Ako mal vyzerať rok 2014 podľa Asimova?

Pred polstoročím svetový veľtrh 1964 v New Yorku inšpiroval Isaaca Asimova k tomu, aby sa zamyslel, ako asi bude vyzerať rok 2014. Svoje odpovede zhrnul v eseji pre New York Times. Čo sa splnilo a čo nie, posúďte sami. Tu je úryvok.
YaYa
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Na veľtrhu sme videli podzemný dom, víziu budúcnosti. Okná síce nemá polarizované, ale aj tak dokážu meniť „výhľad“, ak sa zmení svetlo. Podzemné obydlia na predmestí s ľahko regulovateľnou teplotou, chránené pred vrtochmi počasia s čističkami vzduchu a svetelnou reguláciou by mali byť pomerne častým zjavom. Na svetovom veľtrhu 2014 v New Yorku spoločnosť General Motors možno predstaví ďalšiu Futuramu (pozn. prekl. výstava na veľtrhu v roku 1964, ktorá ukazovala, ako bude vyzerať svet o 20 rokov.) víziu podzemných miest s umelo osvetlenými zeleninovými záhradkami. Zemský povrch, budú argumentovať vedci, musíme uvoľniť pre intenzívne poľnohospodárstvo, pastviny a parky, nesmieme toľko mrhať priestorom na ľudské obydlia.
Stroje budú stále odbremeňovať ľudstvo od nudnej práce. Ľudia navrhnú kuchynské jednotky na automatickú prípravu jedál, ohrev vody a jej spracovanie na kávu, opekanie chleba, praženie, varenie vajíčok a prípravu praženice, opekanie slaniny, atď. Raňajky sa budú objednávať večer dopredu, aby boli hotové v danú hodinu. V mrazničke sa budú skladovať kompletné polopripravené obedy a večere, až do chvíle, keď príde čas na ich prípravu. Aj tak si však myslím, že v roku 2014 bude stále rozumné nechať si v kuchyni priestor na klasickú prípravu jedla, najmä keď prídu hostia.
Roboty v roku 2014 nebudú ani bežné ani veľmi kvalitné, ale budú existovať. Súčasťou výstavy spoločnosti IBM na tomto veľtrhu (1967) roboty nie sú, ale je venovaná neuveriteľne komplikovaným počítačom, ktoré napríklad vykonávajú preklad z ruštiny do angličtiny. Ak sú dnes stroje také inteligentné, bude o 50 rokov jestvovať vôbec niečo, čoho nebudú schopné? Budeme mať počítače, ktoré v miniatúrnej forme, budú fungovať ako „mozgy“ robotov. IBM možno na veľtrhu v roku 2014 vystaví roboty-upratovačov, veľké, nemotorné, pomalé, ale schopné dvíhať a ukladať veci, upratovať neporiadok a manipulovať s rozličnými zariadeniami. Návštevníci sa budú zabávať rozhadzovaním vecí po zemi, aby sa potom mohli pozerať, ako ich robot ťažkopádne dvíha a klasifikuje buď ako „na vyhodenie“ alebo „na odloženie“. (Objavia sa aj roboty na záhradné práce.)
Ľudstvo bude napriek tomu trpieť nudou, chorobou, ktorá sa bude každým rokom šíriť a rásť na intenzite. Nuda bude mať vážne mentálne, emočné a sociologické následky a dovoľujem si povedať, že psychiatria bude v roku 2014 najvýznamnejších odvetvím medicíny. Šťastlivci vykonávajúci kreatívnu prácu akéhokoľvek druhu sa stanú skutočnou elitou, lebo len oni budú robiť niečo iné než obsluhovať stroje.
Zvyšok eseje v angličtine si môžete prečítať tu: http://vaviper.blogspot.sk/2013/08/isaac-asimovs-1964-essay-predicting.html
Foundation and Earth -  - 50 years ago, Isaac Asimov predicted what 2014 would look like
Foundation and Earth - - 50 years ago, Isaac Asimov predicted what 2014 would look like / Zdroj Disclaimer

YaYa

YaYa
Má rovnako rada bosorky na metlách aj vesmírne lode. Pre scifi.sk najmä recenzuje knižky, na streamoch filozofuje o Fantastickej poviedke a organizuje Poviedky na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

gagaron (Anonym)
No že by som nejako trpel nudou, ktorá má pre mňa "vážne mentálne, emočné a sociologické následky", sa povedať nedá :D
Ale s tou kuchyňou a jedlom sa trafil pomerne presne, až na to, že si raňajky nemusíme objednávať deň dopredu.
09.01.2014

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB