Enderova hra: (takmer) sci-fi roku

Do Enderovej hry som kvôli režisérovi a trailerom nevkladal veľké nádeje. Moje obavy sa nenaplnili – je to dobrý film, verný knihe aj samému sebe. Má premiéru už dnes, 31. 10. 2013, tak na to bežte.
Aldeberan
Filmová história scifi
Pre tých, ktorí nevedia – kniha Enderova hra Orsona Scotta Carda sa odohráva počas vojny s mimozemšťanmi, ktorí hrozia ľudstvu vyhladením. Ľudia cvičia geniálne deti ako budúcich veliteľov na vesmírnej stanici na zemskej orbite, kde sa odohráva (veľká časť) príbehu knihy.
Na rozdiel od knihy, ktorá dianie na stanici kombinovala sa dianím na zemi, sa 100 % snímku sústredí na Endera a jeho výcvik. A robí to dobre. Sila filmu spočíva v zaujímavých dialógoch, ktoré rozvíjajú skupinovú dynamiku Endera a ostatných detí na stanici. Ender je outsider, či už svojou vlastnou povahou (a útlym vzrastom), alebo pričinením dospelých na stanici. V podstate konverzačnú drámu z výcvikového tábora oživujú scény z bojových hier v nulovej gravitácii a v druhej polovici filmu z (perfektne stvárnených) bojových simulácií.
Harrison Ford po dlhom čase opäť vyzerá, že ho herectvo baví a Ben Kingsley síce hrá znovu Bena Kingsleyho, ale aspoň to sedí k vyzneniu filmu. Jednou z mojich obáv, ktorá sa našťastie ukázala neopodstatnená, bola úroveň detských hercov. Asa Butterfield (Ender) prekonáva sám seba. Vo všetkých filmoch, v ktorých som ho videl predtým, hral proste malého chlapca. Tu prvý krát hrá niečo viac a je pri tom skvelý. Ostatné decká sú tiež super a spolu dokážu to, čo len máloktorý film s prevažne detských obsadením – neserú vás.
Slabinou filmu je, že je trochu uponáhľaný. Hlavne Enderov výcvik, ktorý v knihe trval roky, v priebehu troch scén skočí z fáze „úplný zelenáč počas prvého výcviku“ do štádia „velím vlastnej jednotke“. Už od začiatku je explicitne povedané, že Ender je vyvolený, záleží len na ňom, či to dokáže. Mierne do stratena vyznie aj Enderova love story s jednou s ďalších kadetiek, Petrou. Film sa však napriek tomu s obmedzenou minutážou vyrovnáva dôstojne. Rýchly sled udalostí nepôsobí mätúco ani na ľudí, čo nečítali knihu a tých pár úsmevov a zaľúbených pohľadov naozaj zahreje pri srdci.
A zahreje vás preto, že Enderovi fandíte. Filmu sa podarilo dokázať, že sa s outsiderom Enderom zžijete a chcete, aby sa mu darilo. Možno je to preto, že je najlepšou nádejou ľudstva, alebo preto, že konečne po dlhom čase ide o postavu v Holywoodskom filme, ktorá sa správa logicky a pritom morálne. Zároveň však film prekvapivo nevtieravo pripomína, že Ender je stále dieťa – tečú mu slzy a plače (ale nereve), hrá počítačové hry a v strese mu preskakuje hlas. Zdá sa mi, že tento rozmer film zvláda ešte lepšie ako kniha, kde Ender viacej kalkuloval ako cítil.
Vesmírne bitky, respektíve v tomto prípade simulácie, je asi najvernejšie vizuálne stvárnenie space opery v dejinách. Mimozemské lode sa správajú a vyzerajú cudzo, bojujú spolu tisíce lodí a každá simulácia ma svoj „príbeh“. Tiež poteší, že konečne máme film vo vesmíre, ktorý v boji využíva všetky tri rozmery a lode sa nesprávajú ako kozmické obdoby napoleonských plachetníc.
Časť morálneho posolstva, alebo skôr problematiky knihy zostala zachovaná. Nebojte sa, film má toľko slušnosti, že nemoralizuje, prezentuje oba pohľady (vychovať vojaka verzus vychovať dobrého človeka, totálna vojna verzus pochopiť a pokúsiť sa o mier) a nevodí diváka za ručičku v rozhodovaní o tom, čo je správne. Aj keď na konci autori podľa mňa dajú jasne najavo, kde sa prikláňajú.
Koniec. Ach, koniec. Ten je hrozný. Pôsobí skôr ako nevydarený fan fiction ako seriózne myslený záver logického a celkom kvalitného filmu. Pokiaľ možno odmyslite si posledných 5 minút filmu. ! Spoiler alert ! Ender na záver nájde doslova 50 metrov od veliaceho strediska ľudskej flotily (sic!), ktoré sa nachádza v priestoroch mimozemskej kolónie zničenej 23 rokov (!) pred filmom, zomierajúcu kráľovnú emzákov a jej vajíčko. Následne spolu odletia na medzihviezdnu výpravu v malom raketopláne, ktorý predtým používali iba na dopravu zem - orbita. ! Koniec spoilerov ! . Ide o neuveriteľne stupídne zakončenie filmu. Kniha ponúkala oveľa logickejší a zároveň dojímavejší koniec, ktorý by poskytoval úplne rovnaké morálne posolstvo, len by trval o 5 minút dlhšie.
Záver: pokiaľ vám nevadí film postavený na dobrom dialógu a dokážete sa preniesť cez nelogický koniec, určite do toho choďte. Dobré herectvo, epické space operové bitky, zaujímavá myšlienka – to všetko z Enderovej hry robí film, ktorý sa oplatí vidieť v kine.

Aldeberan

Aldeberan
Filmový a seriálový recenzent. Profesionálny hejter a odkrývač toho najbizarnejšieho v pop-kultúre. Redakčný glos-majster.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Nechcem to citat, nechcem... ale oci videli niekoniec recenzie, PRECO!!! ;-)
01.11.2013
Alexander Schneider
Viac-menej súhlasím s recenziou, ale som trochu kritickejší. Film je na mnohých miestach chabý a plytký... možno som náročnejší divák, ale je to celé prešpikované samými filmovými skratkami, len aby sa dej urýchlil. Z toho cítiť, že knižná predloha - ktorú som nečítal - je oveľa hlbšia a rozmanitejšia. Mnoho monológov, zostrihaných dialógov s náznakom niečoho hlbšieho necháva diváka tápať v neurčitom priestore. Celé to vyznieva nielen uponáhľane ale aj veľmi primitívne. Opakovanie hlavného momentu výhry nad ostatnými tímami počas výcviku aj voči nepriateľskej armáde je pre mňa neinovatívne a bezduché. Kde je v tom skrytý taktický génius veliteľa mi ostáva záhadou... Súhlasím, že herecké výkony sú na peknej úrovni, ale celý film mi skôr pripomína minimalistickú tv produkciu ako kinozážitok. Podľa mňa priemerne produkované scifi, ktoré malo väčší potenciál.
03.11.2013
stanley (Anonym)
Pani, necitat Endera.. to sa fakt nehanbite? :)) Co sa tyka zaveru - ja neviem, mali tam pridat dalsich 30 minut o tom, ako a kde nasiel kralovnu? Podla mna to bolo fajn spravene, kazdy pochopil, o co ide..
A podla mna ta zaverecna bitka, aj ked kratka, bola ultimatna :)
04.11.2013
Aldeberan
Šaňo: jasne, máš pravdu, určite mnohým ľuďom bude uponáhlanosť a (podľa mňa nevyhnutná) skratkovitosť filmu vadiť. Mne to nevadí, pokiaľ je to spravené dobre, akceptujem to formu "filmového jazyka" (bože, to znie pozersky, ale dúfam, že vieš čo myslím). Ako TV produkcia mi to určite nepripadalo, kvalita efektov je vobec chválená accross the board, či už ide o školu alebo bitky. Ale možno maju len platna v Prahe vačšie rozlíšenei :D Stanley: ja som cital pred 11 rokmi , koniec si pamatam doteraz, ostatok utrzkovito. Koniec - nie, Ender sa mal prebudit na orbite, kratky dialog so sestrou, zaber ako odlieta od zeme, kde sa uz zacina jeho monolog o kralovne a tej hre a potom uplne rovnaky koniec ako bol vo filme. Celkovo 5-7 minut naviac a mas dobry uderny zaber. Myslienku pochopil kazdy, lenze to nedavalo logicky zmysel.
04.11.2013
William Cody
Hmm..Tak dnes som to konecne dal.V case, ked som tuto knihu prvy krat dostal do ruk, tak ste nasli v priemernej kniznici do 10-20 scifi knih. Cize nebol taky vyber ako dnes. Presne si pamatam, co bolo vtedy pre mna,takmer maloleteho citatela take atraktivne. Hry, liga, samotne zapolenie v tuneloch. Ako akysi sportovy motivacny film. S odstupom casu, pri dalsich citaniach, som uz inak vnimal surodenecke vztahy, ich mocenske ambicie, psychologicke pozadie vyvinu HP, ci otazku o prave na znicenie civilizacie. Toto vsetko vsak v jedom filme nenajdete. Iste maju inu vyhodu a zazitok divaci zoznameny s knihou. Toto je presne pripad, kedy sa da ist po az po knihe do kina.
05.11.2013
William Cody
Aj moj dojem s ocakavanim tunela a ligy bol spociatku rozpacity. Efekty nenaplnali moje byvale predstavy a ocakavania a knihy neznaly divak to musel mat skutocne nasekane a aj trochu uponahlane. Chvalabohu filmari zvladli zaver aj po takomto rozpacitom priebehu. Na tak malom priestore by som povedal, ze velmi slusne, takze moj celkovy dojem zachranili. Neohurilo, no udernym a dobrym koncom na zamyslenie ani nesklamalo. Doporucujem najprv citat, potom vidiet:-). Prijemny zazitok scifisti:-).
05.11.2013
William Cody
Sorry za to "zoznameny":-).
05.11.2013
William Cody
Ten zaver za slusny povazujem v odkaze a zamysleni.. s nelogicky technickym doriesenim pozostatkov termitakov suhlasim ako je uvedene v recenzii. V knihe totak chvalabohu nie je:-).
05.11.2013
Stano Lacko
Wiliam, zo "zoznameny" si nerob hlavu, podla mna by to mali konecne zrusit. Ale chlapci z Brezna by ma zabili, lebo oni to fakt makko povedia ;-)
05.11.2013
jurinko
Keby to zrusili, tak by mi to asi tak do konca zivota aj tak klalo oci :-) Ale tak asi sa postupne stavam mensinou, ked vidim, ako ludia pisu (ze Stano ;-) ) :-D
06.11.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB