Pád

PNP
Podporte scifi.sk
Ruky si mocne pritláčal na uši. Snažil sa tlmiť neznesiteľný piskot, hvizdot, plač, skuvíňanie vzduchu. Nesmierny tlak mu až tak neprekážal, ale ten piskot… Cítil ho v pätách i v korienkoch vlasov. Bránil mu v premýšľaní. Tak veľmi sa potrebuje sústrediť. Rýchlo si zoraďuje v hlave myšlienky. Je to ako v zime, keď napadne pol metra snehu. Chceš urobiť krok dopredu a sneh ťa vráti o dva kroky vzad. Už-už sa mu vyjasňuje, čo sa vlastne stalo, ale ten hrozný piskot vyženie myšlienky z hlavy a mozog registruje iba: „Piskoooooooooot!“
„Sústreď sa! Hlavne pokoj! Pozeráš na svoj obľúbený videoreal film. Sedíš uprostred deja, na pláži, okolo sa odohráva príbeh. Videl si ho hádam stokrát. Vždy ťa upokojil. Si tam, pokoj, dýchaj!“
Pomohlo! Vietor ustal. Nie naozaj, iba v jeho hlave. Pomaly si pustil uši a myšlienky sa zrazu začali hrnúť.
Padá! Je prekvapený, že je to rovnaké ako v nespočetných snoch. Možno preto nebol prekvapený. Zažil to už toľkokrát predtým! Tesne pred dopadom sa vždy zobudil.
Padá! Ani nevie, ako dlho. Nevie prečo, odkiaľ ani kam.
Pracoval na niečom významnom, vážnom, dôležitom. Tak dôležitom, že mal vlastný kľúč od Ústavu a mohol pracovať v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu. Pracoval na niečom, čo mohlo zmeniť svet. Bol blízko, veľmi blízko. Domov už ani nechodil. Načo. Pracoval 20 hodín denne. Keď zaspal, cítil výčitky svedomia, mrhanie časom.
Leonardo da Vinci. Prečo mu napadol Leonardo? Listuj! Myšlienky bežia hore dolu, ako keď skroluješ monitor. Mona Líza, Posledná večera, anatómia, astronómia, letectvo... Späť! Letectvo... Krídla... Let!
Jasné! Už to má! Pracoval na výskume letu. Jeho Prazín sa aplikuje cez sliznicu oka. Zaberá takmer okamžite. Zrazu rozprestrieš krídla a letíš.
Posledná sekunda, na ktorú si pamätá. Čiasi ruka ho drží za krk. Nesmiernou silou ho tlačí k oknu. Jeho odpor je smiešny. Je to boj obra s dieťaťom. „Tak to dokáž!“ boli posledné slová pred pádom.
Krátky výboj v hlave! Myšlienka! Vyberá Prazín a bolestivo ho vráža do oka. Oko chvíľu bolí. Nič nevidí. Tma. Zrazu rozprestrie krídla, otvorí oči a ..... Už nepadá! Letí!

jd

jd
Objavujem scifi, skusam pisat a sam som zvedavy, kam ta kralicia nora vedie.

Diskusia

cyberstorm
pacilo sa mi to. Keby bolo 8,5 dam 8,5. Na deväť to asi nie je ale je to lepsie ako osem. Paci sa mi to, ani nie tak po pribehovej stranke ale skor...pocitovej? Mozno ...nvm. Dal som ale nakoniec 8
20.02.2021
YaYa
Také minimalistické príbehovo ako nedoskladané puzzle. Ale dalo sa domyslieť, čo chýba, aj keď občas si to vyžadovala viac námahy. Dobrá práca, páčilo sa mi to ;)
20.02.2021
Marek Páperíčko Brenišin
Nebolo to zlé, k dobrému niečo chýbalo. Najprv som si myslel, že pri dostatočnom množstve času, lenže po druhom prečítaní som musel zhodnotiť, že vlastne tu už nie je čo rozviesť. 7 bodov
20.02.2021
B.T. Niromwell
Pekná črta. Pr troche viac času by sa snáď dala rozviesť scéna tesne predtým, ako padá, trochu na nej vybudovať napätie, ale veľmi sa mi páčil ten zmätok v jeho hlave.
20.02.2021
8HitBoy
Dosť pekná a dobre napísaná minimalistická scénka. Bolo fajn skúšať sa vcítiť do hrdinu.
21.02.2021
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.