Cena ScifiKozmos - ako skončil prvý ročník?

Chcete vedieť, ako ste dopadli, kde presne ste sa umiestnili v poviedkovej súťaži ScifiKozmos? Čítajte ďalej... ;)
Rose
Filmová história scifi
Cena ScifiKozmos - Plagát
Cena ScifiKozmos - Plagát Disclaimer
V utorok 21.04.2015, v Bratislavskom Martinuse v rámci besedy nabitej dobrou náladou, sme vyhlásili výsledky poviedkovej súťaže Cena ScifiKozmos. Prvý ročník máme teda za sebou a môžeme povedať, že spolupráca medzi časopisom Kozmos, OZ Force Majeure prevádzkujúcim internetový portál scifi.sk a OZ Fantázia sa ukázala byť úspešnou :) Ako vznikla naša spolupráca, si môžete pozrieť na blogu Martinus Ceny Fantázie, kde to Lucia Lackovičová podrobne rozpísala
Na prvý ročník účasť bola veľmi pekná, zapojilo sa 43 autorov, z ktorých 14 žien a 29 mužov. Celkovo sme dostali 54 poviedok, až 11 autorov využilo možnosť poslať po 2 poviedky. Väčšina autorov bola zo Slovenska, no zúčastnili sa aj Slováci žijúci v Českej Republike, vo Francúzsku a vo Švajčiarsku.
Poviedky hodnotili členovia redakcie scifi.sk Alexander Schneider, Ružena Srnková a František Gago. Porotcovanie sme si celkom užili a v našich článkoch sa pokúsili vám poskytnúť aj trochu konštruktívnej kritiky.
Počas čítania a hodnotenia poviedok sme nemali tušenie kto sú autori, vedel to len náš Stano, ktorý sa staral o ich prijímanie. Poviedky sme dostali v elektronickej forme a Stano sa postaral aj o to, aby sme nemali žiadnu šancu sa dopátrať k totožnosti autorov :D
Po prečítaní a ohodnotení všetkých poviedok, spomedzi prvých 5 najlepších vybrala víťaza Lucia Lackovičová, ako zástupkyňa časopisu Kozmos.
No a až potom sme sa dozvedeli mená autorov, čo bolo asi najväčšou srandou z celého tohto dobrodružstva :) Prekvapilo nás, že výhercom sa stal Richard Brenkuš s poviedkou Iba uhlík. Minulý rok sa totiž dostal do finále Martinus Ceny Fantázie, do finále Ceny Intel a stal sa víťazom prvého ročníka anglických poviedok Fantasy Award.
Ďalšími finalistami sú
Lenka „Lenona“ Štiblaríková - Ticho
Ján „Culter“ Gálik - Chlapec a vesmír
Daniel Klimek - V údolí vychádzajúceho slnka
Ján Ďuriník - Všivavá apokalypsa
Sú tu však aj iné poviedky, ktoré určite stoja za prečítanie. Sme veľmi radi, že do súťaže sa zapojilo mnoho dobrých autorov, ktorí buď publikujú svoje poviedky na scifi.sk alebo inde, alebo sa za posledné roky objavili vo finále, či vyhrali v súťaži Martinus Cena Fantázie.
Na druhej strane sa veľmi tešíme aj z nových autorov, ktorí sa odhodlali prispieť do našej súťaže s ich prvotinami, mnohé z nich na veľmi slušnej úrovni. Dúfame, že v tom budú pokračovať a sa zúčastnia aj budúci rok :)
Prosíme autorov, aby zatiaľ nezverejňovali nikde inde tieto poviedky. Publikovanie v časopise Kozmos je isté len pre víťaza. Počas roka sa budú vyberať poviedky zo súťaže do každého čísla časopisu Kozmos. Publikované môžu byť aj texty, ktoré sa vo finále neumiestnili.
Zvyšné texty by sme následne radi publikovali na našom portáli scifi.sk.
No a tu si môžete pozrieť kompletný zoznam autorov a hodnotení:
Cena ScifiKozmos
Cena ScifiKozmos Disclaimer
Gratulujeme víťazovi a finalistom! Takisto ďakujeme všetkým zúčastneným a ešte sa u nás zastavte! :)
Vaši porotcovia :)

Rose

Rose
Knižná recenzentka, bývalá porotkyňa Martinus Cena Fantázie, koordinátorka súťaže Mikropoviedok na scifi.sk

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Culter
Culter to už neraz spomínal, no nevie si pomôcť. Culter sa moc, ale MOC TEŠÍÍÍ!!!
24.04.2015
S. (Anonym)
Tesne..skoda..
24.04.2015
Culter
A samozrejme, ja tĺk, tlieskam všetkým finalistom a aj tým ostatným. Culter vás všetkých ľúbi. Píšte ako o život! :D
24.04.2015
Janči Ďuriník (Anonym)
Zlomil som svoje prekliatie. Celý život zvyknem byť vo všetkom tretí :D
24.04.2015
dano (Anonym)
Výborná súťaž, ďakujem organizátorom a porotcom. Najlepšie na tom bolo to, ako rýchlo to celé prebehlo. V porovnaní s CF alebo CKČ niečo nevídané a osviežujúce. Jasné, jedná sa o krátke poviedky, ale aj tak :) Teším sa na ďalší ročník ;)
24.04.2015
sanovnovyfan (Anonym)
bud ma Sano problem s pisanym textom, alebo je namieste si polozit otazku ci sutaz bola skutocne uplne anonymna. Nezda sa mi celkom koser ze 3 zo 4 nul ktore rozdal mali u oboch zvysnych porotcov vysoko nadpriemerne hodnotenia. Dat poviedke nulu a eliminovat tak potencialnu konkurenciu kamaratovej poviedky je podla taktika, ale zda sa ze splnila ucel. Nehovoriac o vysoko konstruktivnej kritike typu ,,unikla mi pointa", ,,nepochopil som" a ,,nesplna zanrovy utvar", + poznamky z ktorych sme sa dozvedeli snad len to, ze Sani nevie co je to Gausovska distribucia. Dakovacka za namahu ktoru si dali ostatni porotcovia.
24.04.2015
Richard (Anonym)
Culter dobrý :-) Ďakujem porotcom. Vážim si to.
25.04.2015
Culter
Poviedkové súťaže vždy boli a budú subjektívne. Hodnotia ich ľudia, ktorí majú rôzne kritériá na kvalitu, lebo na dobrú poviedku neexistuje exaktný návod. Poviedková súťaž BOLA anonymná, o tom nebudem diskutovať. NIE RAZ ma hodnotenie jedného porotcu posunulo voľným pádom do davu porazencov. JEDEN POROTCA. Sralo ma to? Tomu ver! Ale aby som som za to spochybňoval kompetentnosť sudcu? Skrátka sa mu to nepáčilo. Bodka.
25.04.2015
Culter
Pozri si výsledkovú listinu v CEFA a budeš kukať (ako ja) koľko je tam hodnotení jednej poviedky od 1 po 10. Jednému sa páči, druhému nie. Čo sa s tým dá robiť? Zmieriť, alebo neposielať. Ja zas pošlem. :D A nech pošle aj kamarát.
25.04.2015
Rose
Presne tak. Ja som pochodila rovnako v MCF pred pár rokmi, jeden z porotcov mi dal 9, druhý zase 1. Jasne, že ma to poriadne nasralo, no nevzdala som sa... Vlani som znovu skúsila šťastie vo Fantasy Award, kde sa stalo to isté: dvaja porotcovia mi dali vysoké body, tretí nízke. Keby ma nepotopil ten tretí, bola by som narovnako s Brenkušom. A možno by som aj porazila Brenkuša a získala večnú slávu, ako historicky prvý víťaz FA :D A keby, a keby, a keby... Mohlo by to byť všelijako. No dopadlo to ako dopadlo, Brenkušovi aj tak gratulujem a život ide ďalej, nezabijem sa kvôli tomu (a nemienim ani zavraždiť toho porotcu :D ) :) Príležitosti boli a ešte budú. Mám v pláne písať aj ďalej a poviedky posielať do súťaží. A keď sa podarí tak sa podarí, keď nie, tak nič sa nedeje :)
25.04.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

Ďalšie články a poviedky v téme Cena ScifiKozmos

Cena ScifiKozmos - ako skončil prvý ročník?

Chcete vedieť, ako ste dopadli, kde presne ste sa umiestnili v poviedkovej súťaži ScifiKozmos? Čítajte ďalej... ;)

Cena ScifiKozmos - Poznámky k poviedkam - Šaňo

Napätie vrcholí, kocky sú hodené. V zákulisí už poznáme mená výhercov, no predtým ešte niekoľko slov ku každej poviedke od Šaňa ako tretieho porotcu.

Vyhlásenie výsledkov ceny ScifiKozmos

Zajtra v utorok, 21. 4. 2015 o 18,00 vyhlásime oficiálne výsledky ceny ScifiKozmos v súťaži krátkych poviedok. Príďte sa pozrieť!

Cena ScifiKozmos - poznámky k poviedkam - Rose

Do vyhlásenia výsledkov už máme len pár dní, no ak sa dovtedy chcete ešte trochu zabaviť, čítajte ďalej... ;)

SciFiKozmos - názory druhého porotcu - Cyberstorm

Pred dvoma týždňami ste si mohli prečítať Rosine názory na súťažné poviedky. Teraz svojou troškou prispeje druhý porotca, Cyberstorm :)

Cena ScifiKozmos - názor jedného z porotcov - Rose

Rose už prečítala poviedky prijaté do Ceny ScifiKozmos. A že čo si o nich myslí? :)

Cena ScifiKozmos - Predstavenie poroty

Je po funuse, dátum prihlasovania poviedok do súťaže Ceny ScifiKozmos uplynul pred 17. dňami, v pozadí sa už horúčkovito číta, hodnotí a pracuje na výstupoch súťaže... ale aby ste vedeli, s kým máte ako porotou dočinenia... Nech sa páči!

Cena ScifiKozmos 2015 - zoznam prijatých poviedok

Milí autori (a nielen), poviedok do prvého ročníka Ceny ScifiKozmos nám začína pribúdať. V tomto článku nájdete názvy poviedok, ktoré nám doteraz prišli... a ešte pár informácií ;)

Cena ScifiKozmos - Vyhlásenie súťaže

Nedávno sme spomínali, že pre vás chystáme novú výzvu: súťaž krátkych sci-fi poviedok, ktorá vznikla spoluprácou medzi časopisom Kozmos, scifi.sk a OZ Fantázia. A dnes sa to celé začína. Pravidlá nájdete v článku :)

Trochu viac o Cene ScifiKozmos

Presne na Mikuláša sme dostali prvú poviedku do Ceny ScifiKozmos :) Na základe vašich otázok sme pre vás spísali zopár doplňujúcich informácií o súťaži a, celkovo, rozpísali podrobnejšie postup prihlásenia sa.