Aréna

PNP
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
“Je nesmrtelny!” prehlásil otrokár hrdo a vyprázdnil čašu.
“Tvoj gladiátor alebo Azaroth?” opytal sa potenciálny kupec nedôverčivo a skùsenym okon si premeriaval muža, ktory vstùpil do arény. Podla potlesku, ktorého sa mu dostalo, musel byt v tomto kúte galaxie velmi oblúbeny.
“Obaja,” prehodil otrokár na prvy pohlad nevšímavo, no dobre si všímal, ako to na kupca zaposobilo.
“Nesmrtelny gladiátor,”zašepkal ten. “A čo sa stane, ak ho Azaroth prehltne?”
“To neviem a nikdy sa to ani nedozviem, lebo sa to nikdy nestane.”
Bol si tym takmer isty. Už videl nespočet sùbojov v aréne, dokonca si pamätal časy predtym, ako sa rozmaznaní diváci začali nudit, časy, kedy sa súperi bili aj niekolko dní, kym jeden z nich nevyplul dušu. Zdalo sa mu to férovejšie ako terajšie zápasy s hodinovym časovym limitom. Gladiátorov tu privážali aj zo vzdialenosti niekolko stoviek svetelnych rokov, zaslùžia si požit si dlhšie ako hodinu. Lenže potom ktosi múdry vymyslel, že by bolo zábavnejšie vypustit po hodine na zápasníkov prastarych a ti s nimi potom urobili krátky proces.
Lenže jeho najnovší objav, Kartan, prastarym ešte nikdy nedal príležitost čo i len sa objavit v aréne. Do hodiny mu podlahol aj ten najmocnejší protivník. Pretože Kartan, hoci vyzeral ako človek, mohutny, obrovsky, desivy človek, ale vždy len človek, patril k jednym z Pocestnych, rase, ktorá sa skryvala po všetkych kùtoch vesmíru tisíce a tisíce rokov a robila, čo mohla, aby svoj dar nesmrtelnosti vyuzila čo najlepšie.
Kartan hladel na druhy koniec arény a žalúdok sa mu skrútil nepríjnym poznaním. V dialke pred ním sa na prešibanej hlavičke natriasal hruby ryšavy vrkoč. Hned ho spoznal. Spolu s modrymi očami, pehatou tvárou a popudlivou povahou ho mal dávno vpáleny do srdca a už roky ho odtial nevedel dostat preč, nech sa snažil ako chcel.
Ked Lanu videl naposledy, držal ju v náručí tak dlho, až si myslel, že zastal čas. V skutočnosti čas naozaj zastal - v tù noc spolu s mladou čarodejnicou zistili, že má vzácny dar. Dokázala vytvárat časové bubliny, ktoré vyživovala svojím vlastnym hnevom. Lana zúrila skoro vždy. Zúrila, ked dostala suché ranajky, zúrila, ked v aréne pršalo, bola strašnejšia ako búrka, ked jej otroci zle nabrúsilu oblubenu zbran. Upokojila sa iba a jedine vtedy, ked sa jej modré oči stretli s čiernymi očami Kartana.
Miloval ju, viac ako čokolvek. Ale bol by radšej umrel, ako by to mal povedat nahlas.
Bol gladiátor, otrok, ona tiež. Bolo len otázkou času, kedy sa stretnú v aréne.
A hoci si snažil nahovorit si, že sa to nikdy nestane, stalo sa.
Srdce jej vynechalo úder, ked ho uvidela. Ozval sa úder gongu a oni odrazu stáli blízko seba a velké hodinu začali odrátavat čas, kedy ich mocny Azaroth vystùpi na svetlo sveta.
“Ale... ja predsa nemôžem. Boli sme... priatelia. A niečo viac,” zašepkala tak, že ju mohol počut len Kartan.
“No...” poškrabal sa Kartan na hlave. “Priatelia, prinajlepšom, povedal by som. Stretli sme sa na posledy na Marse, ak si dobre pamätám...”
Líca sa jej sfarbili na červeno. “Na mesiaci Thesa.”
“Aha, áno, prepáč! Ked vy ste všetky také podobné. Ale si Zana, však?”
“Lana!”
Vzduch okolo nich sa zachvel.
“To je jedno. V podstate, bude to rychle. Ak ta zabijem, dostanem tri dni dovolenky. Tri dni, chápeš? To som už nemal aj zo tri roky.”
“Skapeš ako prvy...” zasyčala. Ani si neuvedomila, kedy okolo arény vytvorila pulzujúcu bublinu.
“To pochybujem. Tri dni dovolenky a vezmem tam so sebou Saru z Venuše. Neviem, či si počula, čo sa o nej hovorí, ale...”
“Každy vie, čo sa o nej hovorí!” vykríkla a pripravila sa na útok. “Ak sa ma snažíš nasrat, aby si ma rozptylil, tak...”
Odrazu jej ramená klesli a tvàr zbledla. “Ty ma nechceš nahnevat, aby si ma rozptylil. Ty sa nám snažíš zachrànit život.”
“Nie!” odvrkol nepresvedčivo. Ale už bolo neskoro. Lanin hnev sa pominul ako jarny sneh. Z oka jej vyšla slza. “Ja sa na teba predsa nemôžem hnevat.” Bublina zmizla. “Odpust mi.”
“Ale no tak, Lana! Spomen si, ako som ti zjedol všetko ovocir, lebo som si myslel, že ho nemáš rada.
Zasmiala sa. “Áno, prídel na dva dni.”
“Nebolo to odo mna hnusné?”
“Bolo,” zasmiala sa znova cez slzy. “Ale ja sa na teba nemôžem hnevat. Odpust mi.”
Sedeli spolu, ticho, v objatí, poslednyh pár minút, až kym Azaroth neopustil svoje sídlo. Jeho obrovská tlama sa otvorila a prehltla ich oboch.
Kym dav jasal, predieral sa Kartan žalúdkom Azarotha a zvieral pâste pri myšlienke na otrokára: “Práve si získal nebezpečného nepriatela,” zaprisahal sa.
Pomsta bude sladká.

B.T. Niromwell

B.T. Niromwell
Má rada: dobrú literatúru, dobré béčka, knihy, filmy, rýpanie do začínajúcich autorov. Nemá rada: zlú literatúru, ľudí, čo používajú slovo "moc" ako príslovku

Diskusia

xius
Dost fajn. Kyvnut na pokracovanie v pnp vidim prvykrat! :) Samotny stret Kartana a Lany bol naj, uvod za nimi trochu zaostal. Pekne spojenie jej schopnosti a ich konca.
25.07.2020
Marek Páperíčko Brenišin
Trošku príliš rozťahaný úvod, ale potom sa to svižne rozbehlo. Ale chce to masívny spellcheck :-D Nemáš náhodou anglickú klávesnicu? Toľko chýbajúcich mäkčeňov, dĺžňov a podobne u teba dlho nepamätám. Dal som 7 bodov.
25.07.2020
B.T. Niromwell
Dakujem, to preto, že som to písala na telefone, nemala som ň a ľ, to by som oželela, ale to ý je riadny úder pod pás :D pardon za to. Jo, ten úvod by chcelo royhodne lepší, po spätnom prečítaní súhlasím, hold, hodina:)
25.07.2020
Marek Páperíčko Brenišin
Potom klobúk dole :-D Ja by som na telefóne nedal text ani za päťsto rokov. Automatické dokončovanie slov je zlo :-D
25.07.2020
Myrmarach
Páčilo. 8.
25.07.2020
8HitBoy
Parádna poviedka a klobúk dole pred tým, že je písaná na mobile.
26.07.2020
Monika Kandriková
No ty brďo -- pekne sa to zvrátilo -- a aj vyvráti, dúfajm -- :D :D Dobré
26.07.2020
KLG
To si vážne stihla napísať za hodinu na telefóne ? :O Tak to wau :D
27.07.2020
Aleš Horváth
Dal som 9, ale na teba také neslane-nemastne. možno je to Červenákovým Mečom z Thormarenu, kde je tá atmosféra ína, no vzhľadom na to že to bolo písané mobilom, tak sa to dá časom zmeniť.
27.07.2020
YaYa
Aký crossover :D Prečítala by som si pokračovanie.
28.07.2020
Milan "Miňo" Tichý
Malo to všetko...romantiku, scifi aj fantasy prvky, kvalitné postavy, dialógy...proste dobre napísané tak ako vždy :) A na mobile?? Klobúk dole :) Nesklamala si Bea
29.07.2020
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.