Hejterov sprievodca po DS9 (časť 1&2)

Pamätáte sa na 90. roky, kedy sa ešte točilo scifi? Takto toto bolo jedno z nich a bol to aj Star Trek.
Aldeberan
Filmová história scifi
Rozhodol som sa pozrieť si DS9, pretože veľa ľudí tvrdí, že je to najlepší Star Trek a keďže je to kópia Babylonu 5 asi budú mať pravdu. Nie som žiadny veľký Trekkie, ale TNG má pre mňa veľkú nostalgickú hodnotu a vždy sa poteším, keď sa objaví na obrazovke. Matne si pamätám, že Markíza tiež kedysi DS9 dávala pod názvom Hlboký Vesmír 9 a niečo z deja si pamätám, ale je toho tak málo, že pre mňa ide v podstate o úplne nový seriál.
Celé to začína Benom Siskom, ktorý práve bojuje proti Borgom pod vedením asimilovaného Picarda pri Wolfe 359 a zdalo sa mu ako dobrý nápad zobrať zo sebou ženu a syna. Počas bitky jeho žena zomrie na druhú najčastejšiu príčinu smrti v Star Treku – zavalenie bezúčelovým kusom plechu. Sisko ju nedokáže zachrániť, lebo je tučný a nerobil dosť mŕtvych ťahov a tak zbabelo utečie.
O tri roky neskôr Sisko stále trpí nadváhou a znie ako Morgan Freeman na drogách. Picardovi nestačilo, že mu zabil ženu, ešte ho aj prevelí na odľahlú, pomaly sa rozpadajúcu stanicu na okraji civilizovaného vesmíru. Picard má zjavný fetiš na Bajoranov, čo je mimozemská rasa s divným nosom. Bajorania práve vybojovali nezávislosť od Cardassiánov, čo je síce rasa známych ober-hajzlov, ale producenti aspoň na nich nešetrili na mejkape. Picard chce Bajoranov dostať do Federácie, aby mohol vymetať sukne ďalším bajoránskym dôstojníčkam na Enterprise.
StarTrek Deep Space Nine - ds9 stanica
StarTrek Deep Space Nine - ds9 stanica Disclaimer
V momente ako Sisko vstúpi na stanicu, začína sa 40 minút predstavovania postáv. Sisko má dramatický čierny hlas a je tak trochu hajzel, ale maskuje to za líderstvo. Ďalej Picard na DS9 poslal z Enterprise svojho inžiniera O’Briena, pretože bol moc biely a kazil mu multikultúrne kvóty. Ja si pamätám O’Briena z TNG ako toho chlapíka, čo stláčal tlačítka na transportéroch, ale nie, neskôr v epizóde sa ukáže, že je technický génius.
StarTrek Deep Space Nine - sisko je psychopat
StarTrek Deep Space Nine - sisko je psychopat Disclaimer
Potom tam máme miestneho Ferengiho, skutočného hrdinu seriálu, živnostníka, ktorý musí čeliť nepriazni osudu spôsobenou revolúciou, vládnymi zásahmi do ekonomiky a svojvôľou Siska, ktorý obmedzuje jeho slobodu podnikania.
Tejto šikane ochotne napomáha Odo, šéf bezpečnosti a emzák, ktorý sa skladá z marhuľového džemu, vďaka čomu je schopný meniť svoju podobu. Inak nemá osobnosť.
Potom sú tam dve modré uniformy. Prvou je doktor s anglickým prízvukom, ktorý trpí bremenom bieleho muža, Bajoranov si predstavoval ako malých hladných černoškov a teraz je sklamaný, že sú to obyčajní belosi s divnými nosmi a preto sa práva ako totálny kretén.
Oveľa zaujímavejšou postavou je Dax, čo je celkom sexy baba, ktorá funguje ako hostiteľ pre dobrého Goa’ulda. Sisko sa s tým parazitom pozná už dlho, ale vtedy mal za hostiteľa starého chlapa, takže má zmiešané pocity a nevie, či po nej má ísť alebo nie. Ja som nad tým tiež dlho rozmýšľal a došiel som k názoru, že by som do toho šiel, pretože Dax je naozaj solídna sedem a polka, možno dokonca osmička, ak máte radi „nerdy“ ženy, a to už podľa mňa za to stojí. V seriáli robí vedu alebo čo.
