhodli sa zasiahnuť zajtra ráno, keďže Patrick zaznamenal, že mimozemšťania majú radšej noc ako deň.
Stretli sa pri diere v plote, ktorú Patrick spravil ešte včera podvečer. Bol to skutočný majster- vyznal sa v chémií a biológií a vedel všetko o bombách a puškách. Albertovi prezradil, že kedysi bol plukovníkom.
Každý bol vybavený nepriestrelnou vestou, puškou, párom granátov a jednou bombou. Plán bol jednoduchý. Mali sa čo najrýchlejšie dostať pred budovu kde boli deti a položiť bomby pred ňu- každú s desať metrovým rozostupom. Potom sa znova dostať za budovu, kde zatiaľ Patrick prichystal ďalšiu bombu- a to ku stene budovy. Bomby mali vybuchnúť naraz, lenže s tým rozdielom, že bomby pred budovou nielenže spravia (podľa Patrickových odhadov) dvojmetrovú dieru do zeme, ale zároveň vypustia červený plyn, ktorý je síce neškodný, ale nič cez neho nevidno. Tým na chvíľu odrežú cestu mimozemšťanov k budove, kde sú deti. Cez dieru v stene sa dostanú do budovy, rozdelia sa a pokúsia sa zachrániť čo najviac detí. Druhá polka bola viac-menej improvizácia. Malo to však jeden háčik. Nikto si nebolo istý, že či bomba, ktorá mala vybuchnúť pri stene, nevybuchne v blízkosti nejakého dieťaťa. Bol to však risk, ktorý museli podstúpiť. Na záver Patrick povedal, že má pre nich prekvapenie. Vraj to bude súvisieť s odvezením detí do bezpečia.
Johny vydal pokyn a všetci sa rozbehli. Bolo to náročné, pretože bomba bola ťažká a okrem toho sa museli chrániť pred mimozemšťanmi. Ani poriadne nevedeli, aké majú zbrane.
Albert bežal spolu s Lanou zľava. Vybehol spoza rohu práve vtedy, keď vybiehal aj Johny s Rebekou. V rozľahlom priestranstve medzi budovami bolo asi desať mimozemšťanov, ktorí nestihli ani poriadne zareagovať. Našťastie Johny vybral chvíľu, keď žiadny mimozemšťan nebol v blízkosti budovy. Rýchlo položili bomby na miesta a bežali späť. Rebeka stihla zasiahnuť jedného mimozemšťana, ale nič sa mu nestalo. Johny sa naňho pozeral ako na nesmrteľného kreténa, ktorý si nezaslúži žiť, no spamätal sa a bežal za Rebekou späť k diere. Tam im rýchlo povedal, že sa nedajú zabiť obyčajnou strelou do hrude, ale že majú skúsiť mieriť do tváre a nôh. Patrick odpálil všetky bomby a do budovy sa spravila
diera veľká ako skriňa. Všetci vbehli dovnútra. Ako sa ukázalo, nebola tam žiadna izba, len chodba. A oproti na stenách chodby, veľa kruhových dvier so sklenenými okienkami. Na žiadnom nebola kľučka. Albert pribehol k prvým. Pozrel sa cez okno. Na posteli ležal sedemročný chlapček a tupo na neho pozeral. Albert začal do dverí trieskať- akokoľvek sa ich pokúšal otvoriť. Rebeka, Lana aj Johny sa pokúšali o to isté pri iných dverách. Albert nakoniec ustúpil, a strelil do okna. Odhadoval, že majú ešte tak osem minút, kým sa k nim dohrnú mimozemšťania. Prestrelil okno. Sklo sa roztrieštilo a Albert zakričal na chlapca. Okienko nebolo dosť veľké aby sa cez neho pretiahol Albert a tak na chlapčeka zavolal. Našťastie mu rozum ešte ostal, i keď rýchlosť nie. Pomalým krokom prešiel k okienku, kde ho Albert chytil a pretiahol cez okno. Ostatný po ňom zopakovali a všetci vybehli von, kde sa im naskytol pohľad na veľký kamión, v ktorom sedel Patrick. Tak toto bolo to prekvapenie! Rýchlo deti naložili dozadu a bežali po ďalšie.
Albert strašne chcel nájsť svoju dcéru a ostatný na tom neboli o nič lepšie. Rozutekali sa po chodbách a hľadali svoje deti. Albert bežal od okna k oknu, až sa zarazil pri malom černoškovi, ktorý naňho -podobne ako aj chlapček pred ním- tupo civel. Rýchlo ho vytiahol, odniesol do kamióna a bežal pre ďalšie deti. Patrick sa k nim pripojil, ale bral deti zaradom. Albert po treťom dieťati zostával zúfalý. Annie zatiaľ nikto z nich nevidel a to už ubehli štyri minúty.
Zato Rebeka si hrdo niesla svojho malého chlapčeka do kamióna. Lana si po treťom zachránenom dieťati, nenájdenej sestričke a ubiehajúcom čase myslela, že sa zblázni. Vykašľala sa na ostatné deti a hľadala sestru. Kým si stihla uvedomiť čo robí, stála rovno pri okrúhlych dverách oproti vchodovým. Pozrela sa do okna, uvidela veľké modré oči a... vykríkla keď zacítila ihlu v ramene a vzápätí sa jej namiesto modrých očí, ukázala čierno-čierna tma.
Johny bol len o dve chodby ďalej, keď začul Lanin výkrik. Okamžite sa tam rozbehol s nabitou puškou, vybehol spoza rohu a ocitol sa zoči-voči veľkému oku na bielej tvári. Neváhal a vystrelil rovno do toho hnusného, žltého oka. Biely ksicht sa rozprskol na všetky strany a Johny si s hnusom odpľul. Potom uvidel jedného šupáka ako nesie –mŕtvu? –zamdletú? Lanu cez dvere. Rozbehol sa za ním, vybehol z dverí a v tom sa mu do chrbta zavŕtala uspávajúca šípka. Bezvládne klesol k zemi.
Keď bolo v kamióne naložených asi pätnásť detí, Patrick prikázal Rebeke, aby ich odviezla do osady. Povedal jej, aby tam ostala, poriadne zapečatila dvere a po nich sa nevracala. Ostatní prídu na džípe. Potom sa všetko zomlelo rýchlo. Alberta uspali práve keď vyberal jedno dieťa. Patrick sa nato pozeral spoza rohu. Snažil sa odolať nutkaniu vybehnúť a všetkých postrieľať, ale bolo ich príliš veľa. Otočil sa, vybehol z budovy a na džípe trielil za Rebekou.
Albert sa pomaly prebúdzal a jediné čo vnímal bolo, že ho otrasne bolí hlava. Postupne si uvedomoval, že má spútane ruky za chrbtom, a že sedí. Otvoril oči. Ocitol sa v malej miestnosti priviazaný o stĺpik. Po chvíli si uvedomil, že sa mu o chrbát opiera Lana a o niečo ďalej zbadal Johnyho. Vydýchol si, keď nikde nevidel Rebeku ani Patricka. Lana sa tiež začala prebúdzať.
„Kde to sme?“ opýtala sa ospalo.
„Uniesli nás tí šupáci, kde by si povedala?“ odvetil.
Johny sa stále neprebúdzal- vyzeralo to, že doňho tej látky napchali kvalitne veľa. Otvorili sa železné dvere a dnu vošiel mimozemšťan. Albert mal prvý krát možnosť obzrieť si ho poriadne. Mal veľkú obdĺžnikovú hlavu a uprostred nej jediné žlté oko, veľké ako svet. Poloha nosa, úst a uší bola neznáma. Celkovo jeho telo pôsobilo oproti hlave ako myš ku slonovi. Tenké štyri ruky a dve želatínové nohy. Aspoň tak pôsobili. V jednej z rúk niesol nejaký kufrík. Ide nás mučiť?
Mimozemšťan podišiel ku Johnymu, veľkým okom si ho obzrel a potom mu stúpil na nohu.
„Zaujímavé prebúdzanie uspatého zajatca,“ neodpustila si Lana.
Kým sa Johny prebúdzal, mimozemšťan podišiel k nim. Nedalo sa nezízať na jeho obrovské oko. Mimozemšťan niečo povedal a pritom sa pozeral na Alberta. Zvuk sa neniesol z tváre, ale z hrdla. Rovno v strede krku mal otvor, veľký asi ako prsteň, z ktorého sa ozval nezrozumiteľný zvuk. Znelo to ako pokazené rádio. Albert naňho nechápavo pozeral a mimozemšťan si vybral z kufríka obrovskú injekčnú striekačku. Bez váhania ju vpichol Albertovi do ruky. Albert mal chvíľu závrat a čudesný pocit v hlave, ale po minúte to prešlo. Videl že Lana a Johny sú na tom rovnako.
„Odvediem vás do laboratória, kde na vás čaká-“ -vyslovil nejaké nezrozumiteľné bručanie, čo znelo ako bruuugts. „Rozumiete mi?“ Veľké oko sa uprelo na Alberta a ten len nemo prikývol.
Neuveriteľné. Ten šupák im vpichol do ruky látku, ktorá im umožnila rozumieť po mimozemsky!
A možno aj rozprávať.
Mimozemšťan im oslobodil ruky a viedol ich ku dverám. „Útek je zbytočný. Všade naokolo sú stráže a nanajvýš by ste asi zablúdili,“ povedal.
Škoda, že tu nie je Patrick, pomyslel si Albert. Určite by to tu rád videl.
Mimozemšťan ich viedol cez dlhé chodby, nastúpili raz dokonca do akéhosi výťahu, alebo plošinky, ktorá ich zobrala dole. Stretávali ďalších a ďalších mimozemšťanov, ktorí na nich potichu civeli. Lana to už nevydržala a pľuvla jednému z nich do oka. Nič neurobil len na ňu ďalej tupo hľadel.
„Bezcitní, hnusní, odporní šupáci!“ Šepkala si pre seba. Ďalej však poslušne kráčala.
Keď vyšli z budovy, bola už tma. Prešli zo západnej budovy do laboratórií. Všetko bolo presvetlené a sklenené, páchlo to tu rôznymi látkami. Prišli k veľkým dverám. Mimozemšťan ich podržal a pozval ich dnu. Vošli a dvere sa za nimi zabuchli. Pri stole naľavo od dverí, stál k nim otočený chrbtom útly mimozemšťan. Keď sa k nim otočil, nevyzeral o nič inakšie, ako ten pred ním.
„Aha, tak tu máme našich milých hostí,“ zachrapčal a ak sa dalo nazvať úsmevom to, že mierne nadvihol oko, usmial sa.
„Nie sme vaši hostia a už vôbec nie sme milí!“ skríkla Lana. Bolo vidieť, že má všetkého dosť.
„Ale ale, niekto sa nám tu hnevá,“ povedal mimozemšťan, akoby Lana bola dieťa.
„Skôr, ako ma zasypete hŕbou výčitiek o tom, čo všetko sme spravili, dovoľte mi, aby som vám to vysvetlil. Na túto planétu sme neprišli kvôli unášaniu detí a spôsobovaniu vášho strachu. Máme na to dosť dobrý dôvod. Naša rasa smeruje k zániku. Aby som to zrozumiteľne vysvetlil- na našej planéte sme objavili výbornú koreninu. Okamžite sa začala pestovať vo veľkom a všetci si s ňou všetko korenili. Postupne sa nám začalo rodiť stále menej a menej potomkov. O päťdesiat rokov nato, sa naša rasa stala neplodnou a po dlhodobých výskumoch sa ukázalo, že je to práve z tejto koreniny. Vaše deti sme neprišli uniesť, ale naklonovať. Z naklonovaných jedincov budú po pár úpravách, naši potomkovia. To je všetko. Nechystáme sa ich zabiť ani zjesť ani nič iné,“ znova podvihol oko na znak úsmevu.
Albert a ostatní sa po sebe zarazene pozerali. Útočili na rasu, ktorá im vlastne ani nechcela ublížiť?
„Inteligentným bytostiam s nadpriemerným IQ zdegenerovala rasu korenina?“ Lana sa skoro rozosmiala.
„Prečo ste nám to jednoducho nepovedali? Vtrhli ste na našu planétu a bez povolenia ste začali brať naše deti. Tomuto hovoríte inteligentní prístup?“ zaútočil Johny.
Mimozemšťan sa zatváril rozpačito. „Uznávam, že to nebol najlepší spôsob, ale keby prídeme medzi vás a vypýtame si vaše deti na naklonovanie, požičali by ste nám ich?
Johny chcel už už odporovať, ale potom si to rozmyslel. Nikdy by im nepožičal svoje dieťa. Nikdy.
„Takže tomu mám rozumieť tak, že si naklonujete naše deti a zmiznete z povrchu Zemského?“ uistil sa Albert.
„Presne tak.“
„Smiem vidieť svoju dcéru?“ opýtal sa rovno. Lana sa pridala.
O chvíľu ju už šťastne objímal. Osud mu tento krát dožičil.

Ester Magyarová

Ester Magyarová

Diskusia

Puf
Ach, no, nebolo to napisane najhorsie, tj. dalo sa to v pohode plynule citat az do konca, co je celkom uspech. Az na drobnosti, vadilo mi hlavne sustavne opakovanie slova mimozemstan. Ale ten dej je poriadne nedomysleny, ludia sa spravaju ako decka na skolskom vylete a mimozemstania napriek svojim vyspelym techonologiam a vysokej inteligencii este horsie. Urcite by som to nezahadzovala, len sa nabuduce treba lepsie zamysliet nad zapletkou a rozuzlenim a povenovat sa viac postavam :)
01.06.2013
William Cody
Začnem s negatívami. Naivný príbeh zameraný akoby na cieľovú skupinu čitateľov, ktorí nepotrebujú logické súvislosti a aspoň náznaky vysvetlení. Prvočitateľov scifi. Nereálne ani v roku 2166. Stále som čakal, že vonku v púšti žijú iba akýsi ľudia s nižším IQ a deti unášajú Tí viac inteligentní aby zahránili ľudstvo:D. Pozitíva: Dobre plynul dej, krátke odseky v texte napomáhali, zhustené by to šlo oveľa ťažšie. Nevadí mi ani tak pravopis a zlá slovné spojenia, keď to odsýpa a toto odsýpalo. Cítim v Tebe potenciál na dobré dialógy a stručné a zaujímavé opisovanie niektorých scén(bolo tam pár zábleskov). Dávam 4
01.06.2013
Ester Magyarová
Tak toto je taká moja dalo by sa povedať, že prvá poviedka, predtým to boli len také čmarganice :D Najbližšie sa pokúsim všetko viac premyslieť, každopádne ďakujem, že ste si to prečítali :)
01.06.2013
jurinko
S/Z, Y/I, ciarky, naivita, nelogizmy (na klonovanie staci DNA, nepotrebujes cele deti a znepriatelit si svet),... Preco ich vlastne volali supaci? Z toho vysvetlenia to prilis jasne nebolo... Negativa spomenuli kolegovia, pozitiva tiez, myslim, ze mas potencial, len to viac premysliet. Na prvotinu celkom dobre. Dal som 3
01.06.2013
Adhara
Začiatok vyzeral celkom dobre, ale žiaľ čím ďalej, tým to bolo horšie. Trošku chaotické členenie textu, sem-tam hrúbka, ale najviac mi vadil dej. Unášanie detí mimozemšťanmi na hrôzostrašné pokusy nevzbudilo v postavách ani trošku zdesenia, vlastne som tam do polovice nevidela skoro žiadnu emóciu, ak nerátame Albertov smiech na jeho vlastnom vtipe, ktorý vôbec nebol vtipný. Čo sa týka Rebekinho „rozumného dotazu“ zhruba v strede, tak po A) dotaz je čechizmus a po B) vôbec mi nepripadal rozumný, nakoľko medzihviezdne cestovanie bude zrejme nesmierne náročné. To rozuzlenie to už úplne zabilo. Keď dokážu klonovať, prečo nenaklonujú samých seba ale pozemské deti? Celá planéta do posledného jedinca prepadla ošiaľu za nejakým korením?
02.06.2013
Adhara
(Pokr.:) Koľko sa tí mimozermšťania dožívali, keď stihli prebehnúť tie dlhodobé výskumy plus ešte cesta na Zem? Rasa, čo vie prekonať takmer neprekonateľný problém mimozemského cestovania, nevie vyriešiť problém s vlastným množením? A na klonovanie nepotrebujú unášať akurát deti, stačí hocijaký jedinec... No a ten happyend, klišé, miestami zmätok v dianí... Sem-tam nastane v texte svetlá chvíľka či formulácia, žiaľ, častejšie mi z neho vlasy stávali dupkom. Začiatok sľuboval viac, tak 6 či 7 bodov, na konci to bolo asi len tak na 1. Nakoniec dávam 3.
02.06.2013
Ester Magyarová
Chaotické členenie textu- vo worde mi to tak neukazovalo, neviem prečo sa to tuto pošahalo,
hrúbky- hej, ako si to teraz čítam sú tam nejaké a aj čiarok som si tam dosť našla...
dotaz je čechizmus? to som nevedela :D čo sa týka toho rozuzlenia...
sama som poriadne nevedela, ako to mám vyriešiť. nechcela som, aby tam všetci pokapali,
ale nechcela som ani aby všetko prebehlo hladko. a áno, ten koniec som úplne zabila,
ja viem :D áno celú rasu :D dosť sa dožívajú, ale načo by som tam tú vetu dodávala?
