Duna od Petera Berga bude odlišná

V interview pre SciFi Wire sa Peter Berg konečne rozhovoril ohľadom pripravovaného prepracovania Duny - klasiky scifi literatúry, ktorá doterajším režisérom stále robila problémy.
Filmová história scifi
Po tom, čo sa s Dunou už popasoval David Lynch a John Harrison, dostáva možnosť Peter Berg (známy skôr pre akčné filmy: Hancock, Colateral). A zdá sa, že táto skúsenosť sa premietne aj do Duny.
"Myslím, že som mal oveľa inú skúsenosť s knihou, sa mi zdá, ako mal David Lynch. Pre mňa, myslím, že z mojej interpretácie budú mať ľudia oveľa odlišnejšie pocity ako z jeho a tej minisérie od SciFi Channelu. Mal som odlišnú skúsenosť, ako obaja režiséri," hovorí v interview so SciFi Wire.
Lynchova Duna sa sústreďovala najmä na politické intrigy medzi jednotlivými feudálnymi rodmi, ktoré sa pokúšali kontrolovať Dunu a melanž, ktorá sa na nej doluje. Kto teda kontroluje Dunu, kontroluje aj korenie, ktoré umožňuje cestovanie vo vesmíre.
Ako odlišnú predstavu má Peter Berg, to sám dodáva o pár minút neskôr:
"Tá kniha bola pre mňa viac o svaloch, dobrodružstvách, bola viac násilná a možno aj asi viac srandovná. Myslím si, že toto všetko sú elementy mojej skúsenosti s knihou, ktoré môžeme dodať bez toho, aby sme urazili skalných fanúšikov Bene Gesseritiek a Kwisatza Haderacha. Musíme urobiť dynamickejší film."
Jedinou neznámou veličinou v príprave tohto filmu je jeho scenárista: Joshua Zetumer. Zatiaľ tabula rasa, bez akýchkoľvek referncií. Objavil sa v zozname 10tich budúcich hviezd scenáristického neba v roku 2007 a odvtedy prepísal scenár ku Quantum Solace. Dúfajme teda, že aspoň on čítal tú istú knihu, ako my všetci ostatní.

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Duna

Diskusia

Aldeberan
akčná cool Duna? Prečo nie. Aspoň to priláka mladých ku tej hipisáckej knihe :) Ved aj mna k nej pritiahli hry, kt. boli uplne od veci. Inak ta kniha je podla mna nesfilmovatelna.
25.08.2009
cyberstorm
Kniha je dost komplikovana, a teoreticky by sa aj dala sfilmovat...taky 22 h film :) Ale co sa tyka predlohy, myslim si, ze bola viac o politike a filozofii nez o akcnsti...uvidime
25.08.2009
Šaňo aka Babcom
Podla mna z toho moze byt celkom dobre masko... a ked to Peter Berg urobi podobne ako to trochu dokazal s Virtuality, ktoru som vcera pozeral na pol oka, tak by to mohlo mat dokonca aj nieco spolocne s Dunou. :)
25.08.2009
xius
aaale... i vy ste si kedysi mysleli, ze Duna je len VASA srdcovka a vsetci ostatni ju maju za divnu knihu len? :) ja sice nemyslim, ze je nesfilmovatelna, ale uz trochu vela pokusov okolo duny a vlastne ziadny nevysiel a tak preco by tento mal?
25.08.2009
Alexander Schneider
Xius: preco by tento nemal vyjst? neveris v nemozne? kde zostala tvoja viera v scifi? (hehe, ma napada, ze by bolo celkom fajn natocit sitcom serial z prestredia nejakej scifi produkcnej firmy, ktora sa pokusa sfilmovat Dunu... nieco na spôsob 30 Rock - to by bola bomba! hehe)
26.08.2009
kAnYs
Ehm. Ten skafander na obrazku... To ma byt Stillsuite?
26.08.2009
žjuvka
Duna ako letný popcorn blockbuster typu Hancock, viac hmoty, menej rozumu. Alebo?
27.08.2009
Alexander Schneider
ano, to je stillsuite. mozno je trochu stylizovany, ale mne sa pozdava. to znamena, ze dobre vyzera... koho uz dnes zaujimaju vnutorne hodnoty... pche!
28.08.2009
kAnYs
Bodaj by ťa Šajhulúd prehltol, veľmi dlho žul a ešte dlhšie trávil, Šaňo. Toľké rúhanie... Nezaslúžiš si vlastniť vodu ktorú vo svojom tele nosíš.
02.09.2009
cyberstorm
LOOOOOOOOOOOOL :DDDDDDDDDDDD
02.09.2009

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2021)

Duna