Ukážka: William Gibson - Hardcore Mona Lisa

Už máte Monu Lisu? Ak neviete, či si knihu kúpiť, možno v rozhodovaní poradí ukážka.
cyberstorm
Filmová história scifi
Hardcore Mona Lisa. Obálka druhého českého vydania (Laser, 2021).
Hardcore Mona Lisa. Obálka druhého českého vydania (Laser, 2021). / Zdroj Disclaimer
Vstúpte do Gibsonovho jedinečného sveta - lyrického i mechanického, erotického aj plného násilia, triezveho i vzrušivého - v ktorom mnohonárodnej spoločnosti a desperáti vybavení najmodernejšou technológiou súperia v boji o moc a cestujú do počítačmi generovaného vesmíru zvaného kybersvet.
Do tohto sveta prichádza Mona, mladé dievča s temnou minulosťou a neistou budúcnosťou, ktorej život sa ocitá v strete so svetovo slávnou hviezdou senzonetu Angie Mitchellovou. Od detstva sa Angie vedela dostať do kybersveta bez počítača. Z vnútra kybersveta riadi únos prízračná entita, ktorá vytvára plány pre Monu, Angie a všetko ľudstvo, plány, ktoré nemožno nijako kontrolovať a ani spoznať.
A za zápletkou prebleskuje tieňová Yakuza, mocné japonské podsvetie, ktorého vládcovia neľútostne manipulujú ľuďmi a udalosťami tak, aby vyhovovali ich zámerom ... ... alebo si to aspoň myslia.

William Gibson
_
William Gibson začal vydávať poviedky v roku 1977, ale slávu mu priniesol až roku 1984 prvý román Neuromancer (č. ako Neuromancer), revolučné dielo modernej sci-fi. Kniha získala Huga, Nebula aj cenu Philipa K. Dicka, stala sa bibliou kyberpunku a ľahko vplávala do hlavného kultúrneho prúdu, v ktorom sa jej témy - kyberpriestor, virtuálna realita, internet, počítačová kriminalita, umelá inteligencia - pomaly stávala verejného poriadku skutočnosťou. Zmes detektívky z tvrdej školy a pretechnizovanej sci-fi v trilógii Neuromancer, Count Zero (č. ako Hrabě nula) a Mona Lisa Overdrive (č. ako Zběsilá jízda a Hardcore Mona Lisa) prerazila novej cesty do nepreskúmanej divočiny počítačovej techniky a mikročipových telekomunikácií. Spopularizovala myšlienku "napichnutia" ľudského mozgu priamo do počítačového systému. Interface medzi človekom a strojom, hoci založený na klasických postupoch sci-fi. Vyznačuje konceptuálne posun von orientovaného žánru do jeho vnútra.
Vplyv počítačovej techniky na zvyšok Gibsonovej tvorby bol rovnako nevyhnutný ako jej vplyv na modernú spoločnosť. Román The Difference Engine (č. ako Mašina zázraků), napísaný s ďalším otcom kyberpunku, Bruce Sterlingom, je slávnym steampunkovým dielom, v ktorom prvé počítače Charlesa Babbage dôjdu využitie vo viktoriánskom Anglicku. Romány Virtual Light (č. ako Virtuální světlo), Idoru [č. ako Idoru) a All Tomorrow 's Parties (č. ako Všechny párty zejtřka) tvoriace tzv. The Bridge trilogy, sa delia o rovnaké postavy, ale rozvíjajú rôzne témy spojené s počítačmi ako napr. nanotechnológiu, umelé osobnosti a "uzly" alebo skraty v dátovom toku, ktoré fungujú ako znamenie prelomových okamihov dejín. Spomedzi ďalších kníh spomeňme ešte sériu Blue Ant Trilogy tvorenú románmi Pattern Recognition (č. ako Rozpoznání vzorů), Spook Country (č. ako Země slídilů) a Zero History (č. zatiaľ nevyšlo), či The Peripheral (č. ako Médium), na ktorú nedávno nadviazal románom Agency. Tretí diel s pracovným názvom {,The Jackpot} je ohlásený na rok 2021.
Gibsonove kratšie práce vyšli v súbore Burning Chrome (č. ako Vypálit chrom), vrátane poviedky Johnny Mnemonic (č. Johnny Mnemonic), sfilmovanej Robertom Longom.

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB