Liou Cch’-sin: Problém troch telies + Temný les

Túto trilógiu som si prečítala na odporučenie a neoľutovala som. Zhodnotím však len prvé dva diely, pretože zhruba v strede tretieho sa zmienené klady začnú vytrácať a s koncom nie som veľmi spokojná. Ostatne, koniec druhého dielu je veľmi uzavretý a čitateľ môže pokojne končiť aj ním.
Adhara
Podporte scifi.sk
Vedci na celom svete z neznámych príčin páchajú samovraždy. Na internete sa objaví podivná intelektuálska hra, ktorá ukrýva viac, než sa na prvý pohľad zdá. Životom zlomená, mnohonásobne zradená žena dostane príležitosť pomstiť sa celému ľudstvu. Obyčajný, ničím nedôležitý astronóm získa prostriedky na to, aby si splnil svoje najkrajšie sny…
Z týchto a ešte mnohých ďalších ľudských príbehov a línií sa skladá výpravná sága Spomienka na Zem. Medzi jej najväčšie klady zaraďujem obrovskú šírku záberu a príbehu, v ktorom nazrieme nielen do hlbín dejovej línie, ale aj do jej rozličných zákutí. Pre niekoho možno zbytočné odbočky, pre mňa znak vyváženosti a hĺbky. Hoci čitateľ vďaka početným odborným výkladom nezapochybuje, že číta hard sci-fi, autor zároveň necháva široký priestor aj humanitným témam a jednotlivým postavám. Príbeh v sebe miestami nesie až poéziu, priam lyrické opisy sveta a hlboké pocity. A hoci moja čitateľská potreba po pochopení postáv a vžití sa do nich nebola naplnená úplne (a v treťom diele už vôbec), snaha o vyváženie tohto príbehu je až šokujúco úspešná.
Problém tří těles. Prvé české vydanie (Host, 2017)
Problém tří těles. Prvé české vydanie (Host, 2017) / Zdroj Disclaimer
U Liou Cch´-sina máte skrátka pocit, že sa vyzná v rozličných témach a odvetviach. V matematike, fyzike, informatike, politike, sociológii, psychológii, histórii, astronómii… a hoci v tej poslednej som odhalila nejaké medzery, pred tretím dielom ešte vyznievali ako súčasť zámerného umeleckého prispôsobenia reality. Aj napriek nim, ba dokonca vďaka nim, však paradoxne môže laik pochopiť, že skutočný vesmír nefunguje ako v Star Treku. Toto je fikcia stojaca na znalostiach. A čo sa ostatných vymenovaných odborov týka, v nich ma autor o svojej znalosti problematiky presvedčil. Popritom všetkom si našiel priestor aj na ďalšie línie a posolstvá. Napríklad silne ekologický motív, ktorý sa nesie najmä prvým dielom. A najviac ma zaujala pasáž, ktorú by ste v príbehu o medzihviezdnej vojne očakávali asi najmenej – o tvorbe literárnych postáv. So všetkým, čo autor o tejto téme napísal, nadšene súhlasím.
Nasleduje menší spoiler.
O čom je ale hlavný príbeh? Priznám sa, že keby mi niekto vopred vyzradil zápletku jednou vetou, vyhlásila by som, že to si teda jakživ neprečítam. No uznajte: na ľudstvo sa chystá útok mimozemšťanov z Alfa Centauri! Tento čaj bol už rozličnými autormi prevarený toľkokrát, až z neho zostávala len čistá voda. Autor Spomienky na Zem však túto do nemoty obohranú tému poňal tak originálne, až by som neverila, že je to vôbec možné. Začal už len samotným dôvodom, prečo natoľko technologicky vyspelejšia civilizácia, že ovláda medzihviezdne lety, nemá nič lepšie na práci než terorizovať nejaké úbohé neškodné ľudstvo. V x predchádzajúcich sci-fi uveriteľný dôvod proste chýba. Tu sa však tejto záležitosti venuje v podstate väčšina prvého dielu. A komu by nestačilo, dovysvetlenie nachádza v ďalších. Ba bola som ochotná prehltnúť aj fakt, že sústava Alfa Centauri v skutočnosti vôbec nevyzerá tak, ako ju Liou Cch´-sin vykreslil.
Hēi'àn sēnlín - Plagát - české vydanie
Hēi'àn sēnlín - Plagát - české vydanie / Zdroj Disclaimer
Téma stretu s mimozemšťanmi v sebe ukrýva celý rad klišé pascí. Ako môžu ufóni vyzerať, keď v nespočetných dielach sa už objavili azda všetky kombinácie počtu rúk, očí a chápadiel? Akú môžu mať technológiu, aby bola veľmi vyspelá a odlišná od našej? Podrobnejším odpovediam na tieto otázky sa však autor šikovne a nenápadne vyhne. Ale to málo, čo v týchto dvoch dieloch prezradí, znie neotrepane a sľubne. Ďalším inovatívnymi prvkom sú pasáže opísané z pohľadu mimozemšťanov. Ako všetci správni záporáci, ani títo nie sú zlí len preto, že by boli zlí. A na rozdiel od bezpočtu útočných mimozemšťanov iných autorov nie sú neohrození. Nájdeme u nich strach z ľudstva, ba aj súcit s civilizáciou, ktorú sa chystajú vyhladiť. Podobne ako v ľudskej spoločnosti, aj v spoločnosti Trisolarčanov – tak si hovoria – sa nachádzajú odlišné názory na túto vojnu.
Oveľa viac priestoru však autor, pochopiteľne, venuje ľudskej spoločnosti. A v nej sa autorská pestrosť prejavuje najlepšie. Ľudstvo sa dozvie, že o pár storočí nastane invázia na Zem, proti ktorej (znova z dobre vysvetleného dôvodu) nemá prakticky žiadnu šancu. Ako to zmení spoločnosť? Aké názory, smery v myslení sa objavia, ako sa budú ďalej štiepiť, aké účinky bude mať toto zistenie na ekonomiku? To všetko je tu vcelku realisticky vykreslené. Spolu s vývojom kultúry a technológií, čo sa napriek náročnosti týchto tém autorovi podarilo podať neotrepane a uveriteľne.
Veľa priestoru dostane aj Je Wen-ťie, ktorá celý medzihviezdny konflikt spôsobila. Jej životný príbeh s mnohými odbočkami, ktoré s inváziou priamo nesúvisia, možno pre niekoho vyznie zbytočne podrobne. Uveriteľnú charakteristiku a motiváciu postavy, ktorá zradí celú Zem, ale nie je možné odbiť jedným odstavcom.
Čínske postavy sa mi inak pre ich mená plietli. Našincovi znejú všetci tí Mingovia, Jangovia a Tungovia takmer rovnako. Keďže sa bavíme o celosvetovej kríze, vystupujú tu aj postavy z iných národov, napríklad Američania, no vzhľadom na národnosť autora môžete hádať, kto hrá v celom príbehu prím. Ale čínske mená sú už raz také, nie sme na ne zvyknutí, ale to je náš problém, nie autorov.
Predostretie obrovského množstva tém, postáv a motívov je však dvojsečnou zbraňou. Na jednej strane dodáva príbehu autentickosť, ako by sme nahliadali do skutočných dejín v celej ich pestrosti. Na druhej strane sa ale nedostalo na podrobnejšie vysvetlenie niektorých vecí. Často som sa v duchu pýtala: a čo toto hľadisko? A čo toto? A ako sa obrnil ich vojenský plán proti takejto možnosti? A často som, žiaľ, nedostala odpovede. Je mi jasné, že ak by mala byť zaplátané každá diera v každom uvažovaní v každej postavy, nemali by sme tri knihy, ale minimálne desať. No ja sa pýtam, prečo nie? Čítalo sa to dobre a táto sága má naozaj na to, aby bola ešte výpravnejšou.
Sān tǐ - autor Liou Cch‘-Sin
Sān tǐ - autor Liou Cch‘-Sin / Zdroj Disclaimer
Kým prvý diel, Problém troch telies, vysvetľuje, ako a prečo došlo ku konfliktu, druhý, Temný les, sa ním už priamo zaoberá. A ten sa mi páčil viac. Pravidlá sveta načrtnuté v prvom diele sú neúprosné, o to som bola zvedavejšia, kde autor nájde trhlinku a poskytne ľudstvu šancu. Ako celok je riešenie vcelku vydarené, rušila ma v ňom iba jedna dosť zásadná otázka: Prečo by na niečo také mohol prísť iba jeden jediný človek? Miliardy ľudí vedeli o útoku mimozemšťanov, miliardy mozgov mohli problémom uvažovať nad celé stáročia. A napriek tomu nikto nič? Iste, ak by bežný človek z ľudu prišiel s nápadom, ako mimozemšťanov poraziť, asi by ho vrchní predstavitelia štátov hneď nepočúvali. No máme predsa internet. Mohol by svoje názory šíriť, vybudovať si skupinu zástancov a zmocnieť natoľko, že by taká možnosť aspoň stála za vyskúšanie. Takže príbeh jedného spasiteľa je síce pôsobivý, no nie presvedčivý.
Aspoň ale vidím, prečo iní autori podávajú príbeh útoku mimozemšťanov tak plytko. Čím menej toho prezradia, tým menej sa toho dá napadnúť. Lenže, samozrejme, tým menej hlbokých emócií vyvolajú. A tieto dva diely vo mne vyvolali emócií dosť. Aj napriek tomu, že som s kladnými postavami vždy nesympatizovala, tuho som im držala palce, aby svoj cieľ dosiahli. A tak túto ságu odporúčam všade, kadiaľ idem.
Liou Cch‘-Sin
_
Liou Cch‘-Sin (1964) Počítačový inžinier a najznámejší čínsky autor science fiction. Autor niekoľkých románov a množstva poviedok. Po preklade do angličtiny jeho sága Spomienka na Zem spôsobila senzáciu aj v západnom svete a dostal za ňu aj prestížne ceny ako Hugo a Locus Jeho dielam sa dostalo aj filmových a seriálových spracovaní, napríklad dvojdielny film Wandering Earth podľa jeho poviedky. Problém troch telies má až dve seriálové spracovania - čínske a americké.


Liou Cch‘-Sin - Problém tří těles
Preklad: Aleš Drobek
Vydavateľstvo: Host
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2017
Počet strán: 448
ISBN: 978-80-7577-061-5

Liou Cch‘-Sin – Temný les
Preklad: Aleš Drobek
Vydavateľstvo: Host
Vydanie: prvé
Rok vydania: 2017
Počet strán: 600
ISBN:978-80-7577-172-8

Odkazy:

Adhara

Adhara
Autorka vedecko-fantastických príbehov. Venujem sa tiež písaniu populárno-náučnej literatúry a ďalších žánrov, blogovaniu, recenzovaniu, prednášaniu, výtvarným aktivitám.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB