Výhodná kúpa

Horenie je oxidačno redukčná chemická reakcia, ktorá je sprevádzaná vylučovaním tepla a svetla. Tento „plameň“, „žiara“ či čo to k sakru bolo, nezahŕňal uvoľňovanie tepla do okolia.
Podporte scifi.sk
Predavač v autobazári sa ma snažil odhovoriť od kúpy čierneho auta. Vraj...
„Nie je optimálne, čo sa týka viditeľnosti v tme.“
Nechápala som, prečo. V jeho náplni práce bolo zbaviť sa tých vrakov čím skôr, aby sa tým uvoľnilo miesto pre ďalšie šroty. Také už raz autobazáre sú. Heslo je zarobiť, nech to stojí aj život kupujúceho a olejovú vaňu jazdeného francúzskeho auta z dovozu. Svedomie im to ťažiť nebude, hlavne nech na objeme naberie firemná kasa.
Jeho prístup ma zarazil, a do istej miery aj urazil. Čierne fáro bol môj detský sen spoločne s kanceláriou manažéra a kancelárskou stoličkou z pravej kože. Tým, že sa navážal do čiernych áut, kydal hnoj aj na moje estetické cítenie (a spolu s ním na celý punk a emo movement).
Sumu som zaplatila, zmluvy som podpísala a auto som poistila.
Pre istotu. Nepovedala by som, že som víkendový šofér, ale... povedzme, že som šofér predĺženého víkendu. Niečo medzi opitým taxikárom a osemdesiatnikom, ktorý zdolá trasu Trebišov-Košice bez toho, aby vypol smerovku.
Na testovacej jazde som bola maximálne spokojná. Motor priadol ako mačička po intoxikácii kocúrnikom (zabite ma, no aj tak nebudem vedieť, ako sa odborne popisujú zvuky motora), klíma fičala na plné obrátky a obrátky motora? To bol sen.
Sen, ktorý neviem interpretovať, lebo som si nekúpila ten snár v akcii 2 + 1 zadarmo. Ja som vedela, že to neskôr oľutujem.
Prihliadnuc na všetky vymenované fakty, nie je také zvláštne, že som si problémy s autom nevšimla hneď. Ba ani o týždeň. Trvalo istý čas, kým som sa naučila nastaviť rádio, nečudo, že iné záležitosti prišli na pretras až omnoho, omnoho neskôr. Za celé viním svoj strach zo šoférovania v noci.
Predavač sa ma snažil varovať. Auto po naštartovaní žiarilo v tme. Modrým plameňom.
Reagovala som jediným prípustným a plne racionálnym spôsobom – nadľudským jačaním.
Chvalabohu, susedia sú už na podobné výstrelky zvyknutí. Musia! Zvýšením decibelov reagujem aj na každodenné udalosti ako napríklad spozorovanie nadpriemerne veľkého pavúka alebo popálenie vriacou vodou, je nanajvýš prirodzené, že som ani teraz neodbočila od normy.
To, čo prišlo neskôr, bolo grátis. Po zahliadnutí hmyzu len zriedkakedy reagujem fázou hyperventilácie, mdlôb, volania mamke (lebo komu inému voláte, keď vám horí auto? Normálny človek by asi zavolal hasičom, však? Kurva.) a následne došlo k analýze situácie.
Možno sa niektorí z vás pýtajú, prečo som auto nezačala hasiť.
Dobrý postreh! Predtým, než ma nominujete na Darwinovu alebo inú podobnú cenu, musím sa zmieniť ešte o jednom zvláštnom fakte: ten oheň vlastne ani nebol oheň. Aspoň nie podľa tej definície, ktorá nám nanútila tá nepríjemná teta chemikárka za čias základnej školy.
Horenie je oxidačno redukčná chemická reakcia, ktorá je sprevádzaná vylučovaním tepla a svetla.
Kokso, ako som ju len neznášala. Tú učiteľku, nie poučku. Poučka sa ukázala náramne praktická v momentoch ako tento.
Tento „plameň“, „žiara“ či čo to k sakru bolo, nezahŕňal uvoľňovanie tepla do okolia. Nebála som sa o svoj benzínový motor a vylúčila som aj nebezpečenstvo výbuchu. Samozrejme, na podobné dedukcie som musela prísť sama, lebo moja mama s veľkou pravdepodobnosť zaspala po večerných správach a telefón mi nedvihla.
Na druhý deň som navštívila autobazár, ale moja reklamácia bola vyhodnotená ako neopodstatnená.
„Slečna, ja som vás varoval. Hovoril som vám, že je v tme viditeľné inak ako bežné auto.“
„Mohli ste mi povedať, že tým nenarážate na čiernu metalízu, ale na ten zvláštny prírodný úkaz. Čo to vlastne je? Aurora Borealis? Je to polárna žiara, však, mladý pán! Neokúňajte sa! Tým pádom vysvitne, že auto je dovezené a vy ste mi klamali. A to znamená, že mám plný nárok na vrátenie peňazí alebo výmenu.“
„To nie je tak jednoduché. Interval na výmenu ste prepásli a peniaze zásadne nevraciame. Je to v zmluve, čítali ste ju vôbec?“
Sklopila som zrak ako pes po bitke. V návale eufórie som preskočila stať s drobnými písmenkami. Aj tak by mi to bolo na dve veci.
Už mesiac sa chystám do optiky, vyzdvihnúť si moje nové dioptrické okuliare.
„Nečítali ste, čo podpisujete? Tak je to vaša chyba. Auto sme predávali so zľavou, pretože predchádzajúci majiteľ mal zvláštne povolanie.“
„Bol to astronóm? Švéd? Člen komisie Nobelovej ceny? Priama príbuzná Tove Janssonovej?“
Neviem, čo mu na mojich tipoch prišlo také vtipné, lebo sa uškŕňal ako zmyslov zbavený.
„Vaše odhady sú exotické,“ skomentoval na ospravedlnenie svojho nemiestneho výbuchu smiechu.
„Možno sa vám zdajú trochu pritiahnuté za vlasy, ale aj ten prírodný úkaz, ktorý som mala možnosť zažiť na vlastnej koži, bol trochu...“
„Fantastický?“
„Ja by som povedala nonsensický, ale máte to mít.“
Konverzácia ma nebavila a v tomto bode som chcela len jedno: vrátenie peňazí. Ak inak nedajú, tak súdnou cestou.
„Pani, nechcem urážať váš intelekt a nie je to ani útok na vašu osobu, ale nabudúce si podrobne preštudujte zmluvy. Je pravda, že auto malo len jedného majiteľa, ale ten muž bol trochu nekonvenčný.“
„Máte naňho číslo? Rada by som si s tým cvokom pohovorila osobne. Chcela by som sa ho spýtať, čo to vyviedol s perfektne normálnym autom.“
Udivilo ma, ako rýchlo sa predajcov výraz zmenil na vážny.
„Bohužiaľ, to nepôjde. Už nie je medzi nami. Auto nám predala jeho vdova, nech mu je zem ľahká. Hoci pochybujem, že bude môcť odpočívať v pokoji. Viete, on nemal úplne mieromilovnú povahu. Bol to drakobijec. Tá zvláštna žiara, ktorú chcete reklamovať, je dračí oheň. Veľa šťastia s reklamáciou.“
„To snáď nie je možné. Nevidela som film Hobit – Smaugova pustatina, aby ste mi plietli hlavu podobnými nezmyslami. Dračí oheň spáli aj kožu a rozhodne nie je oranžovej farby. Toto je len akýsi zvláštny úkaz, ktorý so svojimi znalosťami fyziky a chémie nedokážem vysvetliť. Nie som Stephen Hawking.“
„Áno, dospelý, zdravý drak možno. Tento už mlel z posledného. To bol jeho agonálny dych, presnejšie povedané, jeho pozostatky. Je badateľný len v noci, takže polícia vám zaňho pokutu nedá, ale do auta by som sadal len s rozvahou. Môže byť prekliate.“

Straka

Straka
Pretože mám rada všetko, čo sa blyští. Vrátane zlatých zapaľovačov. Tie sú proste cool.

Diskusia

Gullath
Aky bol teda ten plamen? Modry alebo oranzovy?
25.09.2021
8HitBoy
Toto bolo mňam. Zábavné, dobre napísané, v kontexte hodinového limitu takmer bez chýb. Tlieskam, smial som sa. Chcem viac, píš viac, posielaj nám to. Budem veľký fanúšik.
25.09.2021
WriterInTheDark
Som zmätená. Najprv čítam modrý plameň, potom orandžový a keď už dychčivo očakávam prekvapivý koniec, je po všetkom. Nejak mi nezafungoval drakobijca s francúzskym autom a vyjadrenie že auto môže byť prekliate je otrepané. Ja by som to vynechala. Inak hlavná postava vykreslená vierohodne, chyby som si nevšimla, a aj keby tam nejaké sú v PNP to neriešim. Štýl písania super, no pre mňa myšlienka nedotiahnutá do konca.
26.09.2021
B.T. Niromwell
Už len prvá veta je dosť dobrý fantastický prvok :D Pre mňa bola posledná veta dobrá bodka, dodala pointe odhalenej vo vysvetľovacom bloku údernosť. Inak ale veľmi hravý, čítavý štýl a hurá, fantastické spracovanie témy.
26.09.2021
Straka
Wow, v prvom rade ďakujem za pestrosť reakcií!!!
Ja som vedela, že mám do komentárov dopísať, že toto s modrým vs oranžovým plameňom je preklep na záver, ktorý som pred publikovaním neopravila :((((
"Dračí oheň spáli aj kožu a rozhodne nie je oranžovej farby."
Malo to byť buď - "Dračí oheň spáli aj kožu a ten plameň, na rozdiel od dračieho ohňa, rozhodne nie je oranžovej farby"
Alebo... "Dračí oheň spáli aj kožu a je oranžovej farby. Plameň, s ktorým mám do činenia, je modrý."
A nakoniec sa moja nerozhodnosť prejavila v tom, že to vyzerá, že si v texte protirečím. Sorry :(( Skazilo to dojem, chápem. Škoda, že sa to po publikovaní nedá editovať ://
Teší ma, že sa čítalo dobre, zámer bol pobaviť :DDD Možno som to francúzske auto mala obhájiť tým, že drakobijecký plat nie je nič moc a toho času si mohol dovoliť auto len v istej cenovej kategórii a vybral si, čo ja viem, malého šikovného Peugeota s nízkou spotrebou :DDDDD
Ešte ma mrzí, že žiarenie nie je to isté ako žiara, to zas zaplakala moja fyzikárka, ale je to PNP :DD Panika, stres, ja som zvyknutá jedno dielo desaťkrát prečítať, tu som ho ani nestihla celé skontrolovať pred publikovaním. Ďakujem za spätnú odozvu!!!! Ste super :)) Bála som sa otvoriť komentáre a som príjemne prekvapená.
26.09.2021
ama_rilla
Mne sa Tvoja poviedka až tak veľmi nepáčila. Časti, ktoré mali byť vtipné, na mňa pôsobili trochu silene. Neviem, nejako mi to nesadlo.
26.09.2021
Magda Medvecká
Oranžový/modrý plameň som pokladala za preklep a rozhodla som sa, že v mojej predstave bude modrý, lebo to sa mi páčilo viac. :D Trochu mi to pripomenulo Good Omens a Crowleyho auto. :) Bolo tam pár miest, kde som sa trochu zasekla, tiež mi chýbalo nejaké prepojenie toho detailu s drakmi, hlavne keď dovtedy to vyzeralo na v podstate reálny svet s len štipkou paranormálnosti. Ale všeobecne sa mi veľmi páči tvoj humor a aj to, ako si niektoré stereotypy trochu pootáčala (napr. väčšinou na sviatočných šoférov nadávame alebo si z nich robíme srandu a tu hlavná hrdina bohorovne prehlásila že ano, je sviatočný šofér a čo akože s tým spravíte? :D ) Môže byť, určite pošli aj niečo ďalšie ;)
27.09.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.