Vedomie

Vedomie, ovládajúce celý jeden svet, plánuje frontálny útok na vesmír. Dokáže ovládnuť všetko a všetkých? Space opera v jej najdesivejšej podobe.
Filmová história scifi
Ilustračné obrázky k spacenews - Vedomie
Ilustračné obrázky k spacenews - Vedomie / Zdroj Disclaimer
Cítilo každý záchvev mesta, od vrcholkov najvyšších veží, až po najhlbšie podzemné kolónie. Mesto sa rozkladalo na obrovskej ploche, prebiehali v ňom procesy komplikované ako sám vesmír, ale pritom jednoduché ako všetok život. Nájsť potravu a premeniť ju na energiu. Celý komplikovaný proces zhmotnený v jedinej túžbe: žiť a množiť sa.
Nebolo to tak dávno, čo disponovalo iba zlomkom svojej terajšej moci. Ako malá spóra putovalo prázdnym priestorom, hľadajúc si svoje miesto v nehostinnom vesmíre, nesúc obrovský potenciál skrytý v jednoduchom guľovitom tvare semiačka. Prekonalo vzdialenosť, o akej dovtedy ani nesnívalo, nepredstaviteľné diaľavy prázdneho priestoru.
Potom našlo vhodný svet a usadilo sa.
***
Spóra zľahka dosadla na povrch. Potichu. Tak, aby si svet ničoho nevšimol, kým nebude neskoro. Podmienky boli vhodné, ale zďaleka neboli ideálne. Príliš veľká zima a nepravidelne sa striedajúce obdobia, kedy po absolútnej tme bol zrazu svet plný ostrého svetla. Spóra ale bola silná. Milióny jej sestier by neprežili, vzdali by sa tesne pred cieľom. Ona nie. Tvrdošijne lipla na živote, terraformovala malé kúsky nového sveta a prispôsobovala ich svojim potrebám. Zakorenila sa a vyslala dlhé vlákna do hlbín zeme. Vyciciavala živiny z pôdy, na ktorej sa usadila, a premieňala ich na svoju silu. Terraformované územie sa postupne zväčšovalo, chápadlá koreňov sa predlžovali a silneli. Spóra pomaly začala tvoriť kolóniu. Dospela, rástla a tvorila stále nové štruktúry a špecializácie.
Na novom svete začalo rásť mesto.
Zväčšujúce sa mesto si ale všimol nepriateľ. Pôvodní obyvatelia sveta sa spojili a spoločne mesto napadli. Ako prvé padli za obeť ešte slabé okrajové časti. Mesto sa bránilo. Obranné mechanizmy viedli k zdokonaleniu celého systému. Spóra si uvedomila sama seba – vzniklo Vedomie.
Pod centrálnym vedením dokázalo mesto viac, než útočníkov iba zastaviť. Vedomie nariadilo malé zmeny priamo v bunkových procesoch jednotlivých funkčných častí mesta – a tieto začali tvoriť protilátky. Nepriatelia, ktorí vstúpili do dobytých ulíc, takmer okamžite pocítili príval bolesti, vojaci v strašných kŕčoch umierali priamo v uliciach, ktoré ich mŕtve telá okamžite trávili. Mesto bolo živé a nepriateľ nedokázal bojovať s jedom, ktorý vytváralo. Napokon nezostalo kedysi hrdým a početným armádam nič iné, než ustúpiť.
Z bojov vyšlo mesto ako víťaz. Pod vedením centrálneho Vedomia sa cítilo sebavedomejšie než kedykoľvek predtým. Procesy riadené jediným mozgom, bezpečne skrytým v útrobách mesta, boli neustále efektívnejšie a dokonalejšie. Pustilo sa do získavania stratených území s novou vervou. Zdecimované vojsko nepriateľa nemalo šancu. Vedomie sa nezastavilo pred ničím. O krátky čas mesto zaberalo dokonca väčšiu plochu, než pred vojnou. Nové dobyté územia. Nové zdroje energie. Viac sily a viac schopnosti rásť. Všetkých nepriateľov porazilo, zabilo a strávilo. Nič mu nestálo v ceste, a tak onedlho pokrývalo celý jediný kontinent planéty. Ovládlo svet.
Vtedy Vedomie rozhodlo o postupe do ďalšieho štádia. Na nejaký čas sa stiahlo do úzadia, do tranzu. Citlivá rovnováha procesov mesta v čase mieru nepotrebovala centrálne riadenie. Vedomie sledovalo svoj výtvor. Pozorovalo mesto, ktorým sa stalo a ktoré sa stalo ním, ale nezasahovalo. Drvivú väčšinu svojej myšlienkovej kapacity sústredilo na nový plán.
Keď sa Vedomie prebralo, plán bol perfektný. Premyslený do najmenšieho detailu. Počas dlhého tranzu nespočetnekrát skontrolovaný a opravený, vycizelovaný do absolútnej dokonalosti. Vyslalo potrebné príkazy.
Jednotlivé časti mesta poslúchli a k nebu vyrástli veže, nesúce potomstvo. Strapce spór na základnej hrdej konštrukcii, vyzerali z úrovne mesta ako nekonečné množstvo malých čiernych bodiek a pripomínali šnúru s perlami, tiahnucu sa do nebies. Konštrukcií boli tisíce a každá niesla desaťtisíce spór. Vedomie cítilo každý záchvev života, každý maličký dielik samého seba, a nevedelo sa dočkať, kedy svoje potomstvo vyšle na jeho vlastnú cestu v ústrety osudu.
Keď došlo k výtrusu po prvýkrát, Vedomie zaliala vlna hrdosti. Dokázalo to, splnilo svoj účel, prežilo a priviedlo na svet potomstvo, ktoré bude pokračovať v kolobehu života!
***
A tak teraz Vedomie vnímalo svoje mesto, od vrcholkov najvyšších veží, v ktorých dozrievali ďalšie generácie jeho potomkov, až po najhlbšie podzemné kolónie, bez prestávky kŕmiace energiou celé nekonečné megalopole nad sebou. Nezaspalo však na vavrínoch. Jeho myšlienky sa upierali do budúcnosti. Ešte naň čakalo toľko svetov, ktoré mali byť osídlené jeho potomstvom. Budúcnosť bude patriť najmocnejšej bytosti, akú kedy vesmír uzrel. Cítilo uspokojenie z toho, čo dokázalo, a šteklivé potešenie z dobývania svetov, ktoré pred ním a jeho potomstvom zákonite musia padnúť.
Megalopole zalialo ostré svetlo, súčasť kolobehu sveta, ktorý Vedomiu už nemal čo ponúknuť.
***
„Nemáte pivo?“ rozľahlo sa chladničkou duto a vzápätí nasledoval výkrik hnusu.
„Fúj, vy ste prasce, veď mi skoro išla naproti,“ zhodnotil študent, opatrne vzal plesnivú pizzu do dvoch prstov a s odporom ju vyhodil do koša.

jurinko

jurinko

Diskusia

Puf
Ja tomu asi az tak nerozumiem. Co za armady a vojakov? Bola ta pizza akoze mozgom alebo celou "planetou"? Potom do hlbin akej zeme sa tahali korene? Uz podla uputavky som tusila nejaku zradu, ale nedocvaklo tak neviem ci mam chybny aparat.
22.06.2013
Kei
Pekne napísané, Pochopila som to tak, že mesto je mimozemský organizmus, ktorý niekde na inej planéte sa ujal a vyrástol zo spóry a ako "dospieval" vyvinulo sa u neho vedomie. Vojaci a armáda sú pôvodní obyvatelia (pre nás tiež mimozemšťania), ktorí si neskoro uvedomili o čo ide. No a tá pizza na konci je vlastne nová spóra, ktorá sa dostala až k nám. Záver vlastne nie je, pretože dá sa pochopiť úplne protikladne - 1. ľudstvo to obišlo a nič sa nedeje; 2. celý proces začína odznova, tentoraz u nás.
Ale nemám istotu, či som si to interpretovala správne, pretože dá sa to chápať aj inak a nečudujem sa, že Puf si tiež nie je istá. Zatiaľ nebudem konkretizovať, počkám nech sa vyjadria ostatní a potom napíšem čo v texte vnímam negatívne. Jurinko: ešte máš šancu ma stopnúť :-)
22.06.2013
Puf
Tvoje vysvetlenie Kei, dava vacsi zmysel a asi bude spravne. Ale priznam sa, ze by som na to neprisla.
22.06.2013
mayo
sipil som, ze pojde o posun mierky, ale to hlavne preto ze si pamatam ostatne Tvoje poviedky (Upirka, Grrnvrrng a Matka). mam len technicke pripomienky: plesniam svetlo/tma vobec nevadi. potrebuju len vlhkost, a aby nemrzlo. a nerozumiem, o akych "povodnych obyvatelov", ktory by pizzu branili, sa jedna. to ma trocha zmiatlo, lebo to vyzeralo ako nejaky imunitny system. sebauvedomelost plesne ako scifi prvok beriem (aj to, ze zakazdym musi znova "planovat strategie", hoci v skutocnosti ich ma uz miliony rokov naprogramovane :)
22.06.2013
Adhara
Ja to chápem tak, že je to celé od začiatku do konca len o plesni, žiadne ohrozenie ľudstva. Pod tými vojakmi, čo napadli mesto, si predstavujem mikróby, čo tam žili predtým. Mám nejaké déja vú, nejde o žiadny prevratný nápad (mikrosvet bol dokonca námetom aj mojej minuloročnej poviedky v CeFa!). Tie prirovnania sú trošku pritiahnuté za vlasy, samé popisky sa nečítajú práve najlepšie, ale inak je to celkom fajn jednohubka na odľahčenie. Určite najlepšia z tých poviedok, čo som tu zatiaľ čítala (no nebolo ich veľa ;-)). Prinajmenšom od polovice poviedky som tušila nejakú „zradu“ – prekvapujúcu pointu, bez ktorej by to bolo slabé. Takto je to za 7.
22.06.2013
William Cody
Nie moja salka kavy, ale dobre. Take ciernohumorne odlahcenie a na pobavenie. Tiez mi to cosi evokovalo, asi Martinovu Hubu:-). Ale inak v poho. Mam sice radsej akciu, dej a postavy, no viem sa pobavit aj na niecom takomto. No taku zbierku by som sa asi nedonutil citat. Kyle mi rezal ovela viac:-). Takze davam 5, ltazko sa mi hodnoti, lebo literarne spracovanie ma u mna vzdy mensi vplyv ako napad,dej a pribeh. Proste toto nie je moc pre mna:-(.
22.06.2013
Kei
Adhara: tuším si to trafila, a ak chápem správne - aj Mayo :) Škoda, lebo globálna katastrofa vyhodená do koša sa mi páči viac, označenie rozrastajúcej sa plesne ako "mesto". To mi nereže, no je to subjektívne.
Mikróby ako vojaci by mi nenapadli, akurát nechápem, prečo by sa bránili alebo dokonca zaútočili. Uvedomelé mikróby?
22.06.2013
Puf
Tak ako Mayo a Adhara som to pochopila hned od zaciatku aj ja, ale mi to nesedelo/nesedi - pojmy su prilis volne pouzite az zavadzajuce - a v konecom dosledku to robi zmatok. Potom prisla Kei s omnoho lepsim vysvetlenim, ale teraz ked citam co pisu ostatni, neviem veru ktore je spravne a chyba zjavne nie je len v mojom aparate. Ale ze to bolo velmi slusne napisane 6.
22.06.2013
jurinko
Teraz by som sa mal tajuplne odmlcat a nechat historiu, nech si s interpretaciou poradi, ako vie (a mozno sa kochat tymi panfilozofickymi paralelami, ktore tam niekto objavi :-D ). Ale kedze som otvoreny clovek, tak musim povedat, ze to Adhara pochopila spravne. Spora samu seba vnima ako pupok sveta, pizza je jej novym svetom a vojsko su bakterie, ktore, kedze ziju vsade, su na pizze ako doma :-) A tam moja pochvala Adhary konci, pretoze to, ze sa rozhodla vybrat si za namet svojej poviedky (!!!) do Ceny (!) Fantazie (!!) mikrosvet (!!!), predsa neznamena (!!!), ze ma nan patent (!) ;-) Cielom tejto poviedky ani nebolo prezentovat prevratny napad. Je to oddychovka. Akurat niekto pise rad poviedky z pohladu jazveca ( ;-) ) a niekto z pohladu o dost drobnejsich tvorov. Precitajte si poviedku Grrvrrng (hoci nemam rad jesitnych autorov, ktori hovoria iba o sebe a aj sami seba odporucaju:-) )
22.06.2013
jurinko
Ale tie galakticke vysvetlenia sa mi pacili. Je na tom pekne vidiet, ako si sam citatel formuje dielo, ktore cita :-)
22.06.2013
Kei
No hej, dostala ma pizza a pleseň... tým sa asi nebudem chváliť XD
Ale rozhodne je to scifi, lebo ten študent musel byť mimozemšťan. (Chcem vidieť obyčajných študákov u ktorých stihne pizza splesnivieť. Možno keby šlo o zdravú výživu, jogurt s probiotikami, ovsené vločky a pod.)
23.06.2013
jurinko
Kei, tak to si nevidela nas intrak ;-) Nedojedene dva trojuholniky, sup to do chladnicky. Po tyzdni to niekto objavi za flasami s, ehm, ionovymi napojmi (:-D) a uz je chlpata, jak zakon kaze (tie chladnicky totiz asi nikto neumyval asi nikdy, takze boli ako Petriho miska, uz len nejaky kultivacny material tam chybal). Preto sme mali vsetko balene (najlepsie vo flasiach :-D) a chodili jedavat von, ani sme nevarili :-) Inak, ozaj, tato poviedka je tu najma preto, lebo bolo v cakacke malo poviedok a ja, ked nie je co pridat, tak pridavam moje starsie a menej ambiciozne diela (cize haluze). Nie vsetky moje pridane prispevky take su, ale niektore su prave take - vhodne ako oddychove citanie medzi dalsimi poviedkami, s ktorymi chcu autori dobyt svet (resp. tuto stranku, aby som zas nebol megaloman). Co neznamena, ze ich nemam rad a nestojim si za nimi, iba to, ze su to haluze na pobavenie :-)
23.06.2013
Kr4b
Odo mňa 9. Od začiatku je čím ďalej tým jasnejšie o čo ide, ale aj tak si posledný odstavec úplne zabil :D Najlepšia inšpirácia ide z toho skutočného sveta.
23.06.2013
Kr4b
Mám otázku, možno to tu niekde je, ael nechce sa mi hľadať. Ako dlho trvá, kým sem nahodia pridané poviedky? Počul som, že aj vyše mesiaca, tak len dúfam, že to nie je pravda :D
23.06.2013
Ester Magyarová
Zaujímavé. Ale rovnako ako pre Williama, ani pre mňa to nie je moja šálka kávy. Ale bolo to dobre napísané. Ako som si to tak čítala, prišlo mi to také vážne, čo sa mi dosť na teba nezdalo, pretože predtým som si čítala niektoré tvoje poviedky a rozhodne "vážne" nie sú :D a potom som si to prečítala a aha, jasné :D Ale inak fajn na odľahčenie :)
23.06.2013
Kei
Jurinko: aj haluze na pobavenie treba, neviem si to bez nich predstaviť a keby boli všetky takéto ako táto tak som spokojná. Aj keď som to pochopila inak, zdanlivo vážnejšie (zdanie klame :) ), stále som to brala ako oddychovku, len vo vesmírnych rozmeroch XD Intrák... keď som šla za mojimi známymi, tak prvá otázka bola - nepriniesla si náhodou lupienky či tyčinky? Skrinky prázdne, chladnička povysávaná, najbližšie čo pripomínalo jedlo boli omrvinky okolo klávesníc XD
23.06.2013
Puf
Kr4b, podla mojich skusenosti trva uverejnenie niekedy kratko, niekedy dlho, niekedy velmi dlho a niekedy velmi velmi dlho. Mesiac je len "dlho". Ale kedze Jurinko pise, ze neni co zobnut, tak sa hadam zmestime do dlho a nie velmi velmi dlho :)
23.06.2013
jurinko
Zajtra mam v plane pridavat poviedky, takze vsetkym, ktori su uz teraz v cakacke, pride automaticky mail s datumom publikovania. Pred dvoma tyzdnami tam nebolo nic, uvidime, co tam bude zajtra a kolkata v poradi bude Kr4bova poviedka ;-)
23.06.2013
kAnYs
Zrecyklovana pointa v novom kabatiku :) Keby to od teba nebola druha poviedka na podobnu temu bolo malo by to vacsia hodnotenie. Grrvrrng sa mi pacilo velmi. Prekvapilo ma to :) Toto mi pripada preprate. A nielen to. Grrvrrng mal dialogy, napatie, romancu (lol ale ano), malo to dej. Toto bolo iba faktualne rozpravanie udalosti, nemastne neslane a unavne. 4.
24.06.2013
kAnYs
Uz aj ja pisem ako hotentot, no dobre. To je tou pol nocou.
24.06.2013
mayo
na Grrnvrrng som uz nekomentoval, lebo to bola 4 roky stara diskusia, tak to napisem sem. pri tamtej poviedke sa mi fest pacil prave ten religiozny rozmer, ktory mal este ovela viac zahmlievajuci efekt, takze to vysvetlenie na konci bolo este o cosi udernejsie (hoci som uz aj vtedy od asi 3/4 tusil ze v tom bude nejaka zrada :) som zvedavy kolko poviedok podobneho typu Ta este napadne v buducnosti. neobavam sa, ze by sa mi mohli nejak velmi rychlo prejest ;)
24.06.2013
mayo
a este poznamka odveci. na nasom intraku som prvy krat v zivote videl plesnivy caj, dufam ze aj posledny. (caj akoze kvapalinu v pohari, nie plesnivy sacok).
24.06.2013
Puf
Plesnivy caj? Normalka... ale moje no1 su plesnive ponozky :P
24.06.2013
jurinko
kanys, mas recht. Inak, tato diskusia sa ubera pomerne zaujimavym smerom :-D Mne raz splesnivela cela taska na notebook v skrini. Plastove okna a vysoka vlhkost = nasa spotreba Cillitu Bang, Sava a pod. bola asi balenie mesacne.. Ale do nepouzivanych skrini sme sa pozreli az tesne pred stahovanim. Ten polyester mal pekny biely kozusok :-)
24.06.2013
Puf
Dobree :D Ja mam v zbierke este aj plesnive kozene jazdecke cizmy, ale to asi splesnivela ta vrstva hnoja na nich, tak neviem ci sa to rata.
24.06.2013
Puf
Ale raz som otvorila v skolskom labaku chladnicku, ktora bola otocena dvierkami k stene asi dvadsať rokov... vzdala to uz aj plesen, ale vratila som sa spat do detstva pri pohlade na socialisticke znacky jogurtov, termix a prastare acidko (jeej, take nam rozdavali v skolke!) a potom nejake velmi zauimave vzorky hmyzu, lariev, stebla trav, a niecoho neidentifikovatelneho, co si plavalo alebo bolo uz len prisusene na dne vo flastickach od presnidavky. Normalne tema na poviedku!
24.06.2013
andrej android praznovsky
Cital som pri nedelnom obede na telefone, dokonca som cakal co mas prichystane a na konci som sa schuti zasmial /nastastie ma nenaplo/. Uz tam chybala len ta bakteria v podvazkoch s tej reklamy na pozadi so skladbou "Touch me".Kedze to bola oddychovka s ucelom pobavit , vyslo to na 100 percent a nevadi ze si nas skaredo vodil za nos:)))))
24.06.2013
jurinko
Puf: Normalny habitat :-D andrej: dik :-)
24.06.2013
Aldeberan
ja som ocakaval nejaku seroiznu space operu a ty takto. Hanba ti. Ako si pisal v diskusii, oddychovka, tazko sa hodnoti.
27.06.2013
andrej android praznovsky
:)Nabuduce by si mohol napisať o podlhovastej hnedej bytosti co sa tlaci zahadnym tunelom bez sance ze niekedy uvidi denne svetlo, citatel by sa s no vzil a poplakal by si nad jej beznadejnou situaciou a potom by priletela pointa, ty si normalne zalozil subžáner, to by bolo pribehov so stastnym koncom...
28.06.2013
andrej android praznovsky
Bolo by to inak zaujimave mať takuto sekciu volala by sa napriklad Kraťas, alebo Twister /akoze sa pointa zmeni/ a boli by to kratke pribehy s premakanym prostredim a zabitym koncom,alebo by ten koniec bol seriozny ,napr. Juriko tovja poviedka by sa skoncila bez studentov ,ale v komente by bolo vysvetlene ze ta pribeh napadol ked si zbadal pizzu s plesnou. Pekny pribeh a pobavenie na zaver.
Puf: Ty mas uz podla poledneho prispevku napadov na celu sagu , mas tam vlela narodov , pekne prepracovane vstahy, keby tam bol este 10rocny hamburger z mcdonaldu , ten by bol akoze imunny voci plesni /co aj skutocne je :)))))/ teda smrtiacej nakaze z vesmiru pradon.
28.06.2013
jurinko
Andrej, ta tema nie je uplne nespracovana. Precitaj si moju poviedku Grrvrrng ;-)
29.06.2013
Puf
andrej praznovsky: v casoch, ked bola ta chladnicka zatvorena sme sa na hamburgery mohli iba pozerat vo filmoch. Ale pozoruhodne je, ze este stale fungovala!
30.06.2013
andrej android praznovsky
PUF:) mas pravdu, ta chladnicak Calex vsak?
30.06.2013
Puf
Joj, to si uz nepamatam, ale boli vtedy aj ine?
30.06.2013
mayo
no, napriklad taky Samsung uz od 70-tych rokov tiez vyrabal chladnicky (a este telky a kalkulacky), neviem vsak ci sa dovazali aj na Slovensko.
30.06.2013
stopjak
Mám rád takéto vážne mienené témy, ktoré sa na záver zvrtnú v humornú pointu.
Mňa to pobavilo, aj keď som už prečítal niekoľko poviedok s rovnakým námetom. Najbližšie k tomu bola asi poviedka, ktorú si pamätám ešte z detských čias o zániku civilizácie na nejakej planéte, kde sa na konci odhalil obraz myslím že ovečky v tráve na Olympe, ktorú kvárila nejaká choroba. Tú vyliečili, čo malo za následok zničenie celého vesmíru kdesi na subatomárnej úrovni. Neviem, či si to pamätám presne.
Každopádne toto tu bolo napísané veľmi zručne a zábavne. Dávam 7.
02.07.2013
jurinko
Dakujem stopjak, som rad, ze pobavilo :-)
02.07.2013
Lonardo
vcelku zaujímavé, celý čas som čakal vysvetlenie toho čo to "vedomie" vlastne predstavuje a záver ma naozaj prekvapil, prekvapil príjemne.Navyše sa to dobre čítalo, tých par minút venovaný tejto poviedke určite neberiem ako stratené:)
10.07.2013
Adhara
Stopjak: No zbohom. :-( Ten obsah poviedky, čo si napísal, znie skoro do bodky ako obsah poviedky, ktorú som minulý rok poslala do CeFa v presvedčení, že ide o extrémne originálnu myšlienku. Pred jej napísaním som čítala iba jedinú poviedku o mikrosvete, ktorá ale tému poňala o dosť inak, ako tá moja. Nevedomá zhoda s už napísanými dielami – najhoršia nočná mora autora.
10.07.2013
mayo
dramatickejsie by mohlo byt, keby ta civilizacia zila na steble travy a ocakavala prichod velkeho bieleho monstra, nicitela svetov, opisovaneho v legendach :)
10.07.2013
andrej android praznovsky
http://sivychytal.sk/wp-conten t/uploads/f9566a4f0463b2876c5e d76563f7a8e8.jpg
:)))))))) Jurinko, nedalo mi :)
22.08.2013
jurinko
To mal byt ilustracny obrazok! :-D (Asi by prilis rychlo odhalil pointu, ale celkom to sedi na ten opis :-) Dik ;-) )
24.08.2013
Ak sa chcete zapojiť do diskusie, musíte najprv poviedku ohodnotiť.