Šaňo pozerá Terra Novu...

...a komentuje ju. V reálnom čase. Teda, ako sa len dá. Fox a Steven Spielberg na nás ide vychŕliť nejaký podfuk, v ktorom zmixoval dokopy Jurský park a Avatara a myslí si, že s tým vypáli dieru do sveta - teda aspoň tú televíznu. Poďme sa pozrieť, či sa mu to podarilo.
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Terra Nova - Záber - Postavy 1. série
Terra Nova - Záber - Postavy 1. série / Zdroj Disclaimer
Varujem vás, je v tom veľa dejových detailov, čiže ak chcete byť prekvapkaní, tak si to pozrite radšej sami.
22:22 Mňo, tak začnime teda... Štart.
22:22 Hollywood sa nezaprie, americká vlajka po asi prvých troch sekundách filmu. Uff... toto bude trochu silná káva. Keďže ale kávu nepijem, uchlypkávam si z čaju.
22:23 Svet je v PPG. Príroda vracia úder. Pekné Los Angeles alebo aký zmar mesto to je. Samý smog. A kupoly... všetko v peknom oranžovom filtri... zo Zeme sa stáva Mars. Cool.
22:24 Šiltovky ešte stále existujú. Móda sa nijak veľmi nezmenila. Americká rodinka... melodramatický podmaz s ideálnou ale trpiacou mamičkou, úsmevy, zapečené riťky... Joj... aká blaženosť.
22:28 A odrazu 180 stupňový obrat – prichádza populačná polícia – rodinka je v P. Otecko ochraňuje svoje mláďatá a putuje za to – a za rozbitú hubu vrchného inšpektora – do väzenia.
22:30 Prešli dva roky a mamička navštívi otecka vo väzení, aby mu povedala, že dostala pozvánku od ľudí organizujúcich výlet na Terra Novu. Problém je len v tom, že pozvánky nemá celá rodinka, ale len staršie z detí.
22:33 Vďaka bezpečnostnej chybe (vo väzení s maximálnym zabezpečením, ako sa neskôr dozvedáme) sa ale oteckovi, ktorého by som mal začal asi nazývať McGyver, samozrejme podarí uniknúť pomocou jednej žiletky, žuvačky a povrázku. Okej, ten povrázok som si vymyslel...
22:36 Mamička sa pripravuje na odlet spolu s decákmi, zatiaľčo sa oteckovi – už na voľnej nohe – podarí získať milión nejakých bankoviek a pripraviť sa na útek. Z tohto sveta.
22:38 Portál sa otvára. McGyver sa stretol s pašerákom a vyfasoval za ten milión niečo, čo neviem, čo je.
22:38 Oh, oh... Breach of security!
22:39 A bezpečnosť je mu už v pätách. A chcú ho prešacovať.
22:40 Mamička je v rozpakoch, pretože otecka už majú... keď im v tom jednoducho unikne... haha... a
22:42 Ježiši Kriste... No ma hoďte o zem... Radšej som si mal pripravil vodku a nie čajík k tomuto patetickemu bludu. To už dnes máme lepšie kontroly na letiskách ako majú v portálovom LHCčku v tej budúcnosti. Blud na blud.
22:44 A sme na Pandore. Len tam niečo v pozadí vyvreskuje – to budú asi tie lietajúce pterodaktyly či ako sa to v Avatarovi volali tie bazmegy.
22:45 Hej! Dokonca je tam aj ten zlý ujo s jazvou... len, že ju teraz už asi nemá. Za to má bradu a trápne patetické reči o tom, ako sme zlikvidovali Zem. Neutíchajúci potlesk... Tipujem, že to bude diktatúra alebo socializmus.
22:47 Mňo... a je jasné, že Terra Nova nie je iná planéta, ale Zem v inej dobe... takže Jurský park, len teraz naozaj v praveku v inom časopriestore... oh joj. Ďalší ST XI.
22:49 Vojenský šéf to tam asi celé riadi, pretože všetci sú pod vojenským dohľadom. Takže asi to bude niečo ako pracovný koncentračný tábor. Ešte musím prísť na tom, čo v tom gulagu ťažia. Asi ďalšie neziskánium.
22:51 Mamičke sa nejak nezdá, že či urobili dobre, že tu došli... No já ti nevím, Karle, ale keď zo zosmogovaného sveta dojdeš do raja a niekto ti tam daruje dokonca celý bejvák, tak sa tomu darovanému koňovi ani na zuby pozerať nebudem.
22:52 Šmalcové rečičky rodinky... Na budúce si prosím, aby to bolo trošku prirodzenejšie a nie tak naaranžované.
22:53 Mladňák má silné reči – zle napísané a postrihané. Museli sme to tam asi natrepať, lebo inak by to bolo príliš chutnučké.
22:54 Brontosarus!!! Yeah! Celkom ujde. Teda tá grafika. Hoci som si ich predstavoval trochu živšie... no jo. Plastik.
22:56 Otecko ide na pánske, mamička do nemocnice alebo kam. A decká sa budú asi len tak povaľovať po komplexe. Škola šuviks.
23:00 Otecko si vyzlečie tričko, pretože chce svetu ukázať svoju goriliu hruď. A vojenský generál ho tajne špicľuje zo svojej vežičky a pritom... no jo, to bolo asi mimo kameru, ale môžeme si to domyslieť...
23:03 Mladňák sa volá Josh a hľadá si potravu a stretáva mladú kosť, ktorá ho pozýva do svojho típí.
23:04 Mamička sa hrá na doktorku. A používa k tomu metrové slugy (ako sa volajú tie stredoveké dážďovky, ktoré sa používali v medicíne?). Haha...
23:05 Mladňák má problémy s ockom, pretože je to tínedžer a rebel. A jeho nová kosť má vo svojom típí samých chutných mladých ľudí. Je to taký kibuc.
23:06 Max je určite teplý. Well, I wish at least. :D
23:07 Všetci na Terra Nove popíjajú mlieko, pretože je totálne zdravé a keďže nik z nich mlieko ešte v živote nepil... oh, možno to mlieko nie je, pretože sa ešte asi nevyvinuli kravy... hm... tak čo tá biela tekutina v tých tyrkisových pohároch je? Asi niečo instantné, čo im upravuje trávanie, aby mohli jesť tie samé zdravé vypestované biologické potraviny, pretože tie v budúcnosti už neexistovali. Cool, nová teória! Keď sa chce, tak sa dá.
23:08 Ocko a mamička preberajú prvý deň a ako sa chovajú ich deti. Ocko je z toho na vetvy.
23:10 Mladá kosť zvádza Josha, aby sa vydal na pochybné chodníčky... mimo konzerváciu.
23:12 Yeah, skinny dipping!
23:12 Z asi 40 metrovej skaly.
23:12 Haha.
23:14 Hm... toto je zaujímavé. Nejaké hieroglyfy na skalách pri vodopáde. Supiš. Asi mimozemšťania! A možno je to totálne inak... :)
23:15 Mladá kosť zaprisahá Josha, aby o tom nikomu nepovedal.
23:16 Mamička má rušný deň v práci. Ošetruje zraneného zlodeja, ktorý si z nej v pribehu pár sekúnd spraví rukojemníčku... o bezpečnosti väzňov a pútach na Terra Nove nemajú asi ani šajnu. Ah jaj... Chlíp, chlíp, sŕk.
23:17 McGyverovi sa nechce kontrolovať zásaditosť pôdy a hrať sa na farmára (veď ženu už má), a tak mu prichádza vhod, že jeho policajný nos okamžite vyčmuchá atentátnika a zachráni tak krnelovi život.
23:18 Za to si s vojenským diktátorom vymenia pár mužných tvrdých pohľadov. (Skandujem: Kiss! Kiss! Kiss!)
23:20 Obaja sa vyberú na výlet k zelenému plátnu, na ktoré niekto premieta nejaký Zemanov film, vo farbe. Aj s pterodaktylmi.
(Malá prestávka, hľadám lepší stream.)
23:27 Naháňačka na buginách. Mäsožraví dinosauri útočia.
23:28 Dynamické duo pokúša svoje šťastie a diktátor sa hrá na hrdinu.
23:29 Rebeli versus impérium... teda najaká Ripleyová s dredami došla a prináša dary. Haha - neziskánium!!! To teda bolo rýchle. :D Koľko vykopávok z iných filmov tu ešte nájdem?
23:31 Chce ho vymeniť za potraviny, lieky a ich atentátnika.
23:31 Napriek tomu, že rebeli sú zavretí v komplexe a nemajú ako uniknúť a vojenský diktátor z Avatara a jeho ľudia majú početnú prevahu, rozhodne sa, že im vymení meteority za lieky a spol. Aaaaa-ha... Tiež by som to tak spravil...
23:33 Naši mladí prírodovedci zatiaľ produkujú MoonShine – alkoholický nápoj z orecia (sčasti orech, sčasti ovocie).
23:35 Mamička je zodpovedná osoba, rozpráva britským prízvukom a je to idealistka, rovnako ako vojenský diktátor... už by som sa mal naučiť jeho meno. Hm... možno tu bude nejaká bočná dejová línia... uvidíme, uvidíme.
23:36 Mladí režú ďalšie orecia... a psycho-analyzujú Joshovu rodinnú situáciu a jeho Oidipov komplex.
23:38 Rebeli sa vracajú na svoju základňu. Na ceste ale zastavia, a... hm... franforce. Také krvavé.
23:40 Vojenský diktátor zistil, že mladí si vyšli na prechádzku a posiela za nimi McGyvera.
23:42 Mladňáci sa chcú vrátiť na základňu, lebo majú z džungľových zvukov plné gate, no Sixeri – to sú tí rebeli – im ukradli batériu z buggyny... a teda sú v p...
23:44 Záchranná akcia pre mladých, mladí volajú Terra Novu.
23:45 Aha – diktátor-idealista sa volá Tylor.
23:46 Mladí bojujú proti Slasherom... hahaha... Také klaustrofobické nízkorozpočtové.
23:47 Bleh... nejaká pošahaná... mladá... s polystyrénovým samopaľom... stratí mozog.
23:48 WOOOOW... UFFF... PUPPY EYES! Dont go! HAHAHA... Predýchavam. Predýchavam... Totálne random strihy, ale asi to bude dôvod (a tým nemyslím tie strihy), prečo budem sledovať ďalší diel - viem, som totálne jednoduchý.
23:49 Taša sa dostala k záchrannej misii a dúfajme, že prežije.
23:50 Otecko Jim McGyver si to všetko dáva za vinu... oh joj, ale dedukuje správne, je to Sherlock non-plus-ultra, a zisťuje, kde sú mladí.
23:51 Mladá kosť prežila útrapy... sad story sharing time!
23:52 Yeah, silné slová od plukovníka Tylora – Terra Nova will survive! Grc, grc... Puh.
23:53 Oh oh... Slasheri si našli ďalšiu obeť. A mladí to prežili LTT. Dobrí sú... Josh je hrdina. Teda, aspoň scenáristi chcú, aby bol, ale neviem, či je na to chlapec vyspelý.
23:54 Dochádza im strelivo. Max je ranený... NIEEEE, MAX!!!
23:54 Ups – už ich obkolesili Slasheri, keď odrazu prichádza záchrana! Ha, už viem, preťo sú to Slasheri – lebo majú taký chvost s ktorým slashujú. :) Teda sekajú a preto ich po slovensky budeme volať sekáči. A dokonca je to tak aj v prekladovom slovníku. :D
23:56 Home sweet home.
23:57 Ha! Nepriame vysvetlenie od bočnej postavy, preťo Slasherov voláme slasheri, Ja som na to prišiel skôr! A sám. :)))
23:57 Mamka je rada, že Josh je zase doma.
23:57 Family group hug!!! Everybody is crying! Ja popíjam čajík. Btw, je to Roiboos.
23:59 Krnel má para-rodinný pokec so Skye - to je tá mladá kosť s tragickým osudom, ktorá do svojho típí zvádzala nášho rebelského Josha.
00:00 Myra a jej poskok preberajú, o čom je to naozaj... These are the key... to everything. Bleh! Grc! Strašné... Ploché. Toto hneď v prvom dieli... Až sa mi pred očami zatemnilo.
00:01 Moja najobľúbenejšia postava je nerďácka ségra Josha! Jediná postava, ostatné vyškrtať!
00:02 Šťatná prepočetná rodinka hľadí romanticky na mesiačik v splne.
00:02 That's all folks!
00:03 Siaham po vodke.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Oki, a resultat?
28.09.2011
jurinko
Co to je do paze za sracku? To je nejaky serial? Asi pilot, ked to trvalo hodinu a pol, nie? Ci film? Ale znie to dost zle teda.. Spielbergove veci som nikdy nemal nejako prilis v laske, ale Kovboji a Votrelci (ok, tam to len produkoval, ale aj tak) a teraz tento clanok ma presvedcili, ze je to nechutne precenovany srac.
28.09.2011
kAnYs
Omifrackinggod. To by chcelo tlacitko na hlave, ktore by vyvolavalo dve slova: "Memory- Deleted!"
28.09.2011
andrej android praznovsky
Jurinko, ten nechutne precenovany SRAC, ti priniesol trilogiu navrat do buducnosti quadrologiu Indianu jonesa, Blizke stretnutia tretieho druhu , Celuste , Jursky park, umelu inteligenciu, sindlerov zoznam a ine sracky na ktorych vyrastali a budu vyrastat cele generacie... Je vsak pravda ze sam posledne tvrdil ze lelevizia je plna luntovych stupidit a malo by sa setrit vizualnymi efektami, evidentne jedno hovori a druhe robi , ked produkuje taketo odvary, ale zasa ak mu tozarobi na dalsi Krasny film, nevadi, pozri trailer na WARHORSE alebo napriklad hysta scifi Interstellar, nebol by som k nemu taky kruty.....
28.09.2011
jurinko
Podla mna robi take odvary furt. Vsetko je to sablona az strach, vzdy sa to skonci happy-endom, cele je to iba na efekt a logika tam vzdy kriva na obe nohy. UI sa mi vobec nepacila, vyzlec to z efektov a je to presladena romantika. Indy? Jedine, v com je Indy dobry, je, ze bol prvy, vsetky jeho odvary (Flynn Carsen a pod.) su na velmi podobnej urovni (hladame hurahura artefakt, stane sa nam 3500 neuveritelnych nahod a nakoniec ho najdeme a nakopeme zlych ujov do zadku), E.T. je presladena romantika, z ktorej si okrem lietajuceho bicykla a svietiaceho prstu nepamatas nic, Vojna svetov je tak nelogicka, az je mi z toho zle (este aj Armstrong a spol. boli mesiac v karantene, lebo sme nevedeli, co moze na Mesiaci cihat, a to behali v skafandri- takze vyspela mimozemska rasa skonci na mikroboch? WTF?!), Jursky park dajme tomu, ale tiez to nie je az taky prinos svetovej kinematografii zas. ...
28.09.2011
jurinko
[pokr.] Ten chlap nataca veci bez prinosu a bez hodnoty, povazovat ho za jedneho z najvacsich reziserov na svete moze iba odchovanec Hollywoodskej cukrovej vaty. A najvacsia haluz je, ze zije zo zaslej slavy, uz aj Hollywood zacal byt viac drsny a realnejsi, ale Steven to nie a nie pochopit. Vid Super 8, film, o ktorom kritici (este som ho nevidel) hovoria, ze J.J.Abrams natocil film, na ktory sa dlho marne cakalo od Spielberga. Spielberg totiz zamrzol v dobe, kedy stacilo ozivit svietiacu mechatronicku babku, prihodit do kotla za vagon cukru a miesat, az kym z toho nebude happy-end. Az na to, ze svet sa dost vyrazne posunul, a ukazuje sa, ze Spielberg nevie drzat krok s dobou, lebo je to lama, milujuca romanticke blaboly a zle scenare. Mozno je dobry rutiner, ale nieco objavne od neho (mozno okrem Jurskeho parku, ok) teda pekne davno neprislo. Preto je podla mna precenovany.
28.09.2011
kAnYs
Za vojnu svetov nadavaj Wellsovi. Spielberg to iba interpretoval :) A v com bol Jursky Park lepsi od ostatnych jeho sraciek?
28.09.2011
jurinko
No, tak Vojna svetov bola Wellsom dobre urobena aspon v tom, ze sposobila tu paniku (radiove vysielanie a tak), aj ked to bolo trocha sirenie poplasnej spravy, ale sak nevadi, bolo to aspon originalne. Spielbergove spracovanie bolo podla mna prejavom jeho zaluby v zlych scenaroch. Jursky park som nevidel, to som si nechal ako zadne vratka ;-), kvoli efektom. Aj na Avatara mozeme nadavat, ze je to Pocahontas v modrom, ale pouzite efekty to radia niekam, kde dovtedy kinematografia nebola, tak som nechcel zhadzovat Jursky park, keby nahodou to bolo nieco podobne. Ale nevidel som to, takze je dost dobre mozne, ze je to naozaj iba dalsia jeho sracka :-D
28.09.2011
andrej android praznovsky
Ano Steven starne, jeho svet je trochu zidealizovany, fimy koncia happyendom ,/hoci A.I. no.... ani nie/
To je ale stara skola a viera v dobry zajtrajsok. On bol vzdy viac rozpravkarom, preto jeho filmy ziaria takou atmosferou. Ja ho mam rad. Ja zasa neznasam niektore scifi ako Pitch Black , ktory som zacal 3krat pozerat a a neprekrocim 20 minut, ale tvorcov si vazim co dokazali s miimom prostriedkov. Kazdy ma svoj vkus to je na nas pekne. Ked budes mat deti mozno im raz pustis indyho alebo E.T: ho a uvidis cez ich oci nieco co si doteraz nevidel....
28.09.2011
Aldeberan
andrej: pravda je, ze natocil mnoho klasiky (aj ked Celuste alebo Stretnutia ma nebavia), ale jeho filmy v poslednom case zlyhavaju na dvoch frontoch - nemaju uz staru spielbergovsku atmosferu (front 1), podla mna preto, ze sa ich Števo snaží násilne a hlavne neúspešne modernizovať a prispôsobiť štandardom moderného blockbusteru (front 2). A hlavne Spielberk je vynalezna blockbusterov, čo rozhodne nie je synonymum dobrého filmu :)
28.09.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB