Bradburyho 100

V sobotu by sa dožil jeden z najznámejších autorov fantastiky, Ray Bradbury 100 rokov!
cyberstorm
Podporte scifi.sk
"You don't have to burn books to destroy a culture. Just get people to stop reading them."
- Ray Bradbury

Ray Bradbury (22.8.1920 - 5.6.2012), jedna z najvýznamnejších osobností literárnej fantastiky dvadsiateho storočia, by sa tehto roku dožil 100 rokov. Pripomeňme si ho v krátkom súhrne, ktorý sme pre vás spolu s redakciou scifi.sk pripravili.
Ray Bradbury
Ray Bradbury / Zdroj Disclaimer
Ray Bradbury sa narodil 22.8.1920 vo Waukegan, Illinois, USA rodičom Esther Moberg Bradburyovej, pôvodom zo Švédska, a Leonardovi Spaulding Bradburymu. Nebol jedináčik, mal dvoch starších bratov dvojčatá, z ktorých jeden zomrel v roku 1918. Jeho príbuzní a predkovia boli vydavatelia novín, americký akademik a odborník Shakespeara Douglas Spaulding či obeť salemského procesu z r. 1692 Mária Bradburyová. V dvanástich rokoch sa Bradburyovci presťahovali do Tusconu v Arizone. Hoci tam žili iba jeden rok a v tej dobe dokonca Rayov otec prišiel o prácu, bolo to práve toto obdobie, ktoré retroskpektívne považoval za najkrajšie. Možno práve v spomienkach na Tuscon neskôr našiel inšpiráciu pre Púpavové leto. Po tom sa Ray spolu s rodinou presťahoval do L. A., kde sa v roku 1947 aj oženil s Marguerite McClure, s ktorou sa zoznámil v kníhkupectve a s ktorou mal štyri deti.
Ray vyrastal na kúzelnických predstaveniach, komiksoch a dielach Edgara Allana Poea, Edgara Rice Burroughsa či H. P. Lovecrafta, ktorých štýl sa preniesol aj do jeho tvorby.
Bradbury sa do análov nielen fantastickej literatúry navždy zapísal prácami o Marse či dystopickým pohľadom na spoločnosť, no nielen to. Už od neskorých 30-tych rokov bol známym poviedkarom. Prvá poviedka s názvom Hollerbochen's Dilemma mu vyšla v januári 1938 v magazíne Imagination. Svoje asi najznámejšie dielo, 451 stupňov Fahrenheita napísal tiež najskôr v podobe poviedky The Pedestrian (The Reporter, 7. august 1951) a novely The Fireman (Galaxy Science Fiction, február 1951). Išlo o reakciu na v tej dobe bežnú snahu americkej vlády o antikomunistickú cenzúru v 40-tych a 50-tych rokoch, ako aj o odpor k vytvoreniu zoznamu Hollywood 10 počas tvrdého McCarthyizmu.
Snáď druhou najznámejšou knihou sa stala Marťanská kronika. Ide o cyklus na seba nadväzujúcich poviedok, z ktorých časť vyšla v rôznych magazínoch medzi rokmi 1946 až 1952 a časť bola napísané špeciálne pre knižné vydanie. Kniha sama vyšla v roku 1950 a prezentuje akýsi pohľad na kolonizáciu Marsu pozemšťanmi medzi rokmi 1999 až 2026 a ich kontakt s marťanskou civilizáciou.
Obálka Master´s edition od Marka Whelana
Obálka Master´s edition od Marka Whelana / Zdroj Disclaimer
Okrem uvedených napísal Ray Bradbury ďalších deväť románov vrátane temnej fantasy Tadiaľto príde čosi zlého z r. 1962, či knihy Z prachu zrodení z 2001, ktorá podobne ako Marťanská kronika vznikla prepojením série hororových poviedok. Samozrejme, nesmieme zabudnúť ani na dvojicu pseudoautobiografických románov Púpavové víno z roku 1957 a Farewell Summer z októbra 2006, ktorý bol zároveň jeho posledných vydaným románom. Okrem toho vydal množstvo kratších prác. Koniec-koncov patril medzi jedných z najproduktívnejších poviedkárov fantastického žánru. Celkovo napísal vyše štyristo noviel, poviedok a iných kratších prác, ktoré sú zhrnuté v takmer päťdesiatich zbierkach (vrátane posmrtne vydaných The Collected Stories of Ray Bradbury: A Critical Edition). Medzi jeho najznámejšie jednoznačne patria zbierky Temný karneval, Ilustrovaný muž či Zlaté jablká slnka, ktoré sa dočkali aj slovenského či českého prekladu. Jeho poviedky presahovali žáner fantastiky a často zasahovali do oblasti thrilleru, nefantastického hororu či detektívky.
Nové vydania klasických Bradburyho kníh vyzerajú úžasne.
Nové vydania klasických Bradburyho kníh vyzerajú úžasne. Disclaimer
Ray Bradbury bol majster snov a nočných môr a jeho tvorba nespadala do technicky ani dobrodružne ladenej fantastiky, ale presne naopak. Jeho príbehy, často s komornou atmosférou, obsahujú stopy snovej reality, melanchólie a niekedy hororových nočných môr. Pritom sa nevyžíval v krutosti, akčných scénach či hektolitroch krvi. Často išlo o psychologickú hru podanú prostredníctvom dialógov. Iba máloktorí autori vedeli nastoliť takto atmosféru sprostredkovane pomocou rozhovorov, takmer bez akcie. Aj strach, ktorý bol v jeho temných dielach často prítomný, bol strach podaný prostredníctvom človeka, málokedy prostredníctvom bubákov.
Mnohé jeho diela sa dočkali filmových, či televíznych spracovaní. Za všetky spomeňme len skvelý, i keď nízkorozpočtový seriál Divadlo Raya Bradburyho (The Ray Bradbury Theatre) z rokov 1985 až 1992, ktoré v šiestich sériách priviedlo na televízne obrazovky 65 z jeho najznámejších poviedok vrátane Zvuku hromu (ten bol síce samostatne sfilmovaný v r. 2005, ale o tom radšej pomlčme). V roku 1966 bol sfilmovaný román 451 stupňov Fahrenheita, pričom minulý rok vyšlo jeho televízne spracovanie. V roku 1980 sme sa dočkali aj televízneho spracovania Marťanských kroník, ktoré nám vo forme trojdielnej minisérie prinieslo BBC. O ich kvalite však svedčí poznámka samotného Bradburyho, ktorý poznamenal, že sú „nudné“. Na záver spomeniem ešte adaptáciu knihy Something Wicked This Way Comes z roku 1983 a Ray Bradbury's Chrysalis z roku 2008.
The Ray Bradbury Theater - úvodná znelka. Disclaimer
V preklade vyšlo Rayovi Bradburymu dovedna vyše 350 poviedok. Tie možno nájsť vo viacerých knihách, či už priamo v pôvodných zbierkach, antológiách a magazínoch, alebo v tých zostavených domácimi českými alebo slovenskými editormi. Ucelený zoznam vydaných kníh a poviedok možno nájsť napríklad na stránkach serveru legie.info alebo na stránkach databazeknih.cz.
A hoci pán Bradbury už medzi nami nie je osem rokov, jeho odkaz čo by velikána a Veľmajstra science fiction žije ďalej. Je teda len logické, že si autora takého formátu pripomenieme. Vlastne, to prvé pripomenutie sme mali už v deň jeho narodenín, v podobe Poviedok na počkanie, kde sme prvé kľúčové slovo (resp. obrázok Marťanskej kroniky) venovali jemu. V každom prípade, do súťaže sme dostali niekoľko poviedok rôznej kvality, ktoré si ,môžete prečítať tu.
Mohlo by vás zaujímať:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Goran
Jeden z mojich najobľúbenejších autorov. I autor, ktorý formoval moje písanie (samozrejme, ja som len žubrienočka oproti jeho géniu), autor ku ktorému vzhliadam. Pripravil mi hneď niekoľko nezabudnuteľných čitateľských zážitkov. Chcete si prečítať DOKONALÚ poviedku? Vezmite si niektorú z Bradburyho zbierok a začítajte sa.
27.12.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Ray Bradbury 100

Ray Bradbury a jeho 451 stupňov Fahrenheita

Prvýkrát sa čitateľ s príbehom svojského požiarnika Guya Montaga mohol zoznámiť vo februárovom čísle magazínu Galaxy Science Fiction v roku 1951. V roku 1953 sa mu do rúk dostal román s názvom 451 stupňov Fahrenheita, ktorý život Guya Montaga nielen ďalej rozvíjal, ale prežívanie hlavného hrdinu zaobalil aj do akejsi antiutopickej vízie budúcnosti, v ktorej dominuje živočíšny strach z pokroku poháňaného kultúrou masových médií.

Ray Bradbury: Temný karneval

Tvorbu svetoznámeho amerického spisovateľa Raya Bradburyho ovplyvnili diela velikánov nielen vedeckej fantastiky, ale i dobrodružnej literatúry. Aj preto môžeme nájsť v jeho bohatej ponuke pestré žánrové presahy, ktoré dokážu premeniť obyčajný námet na pozoruhodne pútavý príbeh s neočakávanou zápletkou.

Bradburyho 100

V sobotu by sa dožil jeden z najznámejších autorov fantastiky, Ray Bradbury 100 rokov!

Ray Bradbury a Strom duchů

Strom duchů vyšiel v knižnej podobe v roku 1972, čiže o 5 rokov neskôr po tom, čo mu Ray Bradbury vdýchol život v rozpracovanom scenári k pripravovanému animovanému filmu. Necelých 25 rokov bola jeho fantastická strašidelná vízia plná rôznych mátoh, príšer a mýtických oblúd uväznená v útlej knihe. Až spolupráca s animovaným štúdiom Hanna-Barbera a Leonardom Nimoyom pomohla Bradburymu dokončiť to, čo kedysi začal. A tak sa rok 1993 niesol v duchu netypického Halloweenu a dvoch prestížnych cien za scenár a grafiku.