iZombie

Nie, nejedná sa o nový produkt od jablkovej spoločnosti, ale fajnový seriál. Čítajte a pozerajte...
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Pomaly sa nám sprázdninieva, leto to do nás páli celou silou, a okrem toho, že žiť sa dá len večer na terese pri pive, nám ešte končí aj tohtoročná seriálová sézona. Tá, okrem pokračovania zabehnutých sérií priniesla aj pár nových kúskov. Jedným z nich bol kratší, rozumej 13-násť dielny, seriál iZombie vysielaný v jarnej časti.
Predlohou mu bola, ako to už býva dobrým zvykom, komiksová séria. Vo vydavateľstve Vertigo, vychádzala v rokoch 2010 až 2012 a celkovo vyšlo 28 zošitov. V roku 2011 bola nominovaná na Eisnerovu cenu za najlepšiu novú sériu.
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Dej sa točí okolo Liv, mladej lekárky, ktorú jedného dňa kamoška prehovorí na párty na lodi. Na nej to pár ľudí roztočí s novou drogou a z tej im trochu prepne, začnú byť nezdravo agresívni a celá párty skončí masakrom. Liv sa prebudí na brehu, zazipsovaná vo vaku na mrtvoly a s hroznou chuťou na niečiu sivú hmotu. Znovu sa s ňou stretávame po necelom pol roku, kedy si už ako tak utriedila veci v hlave, vzdala sa miesta v nemocnici, a namiesto toho si (prezieravo) našla prácu ako asistentka patológa. Pre istotu a (jeho) bezpečie ešte dala kopačky frajerovi, a inak sa snaží žiť normálny život. Normálny natoľko, nakoľko to túžba spraviť si z hlavy kamošov fast food dovoľuje. Ešteže na patológii je čerstvých mozgov dostatok, a tak má o základné potreby postarané. Keď sa o zombie situácii dozvie jej šéf, namiesto toho aby tasil brokovnicu a utekal kade ľahšie, ako to zvyčajne v zombie filmoch chodí, berie do ruky skalpel, mikroskop a poď ho na to vedecky.
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Okrem toho, že skonzumovaný mozoček na chvíľu upokojí hlad, Liv zároveň získa na určitý čas charakterové vlastnosti a zručnosti jeho predchadzajúceho majiteľa spolu s útržkami jeho spomienok. Čo je celkom užitočné ak vám v pitevni na stole leží obeť a nikto nevie ako sa volá a čo sa stalo. Spolu so svojim šéfom tak presvedčia jedného z detektívov o tom že Liv je médium a vidí posledné momenty zo života obetí. Ten na to celkom rýchlo skočí a tak je z nich vyšetrovací team. Už tu máme detektívku a spisovateľa tak prečo nie detektíva a zombie.
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Celkovo koncept “You are, what you eat” prináša prijemné, aj keď možno nie práve originálne osvieženie. Tu to však veľmi dobre oživuje a zároveň nie je ustredným motívom, ktorý by všetko prehlušil. Ono jeden deň byť slečinkou zo strednej školy, ktorú zaujíma len kapitán futbalového tímu a najnovšie drby o kamarátkach a o pár dní na to psychopatom, ktorý (doslova) nemože veriť vlastným očiam asi nie je sranda.
Zase, keď dostávate nakladačku od člena ázijskeho gangu a vtom vyskočíte zo zeme so slovami “I know kung fu” a ukážete mu, že tu nie ste len na okrasu, to celkom poteší.
Myslelo sa aj na citlivejšie povahy, a tak tu máme aj veľmi jemný romantický podtón, kedy sa Liv vyrovnáva s rozchodom so svojím priateľom, na jednej strane vie že by to nebolo pre neho bezpečné, na druhej srdcu nerozkážeš a to ju za ním stále ťahá. Scéna, keď za ním dôjde domov v snahe niečo poriešiť, a cez okno vidí ako s novou priateľkou hrajú na konzole nejakú zombie mlátičku je proste super.
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Samozrejme, seriál neostáva len pri epizodickom riešení prípadu za prípadom, ale rozvíja sa aj dlhšia dejová linka, kedy postupne pribúdajú ďalšie zombie, hľadá sa liek, niekto niekoho zradí, niekto sa s niekým skamoší a také tie klasiky…
Drobnosťou, ktorá ma potešila a ktorú musím vyzdvihnúť sú komiksovo spracované predely v rámci jednotlivých epizód. Často obsahujú slovnú hračku súvisiacu s nasledovným dejom.
iZombie - iZombie
iZombie - iZombie / Zdroj Disclaimer
Pre mňa je iZombie veľmi prijemným prekvapením, nakoľko rozoberá zombie tématiku (ktorú osobne veľmi nemusím) z nového uhlu, dobre sa naň pozerá (ako na Liv, tak na jej spolubývajúcu a vôbec na celú sériu), nenudí, je tam množstvo hlášok a popkultúrnych odkazov, trocha sarkazmu a vtipu. Scén kedy si poviete: “Čo je to za blbosť, veď to nedáva zmysel!” je minimum. Proste skvelá jednohubka na víkend. Ale veď čo vám budem hovoriť, pozrite si to a ja idem zatiaľ rozmýšlať, čo budem robiť nasledujúci rok kým príde druhá séria.

Dávid Novotný

Dávid Novotný

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB