Star Trek 2 - kam ďalej?

Geoff Boucher z blogu L.A. Times navštívil počas svojej poslednej návštevy Vancouveru aj štúdio, v ktorom sa točí seriál Fringe (inak, odporúčam ako novodobé Akty X - pozn. autora). A keďže Fringe produkuje J.J. Abrams, mal tú možnosť opýtať sa aj na pripravované pokračovanie Star Treku.
Filmová história scifi
Na tomto pokračovaní bude okrem Roberta Orciho a Alexa Kurtzmana ako autoroch scenára pracovať aj Damon Lindelof.
Zatiaľ čo Abrams hovoril o všeobecných kreatívnych zámeroch, Orci vyriekol jasné slová o možných metafórach na moderné geo-politické udalosti a ich prenos do univerza Star Treku.
J.J. Abrams:
"Ambíciou za pokračovaním Star Treku je natočiť film hodný publika a nie iba ďalší film, vieš, ďalšie pokračovanie. Prvý film sa zameriaval na postavy a ich zasadenie do deja - ako sa stretli, ich prepojenie ako rodina - a preto bude pokračovanie smerovať úplne niekam inam. Potrebujeme urobiť to, čo urobil (tvorca Star Treku Gene) Roddenberry tak dokonalo - použiť alegóriu. Musíme rozprávať príbeh, ktorý je známy a relevantný. Musíme ho rozprávať zvláštnym spôsobom, ktorý zakrýva pozadie a do popredia dáva zábavu a dúfajme aj dojímavý príbeh. Musí mať relevantnosť, áno, ale to neznamená, že musí byť prehnaný. Ak v ňom budú jednoduché pravdy - pravdy prepojené s našimi životmi - tak práve to vyzdvihne príbeh - ako sa deje s každým takýmto príbehom."
A čo na to hovorí Orci:
"Doteraz sme mali presne dve stretnutia. Na ničom sme sa nedohodli ale krúžime okolo niekoľkých nápadov. Máme veľa odozvy od fanúšikov, čo sa týka prvého filmu, a taktiež od filmovej kritiky, a jednu z vecí, ktoré sme počuli bolo: Druhé pokračovanie urobte s pozadím problémov modernej doby. A preto sa pokúšame ho urobiť tak aktuálne ako sa len dá a zároveň reflektívne o tom, čo sa deje v našom svete dnes."
Keď sa Geoff Roberta spýtal, či sa bude napr. Star Trek zaoberať otázkami etikou mučenia vojnových zajatcov alebo teroristickými hrozbami či bolestnou politizovanou vojnou s Klingónmi, odpovedal:
"No áno, to sú typy udalostí, o ktorých hovoríme. Wow, si dobrý! Ale seriózne, o tomto premýšľame, toto je náš prístup. Takže ak máš nejaké nápady..."
Čo sa vami? Máte nejaké priania, ktorým smerom by sa mal ďalší Star Trek pohybovať?

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Stano Lacko
Podla mna by sa mohol pobrat hocikam, len nech ide, a aspon warp 6 ;-)
17.09.2009
kAnYs
Zahodte cervenu hmotu a lacne zapletky a bude to super.
17.09.2009
Aldeberan
hm, určite velku vojnu s klingonmi! fotonove torpeda! a mucit ich! fotonovymi torpedami!
18.09.2009
robert petrik
kazdopadne uvidime. mna 11 velmi nenadxla (((
18.09.2009
žjuvka
To nie je otázka nadchnutia, aktuálnym trendom je priblížiť Star Trek aj OSTATNÝM, nielen MANÍKOM. Snáď to netreba vysvetľovať. Star trek je mŕtvy, nech žije Star Trek!
18.09.2009
Stano Lacko
Ano, suhlasím so žjuvkom, hmm ty si kedy zmenit avatar/ikonu? spat k star treku, ano je to tak, viem ze mnohi trekkies na novy startrek nadavavu, ja som asi vynimka, ale asi preto ze proste zboznujem tematiku ciest v case a paralernych vesmirov, takze j.j. ma o domna 20 bodov v skale 1-10.
19.09.2009
Stano Lacko
kanys: ty zmena avataru/ikony kedy?
19.09.2009
žjuvka
So svojou ikonkou pociťujem istú psych(ot)ickú spriaznenosť, navyše ma napodiv celkom dobre vystihuje (neber doslovne). Ale vidím to na skoré pripojenie sa k trendu. Popremýšľam nad zmenou.
19.09.2009
kAnYs
Asi ked najdem nejaku schopnu :)
21.09.2009
kAnYs
Weeeeeee nasiel som.
21.09.2009

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB