Podpor scifi.sk 2 % z dane aj v roku 2023

Jedno potvrdenie a pár administratívnych krokov z tvojej strany nám pomôže robiť ešte lepšie veci pre fantastiku na Slovensku. Aj ty môžeš prispieť na odmeny autorom a autorkám vo výzve Fantastická poviedka, podporiť online scifi.skony alebo fungovanie samotného scifi.sk!
Filmová história scifi
Nasledujúci článok je neplatný, pretože popisuje podanie 2% v roku 2023.
Pre pokyny k 2% za rok 2024 prosím navštívte nasledujúci článok: Podpor scifi.sk 2 % z dane aj v roku 2024.
Aj ty môžeš byť Obi-Wan Kenobi a pomôcť nám v tomto roku!
Ozaj, každá forma podpory je pre nás kriticky potrebná a umožňuje nám ďalej rozvíjať a vytvárať projekty pod značkou scifi.sk. Jedným z nich je napr. odmeňovanie autorov a autoriek výzvy Fantastická poviedka aj v tomto roku! A vzhľadom na to, že počet a kvalita poviedok v tejto výzve stúpa, sa môžete presvedčiť aj na vlastné oči v najnovšom kole.
Preto sa obraciame na teba, áno Teba. Práve čítaš tieto riadky. Ak si zamestnanec alebo zamestnankyňa, tak máš do konca apríla možnosť poukázať 2 % z dane občianskemu združeniu alebo iniciatíve, ktorá je blízka tvojmu srdcu. My by sme boli veľmi radi, ak by si tento rok zvážil/a rozhodnúť sa pre scifi.sk a jeho materské občianske združenie Force Majeure, ktoré tento internetový časopis a portál zastrešuje.

Ako na to?

Je to jednoduché, potrebuješ iba dve tlačivá:
1. Potvrdenie o zaplatení dane:
Do 15. februára ti má zamestnávateľ vystaviť ročné zúčtovanie zaplatených preddavkov na daň. Ak tak urobí, popros ho, aby ti vystavil tlačivo Potvrdenie o zaplatení dane. Z tohto potvrdenia si vieš zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať 2 % z tvojej zaplatenej dane - to bude maximálna suma, ktorú môžeš tento rok poukázať. Je možné, že ti tento dokument poskytuje zamestnávateľ automaticky. O to lepšie! ;)
Ak nie, môžeš si stiahnuť a nechať vypísať a potvrdiť toto od Finančnej správy:
2. Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane:
Do tohto tlačiva vypíš údaje o sebe, následne výšku zaplatenej dane a vypočítanú hodnotu 2 % z tejto. Taktiež potom údaje o nás ako prijímateľovi:
II. ODDIEL - ÚDAJE O PRIJÍMATEĽOVI
[15] - IČO: 42383862 (Pozor, zarovnaj sprava, čiže nechaj prvé 4 políčka voľné!)
[16] - Obchodné meno (názov): FORCE MAJEURE
Ak urobíš krížik v políčku pod nimi a budeš súhlasiť so zaslaním údajov nám ako prijímateľovi, radi sa ti o rok odvďačíme! ;) Finančná správa nás potom na začiatok roku 2024 bude informovať o tom, kto nám týmto spôsobom prispel, ale nie akou sumou.

Kam s tým teraz?

Nakoniec obe tieto tlačivá (Potvrdenie a Vyhlásenie) zašli alebo doruč čím skôr, no najneskôr do 30.04.2023 na Daňový úrad podľa tvojho bydliska. Ktorý to je, zistíš podľa PSČ na tejto stránke Finančnej správy.
Ak si robíš vlastné daňové priznanie ako fyzická osoba, musíš daňové priznanie spolu s Vyhlásením o poukázaní 2 % podať už do 31.03.!
A to je všetko! ;) Jednoduché, však?
Pozor, ak si jedným z našich spolupracujúcich dobrovoľníkov/čok – Máš možnosť poukázať 3 % z dane!
Pre tých, ktorí u nás publikujú pravidelne alebo robia pre naše združenie inú činnosť (napr. propagáciu na conoch, prednášky, úpravy textov, editáciu poviedok a podobne): tieto osoby majú možnosť poukázať nie 2, ale 3 percentá z dane. Podmienkou je, že si na dobrovoľnícku činnosť vynaložil/a min. 40 hodín času počas minulého roku.
Ak sa tak stalo, obráť sa na Šaňa (sano@scifi.sk), ktorý to preverí a podľa danej činnosti ti vystaví Potvrdenie o dobrovoľníckej činnosti. Toto potvrdenie priložíš ako tretí dokument k dvom predchádzajúcim. (Nezabudni si správne vypočítať potom 3 % vo Vyhlásení o poukázaní podielu zaplatenej dane.) ;)
Môžeš ale použiť aj potvrdenie od inej organizácie ako od nášho združenia.

Ďakujeme!

Ako sme už hore uviedli, tvoje rozhodnutie môže byť anonymné. Nikomu nemusíš hovoriť o tom, komu venuješ svoje 2 alebo 3 %. Na druhú stranu, môžeš na Vyhlásení zaznačiť (krížikom na úplnom konci Vyhlásenia), aby sme obdržali tvoje meno, priezvisko a adresu trvalého bydliska (nebudeme vedieť, akú sumu si zaslal/a - to ani nepotrebujeme). Všetkým, ktorí a ktoré nás počas tohto roku podporia, by sme sa totiž chceli poďakovať, napr. formou trička alebo hrnčeka so scifi.sk grafikou! Teda, ak o to budeš stáť.
Ak ešte stále čítaš aj tieto riadky, sme radi, že spolu slovenskú fantastiku a našu komunitu posunieme o niečo ďalej. Podpor tento rok scifi.sk a takto tvoju žánrovú komunitu nadšencov a nadšenkýň scifi, fantasy a hororu! Aj málo nám pomôže tvoriť lepší obsah, poskytovať kvalitným autorom a autorkám možnosť dostať odmenu za poviedku písanú pre náš portál a rozširovať funkcionality nášho webu!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB