The High Republic - nový projekt Star Wars z dielne Disney

Pred nejakým časom sa na internete objavili šuškandy o tajomnom projekte Star Wars: Project Luminous z dielne Lucasfilmu a Disney. Včera sa konečne odhalilo viac a my vás tak môžeme informovať o novom multimediálnom projekte z vesmíru Star Wars
cyberstorm
Filmová história scifi
O čo ide
Star Wars: Project Luminous bol dlho utajovaný projektom, o ktorom sa začalo vravieť približne v minulom roku na 2019 Star Wars Celebration. Nakoniec z neho vzišla séria kníh a komiksov, ktoré sa budú točiť okolo tzv. “The High Republic“ era, teda éry v ktorej je Stará Republika na vrchole svojich síl, už niekoľko generácií zažíva prosperitu a mier a Jedi sú presne tí utopistickí hrdinskí ochrancovia, akých sme si ich kedysi predstavovali. Ide o obdobie cca 200 rokov pred udalosťami popísaných v Epizóde I a malo by ukázať nezdogmatizovanú stránku Rádu Jedi, odlišnú od toho, čo sme v Ep. I videli.
Star Wars: The High Republic trailer. Disclaimer
Ocitáme sa v dobe tesne po Udalosti, gigantickej katastrofe celogalaktickch rozmerov, ktorá ovplyvní život v celej Republike. Navyše, aj táto éra bude mať svojich bad-guys v podobe „punk-apocalyptic Nihil“, čo by mali byť akýsi vesmírni nájazdníci, doslova popísaní ako space vikings.
Samotní Jedi sú trocha odlišní než tí, ktorých poznáme z éry post-Ep. I. Mnohí z nich fungujú v podobe akéhosi bratstva guľatého stolu, iní prezmenu hliadkujú na vonkajších hraniciach Republiky tak ako kedysi rangeri na divokom západe. Tvorcovia teasujú úplne nový nepopísaný svet a dobu, ktorá nie je zviazaná žiadnymi pravidlami alebo filmovými príbehmi, v ktorej je možné úplne všetko, vrátane nových rás, lovcov pokladov, tajných agentov, odštiepeneckých hnutí užívateľov Sily či Sithského Impéria.
V rámci série The High Republic by malo ísť o diela určené dospelým i mladým čitateľom a fanúšikom (YA) Star Wars ságy. Vonku sú už prvé ukážky obálok niektorých kníh, rovnako ako aj ich autori.
Celá kampaň by mala pozostávať zo série kníh, komiksov a ešte niečoho viac.
Tituly:
Od augusta tohto roku začnú postupne vychádzať nasledujúce knihy:
The High Republic: Light of the Jedi od Charlesa Soulea (25.8.2020)
Star Wars The High Republic: Light of the Jedi. Obálka prvého vydania (Penguin Random House, 2020)
Star Wars The High Republic: Light of the Jedi. Obálka prvého vydania (Penguin Random House, 2020) / Zdroj Disclaimer
The High Republic: A Test of Courage od Justiny Ireland (8.9.2020)
The High Republic: A Test of Courage. Obálka prvého vydania (Disney–Lucasfilm Press, 2020)
The High Republic: A Test of Courage. Obálka prvého vydania (Disney–Lucasfilm Press, 2020) / Zdroj Disclaimer
The High Republic: Into the Dark od Claudie Gray (13.10.2020)
The High Republic: Into the Dark. Obálka prvého vydania (Disney–Lucasfilm Press, 2020)
The High Republic: Into the Dark. Obálka prvého vydania (Disney–Lucasfilm Press, 2020) / Zdroj Disclaimer
Okrem toho sa dočkáme minimálne dvoch komiksových sérií. Vo vydavateľstve Marvel bude vychádzať séria s názvom Star Wars: The High Republic. Druhou komiksovou sériou bude Star Wars: The High Republic: Adventure, ktorá by mala vychádzať vo vydavateľstve IDW a bude zameraná skôr na mladšie publikum.
Star Wars: The High Republic. Obálky pripravovaných komiksov.
Star Wars: The High Republic. Obálky pripravovaných komiksov. Disclaimer
Vo Fáze I, ktorú predstavujú uvedené knihy a komiksy určené rôznym vekovým hladinám, sa postupne dozvieme čo to o novej celogalaktickej katastrofe. Knihy vyjdú postupne s mesačným odstupom.
Trocha kritiky
Je isto pozitívne, že sa Disney rozhodlo ísť svojou cestou a ďalej neničiť odkaz pôvodnej tri/hexa-lógie, no napriek tomu sú isté fakty až do oči bijúce.
Napríklad očividné vypustenie názvu Old Republic, ktorý je tak charakteristický pre popisovanie Republiky pred Impériom a navyše naviazaný na staré, dnes už nekánonické komiksy a legendárnych Knights of the Old Republic zo štúdia Bioware.
Podobne očividne vyznie aj paralela medzi Nihil a pôvodnými Mandalorianmi, ktorí boli v komikse aj v hre popísaní práve ako nájazdníci pustošiaci celé systémy, často bez akéhokoľvek kódexu cti. Práve oni spolu so Sithmi robili súčasných Legends príbehoch nejedny vrásky Jediom aj samotnej Starej Republike.
Mimo to, v rámci starého kánonu už pred tým vychádzala komiksová séria, ktorá sa odohrávala niekoľko desiatok rokov pred Skrytou hrozbou a popisovala niektorých Jediov známych aj z filmu a ich výcvik v mladosti, dobrodružstvá a neskôr uvedenie medzi majstrov.
Vyhliadky do budúcna
Poďme si ale trocha ďalej zašpekulovať. Ešte minulý rok, dávno pred uvedením Ep. IX do kín, sa vravelo o chystanej trilógii z éry Starej Republiky. Réžiu mali mať na starosti tvorcovia Game of Thrones, David Benioff a D.B. Weiss. Z plánu napokon zišlo a projekt celej TOR trilógie bol napokon zamietnutý. Otázkou ale ostáva, či naozaj.
David Benioff a D.B. Weiss
David Benioff a D.B. Weiss / Zdroj Disclaimer
Keď Disney v roku kupoval Lucasfilm a sním pridružené spoločnosti, vyplatil Georgovi Lucasovi štyri miliardy dolárov. A tie musí niekde nahrabať, aby boli v House of Mouse aspoň na nule a hoc sa JJ Abrams a jeho tím veľmi snažili, sú Epizódy VI-IX spolu s Rogue One a Solom po odrátaní nákladov tesne nad nulou. Navyše po tom, čo v Ep. IX ukončili Skywalker saga, sa jednoducho musia poohliadnuť po novom smerovaní filmovej ságy. Preto si viem predstaviť, že práve The High Republic ponúka riešenie, ako zo situácie ako-tak elegantne vykľučkovať.
Star Wars: The Knights of the Old Republic - Poster - 1
Star Wars: The Knights of the Old Republic - Poster - 1 Disclaimer
Mimo to už dávnejšie na verejnosť presiakli informácie o plánovanom reboote alebo redizajne legendárnych Knights of the Old Republic z dielne BioWaru, teraz EA. Je však rovnako možné, že sa v skutočnosti plánuje podobná hra, odohrávajúca sa v dobe High Republic Era, ktorá by si mala zachovať podobnú atmosféru ako pôvodné KOTOR.
Nech už to bude akokoľvek, veríme, že u Disneyho resp. Lucasfilmu sa z neúspechu poslednej trilógie poučili a prinesú nám nové skvelé a kvalitné dobrodružstvá z novej doby z miesta kedysi dávno, v galaxii ďaleko, ďaleko odtiaľto...
High Republic concept art (autor: Phil Noto)
High Republic concept art (autor: Phil Noto) Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Diskusia

Stano Lacko
Zaujimavé. Čo však mi pri SWU dielach chýba, že sú to veľmi povrchné knihy. Veľmi ťažko hľadať plnohodnotnú knihu, ktorá by obstála, ak by sa odobrala z nej nálepka. Ale to je asi problém všetkých "FanFiction" resp. "UniverseFiction" knižiek ;-(
26.02.2020
cyberstorm
V tomto s tebou nebudem suhlasit Stano. Mas predsa diela ako Thrawn trilogy alebo Bane trilogy, ktore maju hlbku. Nielen psychologicku ale aj francizovu a rozsiruju univerzum do vsetkych stran.
Na druhu stranu, prave u modernych SW clovek a bfanusik stareho Eu jednoducho fakt nevie co a ako. V kazdom pripade dam tomu sancu a uvidime...
26.02.2020
Kei
Ano. Timothy Zahn - obe trilogie sa mi páčili, starwars, nestarwars
26.02.2020

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.