Keď sme pri sexy ženských, tak Sisko si kvôli naplneniu multikultúrnych kvót vybral za prvú dôstojníčku Bajoránku. Volá sa Kira a je to bývalá bojovníčka za slobodu a správa ako totálna dračica. Siska nemá spočiatku rada, lebo si myslí, že Federácia chce ovládnuť Bajor. To je samozrejme hlúposť, Federácia na to nemá gule a jediný dobrý dôvod prečo nemať rád Siska je, že to je manipulatívny psychopat.
StarTrek Deep Space Nine - kira laska mojho zivota
StarTrek Deep Space Nine - kira laska mojho zivota Disclaimer
No a nakoniec nám predstavia cardassiána Gul Dukata. V momente, ako otvorí hubu, viete, že to je záporák. Hlavne preto, že každú minútu, čo je na plátne, si nesmierne užívate. Gul Dukat je kombinácia veľkoadmirála Thrawna zo Star Wars a agenta Smitha z Matrixu a dúfam, že v seriáli vydrží čo najdlhšie.
StarTrek Deep Space Nine - dukat
StarTrek Deep Space Nine - dukat Disclaimer
Po 45 minútach poznáme postavy a teraz sa začína dej.
Ide o to, že Bajorania získali síce nezávislosť, ale ani divné nosy ich neochránia pred typickou ľudskou slabosťou – konfliktom a nejednotnosťou. Strašne ma berie, a TNG toto robilo tiež, že seriál nerozoberá, kde je vlastne problém, prečo sú nejednotníí, kto stojí proti komu. Proste na planéte sú súperiace „frakcie“ a v rámci pokroku k svetlejším zajtrajškom treba zabrániť konfliktu a spojiť ich. Ale čo ak jedna z frakcií sú nacisti a ďalší radikálni komunisti? Čo keď ďalší uctievajú Satana? Čo keď je vojna jediným spôsobom, ako vymazať z tváre sveta perverznú, neľudskú ideológiu?
To je Siskovi jedno a zjavne bez akejkoľvek znalosti miestnej komplexnej histórie sa vyberie za bajoránskym pápežom, aby zabránil hroziacemu konfliktu. Bajoránsky pápež je malá tučná žena a keďže Sisko je tiež tučný, hneď si padnú do oka. Až tak, že mu ukáže prísne strážený bajoránsky svätý grál, ktorý vyzerá ako zelené CGI. Ten na Siska blikne a prenesie ho do chvíle, kedy stretol svoju ženu.
Na pláži.
V plavkách.
StarTrek Deep Space Nine - siskova zena neslintajte tolko
StarTrek Deep Space Nine - siskova zena neslintajte tolko Disclaimer
WOW.
Už sa nečudujem, že Sisko ju chcel mať pri sebe aj uprostred vojnovej zóny. Stále ale nechápem, ako mohol zbaliť taký kus. Aj keď bol mladý tak mal veľké brucho a prejav zhuleného Morgana Freemana, čo sa snaží vyzerať normálne pred mamou. Podľa všetkého s ním išla, aby urobila napriek mamke a potom objavila jeho iné prednosti.
Po plážovej halucinácii dá pápež Siskovi bajoránsky svätý grál, aby našiel nebeský palác ich bohov. Ten nasadne spolu s Dax na raketoplán a polonáhodne vletia na červej diery, ktorá vedie do Gama kvadrantu. Vzdialeného až 70 000 svetelných rokov! Čo je asi veľa.
Sisko je unesený štvordimenzionálnymi bytosťami, ktoré nechápu pojem času a v 30 minútovej bolestivo nudnej pasáži im vysvetlí koncept lineárnej existencie (a naviac ešte nesprávne, z pohľadu teórie relativity). Medzitým Gul Dukat ako idiot vletí do tej istej červej diery a jeho loď začne iskriť a potom zmizne.
Kira ako jediná rozmýšľa pragmaticky a rozhodne sa do červej diery zapichnúť vlajku a prehlásiť ju za bajoránske teritórium. Lenže DS9 je stanica a nevie sa moc hýbať. Našťastie z O’Briana sa stal odchodom z Enterprise vedecký génius, technoblablabla, stanicu premiestnia rovno pred dieru. To naštve Gul Dukatových kamarátov, ktorý začnú na DS9 strieľať. Kira sa zachová pravá bajoránska dračica a skoro zabije seba aj všetkých na stanici, než aby sa vzdala.
Našťastie v poslednej chvíli doletí Sisko a za sebou ťahá Gul Dukata, pretože svojim dlhým a fakticky nesprávnym výkladom vlastnej existencie unudil štvordimenzionálne bytosti tak, až sa ho rozhodli zbaviť a už s ním nikdy nemať nič spoločné.
Cardassiáni z vďačnosti odletia a nasleduje dlhý záber na rušnú a životom prekypujúcu promenádu vnútri DS9, ktorý vám len pripomenie, ako veľmi moc tento seriál kopíruje Babylon 5.
Takže, aké sú finálne dojmy?
Hlboký vesmír je rozhodne najlepšia kópia Babylonu 5, akú som videl. Aby som bol spravodlivý, prvá (dvoj)časť DS9 je určite lepšia ako prvá časť B5. Tá bola proste divná. Ženské postavy sú najsexy zo všetkým Star Trekov, ktoré som videl. Hlavný záporák vyzerá viac než sľubne, kapitán je trochu divný a viac hajzel, než som čakal a ostatné postavy zatiaľ nestoja za reč.
Technoblábol týždňa: vytvorili subpriestorové pole aby znížili inerčnú hmotnosť stanice. Energiu pritom mali vyváženú. Tak zázračne premiestnili stanicu. Opäť raz technické riešenie s nedozernými praktickými dopadmi, o ktorom v Star Treku nikdy nebudeme počuť.
Životný míľnik týždňa: Sisko sa zmieril zo smrťou svojej ženy. Pamätáte sa na tú nudnú sekvenciu o lineárnej existencii? Zároveň poslúžila aj ako terapeutické posedenie. FML. A črtá sa zaujímavý vzťah O’Briena a palubného počítača. Počítač je totiž drzý a každý má rád drzé holky.
Dejový vývoj týždňa: Prišli na DS9, objavili červiu dieru, išli do Gama kvadrantu. Na Bajore hrozí občianska vojna, ale ak sa niekedy znovu dotknú tohto, tak zožeriem svoj klobúk (áno, nosím klobúky).
Hodnotenie: 6 bajoránskych Rikerov z 10.
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
StarTrek Deep Space Nine - bajoran riker
Asi si pozriem aj ďalšie časti.
A možno o nich aj niečo napíšem.

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Urcite si pozri, cakam na dalsie dejove linie, ktore vyzeraju z tvojej perspektivy ovela zaujimavejsie ;-)
01.08.2017
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Nie som si celkom istý, či je to satirický hejt alebo smrteľne vážny, no som zvedavý, čo ďalej ukuchtíš. Apropo, ak sa ti začiatky DS9 zdajú trošku slabé, pozri pár raných dielov TNG. Mnohé sú takmer nepozerateľné, lebo kvalitatívne za veľa nestáli. DS9 spočiatku tiež trochu kríva, ale vyslovene zlých epizód tam veľa nie je, a v priebehu rokov sa seriál zlepšuje. Už v prvej sérii je diel "Duet", ktorý patrí medzi jeden z najlepších na tému nedávnych krívd a animozity medzi Cardassiánmi a Bajorom. A čo sa Siska týka... Niektorí zbožňujú Picarda, niektorí Kirka, atď., ale ja osobne mám najradšej Siska. Spočiatku pôsobí ako životom unavený mrzút, ale počas jeho pobytu na stanici v okruhu nových kolegov sa z neho postupne vyvinie skutočne charizmatická a komplexná postava. Celé osadenstvo si spočiatku lezie navzájom na nervy, ale časom si k sebe nájdu cestu ako priatelia a kolegovia.
02.08.2017

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB