Nové Star Wars: dekadentné, nelogické, zlé. Mali by ste sa hanbiť, ak sa vám páčia!

Nové Hviezdne vojny sú horšie natočená, skopírovaná Epizóda IV. Nejde o nostalgiu, nejde dokonca ani o plagiátorstvo. Ide o čistú dekadenciu a naša generácia by sa za ňu mala hanbiť.
Aldeberan
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
SPOILERS!!!
Sila sa prebúdza je viac ako zlý remake. Je to škodlivý remake. Postavy sú iné, J.J. Abrams pridal niekoľko takmer zaujímavých nápadov, ale príbeh samotný je totožný s Novou nádejou. Zhrňme si ho: osirotený užívateľ Sily, ktorý nepozná vlastné schopnosti, žijúci na púštnej planéte neďaleko starca s britským prízvukom, náhodou nájde robota, do ktorého jeho majiteľ ukryl tajné plány tesne predtým, ako bol zajatý a mučený Impériom... pardón Prvým poriadkom (Zlí). Jednotka stormtrooperov prehľadáva planétu, nevinní trpia. Ryšavý Grand Moff Tarkin, sa chce spoliehať na tajnú superzbraň namiesto Sily a súperí s Darth Vaderom... pardón, Kylo Renom, o priazeň zdeformovaného imperátora... teda, najvyššieho vodcu. Našeho hrdinu... vlastne hrdinku, z púštnej planéty odvezie Han Solo, zastavia sa v bare, ktorý ako z oka vypadol tomu v Mos Eisley. Medzitým Zlí zničia nie-Alderaan, planétu kľúčovú pre snahu Rebelov... eh, snahu Odporu (Dobrí) poraziť tých Zlých. Zlí hrozia, že zničia tajnú základňu Dobrých, jediné čo ich môže zachrániť je útok X-wingov... teda, hej, X-wingov, tie nepremenovali... na jedinú slabinu superzbrane. Medzitým je nie-Darth-Vader konfrontovaný zo staršou, múdrejšou postavou z jeho predoělého života, ktorú zabije, zatiaľ čo Luke... sakra, myslel som Reya, naša hrdinka... na to zdesene a bezmocne prizerá. Našťastie ale útok X-Wingov uspeje doslova sekundy predtým, ako má tajná superzbraň zničiť tajnú základňu. Happy end!
Star Wars Episode VII - SW7 shiny pic 1
Star Wars Episode VII - SW7 shiny pic 1 / Zdroj Disclaimer
Celý dej je poháňaný ešte väčším počtom náhod ako pôvodná trilógia – Finn sarozhodne dezertovať, zrovna keď je Poe v zajatí, z celej planéty havarujú práve do oblasti, kde sa nachádza Rey. Na rovnakej planéte je náhodou odparkovaný Millennium Falcon. Keď ho ukradnú, tak našťastie práve letí okolo Han Solo, aby ho mohol ukradnúť späť. Majiteľka baru, do ktorého idú kvôli informáciam, zhodou okolností vlastní Lukeov svetelný meč... a tak ďalej. Aj v nelogickosti scenára nový film prekonáva všetky doterajšie epizódy. Han Solo najprv povie, že Millennium Falcon je ľahké vystopovať, potom s ním bez obáv zaletí na tajnú základňu Odporu. Postavy objavujú Silu práve vtedy, kedy sa to príbehu najviac hodí. Záverečná akčná scéna má trvať 15 minút, no postavy stihnú za tú dobu nabehať kilometre. Smutné je, že to tak nemuselo byť. Holywood dokáže písať príbehy, v ktorých na seba udalosti logicky nadväzujú a príbeh poháňajú dôsledky konania postáv, nie náhody. V Disney ale dobré poznajú svoje publikum a vedeli, že dnešná dekadentná doba zlhtne čokoľvek, čo má dostatočne ligotavé pozlátko.
Pokiaľ do vyhľadávača zadáte anglický výraz “decadence”, ponúkne vám nasledujúcu definíciu:
Morálny alebo kultúrny úpadok, charakterizovaný nadmerným užívaním si radostí a luxusu.
Celé dianie okolo epizódy VII až desivo presne sedí na túto definíciu. Sila sa prebúdza nie je vzdanie úcty originálu, ide o cieľavedomú výkrádačku, obyčajný gýč, s úmyslom potešiť fanúšikov, pričom smerom bežnému publiku ide o stávku na istotu, veď ten istý vzorec predsa už raz fungoval. Ako väčšine z vás, aj mne v bruchu lietali motýliky, keď som film videl. Z kina som, ako mnoho iných, odchádzal nadšený. No potom som zjavne spravil to, čo takmer žiadny recenzent nespravil – začal som premýšlať. Pravdou je, že Sila sa prebúdza má úplne rovnakú hodnotu, ako ten odporný záhradný trpazlík, čo má váš sused na prednom dvore. Určite poteší, ale chválu a už vôbec nie obdiv si nezslúži. No vina nespadá na režiséra, ani na scenáristu, dokonca ani na chamtivé štúdiá – vina leží iba na nás, publiku. Sme totiž dekadentní. Sme ako malé deti, ktoré sa tešia z novej hračky, chrochtáme blahom nad filmovým odpadom. To preto, že nové Star Wars sú pre nás tým, čo boli orgie pre Rimanov – sú našou radosťou a našim luxusom, našou nostalgickou drogou. Ako-tak by som bol ochotný akceptovať, keby šlo o "guilty pleasure", ale kladné hodnotenia, napr 93% na Rotten Tomatoes, tomu nenasvedčujú. Nechceme jednoducho vidieť, že ide o zlý, nelogický, neoriginálny film, ktorý útočí na tie najnižšie nostalgické pudy.
Star Wars Episode VII - SW7 shiny pic 2
Star Wars Episode VII - SW7 shiny pic 2 / Zdroj Disclaimer
Je to prirodzené, niektorí ľudia si nevedia priznať, že boli podvedení. Nejaký šmejd pred časom mojej mame predal predražený “diamantový” hrniec. Zistila to, nahnevala sa, opalakala vyhodné peniaze a poučila sa. No diváci nových Star Wars sa poučiť nechcú a dávajú tak voľnú roku šmejdom z Holywoodu, aby nám podobné nekvalitné produkty (pretože Star Wars nie sú nič iné ako produkt) predávali aj v budúcnosti. Neškodia tak len sami sebe, ale predovšetkým tým, ktorí si želajú kvalitné Star Wars, nie tento povrchný paškvil, ktorý sme dostali. A môžeme ich mať, veď Disney dokáže točiť dobré a zároveň ziskové filmy. A spomeňte si, že aj Epizóda I svojho času zarobila obrovské peniaze, napriek tomu sa nová trilógia postupne kvalitatívne zlepšovala – a jediným dôvodom bolo rozhorčenie divákov! Keby vtedajší fanúšikovia držali hubu, ako ju v súčasnosti držíme my, tak by sme Jar Jara Binksa trpeli ešte v Epizóde III. Lenže my sme sa uspokojili s lacným gýčom v podobe TIE Fighterov, X-wingov a Millennium Falcona.
Preto, ak sa vám Epizóda VII ešte stále páči, choďte prosím do kúta a hanbite sa. A vy ostatní, začnite sa ozývať, píšte blogy, recenzie a znižujte filmu hodnotenie. Ja som s tým už začal.
Hodnotenie: 0/10 (tento film nie je iba zlý, je vyslovene škodlivý)

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Diskusia

Culter
Súhlasím, napriek tomu si to pozriem znovu a znovu a asi si kúpim aj DVD a pozriem si, čo pridali a znovu si pozriem, ako SPOILER! Rey porazila Rena v súboji myslí, ako mu to natrie v súboji mečov a ako dostanú TIE na prdel... Mne tam vadilo, načo bol ten vodca počítačový a prečo dávali Renovi masku dole tak skoro... Inak som si to užil od A po Z.
07.01.2016
Marek Páperíčko Brenišin
Toto nie je recenzia. Toto je pubertálny výlev, nespĺňa to ani základné požiadavky na recenziu. Gramatické chyby, totálny hate, burcovanie k negatívnej činnosti? Nevravím, že SW: VII boli geniálnym filmom. Dokonca ani nadpriemerným. Bol to priemer a áno, bola to vykrádačka. Ale bolo to pozerateľné a možno po čase po tom siahnem znovu. Vadilo mi, že z Kyla Rena chceli urobiť druhého Dartha Vadera, jeho maska bola pri toľkom skladaní a nasadzovaní obyčajným gýčom. Btw, nabudúce si odpustiť v recenzii invektívy (spravil som to, čo ostatní recenzenti nie - začal som premýšľať). A gramatické chyby - prepáč, ale osyrotený mi vypálil obe oči. :-D
07.01.2016
Brani(slav) Uher
Marek: To máš smolu, ostatné filmy si tak asi nepozrieš :D áno, táto recenzia je plná chýb, predsa ale výstižná a z istého uhla pohľadu pravdivá :) Ale vážne, ktovie, či by po fakt negatívnom ohlase na epizodu VII prišli s niečím kvalitným, alebo to zabalili. Ďalšie filmy už sú sľúbené, preto by som tipol tú prvú možnosť... a vôbec by som sa jej nestránil. Epizoda VII nebola úplne zlá ani nesympatická... Ale je to niečo, čo by som si pozrel v nedeľu večer pri telke. Zbytočne dlhé, pritom prázdne a plné wtf momentov. Ale pravda, ani som nemusle byť SW fanúšik, aby som to dopozeral do konca. Dúfam, že tak ako pri V a VI ďaľšie diely predvedú niečo lepšie. Aj keď práve pri tomto filme som v to dúfal tiež, a márne... skoro márne :/
07.01.2016
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
Prvým poriadkom ? Hádam Prvým rádom, nie ?
Inak, nechcem byť zlý, ale tento článok mi pripomína všetky tie stereotypné, po Internete kolujúce fandovské náreky typu "toto dielo mi znásilnilo moje detstvo". Prepánajána, klídek. Je to len dobrodružná rozprávka o vesmírnych lodiach, svetelných mečoch, milých robotoch a otázkach spojených s hrdinstvom. Robiť z SW nejakú umeleckú posvätnú kravu je na hlavu. Aj k nadšeniu treba pristupovať s určitým nadhľadom.
07.01.2016
Brani(slav) Uher
Ozaj, prosímťa, ktorú požiadavku recenzie to nespĺňa? o.O stručné informácie o filme takéhoto formátu netreba, všetci vieme, o čo ide. Rozbor nechýba, a napriek tomu, že hneď prvé vety znejú ako hejt ( :D ) nezdá sa, že by subjektívnosť prevažovala nad objektívnosťou. Autor recky sám tvrdí, že si film užil ( "Ako väčšine z vás, aj mne v bruchu lietali motýliky, keď som film videl"). A aj skalný fanúšici si museli byť vedomý, že scenár a dej miestami krívajú na obe nohy a genialita sa skrýva ak, tak v prvoplánovo spracovaných nápadoch.
07.01.2016
Peter Molnár (Posledný vzdušný pirát Zemplína)
A neviem, neviem, či by akákoľvek recenzia mala byť primárne o sklzávaní do roviny "o tempora, o mores". Ten film to môže preháňať s homážovaním a prvoplánovým stavením na nostalgickú istotu, ale ak sa autor článku chce tváriť, že urobil nejaké svetoborné odhalenie, musím ho sklamať.
07.01.2016
Brani(slav) Uher
Poriadok aj rád sú v AJ Order.
07.01.2016
jurinko
Chcel som napisat, ze odjakziva povazujem SW za trapacku gycovu rozpravku, takze mam nastastie uplne na haku cely tento hype okolo Ep. VII, ale znelo by to, ako keby som potreboval byt zaujimavy, tak to nenapisem ;-) :-)
07.01.2016
Brani(slav) Uher
už ani nebudeš musieť, keďže si to spravil :D však viacerí by toho napísali, len, načo búriť vody :D
08.01.2016
Ondrej Krug (Anonym)
Recenzia sa mi páči a dosť presne vystihuje moje zmiešané pocity po videní filmu.
Film sa mi páčil hlavne na začiatku (aj napriek pár nedomysleným detailom a kopírovaniu Ep.IV), ale akonáhle sa na scéne objavila superzbraň a Odboj, nelogických scén a zvláštnych dejových zvratov závratne pribudlo. Stále nedokážem pochopiť, ako dokázala Rey bez akýchkoľvek skúseností poraziť v šermiarskom súboji Kylo Ren-a. Aj napriek zraneniu to bol top šermiar rádu a na to aby ju zadupal do zeme vlastne ten meč ani nepotreboval. Škoda, že scenáristi cítili potrebu dať do filmu kúúl (cool) šermiarsky súboj na úkor logiky. Tiež škoda, že odignorovali veľkú časť obsahu Expanded universe.
Som zvedavý čo bude v nových dieloch a či budú aspoň na úrovni Epizódy II a III. Zároveň dúfam, že ďalšie diely a súbežne vydané knihy dodajú príbehu väčšiu hĺbku, a vysvetlia aspoň časť nejasností a nelogickostí.
08.01.2016

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.