Sunshine

Podarí sa ôsmim astronautom vezúcim najväčšiu atómovú bombu akú kedy človek vytvoril, znovu zažehnúť vyhasínajúce slnko? A stojí záchrana ľudstva skutočne za to?
Filmová história scifi
Sunshine 4
Sunshine 4 Disclaimer
Na všetky tieto otázky odpovie film samotný, ale jedno je isté, určite stojí za to pozrieť si ho, pretože Sunshine je najlepšie sci-fi za posledných niekoľko rokov, už si vlastne ani nepamätám kedy ma nejaký film natoľko uchvátil. Napätie, reálnosť (autori väčšinu vedeckých aspektov filmu konzultovali s odborníkmi z NASA), ten pocit že keď niečo nevyjde tak má po srande nielen celá posádka, ale aj celá Zem, vás uchváti od začiatku a nepustí ani po skončení filmu. Zabudnite na vesmírne romantické komédie typu Armagedon alebo Drvivý dopad. Zabudnite na dementné Jadro.
Sunshine - Záber -
Sunshine - Záber - Disclaimer
Ani neviem čo presne robí z tohto filmu taký zázrak, tento film nemá žiadnu hereckú mega-hviezdu, maximálne vám možno niekoho pripomenie modrooký Cillian Murphy hral napr. v Nočnom lete alebo najnovšom Batmanovi alebo Chris Evans z úbohej Fantastickej štvorky. Ani to nie je žiadny mimoriadne originálny námet (do vesmíru už letel riešiť problémy napr. aj James Bond). A taktiež to nie je ani rozpočet - nejakých 50 melónov je dneska na hranici nízkorozpočtového filmu. Za všetko asi môže scenáristicko-režisérska dvojica Garland - Boyle, ktorá má za sebou také kúsky ako Pláž alebo tiež kvalitné sci-fi O 28 dní. A keď sa k tomu pridajú rovnako talentovaný herci a chlapíci zo zbytku štábu ďalšie superkvalitné sci-fi je na svete. Dôležitú úlohu hrajú aj efekty, ktoré sú dokonalé a hudobná stránka tú vizuálnu skvele dopĺňa. V scénach, keď posádka zvádza boj s vražedným slnečným svetlom a budúcnosť ľudstva visí na vlásku, je to práve hudba a zvukové efekty, ktoré vo vás vybičujú adrenalín na maximum.
Sunshine 5
Sunshine 5 Disclaimer
Samozrejme nič nie je dokonalé a pár drobných chybičiek by sa našlo, ale čo môžete vyčítať filmu, ktorý spätne robí z takých filmov ako napr. spomínaný Armagedon komédiu na úrovni Priateľov. Možno sa až moc podobá na Horizont udalostí (ktorý som pred pár rokmi tiež recenzoval a rovnako sa radí medzi moje "srdcovky"), možno niekomu nemusí byť tá žánrová fúzia ku konci filmu úplne pochuti, ale čo môže napísať o takomto filme fanúšik sci-fi, ktorý si niečo podobné prial vidieť už niekoľko rokov.
Sunshine 3
Sunshine 3 Disclaimer
Áno tento film je majsterštyk, Dany Boyle je génius, Cilliana Murphyho si určite zamilujete a keď si necháte ujsť tento film spravíte jednu z najväčších chýb vo svojom živote.

Roland Axenberg

Roland Axenberg
"Sci-fi je existenčná metafora, ktorá nám dovoľuje rozprávať príbehy o stave ľudí. Isaac Asimov raz povedal: Jednotlivé sci-fi príbehy môžu vyzerať neustále triviálne zaslepeným kritikom a filozofom dneška, ale jadro sci-fi, jeho podstata, sa stalo veľmi dôležitým pre našu spásu, ak máme byť vôbec spasení." — SG-1 (200) ++++++++++++++++++ Čo keď ľudia považujú stroj za svojho Boha, pretože ľudia majú schopnosť vytvárať veci, ktoré ich presahujú? Čo keď človek kedysi vytvoril večné stroje aby poprel svoju dočasnosť? Čo keď sa človek nakoniec začal tomuto stroju klaňať, pretože stroj je výsledkom racionálneho postupu, zatiaľčo on sám je len krehká hračka náhody? — Azimut

Súvisiace objekty SFDB

(2007)

Sunshine

Diskusia

Stano Lacko
Tak od tohto autora som cakal clanok niekolko desiatok mesiacov ;-)
02.05.2007
žjuvka
Podľa mňa nič moc film. Predpokladateľné, celé to delenie na pekný/prežiješ, škaredý/do pece s tebou, ma dosť unavuje. A posádka? Tí herci už hrali aj v lepších filmoch, najmä Cillian, treba vidieť. Fajn triky, kúl hudba. Inak slabý priemer. Ale inovatívne črty to má, len tak ďalej.
03.05.2007
Roland Axenberg
Neveim ... mna ten film pohltil (asi to je vidiet aj z recenzie :D ) mozno niekto kto sa na to pozera z odstupom moje nadsenie zdielat nebude. Predpokladatelne to podla mna moc nie je, ale "OK".
Na kvalitnych trikoch, hudbe a inovativnosti sa zhodneme :)
03.05.2007
SARS
Diskusia o kvalite katastrofickych filmov tu uz bola.... nehodnotim, nekritizujem a asi ani nepozriem. A k "skvelym" scenaristom: Plaz je pekne vizerajuca blbost a 28 days later... je nechutny plagiat Day of the Triffids so zombikmi v hlavnej ulohe! Par slov na zaver, s katastrofickymi filmami som skoncil. Moja orientacia smeruje inam a nemienim to menit.
04.05.2007
cyberstorm
co sa tyka temy katastrofickych scenarov, tak ako uz povedal SAS, bolo to tu niekolkokrat rozomielane. Asi pred rokom. U mna stale zatial na prvom mieste Plaz (On the Beac), nech si hovori kto chce co chce a nebyt hrdinneho americkeho vlastenectva, snad aj armageddon a den nezavislosti. A co sa tyka kniznych, tak asi den trifidov spolu s par dalsimi (Chronolity sa da tiez povazovat za postkatastroficke???)
04.05.2007
draculin
Chronolitz su skorej pred-katastroficke :) A asi budem musiet kuknut tento film kym sa k nemu vyjadrim..ale v kazdom pade, pri tom kolko sci-fi sa teraz produkuje,cokolvek v kine/DVD je prakticky sviatok.A inac,fakt neviem co vsetci maju s tym "patriotizmom".Film je dobry,alebo nie je dobry-bez ohladu na to,ci v nom niekto mava nejakou zastavou.Aj taky Braveheart,alebo Modre z Neba, ci Cisarov Pekar/Pekarov Cisar su patrioticke (to len ako priklad narychlo)..a neviem preco by to mali byt koniny len z tohoto dovodu? :(
04.05.2007
cyberstorm
Draculin. Nic nemam proti patriotizmu. Ved, povedzme si to, kazdy z nas je svojim sposobom vlastenec, minimalne pri sporte (btw, ale sme to tym Cechom ukazali v sobotnejsom zapase, co???), ale aj patriotizmus s malou davkou. A ked uz v kazdom druhom, filme vidim na zaver salutovat niekoho pri americkej vlajke, alebop velkohube reci o slobode tohoto naroda (mam na mysli americkeho), tak mi uz jaksi prestava pracovat zaludok a je mi na bliti. Zober si napr. Den nezavislosti. Uz len samotny nazov a datum, kedy, samozrejme, americania zachranili Zem niecomu nasvedcuje, rovnako ako fakty, ze sam prezident USA si sadol do stiahacky, americania viedli utok, na ktory sa nik iny neodvazil, hrdina z vietnamu (ci z korei), inak ozran, zasadi hned po tom ako povie vlastenecke reci posledny ranu emzakom a na zaver pohlad na sochu slobody..... A nie je to len tento film. Sakra, ved vo vacsine SF a katastrofickych filmov americkej produkcie nam uz ani neviem kolkokrat zachranili ti supermani zadok. Armageddon, Reign of Fire, Den nezavislosti, Jadro, Hviezdna brana, ... A ak sa tam aj nahodou objavi prislusnik ineho naroda, vacsinou su to zapornaci a zradcovia (Rusi, Arabi, Cinania), alebo totalni magori, ktori si bez Amikov poriadne ani topanku nevedia zaviazat (Rusi). A co sa tyka Rusov, tych si pekne beru na musku a robia z nich totalnych neschopakov a dementov, proti ktorym by bol aj Forrest Gump nositelom Nobelovej ceny. Mam na mysli predovsetkym serial Hviezdna brana (nech mi fanusikovia odpustia, ale je to tak) a uz spominany Armageddon..... Takze tolko k patriotizmu
07.05.2007
kAnYs
Amen.
04.06.2007
Riho
A co Sexmisia?To je tiez postkatastroficky film:o)) Inak ked som bol este maly,ale uz som necural do plienok,pamatam si na sovietske katastroficke filmy.Nasadenie realnej techniky a velmi dobre efetkty z nich robili velmi dobre kusky.Jediny problem je,ze si nepamatam nazvy.
07.06.2007
SARS
Seksmisja a postkatastroficky, LOL. To rovno možme do vreca hodiť aj Idiocrasy ;). btw: Keby náhodou sa u niekoho povalovali CD's s Seksmisja, tak sem s nimi!
07.06.2007

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB

(2007)

Sunshine