Ukážka: Jacek Dukaj - Led

Prinášame ukážku prepracovanej alternatívnej histórie Led od poľského autora Jaceka Dukaja, ktorú tento rok vydáva vydavateľstvo Host.
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Led. Obálka prvého českého vydania (Host, 2021)
Led. Obálka prvého českého vydania (Host, 2021) Disclaimer
Dobrodružné putovanie po zamrznutom svete, v ktorom nikdy nedošlo k prvej svetovej vojne
Píše sa rok 1924 a Poľské kráľovstvo je zamrznuté pod cárskou vládou v Belle Époque. Varšavu pokrýva ľad – uprostred leta zasypávajú cesty snehové búrky. Nepozemskí anjeli Mrazu zvaní prítuhy prechádzajú ulicami miest a zmrazujú pravdu a lož.
Benedykt Gierosławski, nadaný matematik, ale nenapraviteľný karbaník, sa na žiadosť cárskeho Ministerstva Zimy vydáva do Irkutska, kde má vyhľadať svojho otca - Otca Mráza, ktorý je vraj dôverníkom prítuh. Tisíc rubľov v hotovosti by Benedykta vytiahlo z dlhov, nie je však táto úloha príliš nebezpečná?
Od špinavých varšavských nájomných domov cez ľadovú Áziu v luxusnom kupé Transsibírskeho expresu až do nebeského paláca generálneho gubernátora v srdci Zimy – to je cesta, ktorá Benedyktovi zmení život.
Ľad je majstrovským kúskom Jacka Dukaja, vďaka ktorému čitatelia spoznajú nielen alternatívnu históriu sveta, z ktorej tuhne krv v žilách, ale zároveň im poskytne príležitosť putovať spolu s hrdinom románu po neobyčajnej ceste a stať tvárou v tvár Inému.



Jacek Dukaj
_
Jacek Dukaj (1974) je považovaný za jedného z najzaujímavejších súčasných poľských prozaikov. Vyštudoval filozofiu na Jagelovskej univerzite. Úspešne debutoval ako 16-ročný poviedkou Złota Galera (Zlatá galéria). Jeho knihy sú literárnou senzáciou. Je autorom mnohých románov, ako napríklad Inne pieśni (Iné piesne, 2003), Perfekcyjna niedoskonałość (Dokonalá nedokonalosť, 2004), a početných poviedok — vrátane Katedrály sfilmovanej Tomaszom Bagińským. Za svoje diela mnohokrát obdržal cenu Janusza A. Zajdla (tiež za Ľad), trikrát bol nominovaný na Paszport Polityki a raz na ceny Nike a Angelus. Je laureátom ceny Kościelských a za román Ľad (2007) získal aj Cenu Európskej únie za literatúru.
Je známy náročnosťou svojich kníh a často sa hovorí, že jediná Dukajova poviedka obsahuje viac myšlienok, ako mnohí iní spisovatelia vložili do svojich kníh za svoj život. Medzi obľúbené témy v jeho dielach patrí technologická singularita, nanotechnológia a virtuálna realita, a preto možno jeho knihy často zaradiť medzi tvrdú sci-fi, ale aj prepracovaná alternatívna história.

Jacek Dukaj – Led (Lód)
Séria: Led 1-3
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2021
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 944
Väzba: tvrdá/viazaná s papierovým obalom
Preklad: Michael Alexa, Michala Benešová
Obálka: Tomasz Bagiński
ISBN: 978-80-7577-801-7
Odkazy:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

(2008)

Led

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2008)

Led