Vyhlasovanie Ceny Fantázie 2018 a FantáziaFEST

V sobotu 10.11. sa vyhlasovali víťazi ceny o najlepšiu poviedku fantasy, scifi a hororu.
B.T. Niromwell
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
FantáziaFEST 2018 - Reklamné - Cena Fantázie 2018 Zborník
FantáziaFEST 2018 - Reklamné - Cena Fantázie 2018 Disclaimer
Šestnásť rokov. Netvárme sa, že to nie je pravda. Cena Fantázie jednoducho formuje tvár slovenskej fantastiky a kto ju píše, je aspoň trochu spojený s touto cenou. Poďme si povedať, o čo vlastne ide.
Každý rok má šancu akýkoľvek autor poslať poviedku do konca mája do súťaže Cena Fantázie, ktorá začala, ešte keď bol časopis Fantázia ukazovateľ československej fantastiky na trhu. Financie sú sviňa, a tak po čase funguje tento časopis iba virtuálne, nutno dodať, nemenej úspešne ako jeho tlačená verzia. Meno Ivan Aľakša je meno zo slovenskej fantastiky málokomu neznáme, ide o človeka, ktorý už šestnásť rokov neváha a organizuje poviedkovú súťaž žánru fantastiky, scifi a hororu. A každým rokom ju potiahne na vyššiu úroveň.
A toho roku sme sa dočkali skutočnej lahôdky – vyhlasovanie výsledkov Ceny Fantázie je už tradične súčasťou Bibliotéky, tentoraz si organizátori uzurpovali nie pár hodín, ale celý deň a vytvorili tak nový fantastický festival s názvom FantáziaFEST. Ako to celé prebiehalo?
Prvým bodom programu, ktorý sa začal o 10.15, bol fantastický kvíz. Vznikol pod taktovkou združenia Slavcon a ak by ste sa podobne ako ja po ostatných kvízoch báli zapojiť, aby ste neboli za neokrôchané neznalé teľa, báli by ste sa zbytočne – kvíz bol veľmi „non-nerd friendly“. Na konci boli dvom zúčastneným udelené ceny, taška a mikina, ocenenými boli Erik Fazekaš a Zdeno Ash Mikláš. Srdečne blahoželáme!
Blahoželáme aj novopečenej, aj keď vo fantastických kruhoch známej, autorke Silvii Zeumerovej, ktorá v sobotu na FantáziaFESTe pokrstila svoju prvú knihu Parstelvan. Ide o dlhoočakávaný projekt so silnou fanúšickou základňou a ja osobne sa na čítanie Parstelvanu veľmi teším už od Slavconu, kde Silvia na svojej prednáške porozprávala o tŕnistej ceste vzniku svojho prvého románu a predstavila k nemu aj trailer. Recenziu vám na našej stránke ponúkneme už čoskoro.
Krstila sa aj nová kniha Marka E. Pochu Dom 490. Dielo vyzerá sľubne, mieša prvky scifi, hororu i fantastiky a vydavateľ sa už teraz bojí, že sa kniha bude dobre predávať. Marek sľubuje, že ide o jeho zatiaľ najkontroverznejší román, tak sa fanúčikovia majú na čo tešiť.
Na čo iné sa ešte môžeme v roku 2019 tešiť sme sa dozvedeli z rozhovoru Lucie Lackovičovej so zástupcami niekoľkých slovenských a českých vydavateľstiev. Andrea Harmanová a Roland Oravský prezradili plány vydavateľstva Artis Omnis, Katarína Soyka Čavojová sa posťažovala, že vo vydavateľstve Hydra nestíhajú čítať rukopisy a zároveň sa vyznala, že ide o jej obľúbenú časť vydavateľskej práce. Mark E. Pocha nám predstavil už rok fungujúce české vydavateľstvo Carcosa a Erik Fazekaš sa pochválil, že našiel nový slovenský talent, ktorému už čoskoro vyjde v Albatrose debut.
Okolo obeda prišiel čas na udeľovanie cien finalistom súžaťe Fantasy Award. K poviedkam sa prostredníctvom videozáznamu vyjadril jeden z porotcvo súťaže, Jack McDevitt, ktorý nešetril chválou a nadšením. Prvé miesto získala stálica nášho fantastického neba, Tono Stiffel, s poviedkou The Candidate, ktorej slovenskú verziu si pod názvom Adeptka môžete prečítať v zborníku Fantázia 2017.
A potom sa už na pódium usadila porota v kompletnom zložení Pavol Rankov, Samo Trnka, Juraj Búry, Erik Fazekaš a Soňa Borušovičová. Veľmi šťastným rozhodnutím bolo „využiť“ celebritného porotcu Sama Trnku aj ako moderátora, bolo vidno, že sa na pódiu cítil ako ryba vo vode.
Začalo sa odovzdávaním Ceny poroty, čo umožnilo finalistom vyskúšať si „nanečisto“ príchod na pódium a snáď z nich aj opadlo trochu stresu. Pokračovalo sa cenou ESETu, kde sa prekvapivo odovzdávali dve ceny – okrem víťaza ESET ocenil aj poviedku s najlepšou víziou, odniesol si ju Rastislav Blažek za poviedku Kremíkové nebo. Pri odovzdávaní cien OZ Fantázia za najlepšiu fantasy poviedku sa Ivan Aľakša posťažoval, že mu chýbajú poviedku s klasickými fantasy námetmi, tak šup-šup, posnažte sa a na budúci rok mu niečo pekné napíšte.
Zlatým klincom programu bolo vyhlásenie absolútneho víťaza, o ktorom rozhodli čitatelia na portáli martinus.sk rekordnými počtom hlasov 1492.
A ako to celé dopadlo? Víťaznými poviedkami sú:
1. miesto
Perpetuum immobile od Martina Petra
2. miesto
Statočný chlapík od Jána Babaríka
3. miesto
Peklo na tanieri od Tomáša Hrábeka
4.miesto
V tuneli od Jany "Yayi" Tabačkovej.
5.miesto
Škára od Simony Sádeckej
Cena poroty
Statočný chlapík od Jána Babaríka
Cena ESET pre najlepšiu sci-fi poviedku
Sprievodca od Ferdinanda Žernoviča
Cena Bibliotéky
Statočný chlapík od Jána Babaríka
Cena Béla
Statočný chlapík od Jána Babaríka
Cena OZ Fantázia za najlepšiu fantasy poviedku
Peter Bartoněk za Ligu za pokoj v rodine
Apropo, zborník. Tohto roku má neuveriteľných takmer 460 strán a jeho obálku navrhol mladý umelec Martin Šugár.
Absolútnym víťazom sa stal Ivan Aľakša, ktorému sa v ten deň narodil synček. Gratulujeme!
Organizátori zároveň vyhlásili nové kolo súťaže, takže poviedky môžete začať zasielať už teraz.
Na záver sme sa presvedčili, že budúcnosť slovenskej fantastiky je ružová, nakoľko sa konečne nakrúcajú filmové spracovania najúspešnejších slovenských titulov – porozprávali o tom Juraj Červenák, na ktorého detektívkach sa momentálne pracuje, a Jozef Karika. Miniséria na motívy jeho románu Trhlina by mala mať premiéru už v januári.

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

YaYa
A určite si prečítajte zborník, je krásny, hrubý a poviedku v ňom má napríklad aj autorka tohto článku ;)
12.11.2018
cyberstorm
:)
12.11.2018
Marek Páperíčko Brenišin
Všetkým oceneným a zborníkovým blahoželám :-) Mocne sa teším.
13.11.2018

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB