Recenzia - HIS HOUSE (2020)

Hľadanie kvalitného hororu v roku 2020 je ako hľadanie ihly v kôpočke sena. Ja som jeden objavil a dnes sa mu pozriem na zúbok.
Lukáš Polák
Filmová história scifi
Hľadanie kvalitného filmu z roku 2020 je ako hľadanie ihly v malej kope sena. Obzvlášť to platí pre hororový žáner. Ja sa však pokúsim vytiahnuť pár titulov, ktoré stoja za pozornosť. Dnes začnem s debutom neznámeho režiséra Remiho Weekesa, film nesie meno HIS HOUSE a ide o zaujímavý kúsok. Poďme si naň posvietiť.
His House His House
His House Disclaimer
Film by sa dal rozdeliť na dve časti – na drámu a horor. Práve touto kombináciou mi pripomína filmy Jordana Peeleho, obzvlášť GET OUT, kde ide tiež o „rasistický“ problém moderného sveta (teraz je to téma utečencov z krajiny postihnutou vojnou). V tomto prípade škrípe práve tá dramatická rovina, kde som sa nevcítil do role „ukrivdených“ a nezáležalo mi až tak na ich prežití. Beriem, že každý robí chyby a chce za každú cenu prežiť, aj keby mal ísť cez mŕtvoly. Otázka je, či si potom vykúpenie zaslúži. Alebo bola práve táto dilema zámerom filmu?
Hororová časť filmu graduje od začiatku. Najprv nám tvorcovia naservírujú ľahké lakačky, asi dve sadli ako mali, potom film začne pridávať do kotla a predvedie nám pár creepy scén (postavy v stenách) alebo až artovú scénu (príchod príšer vo vode), no najväčšiu silu má konfrontácia s hlavným záporakom (Night Witch). Scény rozhovorov, kde je tajomná postava zahalená v tme, patria k vrcholom filmu. Problém nastáva, keď odhalia až príliš veľa. Nie je to prvý horor, ktorý si týmto ťahom zrazil kvalitu. Keď černokňažníka uvidíme v plnej kráse (pripomínal mi bezočivé monštrum z Faunovho Labyrintu), tak stratí svoje temné čaro a je po všetkom strachu.
Záver filmu môžeme brať dvojako. Doslovne – zabili monštrum (aj keď hrozne lacným a naivným spôsobom) alebo metaforicky - postavili sa svojmu strachu a dokázali sa ho zbaviť. Druhá cesta sa mi pozdáva viac, no ako to myslel pán režisér sa nedozvieme.
His House - Plagát
His House - Plagát / Zdroj Disclaimer
Po technickej stránke je film na vysokej úrovni. Výkony hlavných dvoch hercov sú kvalitné – veril som im ich utrpenie. Niektoré kamerové zábery sú až na hranici „artovosti“ (spomínaná scéna na vode alebo aj rozhovor pri ohni). Hudba nebola rušivá, ale príjemne dopĺňala atmosféru snímku.
HIS HOUSE by sa dal nazvať zaujímavým počinom, nie len v hororovom svete, ale aj vo svete drámy s problematikou, ktorá reflektuje súčasne problémy vo svete. Film má potenciál vydesiť, prevrátiť úsmev dole hlavou alebo aj prinútiť ťa zamyslieť sa nad problémami vo svete. Pokiaľ si ešte aj fanúšik Jordana Peeleho a jeho filmov, tak tento film rozhodne neignoruj.
Hodnotenie: 7/10

Lukáš Polák

Lukáš Polák
Fanúšik hororu, či už po knižnej, filmovej alebo hudobnej stránke.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

His House

Diskusia

Roland Axenberg
Vďaka za tip, o tomto filme som ešte nepočul, ale Peeleho Get Out považujem za jeden z top hororov/trilerov poslednej doby, navyše trochu šmrcnutý aj sci-fi. My už bolo trochu slabšie,, viac artové a metaforické.
28.12.2020
Goran
ani ja som o tom ešte nepočul, zaujal si ma a navnadil na film - díkes za tip!
28.12.2020
Lukáš Polák
Super, že som vás navnadil, ak si ho pozriete, napíšte, ako sa vám pozdával. Ja si idem pomaly vyhľadať ďalšiu novinku na recenziu.
28.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2020)

His House