Predators - Videoprofily jednotlivých hrdinov

Zo série zabudnutých článkov - Profily hlavných postáv filmu Predators

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Predátori

Diskusia

Culter
Starý dobrý Arnold a jeho Predator. Zvyšné filmy sú len svalnaté reči, predvídateľný dej a pokusy nadviazať na slávu minulosti. Bohužiaľ, ostalo len pri pokusoch. Škoda.
01.12.2011
Culter
A ešte som zabudol. Na Predatorovi sa mi páčilo, ako človeku ponúkli jeho vlastnú medicínu. Poľovníci a ich "rovnocenný" boj s korisťou. Ísť na jeleňa s puškou s ďalekohľadom, ukrytý na posede len preto, aby som si dal na stenu jeho parohy... a čo skúsiť to obrátene? Ísť na človeka v neviditeľnom brnení so zbraňami, ktoré ho naporcujú skôr, ako stihne povedať ´otoč sa´... Podobne obrátenému prístupu som tlieskal vo vesmírnej pechote.
01.12.2011
jurinko
Jan: Ten priklad s tym jelenom kriva z niekolkych dovodov. Ucelom ulovenia jelena je ziskanie masa (aspon vacsinou, opomenme patologicke pripady), trofej je iba sekundarna (dokaz). Jelen nie je mysliaca bytost a v potravinovom rebricku nestoji na vrchole, je teda prirodzenou koristou masozravcov. Naproti tomu ucelom Predatorovho "lovu" je vzrusenie zo samotneho lovenia. Jemu nejde o ziskanie trofeje za kazdu cenu, jemu ide o ziskanie trofeje, ktoru si musel tazko zasluzit. Keby si sa postavil doprostred dzungle, vyzliekol sa do hola a krical "zabi ma", tak ta mozno zabije, ale iba zo sucitu, a tvoju trofej si nevezme. Predatora zaujima prave to, ze lovi mysliace bytosti, ktore sa mu snazia ujst. Cim viac sa snazia, tym je trofej cennejsia a tym viac si (sadisticky) vychutna ich smrt. Preto je praveze fasa, ked ...
02.12.2011
jurinko
[pokr.] dostane Predator na prdel. Pretoze on je sadisticky zmrd, ktory nelovi, lebo musi (je hladny), ale preto, lebo chce. Preto je Predator ten zly silny, a clovek je slaba obet, ktorej treba drzat palce. Brat cloveka ako zleho silneho, ktory ublizuje slabym a od silnejsieho dostane iba to, co si zasluzi, sa mi zda neadekvatne. Predator je totiz psychopat, ako ked komunisti v gulagu povedali vaznovi, ze je volny, on sa rozbehol, a oni ho potom zastrelili od chrbta. To su zmrdi, ktori si zasluzia dostat odplatu. Lovec jelenov nie (a to nepisem preto, lebo som napisal Jolanu :-D ).
02.12.2011
jurinko
A ozaj, to som hovoril o Predatorovi ako koncepte, nie o Predators, lebo tam je samozrejme zmeska "lovnej zveri" najvacsi vyvrheli, aki existuju, takze za tymi nebude nikomu smutno ;-) To, ze su to vyvrheli, ale iba umoznuje filmarom fajnovo ich nechat skapinat. Skutocnemu Predatorovi (oxymoron, co?) by bolo jedno, ci je niekto moralny alebo nie, islo by mu iba o schopnost dobre narabat so zbranami a poskytnut dobre vzrusenie z boja (jediny skutocne moralny hrdina, ktory kedy s Predatorom bojoval, bol Danny Glover v dvojke, a kedze Amerika nema rada, ked moralni hrdinovia zomieraju, tak to prezil, lebo dokazal zabit Predatora a vysluzit si respekt predatorskej komunity - ktory je ale tiez moralne indiferentny, pretoze keby Predatora zabil masovy vrah, ich komunita by si ho vazila rovnako.
02.12.2011
Culter
A čo potom tá tehotná policajtka v dvojke, ktorú ušetril? To by asi psychopatický zabijak neurobil. Skôr naopak.
02.12.2011
jurinko
Psychopat, ktoreho potesenim je vzrusenie z lovu, by ju nechal zit, lebo nepredstavuje hrozbu, a zaroven je jej zabitie bez uspokojenia. Jeho tesi korist, ktora kladie odpor, nie slaba/neozbrojena korist. Ta sa u nich v komunite nehodnoti vysoko, preto z nej nie je hodnotna trofej. A psychopat je to iba z pohladu ludskej civilizovanej psychologie. Z pohladu predatorskej komunity to vzrusenie z boja (ktore moze poskytnut iba schopna korist) oni vnimaju ako "cest lovca" alebo co. Psychopat si o sebe nemysli, ze je psychopat. Ale to neznamena, ze ak usetri tehotnu zenu, ze nie je psychopat (naproti tomu ozbrojenu drsonku zabije smahom ruky, takze nejde o to, ze je to zena, ale o to, v akom je stave - keby bola chora, tiez by ju nezabil). Nie, Predator naozaj nie je kladny hrdina, zabijajuci iba zlosynov :-)
02.12.2011
Culter
Páči sa mi, že máš odpoveď na všetko. Ja len ešte jednu otázočku. Neposlala mu náhodou tá policajtka predtým, ako ju chytil a následne pustil pár srdečných guliek do hrudného panciera? Podľa mňa kládla odpor viac, ako dostatočný. (Ale netvrdím to so 100 % istotou, videl som to dosť dávno :))
03.12.2011
jurinko
Nuz, mat odpoved na vsetko je tak akosi sucastou mojej profesie, takze to mozeme brat ako profesionalnu deformaciu :-D Som si teraz pozrel tu scenu, a je fakt, ze pred tym, ako ju preskenoval, po nom strielala, ale priamo v momente skenovania nie, lebo nestihla. Takze je to dajme tomu otazne (nakolko si ju pamatal z minulych stretnuti...). Preto mam dalsiu teoriu, ktora podporuje moje tvrdenie: Zabit uplne bezbrannu bytost (plod, dieta, ...) nie je "cestne" (a.k.a. nie je to hodnotna trofej), a preto nie je "cestne" zabit matku, bez ktorej to dieta neprezije. Aj keby kladla odpor. Hm? ;-)
03.12.2011
kAnYs
Tiez si myslim, ze predatori sa riadili urcitym cestnym kodexom. Aj v jednotke bolo povedane, ze zabijaju iba ozbrojenych, v AvP 1, odmietol zabit "Bishopa", iba pre to, ze mal rakovinu (po tom co sa mu ale stal vaznou hrozbou tak ho rozporcoval :).
03.12.2011

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2010)

Predátori