Frank Schätzing: Limit - recenzia

Limit je absolútne typický thriller, ktorý má všetko, čo sa od thrilleru dá očakávať... a nič viac. Čo je aj škoda, lebo jeho úctyhodná hrúbka môže čitateľov nútiť myslieť si to.
Adhara
Podporte scifi.sk
Limit - Plagát - SK - Ikar - 2011
Limit - Plagát - SK - Ikar - 2011 / Zdroj Disclaimer
Ocitáme sa v roku 2025, kedy svetová produkcia energie práve prešla na fúzne jadrové reaktory poháňané vzácnym héliom 3 ťaženým na Mesiaci. Prevažne na Mesiaci sa odohráva tiež jedna z dvoch značne izolovaných dejových línií románu, kým druhá prebieha na Zemi, v Číne, pre našinca zvyknutého v románoch na západné prostredie v celkom inom svete. Obe línie sa prepoja až v poslednej tretine knihy, avšak akým spôsobom, to čitateľ už dávno tuší. Máme tu sprisahanie gigantických rozmerov, máme tu strieľanie a výbuchy, máme tu chladnokrvného psychopatického zabijaka s prisluhujúcimi bezcharakternými gorilami a potom tu máme celé zástupy kladných postáv. Čo je podľa mňa slabinou románu, pretože v desiatkach hrdinov sa čitateľ nielen stráca, ale ani nemá šancu vytvoriť si k žiadnemu z nich vzťah – na to je skrátka v knihe každej z nich venovanej primálo priestoru. Hoci kladné postavy sú charakterovo pomerne pestré a väčšina si zo sebou nesie nejakú poľutovaniahodnú slabosť, ja som sa nestotožnila ani s jedinou z nich. Bolo mi fuk, kto zomrie a kto prežije, kto zvíťazí a kto prehrá, kto skončí v koho náručí. Jednoducho ma tie postavy neoslovili. Možno aj preto, že som zarytým odporcom kozmickej turistiky a z predstavy väčšinou nemorálnych zbohatlíkov mieriacich na Mesiac a nemajúcich úctu pred ničím mi bolo skoro do plaču, hoci znechutene musím uznať, že pravdepodobne takto nejako to bude v budúcnosti naozaj vyzerať.
Kladom románu je určite podrobné a vierohodné vykreslenie budúcnosti. Autor to neodbavil vymyslením dvoch-troch nových vynálezov a nechaním všetkého ostatného po starom, ako je vo sci-fi neraz (zlo)zvykom. Schätzingov svet má vlastné hudobné smery, vlastné skupiny, vlastných spisovateľov, vlastných hercov. Autor sa nám nepokúša nahovoriť, že o 15 rokov bude kultúra rovnaká ako v čase písania románu, lebo nič iné nikto odvtedy nevymyslel. Svet je prepracovaný do vedecko-technických detailov a autor sa nám jeho kompletné fungovanie neustále snaží nielen opísať, ale aj vysvetliť. To sa ale u mňa nestretlo až s takým úspechom – hlavne politickým a počítačovým pasážam som občas nerozumela a unavovali ma. Pritom dodávam, že odborné výklady v beletrii väčšinou mávam rada, dodávajú jej vierohodnosť. Tohto však už ale bolo priveľa. A autor vie, že toho na čitateľa môže byť priveľa, preto sa výklady pokúša spestriť hlavne na začiatku knihy lacným a slizkým spôsobom – pretkáva ich narážkami na sex. Čo na mňa naopak zapôsobilo tak, že v tejto fáze som knihu takmer odložila. Jeden český redaktor kedysi napísal, že čitateľa si autor za sex nekúpi – toto je učebnicový príklad takého prípadu.
Prostredie je teda prepracované a nanajvýš dôveryhodné. Dej nesie kvality aj slabiny typického thrilleru – komu nevadia podivuhodné zhody okolností a záchrany postáv vždy presne v poslednej sekunde pred smrťou, ten si príde na svoje. Dialógy aj postavy sú hodnoverné a realistické, s výnimkou dojemnej naivity zloduchov, že ich ich rovnako bezcharakterní kolegovia po splnení úlohy zachránia namiesto toho, aby ich odbachli. Obávam sa však, že práve lipnutie na realistickosti je jedným z faktorov spôsobujúcich nielen občasnú nudnosť výkladov, ale aj antipatie k postavám – autorova snaha poľudštiť ich bola až priveľmi účinná. Svet budúcnosti pôsobil temne a depresívne, neboli v ňom nijaké pasáže, na ktoré by som sa tešila, a vôbec nijaký dôvod držať mu palce, aby ho nerozmetali avizované jadrové výbuchy. Jedna veľká nedôveryhodnosť sa však predsa len našla a žiaľ ide o kľúčovú vec vo fungovaní románu. Neviem, na základe čoho je autor presvedčený, že pätnásť rokov po roku, v ktorom nevieme dostať na Mesiac ani jediného človeka, už bude na Mesiaci stáť x rozličných základní plus nesmierne komplikovaný kozmický hotel. Áno, hélium 3 bol prevrat, ale nemohol vyvolať až takú technickú revolúciu – kozmické programy meškajú oproti plánom o celé roky, niektoré technológie ešte ani neexistujú, ďalšie by čakalo dlhoročné pomalé overovanie. Toto nie sú kozmické preteky zo šesťdesiatych rokov, pri ktorých bolo treba v mene prestíže poslať človeka na Mesiac aj za cenu značného rizika – tu išlo (aj) o kozmickú turistiku, kde by mali byť riziká absolútne minimálne a vymyslieť a vybudovať bezpečné, spoľahlivé a luxusné ubytovanie na Mesiaci v priebehu pätnástich rokov je žiaľ holá fikcia.
Negatívne však hodnotím najmä tuctovosť celého deja. Jeho vývoj je ľahko predvídateľný. Hlavného zloducha stojaceho za celým sprisahaním som mala odhaleného už v prvej tretine knihy a všetky ďalšie udalosti, ktoré túto skutočnosť mali zrejme maskovať, len svedčili o jeho vine. Ak autor chcel na posledných stránkach ohúriť bombastickým odhalením, toto mu teda nevyšlo. Už dlho som vedela, kto, prečo aj na čo chce zaútočiť. A to aj napriek tomu, že mi detaily politického pozadia pripravovaného atentátu unikli. Alebo to bolo možno práve preto, že ma pri tvorbe obrazu o svetovej politike nerozptyľovalo to, čomu som v knihe nerozumela?
Nedá mi ešte nespomenúť slabosť slovenského prekladu – okrem častých preklepov a opakujúcich sa slov čítanie spestrujú evidentne hrubé omyly významu hlavne v pasážach týkajúcich sa vesmíru. Lebo že by si autor, ktorý si dal námahu s naštudovaním takého množstva faktov, pomýlil slnečnú sústavu s galaxiou, či kométu s meteorom, je absurdné – takmer s určitosťou teda možno tieto chyby prisúdiť prekladu.
Záver? Limit je kniha s peknými kulisami, ale slabým predstavením, takže tie kulisy v konečnom dôsledku pôsobia preťažujúco – uteká a strieľa sa v ňom až-až, techniky a technológií je tam vyše hlavy, ale samotnému príbehu to na kvalite nepridáva – stále ide o čosi prosté a tisíckrát obohrané. Aj napriek všetkej tej maškaráde.

Adhara

Adhara
Autorka vedecko-fantastických príbehov. Venujem sa tiež písaniu populárno-náučnej literatúry a ďalších žánrov, blogovaniu, recenzovaniu, prednášaniu, výtvarným aktivitám.

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

Limit

Diskusia

jurinko
Pekna recenzia :-) Inak to, ze o 15 rokov autor opisuje vsetko, este aj hudobne smery, je podla mna zle. Pretoze presne ako vravis nizsie, za 15 rokov nenastane taka revolucia v pokroku, aby bola zrazu cela spolocnost uplne ina. Vymysliet jednu/dve veci a ostatne prostredie nechat take, ake je teraz, moze byt zlozvyk, ak sa dej odohrava o tisic rokov. Ale ak sa odohrava v relativne blizkej buducnosti, tak si nemyslim, ze ten skok bude taky, aby to vydalo na cely novy plasticky svet, s novou kulturou a uplne novymi technologiami. Stavim sa neviem o co, ze ked budem mat nieco po styridsiatke, tak moje deti budu v skole este stale pouzivat papierove ucebnice (hoci tablety asi budu beznou ucebnou pomockou), budu pocuvat blby teen-pop a cele dni budu online chatovat s kamaratmi. A to vsetko sa deje aj dnes. To, ze bude vydrz baterii v ich zariadeniach desatnasobna, zas take scifi nie je :-)
07.06.2013
kAnYs
to nie, ale ze budu tvoje deti mat na hlave google glasses (alebo ich konkurencny ekvivalent) ze budes mat augmented reality, ze auta budu mat autopilotov, to uz je urcity technologicky pokrok, okolo ktoreho sa moze vyvinut urcita subkultura. suhlasim, ze tolko zmien to zas nebude, nejake aj signifikantne urcite ale budu.
07.06.2013
Adhara
Vďaka, je to moja prvá. :-) Náhodou myslím, že tí herci, speváci a pod. sú veci, čo sa menia pomerne rýchlo. Ale postaviť do 15 rokov (pre nás už len do 12) na Mesiaci hypermoderný hotel? To ťažko. Keby to autor celé posunul ešte o nejaké desaťročia dopredu aj s celou kultúrou, nič by sa nestalo, len by to bolo uveriteľnejšie.
07.06.2013
Aldeberan
pekna recenzia. vzdy ma otesi, ked tu vidim recenziu. roman by som si asi nekupil ani tak, nemam cas citat ani len priemerne knihy.
kanys: auta s autopilotom predpovedal mimochodom uz Clarcke vo romane Imperial Earth. Soferovanie bolo zakazane, ako prilis nebezpecne :)
07.06.2013
Adhara
Dík. Nuž, toto bola z môjho pohľadu taká priemerná kniha. Čítať sa to dalo, nepobúrilo (až na tie preklady), ale ani nenadchlo – preto som sa čudovala tej megareklame, akú sci-fi len tak nemá, a chcela som ponúknuť aj iný pohľad na túto knihu ako samé hyperlatívy.
07.06.2013
Lenona
Fajn, že si sa o toho pustila,
10.06.2013
Lenona
Pekná recenzia. Mám rada SF, ale dotať sa k takej, čo by sa mi páčila, je problém. Toto tiež nebude onô a pohľad na niekoľkozväzkvé hrubé ságy ma odstrašuje, takže čakám a hľadám čosi, čo by stálo za prečítanie.
Inak obálka tej knihy ma tiež príliš nezaujala. Na zklade čoho si si ju vybrala, ak sa smiem opýtať?
10.06.2013
Adhara
Na základe čoho som si ju vybrala? Na základe obrovskej reklamy. Ešte aj teraz, tri roky po vydaní, je táto kniha na popredných miestach pultov kníhkupectiev. Keď vyšla, mala dokonca reklamu aj v Živote alebo v nejakom takom bežnom časopise, bol tam aj rozhovor s autorom.Tak som bola zvedavá, čím je táto kniha taká úžasná, že stojí za taký rozruch. Ako autor sci-fi som chcela vedieť, čo letí. Ale požičala som si ju z knižnice. Na kúpu čisto na základe marketingu si netrúfam.
10.06.2013
Stano Lacko
Jeej ved toto mam doma od vianoc, ale este som sa k tomu nedostal, lebo som zacal citat Pergament a neviem to docitat. A asi ani nedocitam, lebo ked som zistil, ze to je len jednotka, ze je vydana dvojka, tak som o tu knihu/neknihu ani nezakopol. No ale asi precitam toto, nech to mam zasebou ;-)
10.06.2013
Miro (Anonym)
Tak pozrite si toto video http://www.mojevideo.sk/video/ 231e9/zakladne_na_mesiaci_budu _mozno_stavat_3d_tlaciarne.htm l . Možno nie je až také reálne do 2025, ale povedzme 2040 už by skutočne mohlo aspoň niečo na Mesiaci byť.
19.03.2015

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2009)

Limit