Developerovi Call of Duty: Black Ops 2 hrozia smrťou

Mnoho hráčov sníva o kariére v hernom priemysle, o možnosti podieľať sa na tvorbe videohier. No takýto sen môže so sebou priniesť negatíva. Napríklad fanúšikov, ktorí sa vyhrážajú smrťou.
Filmová história scifi
Call of Duty: Black Ops II - developerovi hrozia smrťou
Call of Duty: Black Ops II - developerovi hrozia smrťou / Zdroj Disclaimer
Koncom júla bol na hru Call of Duty: Black Ops 2 pre Xbox 360 vydaný patch (oprava hry), ktorý mierne upravuje vlastnosti troch zbraní. Tieto zmeny vyvolali u hráčov vlnu negatívnych reakcií a developer David Vonderhaar, ktorý za týmto patchom stojí, dostal správy, v ktorých sa nespokojní hráči jemu a jeho rodine vyhrážajú smrťou.
Takéto patche sú dnes bežné. Či sa jedná o FPS ako Call of Duty, MMORPG ako World of Warcraft alebo Start Wars: The Old Republic, MOBA hry ako DotA 2 a League of Legends alebo mnohé iné tituly, trendom je, že tieto hry sú neustále vo vývoji. Podliehajú opakovanej kontrole, balancovaniu a opravám a preto je pre hráčov samozrejmé, že sa budú hry meniť. Vždy sa však nájdu ľudia, ktorí s týmito zmenami nie sú spokojní a svoju nespokojnosť dávajú najavo nie celkom správnym spôsobom.
V hre išlo o tieto konkrétne úpravy – AN-94 malo znížené poškodenie, DSR 50 a Ballista mali mierne zníženú rýchlosť streľby.
Tieto zmeny v hre boli dôvod, prečo David Vonderhaar dostáva správy o tom, ako by sa mal zastreliť, ako mu zabijú rodinu a jeho samého a podobne. Toto bol hlas komunity Call of Duty: Black Ops 2, ktorá je považovaná za jednu z najhorších v svete hier. Hoci hráči tejto hry tvrdia v internetových diskusiách, že takto negatívna je iba menšina, práve tento agresívny hlas komunity je najviac počuť.
Aký názor si potom vytvára svet o hre a jej hráčoch? Teraz si uvedomme, že takéto agresívne skupiny hráčov sa nachádzajú pri takmer každej hre a to ovplyvňuje pohľad, akým sa svet pozerá na hry. Navyše ľudia, ktorí sa o videohry nezaujímajú, nevidia rozdiel medzi Call of Duty, Pokémon, Mario, Warcraft atď. Počujú, že hráči Call of Duty sa vyhrážajú smrťou a pretransformujú si to na „hráči videohier sa vyhrážajú smrťou.“ Nie je potom dôvod diviť sa, že ľudia majú voči hráčom negatívne postoje, že existujú kampane proti videohrám, že videohry sú označované za dôvod vzniku agresie a zločinov.
Je preto potrebné, aby si hráči uvedomili, že ich správanie ovplyvňuje široké okolie a aj napriek anonymite, ktorú internet ponúka, sú za svoje správanie zodpovední. Mali by si uvedomiť, že aj internetová agresia je stále agresiou, aj keď to nie je tvárou v tvár.
A čo vy, stretli ste sa niekedy s podobným správaním pri hraní hier? Ako sa v takýchto situáciach zvyknete zachovať? Ticho mlčíte a takýchto ľudí ignorujete, alebo sa im snažíte dohovoriť a tým zlepšiť ich správanie? A pokiaľ nie ste fanúšikom videohier, aký je váš názor na túto problematiku? Považujete hráčov za nevyspelých alebo máte na vec iný pohľad?

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa

Peter 'BlackAssasin' Bagoňa
Fanúšik fantastiky v každej jej podobe. Na scifi.sk sa venuje anime a cosplayu ale občas sa pozrie aj na komiksy, mangu, videohry a stolové hry.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

andrej android praznovsky
Smutné je hlavne, keď sa jedinec stiahne z realneho zivota a veskery volny cas venuje hraniu videohier. Stane sa súčastou komunity a s nou potom slepo suhlasi, lebo je rad ze niekam patri.
Ale to sa tyka vsetkych kategorii skupín, ci uz futbalovych fanusikov alebo clenov inych skupín. Uvidime co spravia fanusikovia star wars ked vyjde prvý film:)
Urcite je hlupost odsudzovat hráčov ,alebo fanúšikov ako takých, takýto sposob jednania je trestuhodny. Najpelsie zistit mena v skupine a priamo do patchu by som zrusil moznost na dva dni sa prihlasit pod akymkolvek serverom, aby pochopili kto im prinasa tu hru a ako sa maju spravat v realnom svete.Otazka pre developera, ci mu ten patch stal za to, aby mal taketo problemy... Co ovsem nemusel vediet dopredu však?
07.08.2013
jurinko
Otazka pre developera, ci mu ten patch stal za to, aby mal taketo problemy? Vazne? Ved ked sa ti nejaky pako vyhraza smrtou (cize pacha trestny cin), tak je uplne jedno, aka je v jeho hlave vybajena pricina, podstatne je to, ze je magor a raz by sa niekomu smrtou vyhrazal tak ci tak, pretoze to ma v sebe. Akekolvek vonkajsie udalosti, ktore si vymyslel ako dovod svojho konania, su irelevantne, pretoze su vzajomne zamenitelne. Teraz ho nasral patch, vyhraza sa smrtou. Keby nie patch, mozno by ho nasrala babka v obchode, ktora mu zobrala z regala posledne Kindervajco, tak by sa vyhrazal jej. Jedine, co moze developer teraz urobit, je dbat na bezpecnost, kym fizli nechytia vsetkych, ktori sa mu vyhrazaju. Urcite ale nemoze menit svoj styl zivota, to by musel zit v neustalom strachu, cim by ich de facto nechal vyhrat. Cize jasne, ze mu ten patch stal za to! A dalsi urobi tiez podla seba! :-)
07.08.2013
andrej android praznovsky
jurinko: myslis ze to nebezpecenstvo je zo strany tejto skupiny realne?Ze cez den strielaju ludí a v noci hraju Call of duty?
Ja si ich predstavujem ako tlstych spotenych gamblerov co nevladzu prejst z detskej do obyvacky.Vyhrazky vsak samozrejme netreba podcenovať a samozrejme zase takcm ludom nesmieme ustupovat.
Moje konštatovanie, bolo skor povzdychnutie si nad jeho situaciou, ktoru mu nezavidim, nie tak mu treba, nemal to robit.JE to jeho praca a je hlupe ,ze je takouto skupinkou ohrozovaný.Ja mu len drzim palce a verim andalej ze je to len skupina anonymnych nimandov co doma placu do vankusa.
07.08.2013
jurinko
Suhlasim :-) Inak, vyhrazky a "anonymita" (nie je to, co byvala, ze, pan Snowden? :-D ) internetu su dost zaujimavy pravny fenomen. Pre naplnenie skutkovej podstaty trestneho cinu vyhrazania (u nas, v USA neviem, ako to je) totiz nie je az take uplne dolezite, ci je pachatel schopny naplnit vyhrazky, ale to, ci je schopny v poskodenom (obeti) vyvolat dovodnu obavu o jeho zivot, zdravie alebo iny zakonom chraneny zaujem (zakon pouziva slovne spojenie "tazka ujma"). Co moze aj lama, ktora cele dni sedi za kompom, nemusi zrovna po nociach strielat ludi, staci, ze sa vyhraza dost intenzivne :-) A pravny fenomen je to preto, lebo vacsina veci, ktore ludia urobia na nete, je urobenych verejne, a teda zavaznejsim sposobom konania, hoci sa ludia tvaria, ze iba tak blbli a ze ved na nete to nie je realne (a pritom je, pretoze socialne siete spajaju ludi uplne rovnako, ako v realite bezne vztahy).
07.08.2013
andrej android praznovsky
Myslim ze pravne sa to vola Kyberterorizmus či Kyberšikana /foneticky prepisane/ a v USA je to trestne a riesi sa to uz aj na Slovensku. Je to velký problém našej doby, malo by to byť ošetrené v zákone.
07.08.2013
jurinko
Nesuhlasim, ze by to malo byt osetrene v zakone. Sucasne zakony su dostacujuce, co potrebujeme, je fungujuce sudnictvo, ktore ich bude rozumne presadzovat (resp. v pripade Ustavneho sudu rozumne rusit ;-) ) a bude rozhodovat v obdobnych situaciach obdobne (cize v sulade s principmi pravnej istoty a legitimnych ocakavani). Sudcovska tvorba prava (ak je sudcovsky stav zdravy, nie chory, ako je teraz na Slovensku) je omnoho pruznejsia a (vdaka rozumne vyargumentovanym a verejnej kontrole podliehajucim odovodneniam aj) schopnejsia, nez nejaky legislativny proces, ktory riadia v lepsom pripade ludmi zvolene lamy (v horsom netransparentni a korupcni hajzlici). Zakony by mali nastavovat vseobecny (a vseobecne akceptovatelny a aj akceptovany) ramec, nie jednotlivosti typu "rozdiel medzi vyhrazanim osobne a vyhrazanim cez komunikacne prostriedky"), ako to casto vela ludi pozaduje. Myslim si :-)
08.08.2013

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB