Led (2008)

Dobrodružné putovanie po zamrznutom svete, v ktorom nikdy nedošlo k prvej svetovej vojne. Píše sa rok 1924 a Poľské kráľovstvo je zamrznuté pod cárskou vládou v Belle Époque. Varšavu pokrýva ľad - uprostred leta zasypávajú cesty snehové búrky. Nepozemskí anjeli Mrazu zvaní prítuhy prechádzajú ulicam...

Info

Slov. názov Led
Orig. názov Lód
Hodnotenie Ešte nehodnotené
Anotácia Dobrodružné putovanie po zamrznutom svete, v ktorom nikdy nedošlo k prvej svetovej vojne. Píše sa rok 1924 a Poľské kráľovstvo je zamrznuté pod cárskou vládou v Belle Époque. Varšavu pokrýva ľad - uprostred leta zasypávajú cesty snehové búrky. Nepozemskí anjeli Mrazu zvaní prítuhy prechádzajú ulicami miest a zmrazujú pravdu a lož. Benedykt Gierosławski, nadaný matematik, ale nenapraviteľný karbaník, sa na žiadosť cárskeho Ministerstva Zimy vydáva do Irkutska, kde má vyhľadať svojho otca — Otca Mráza, ktorý je vraj dôverníkom prítuh. Tisíc rubľov v hotovosti by Benedykta vytiahlo z dlhov, nie je však táto úloha príliš nebezpečná? Od špinavých varšavských činžiakov cez ľadovú Áziu v luxusnom kupé Transsibírskeho expresu až po nebeský palác generálneho gubernátora – to je cesta, ktorá Benedyktovi zmení život. Jeden z majstrovských kúskov Jacka Dukaja, vďaka ktorému čitatelia spoznajú nielen alternatívnu históriu sveta, z ktorej tuhne krv v žilách, ale zároveň budú mať príležitosť spolu s hrdinom románu prejsť neobyčajnú cestu a stať tvárou v tvár Inému.
Tvoje hodnotenie

Minirecenzia:

Ak chceš hodnotiť sfdb, musíš byť prihlásený
Osoby a obsadenie
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024

Články

Ukážka: Jacek Dukaj - Led

Prinášame ukážku prepracovanej alternatívnej histórie Led od poľského autora Jaceka Dukaja, ktorú tento rok vydáva vydavateľstvo Host.

0 komentárov