Koho by mali naklonovať? Predpokladala som, keby si napríklad naklonovali samých seba,
bolo by to bez rozmnožovacích buniek aj tak. áno, celá planéta tomu prepadla :D
uvažovala som o tom, ale aj tak. áno, možno by stačil hocijaký jedinec, ale čo by si
chceli spraviť potomkov dáke zvery? :D
03.06.2013
Ester Magyarová
preto tam tých detí bolo vyše 50, pretože chceli rôzne rasy, rôzne "druhy" ľudí. Ako som už povedala, bola to moja prvá práca, najbližšie sa to pokúsim viac premyslieť, ďakujem za kritiku, hádam mi pomôže :)
03.06.2013
Adhara
Aháááá, už to chápem – takže im to korenie zmenilo štruktúru DNA a preto boli neplodní a klonovanie samých seba im nepomohlo. Ale takéto veci tam treba napísať rovnako ako to s tou dlhovekosťou, veď ak si má čitateľ všetko domyslieť, stačí mu dať hárok čistého papiera. :-) Ale aj tak, ľudstvo je OMNOHO bližšie k úpravám svojej DNA a výrobe nových pohlanvých buniek ako k medzihviezdnym letom, proste je to technologicky neporovnateľne jednoduchšie. Ale OK, ak to nechceš prerábať, len sa z toho poučiť, nemá zmysel sa v tom ďalej rýpať. Inak, aj mňa tu za moju prvú poviedku pekne zvozili. :-)
03.06.2013
Ester Magyarová
No, ja mám problém s tým, že si má čitateľ domýšľať :D pretože ja vždy všetko vysvetlím a potom tomu čitateľovi nedám ani len šancu na domyslenie :D teraz som to zrejme prehnala :D
04.06.2013
William Cody
Ešte sa vrátim k pripomienkam, chvíľu som na servri nebol:D. Byť Tebou staviam do budúcnosti na dobrých dialógoch(doťahovačky medzi hrdinami) a opisoch scén(postapokalyptická, alebo úplne cudzia krajina), tam by si podľa mňa dosť bodovala. Ak Ťa nenapadá žiadna nová idea, či myšlienka na čom postaviť príbeh, kľudne nejakú ukradni, aj keď to bude klišé, dá sa to urobiť pútavým, ak sa to dobre a zaujímavo opíše. Možno sa mýlim, pocitovo z Tvojho textu, by si podľa mňa práve tu mohla byť silná:D. Nedaj moc dôvodov na vystúpenie nelogizmov a naivity a bude to fajn.
09.06.2013
Ester Magyarová
No momentálne sa mi stala taká vec, že píšem tak trošku horor a ako sledujem veľmi to neobľubujete :P :D uvidím, ako sa mi to podarí, tam dialógov samozrejme veľa nie je... Tak to sem hodím, keď s tým budem ako tak spokojná :D Ale ďakujem za rady, budem na tom stavať :)
09.06.2013
William Cody
Pravda :D. Ja horory moc nemusím, ale Kingovky di Hickokovky znesiem :D. Ak tam bude dej a zaujímavá postava, nemusí to byť zlé. Zapasuješ to do atraktívneho prostredia a možno budeš reakciami sama prekvapená. Mňa tu napríklad veľmi pozitívne prekvapila Puf s Homogamiou a Krvavým kolenom. Hororové poviedky, ktorým som dal z dve z mojich štyroch, či piatich udelených 8-čiek :D. Vyššie som ešte nehodnotil nič :D.
09.06.2013
Ester Magyarová
King je moja láska :D Od Puf som obe čítala, boli naozaj skvelé :) Uvidíme ako to s tým mojim hororom dopadne, ešte som to neskúšala písať, môžno mi to nakoniec ani nesadne a nepodarí sa mi vykresliť dosť dobre tú atmosféru... :)
10.06.2013
Puf
Ó, ďakujem :) Nemyslim, ze je vseobecna nechut voci tomuto zanru, skor sa casto autori v zaciatkoch nechaju strhnut atmosferou pripadne pocitmi a zabudnu, ze aj horor ma mat pribeh podla moznosti s pointou. Nie vzdy sa zadari, aj ja si kadeco skusam. A na tzv. rezonancne poviedky sa stale pozeram velmi krivym okom, malokedy mi zachutia.
10.06.2013
Kei
Konečne som si našla chvíľu na čítanie, a čo mňa sa týka, celkom ma to pobavilo - mimozemšťania, čo doplatili na závislosť na korenie XD V podstate nemám k pripomienkam čo dodať, lebo všetko dôležité bolo povedané. Pozor na prešpekulované prirovnania a popisy - "Tí šupáci s IQ nad stopäťdesiat" - odkiaľ vedeli ich IQ? XD ...hoci predsatava ako alien robí IQ test je zábavná. Oveľa lepšie by bolo Tí šupáci sú prešibaní či niečo podobné. No na prvotinu je to dobré. Teším sa na horor.
14.06.2013
Kei
Rozmýšľam nad tým, čo napísala Adhara - že nie je napísané to, že korenie zmenilo DNA. Podľa mňa to potrebné nie je. Fakt, že potrebujú novú DNA - cudziu, bez vplyvu korenia je tam uvedený. Ak vezmem logicky - majú vyspelé technológie, na úrovni o akej my nesnívame, a potrebujú novú DNA, zrejme ich problém bude závažný. Nevidím dôvod na rozpisovanie detailov mimozemských diagnóz.
V románe by som možno očakávala podrobnejšie rozpísanie, ale v poviedke mi stačia základné fakty.
Tiež je na zamyslenie otázka, či rasa, ktorá vie prekonať medzihviezdne vzdialenosti, musí vedieť vyriešiť problém s rozmnožovaním. Prečo by náhodou nemohli objaviť niečo, čo jednu technológiu posunie ďaleko pred inú? Nedeje sa to náhodou aj u nás?
14.06.2013
William Cody
Nechcem otravovať diskusiami, tam kde sa to autorom nepáči, tak tu to sná´d nebude vadiť:D. Kei: Dobré postrehy :D. Po ich prečítaní normálne tú poviedku vnímam zase trochu inak. S lepšou myšlienkou. Nevenoval som tým veciam s DNA a korením až takú pozornosť, ostalo mi to ukryté v tom klišé závere, ktorý som nejako automaticky nesústredene prebehol.(To však nemení nič na fakte, že ten nebol moc dobrý). Takže aj ja sa pridávam s očakávaním tej hororovej:D.
14.06.2013
Puf
Ano. Kei ma vzdy dobry postreh, snazim sa odkukat, ako to robi :)
14.06.2013
William Cody
Veru :D.. Musíme doháňať :D. Hľadá v dielach neokukané nápady autorov:D. Nielen celkový príbeh, ale aj drobnosti (záblesky myšlienok,indície a potenciál ktorý nie je hneď v prvotnom čítaní nám ostatným viditeľný). Bol by z nej slušný analytik, dobrý hlavne v indukcii.
14.06.2013
Kei
hm... XD (aj ja dúfam že moje komentáre nebudú autorke vadiť) K postrehom (ktoré su vysoko subjektívne XD) nehľadám nové nápady, takých je skutočne málo. Skôr rozmýšľam nad tým, ako by šiel ten ktorý nápad vylepšiť a spraviť zaujímavým, čo presne je na ňom zlé a pod - a hlavne pri amatérskych prácach, lebo v profi to človeku ujde. Ak neruší zlá štylistika a neisté postavy, tak čítanie odsýpa a nejaká tá vada sa stratí. Zaujímalo by ma, čo presne považuje v závere Will za klišé, lebo až taký zlý sa mi nezdá (problém je inde, si myslím). Normálne sa pojmu klišé snažím vyhnúť (no nie som imúnna ak je tam toho veľa), lebo je zavádzajúce a aj otrepaný nápad môže byť dobre napísaný. A ak má autorka záujem, môžem "rozpitvať" záver, samozrejme len z hľadiska skúseného čitateľa, lebo ja píšem málo.
14.06.2013
Adhara
O probléme s DNA som sa nerozpisovala do podrobností, ale nevidím v takomto vysvetlení zmysel, nech sa na to skúšam pozrieť akokoľvek. Ak existuje mimozemská civilizácia, aj ten najposlednejší metanogénny archeón by nám bol pravdepodobne geneticky oveľa podobnejší než tie mimozemské organizmy, platí to aj opačne. Takže DNA tých pozemských detí by museli prestavať od A po Z, plus tá medzihviezdna cesta... nie, takéto odôvodnenie jednoducho neberiem. Základné fakty mi stačia len tam, kde vyzerajú dôveryhodne, alebo kde nie je ťažké domyslieť si chýbajúce (čo je samozrejme do veľkej miery individuálne). No a korenie ako celoplanetárny problém – nechcem sa nikoho dotknúť, ale toto si viem predstaviť len v paródii typu sfilmovaný Stopárov sprievodca.
14.06.2013
William Cody
Kei, zase máš pravdu :D, klišé nie je k záveru správny a adresný výraz, akosi mi to ušlo. Klišé je príbeh ako taký (únosy mimozenšťanmi). Naivitu záveru vidím vo vysvetľovaní dôvodov konania a postupov mimozemšťanov pri vysvetľovaní pohnútok(vôbec že majú chuť niečo vysvetľovať-"morálka"?:D," potreba robiť nejaké kompromisy?", lebo donútení v podstate isto nijakými okolnosťami nie sú). Až detská jednoduchosť celého rozuzlenia a vysvetlenie tajomstva. Nie taký extrém, ako občas jurinko používa v komentoch, "že nakoniec sa hrdina zobudí", ale akýmsi oveľa miernejším spôsobom mi to evokuje podobnosť. Dá sa aj takto : "Jááj, tak teda našli ste nás?, Dobre, nehnevajme sa na seba, vysvetlíme vám aké sme chudinky, že sme mali takéto dôvody a nemali inú možnosť a hrdina hľadajúci vysvetlenie tajomstva si odpovie, že ok, tak toto teda chápem. Hlavne že sme nakoniec všetci spokojní.." :D
14.06.2013
William Cody
K detskej, či mládežníckej alebo laickej scifi cieľovej skupine vidím v zábleskoch ako: ( injekcia ako tlmočník,mimozemšťania neregistrujúci prieskumy, nepripravený a okmažite neopätujúci útok - bez techniky?..)
Vážne, nerobím si posmech, len sa dá na to takýmto spôsobom napísania hľadieť aj takto :D. Mne sa tam veľa vecí páči, ako som už vyššie písal a cítim potenciál:D. Napr : (nezvyklý spôsob prebúdzania, "kam ideš?" neodpovedala, len zrýchlila krok, tak cupital za ňou a pod. :D)
14.06.2013
William Cody
Adhara: Toto je presne Tvoj problém :D. Očakávaš od čitateľov, že budú v diele hľadať vysvetlenia a veci, ktoré v dielach zaujímajú teba :D. Ale sama sa nepovažuješ za komerčného a masového čitateľa, nemusíš byť komerčne a masovo predávaná, hlavne že to bude skoro odborné scifi na úrovni.
Ja napr. chcem byť čítaný v SR a CR ako Kulhánek, alebo vo svete ako Martin vo svete radšej ako Greg Bear, či u nás Edita Dufková :D. To je o tom konzumentovi, čo hľadá. Autorovi, čo chce predať :D Či dej, príbeh a pútavosť alebo znalosti.. :D
14.06.2013
William Cody
Bože, tam je zase hrubiek a preklepov... ach tá hanba :(...
14.06.2013
Kei
Adhara: DNA sa sem zatiahlo až v komentároch. V prvom rade som to vnímala tak, že majú big problém - nech už je akéhokoľvek pôvodu, či s DNA alebo s čímsi iným - a výsledok je, že postupne vyhynú. Môže veda na 100% tvrdiť, že iný dôvod ako DNA porucha na masovú neplodnosť mimozemšťanov neexistuje? Myslím, že nie. Samozrejme že alieni chcú aby ich kultúra pokračovala ďalej. Tak prídu k nám. Ale na konci nikde nie je tvrdenie, že chcú zrekonštruovať seba samých. Len že chcú využiť ľudí a prispôsobiť ich životu u nich. Veď neberú iba DNA vzorky, ale klonujú deti a upravujú ich, teda vytvárajú akýsi genetický hybrid ako svojich dedičov. To, či robia ďalšie opatrenia, aby sa uchoval ich vlastný genetický materiál je téma na inú poviedku, táto je o únose detí.
14.06.2013
Kei
A korenie? Jasne, ak si to predstavím ako peper, či inú rastlinu a beriem to doslovne, tak je to nezmysel. Ale čo ak ich novoobjavená rastlina bola dovlečená z vesmírnych ciest? Či nejaký parazitujúci mikroorganizmus, ktorý prežíva na práve tej rastline? A že to autorka nazvala korením - nakoľko presné by boli pojmy a dojmy medzi dvoma rozdielnymi rasami? Dá sa toto na 100% vylúčiť? Myslím, že nie. Určite by sa dali domyslieť okolnosti, s ktorými by sa aj vedeckejšie hlavy ako ja uspokojili. Mne tieto dve veci prišli ako dostatočný dôvod. Ale je to zábavná scifi poviedka, aspoň predpokladám a nie vedecká dišputa. No ani jedna z týchto vecí nie je až tak dôležitá pre základný dej.
14.06.2013
Kei
Z hľadiska dejovej línie poviedky mi je v podstate jedno, na čo mimozemšťania vymierajú a či vôbec vravia pravdu a či tekutý translator prekladá správne. Kým by som začala riešiť takéto detaily, najprv by som pretriasla tie dôležitejšie aspekty - a podľa mňa väčšie logické kopance.
14.06.2013
Ester Magyarová
Kei: rozpitvi to prosím :D "Šupáci s IQ nad 150"- to bol len prehnaný slovný zvrat :D Veľa vecí (ako si tak teraz všímam), som si zjednodušovala. Adhara: ja sa veľmi v týchto vedeckých veciach nevyznám, preto som nepokladala za nutné zachádzať do detailov, ktorým aj tak nerozumiem. William: Áno, fakt som si to zjednodušovala :D Nebudem sa vyhovárať- čím viac čítam vaše komenty, tým viac prichádzam na veci, ktoré sú nedomyslené. Alebo som sa im chcela vyhnúť, aby som ich nemusela vysvetliť :D a tiež sa mi vymkli z pod kontroly postavy, keď ich tam pribudlo... Našťastie mám (snáď), ešte veľmi veľmi veľmi veľa času pred sebou na zlepšovanie sa :D a William, nám je srdečne jedno, či píšeš v komente hrúbky (pokiaľ to nie je niečo typu videly :O) ;)
14.06.2013
Ester Magyarová
á, dala si koment skôr ako ja a mne ho nezachytilo :D V podstate by som do tejto vašej debaty ani nemusela/nemala zasahovať. A určite to nie je vedecká dišputa ;D
14.06.2013
William Cody
Preco by si sa nemala zapajat? Mne je velmi sympaticka Tvoja skromnost a pokora(ktora mne isto trochu chyba:-(, a casto aj inym), posobiaca uprimne. Nie je to az taky handicap, nemat taku skalopevnu oporu v odbornych vedomostiach, daleko dolezitejsie je umenie podat putavy a zaujimavy pribeh. Zjavne mas chut na sebe pracovat a potencial v Tebe vidime viaceri ;-).
14.06.2013
Kei
Will: Naivný - s tým musím súhlasiť a aj s niektorými ďalšími bodmi XD
ester: Ok, skúsim a budem dúfať, že ti to pomôže v ďalšej tvorbe :)
K tomu záveru - základ je: alieni chytia záchrancov, umožnia dorozumievanie, vysvetlia im zúfalú situáciu - že im hrozí vyhynutie, sľúbia že deti pustia, zo zeme odídu, no a sladký záver - otec sa stretne s dcérou. Nie je to svetoborný ani výborný nápad, no nie je ani zlý. Je to priemerný, teda dobrý nápad. (určite by ho šlo vylepšiť) Mne sa v podstate páči to mierové riešenie. A prevedenie akcie - prepad partou zúfalých príbuzných mi tiež nepríde neuveriteĺné (kam až zájde zúfalý rodič?) a nereagovanie emzákov sa dá pochopiť - čo ak sú na takej úrovni, že im nemôžeme ublížiť, tak proste nechajú "mravce" pobehovať a pozorujú ich? Toto je dôvod, ...[pokr]
14.06.2013
Kei
[pokr] ...prečo píšem, že nie je to až také zlé. Neviem koľko z toho domyslela autorka takto, ja by som tipovala, že viac nie ako áno a že sa sústredila na "viditeľnejšiu" časť príbehu a ostatné nechala nejako DO-padnúť.
A prečo je to horšie ako byť mohlo? Štylistika. Toto by som mala uviesť ako posledný bod, ale dám ho najprv, lebo je jednoduchší. časté opakovanie slov, hlavne "mimozemšťania" a "šupáci", rovnaký slovník rôznych osôb, trochu kostrbatejšie formulácie a gramatické chyby zvýraznia aj logické prehmaty. Postavy - v tomto prípade hlavne emzáci, čo sa správajú úplne ako ľudia a navyše sú altruisti. A myslím, že na tomto probléme padá celý záver. To, čo tam pobehuje proste nie sú emzáci, ale prezlečení ľudia. ...[pokr]
14.06.2013
Kei
[pokr]...Ako sa môže emzák tváriť rozpačito? A bol by rozpačitý? Robí to pre záchranu svojej rasy, logicky, a nás je ako krýs. Proste časť s alienmi je nedotiahnutá a naivná. Naozaj sa mi nechce veriť, že by sa tak starali o ľudí a ich rodinné blaho. Tiež - ľudstvo prejde nejakým vývojom, je naozaj otázne, či by sa mohli len tak nepozorovane priblížiť a usadiť na zemi, myslím, že už teraz to nie je veľmi jednoduché. Komplex, v ktorom by mohli zablúdiť nie je malý.
Detaily - spomínaný tekutý translator, alebo injekčná striekačka - prečo by mala vyzerať ako tá naša? A ak nevyzerala, ako by vedel, že je to injekcia? Skutočne by bola debata taká družná a na strane emzákov taká spisovná? atď. [pokr]
14.06.2013
Kei
[pokr] ...Samozrejme, dali by sa reálie postaviť tak, aby všetko toto vyznelo uveriteľnejšie - príklad: to mierové riešenie - čo ak je to len: povieme vám čo chcete počuť, a my si spravíme svoje a budeme vás pozorovať. Proste na tom základe sa dá stavať, len to treba lepšie premyslieť a nenechať sa strhnúť prvou predstavou ako líniu spracovať k úspešnému finále - k záchrane dcéry. Prípadne posunúť pointu o krok ďalej - čo ak to to dievčatko by nebol "originál" ale podvrh? Geneticky modifikovaný, pre plán B, ak by im nevyšla záchrana na vlastnej planéte? Možností ako to zlepšiť je veľa. U skúseného autora, by som väčšinu zo spomenutých nedostatkov považovala za chybu, ale aj romýšľať sa musí človek naučiť :) Držím palce k hororovej poviedke.
14.06.2013
William Cody
Ester prepac, idem trochu mimo. Kei: Slecna, ci pani;-).. uctiva poklona..uprimna. Dokazes vidiet a podat veci uplne inak ako sa prvotne zdaju;-). Woow.... Vydolovala si tam v pozitvnom zmysle nemozne veci. Keby si tu poviedku mala predavat, lepsieho predavaca si ani nedokazem predstavit. To je ako z polovice prazdnym a z polovice plnym poharom.. A zhodnoteniu ani nieje moc co vytknut. A vies vyuzit aj veci,ktore sa zdaju vopred nepouzitelne.. Mas moj uprimny obdiv ;-)
14.06.2013
jurinko
Aj moj :-)
15.06.2013
Puf
Aj moj :-)
15.06.2013
Kei
haha, predajca nie, nemôžeš predať iba pol piva XD Will, toto by malo byť premyslené a utrasené ešte pred finálnou verziou. Niektoré už vo fáze konceptu a iné pri betareadingu, aby autor vedel čo opraviť, čo zvýrazniť, ktoré veci viac vysvetliť, a ktoré radšej vysvetľovať menej (aj toto je dôležité). To je o čo sa snažím - ukázať autorovi, že ak pripraví koncept alebo napíše prvopis, aby porozmýšľal prečo reagujú (či deje sa) tak ako to napísal, prípadne obrátil naruby a aj sám objaví nové možnosti, či chyby. A ak sa nechce vzdať obľúbenej scény, hoci je neuveriteľná, neprirodzená - verím že všetci máme také v texte - ešte stále sa dajú domyslieť a upraviť podmienky inde, aby to zapasovalo. Scéna nie je daná len jedným prvkom. Ja tieto momenty volám "hra s otázkami" a s trochou cviku... XD
15.06.2013
Ester Magyarová
Môj tiež :) Som rada, že to niekto číta a ukazuje na moje chyby- aby som sa im v budúcnosti mohla vyhnúť. Predsa len je to iné, keď si to napíše a potom prečíta autor, ako keď si to prečíta niekto iný. Takže viac popremýšľať, postavy premyslieť a nezabudnúť na detaily. Ďakujem :)
15.06.2013
William Cody
Nedá sa opäť nič iné, ako súhlasiť. Tiež som tu prvočítanie svojich"výtvorov" podcenil a riadne sa to odrazilo:D. Čoraz viac mi dochádza ako je dôležité. Do tohtoročnej CF som tiež poslal výtvor krátko po dopísaní a dnes po niekoľkých vlastných čítaniach by som ho ešte vedel hooodne poošetrovať:(. Len je problém nájsť ochotného a schopného prvočitateľa.:(. Okolie tradične je neobjektívne, tak niektorí to svoje dilka na prvočítanie dávame vlastne sem na stránku. Mne to osobne pomáha, veľa som už prerobil a podopĺňal z práve na základe toho čo som sa dozvedel o vnímaní tých textov po tom, čo so to sem zavesil :D. (Týmto nesmelo oslovujem kohokoľvek z ochotných si prečítať a následne triezvo a nekompromisne zhodnotiť cez 100 strán súvislého začiatku svojho rozpísaného románu:D). Snáď sa Ester nenahneváš, že si tu pri Tvojom dielku inzerujem:D..
15.06.2013
Ester Magyarová
Nehnevám, neboj nič, kľudne sa inzeruj :D Ja práve rozmýšľam, že či mám ešte s tým svojím "hororom" počkať a prečítať si ho po dákej pauze, alebo ho sem hodím, vypočujem názory a prerobím.
15.06.2013
William Cody
Tá nedočkavosť na odozvy, že?? :D.. Pozri, ak to neposielaš do súťaže, myslím že táto stránka slúži sčasti aj na to aby sa tu vymieňali názory a dávali rady. Nikto tu nechce isto nikoho ponižovať a urážať a nemyslí žiadne komentáre osobne. Keď si trpezlivá vydrž prečítaj si neskôr, keď nie si alebo sa Ti chce písať, či prerábať čiastočne poučenej ďalej a čo najskôr, tak neváhaj a pošli nám to :D.
15.06.2013
Adhara
William Cody: Nesmelo sa hlásim. :-) Ale až sto strán, uf... niečo kratšie nemáš? :-) Ale ak nie, môžem sa po kuse pozrieť aj na to. V každom prípade, ja som veľmi náročný čitateľ schopný všimnúť si v cudzom texte priam každú zle umiestnenú čiarku, opakujúce sa slovo, faktický omyl zo svojich sfér záujmu, logické a motivické nedostatky a pod. Len to musí byť seriózny záujem, lebo už som sa raz nachytala – jedna autorka odo mňa chcela podrobnú recenziu, tak som jej ju dala. A ona sa na ňu za mňa vyrútila a povedala, že nič, ani len čiarku nezmení. Milé. Ja rada pomôžem, len sa mi nepáči, keď je celá moja námaha vyhodená do povetria, a navyše je za ňu na mňa ešte niekto sprostý. A ešte niečo: Budem sa tomu môcť venovať až od augusta.
18.06.2013
William Cody
Adhara: Ďakujem, budem vďačný za akúkoľvek adresnú kritiku. Najmä tie logické a motivačné nedostatky ak tam budú niekde byť do očí a taktiež tie faktické omyly. Gramatika iste nebude v úplnom poriadku, no snáď to nebude až také otriasajúce:D. Vážne potrebujem kritické zhodnotenie, nech viem či môžem pokračovať v písaní takýmto spôsobom. Lebo problém mám skôr v tom, že nestíham písať ako keby som nemal čo(nápadov aj osnovy je plná hlava:D):D. A z toho vyplýva ďalšia vec, že dúfam, že začiatkom augusta už to bude aspoň 150 strán:D. No, každopádne budem vďačný aj trpezlivý. Potrebujem čo najviac posúdení..
19.06.2013
William Cody
byt do oci tam nie je recesia ;-)
19.06.2013
Kei
***Ester: prečítať si výtvor po pauze nikdy neuškodí, ale viem si živo predstaviť ako netrpezlivo očakávaš reakcie XD so mnou šili všetci čerti pri prvých pokusoch XD Myslím, že nikto sa nebude hnevať ak využiješ stránku ako workshop :) ***Will: pozor na "čo najviac posúdení" lebo ak sa ti pozbierajú protirečivé, tak len potom si budeš lámať hlavu čo s tým XD Ale fakt je, že dobrých betačitateľov nikdy nie je dosť. Ak máš v profile dobrý mail, tak si ho skontroluj, ak nie, ozvi sa na môj (ten v mojom je funkčný).
19.06.2013
Adhara
William: Okej, tak mi napíš na mail (alebo môžeš až potom koncom júla). Škoda, gramatika je najľahšie a najjednoznačnejšie nájditeľnou chybou. :-) A s protirečivými reakciami by som si až tak hlavu nelámala, víťazí názor väčšiny. A keď je to tak pol na pol, tak to je najlepšie, vtedy netreba meniť nič. :-) Ale nie, treba, vtedy ide asi o „poruchu podania“, no v tomto poradiť neviem, sama s tým mávam veľké problémy.
19.06.2013
Kei
Adhara: hehe, ja som presne to spravila v jednom prípade, kde traja ľudia mi radili úplne protikladné úpravy sporného odstavca v texte - nechala som to tak XD Ale fakt je, že sa to líši prípad od prípadu, niekedy sú správne obe protirečivé tvrdenia, lebo vyplývajú z rôzneho pochopenia príbehu. Tam sa treba zamyslieť nad tým, čo bolo pochopené zle a prečo. Mimochodom - tá autorka chcela recenziu, či korekcie? lebo v prvom prípade by som sa nedivila. ak autorka chcela iba zistiť názor niekoho fundovaného a nechystala sa to prerábať, tak by som podobnú reakciu očakávala. Možno si bola istá pozitívnou kritikou - aj to sa stáva. Ale ak len takýmto záludným spôsobom žiadala o chválu a vavríny, tak sa utešuj, že sa jej z tej studenej sprchy ušlo tiež XD
19.06.2013
mayo
Ester> poviedka (vratane opisu sveta) mi chvilu pripomenula Vlkov z Cally :) ale tam kradli deti kvoli niecomu trocha inemu. ze korenie zruinovalo civilizaciu, preco nie, ale naozaj by to chcelo trocha rozviest do detailov. chapem ze toto asi nie je pokus o hard-sf, cize nebudem napominat za nedomyslenost premisy ktora zavana pochybnou teoriou panspermie, kedze hovori, ze alieni maju rovnaky geneticky zaklad ako ludia :)
William> kludne mi posli aj 100+ stran na adresu co mam v profile. a najlepsie v editovatelnom formate, rad Ti popri citani opravim gramatycke chibi ktore si vsimnem ;) okrem toho samozrejme dostanes aj moj laicky nazor na text. to, co si uverejnil predtym sa mi pacilo, tak myslim ze to bude iste zabava.
20.06.2013
Adhara
Kei: V prvom komentári som jej napísala stručný všeobecný dojem (nie veľmi dobrý) z jej príbehu a pod to som dopísala toto: „Mám to viac konkretizovať? Nerada totiž míňam čas na príliš podrobné recenzie, kým neviem, či si ich dotyčný vôbec prečíta, či je nejaká nádej, že si ich vezme k srdcu, alebo či mi ich neotrepe o hlavu. :-) A tiež sa nerada vnucujem – je to predsa len môj subjektívny názor, ani ja nie som dokonalá, nemám patent na pravdu, literatúru ani nijaký príbuzný odbor som neštudovala a tiež veľmi často tápam, z čoho pramení zlý či dobrý pocit pri čítaní textov seba alebo iných. Takže ak máš záujem – ponúkam možnosť rozobrať Tvoj prológ viac do hĺbky. Ak nie, nič sa nedeje.“ Autorka súhlasila s rozobratím do hĺbky a potom mi môj rozbor otrepala o hlavu. Podľa môjho prvého komentára, na ktorý reagovala vcelku normálne, by nemala očakávať ani oslavné ódy.
20.06.2013
Kei
Aha, chápem. Mne sa dávnejšie zase stal opačný prípad. Požiadala som osobu, literárne zdatnú, o názor k jednej prvotine - chcela som sa poučiť a vedieť, či má význam aby som tomuto koníčku venovala viac času. Dostala som veľmi podrobný rozbor, ktorý potešil a poďakovala za cenné rady. Nikdy som nepísala, že dielko chcem prerábať. (Čo možno bola chyba) Po nejakej dobe sa opýtal ako idú korekcie a keď som povedala, že neprerábam, tak ma totálne zotrel, že prečo potom márnil čas. Nechápala som ho, pretože mne tie pripomienky veľmi pomohli. Okrem toho to bolo o ničom XD Preto mi nevadí, ak autori nakoniec nič neopravovia, lebo každý takýto "trening" mi niečo dá a ak sa okolo tvorby rozprúdi diskusia, som rada. V tvojom prípade by som s autorkou skončila tiež - otrepanie o hlavu nepovažujem za diskusiu
20.06.2013
Adhara
Tiež si nemyslím, že po pripomienkach treba vždy opravovať. Možno okrem prípadov, keď je vytknuté nejaké zle použité slovíčko, čo sa dá nahradiť iným či škrtnúť a podobne. Tam naozaj nechápem tvrdohlavosť niektorých autorov a lipnutie na každom jednom svojom písmenku, ktorého zmena by ani nezmenila význam textu. Čo si myslia, čo im s tým porobí redaktor, až ich text prijme nejaké vydavateľstvo? Bez schopnosti akceptovať drobné úpravy druhou osobou cez vydavateľstvo nikdy nevydajú. Ale dej býva nesmierne náročné prerobiť tak, aby zostala autorská spokojnosť a zachovaný pôvodný autorov zámer. No úprimne, na prestavbu deja ma ešte nenahovoril nikto. :-D
21.06.2013
William Cody
Ester : Ešte raz prepáč. Ďakujem všetkým ochotným, využijem všetky možnosti (aj tie , ktorých ponuky sa mi dostali mailom:D), takže vo Vami uvedených termínoch Vás budem otravovať na vašich mailových adresách. :D
22.06.2013
Puf
William, mozes aj mne poslat... aj ked neviem ci ti to nakoniec nieco da, myslim ze mas o dost lepsich vrtakov, pardon recenzentov. Mozes ma povazovat za masoveho, zanrovo nevyhraneneho citatela. Len nech je to vo worde, ze si to hodim do tabletu.
22.06.2013
William Cody
Dik vsetkym ochotnym, ozval som sa Vam na maily, ktore mate uvedene tu na scifi.
26.06.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.