Ukážka: Ramsay Campbell - Půlnoční slunce

O Ramsayovi Campbellovi ste možno počuli vďaka minuloročnej zbierke poviedok. Vydavateľstvo Golden Dog nám tento rok nachystalo jeho prvý preložený román Půlnoční slunce.
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Půlnoční slunce. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024).
Půlnoční slunce. Prvé české vydanie (Golden Dog, 2024). / Zdroj Disclaimer
Ako ďalší sa v edícii Svetový horor českého vydavateľstva Golden Dog predstavuje britská legenda Ramsey Campbell. Toto rozhodne nie je meno, ktoré by bolo neznáme, na svojom konte má desiatky románov a stovky poviedok a vo svojej tvorbe rozhodne nezaprie, že sa nechal ovplyvniť starými majstrami, akými boli H. P. Lovecraft alebo Ambrose Bierce. Ako poviedkár je relatívne zavedený aj na domácom trhu, Golden Dog ho prvýkrát predstavuje aj ako románopisca.
Ben Sterling privádza svoju ženu a deti do mestečka, v ktorom vyrastal. Na okraji rozsiahleho lesa stojí starý dom, ktorý by mohol byť splnením všetkých ich snov. Avšak zdá sa, že sa medzi borovicami čosi zhromažďuje a trblieta sa v ľadovom vzduchu.

Ramsey Campbell
_
Ramsey Campbell (1946) patrí medzi najväčších žijúcich majstrov literárneho hororu. Narodil sa v Liverpooli a jeho detstvo bolo poznamenané priepasťou, ktorá sa roztvorila medzi rodičmi. Matka trpela schizofréniou a otca uvidel po dvadsiatich rokoch prvýkrát až na jeho smrteľnej posteli. Niet divu, že už vo svojich jedenástich rokoch začal spisovať podivné príbehy a jeho záujem o hrôzostrašnú literatúru ešte vzrástol po tom, čo objavil dielo H. P. Lovecrafta.
Prvú poviedku The Church in High Street (1962), silne inšpirovanú práve Lovecraftom, vydal už ako 16 ročný a dva roky na to mu vo vydavateľstve Arkham House vyšla jeho prvá zbierka. Prvý román The Doll Who Ate His Mother (1976) vydal ako 30 ročný.
Dnes je Campbell jedným z naj uznávanejších predstaviteľov hororového žánru a na svojom konte má vyše štyridsať románov a tristo poviedok, ktorých väčšina je usporiadaných v tridsiatich dosiaľ vydaných zbierkach, vrátane reprezentatívneho výberu }i,Alone With the Horrors} (1993). Akýsi pomyselný prierez jeho tvorby predstavuje zbierka Fearful Implications (č. ako Děsivé důsledky), ktorá sumerizuje 50 rokov jeho tvorby. Spomedzi bohatej románovej tvorby spomeňme aspoň Ancient Images (1989), House on Nazareth Hill (1996), The Hungry Moon (1986), The Count of Eleven (1991) alebo The Grin of the Dark (2007).
Vo svojej tvorbe sa väčšinou vyhýba zbytočným gore efektom, jeho diela sa zameriavajú viac na psychológiu hororu a mnohí kritici ho považujú za prirodzeného dediča H. P. Lovecrafta, ktorého vplyv je v jeho tvorbe cítiť najviac, rovnako ako aj vplyv Argernona Blackwooda, Ambrosa Bierca a M. R. Jamesa. Veľká časť jeho diela sa odohráva v Liverpoole, takže stojí za úvahu, či by snáď mohol byť akousi zlovestnou obdobou hnutia proti tradičnej kultúre, reagujúceho na skupinu Beatles.
Campbell patrí medzi niekoľkonáísobných nositeľov najrôznejších ocenení, spomedzi ktorých spomeňme aspoň World Fantasy Award (4x), Bram Stoker Award (2x), British Fantasy Award (12x) z toho 7x v rámci August Derleth Fantasy Award za najlepší román, International Horror Guild Awards (3x). V roku 1999 mu bol v rámci Bram Stoker Award udelený titul za životný prínos, rovnako ako v 2015 v rámci World Fantasy Award. V 2007 získal ocenenie Living Legend v rámci International Horror Guild Awards. V roku 1999 získal titul Veľmajstra svetového hororu.
V súčasnej dobe žije so svojou ženou a dvoma deťmi v Merseyside, v obrovskom dome z prelomu storočia, ktorý má na pätnásť izieb a pivnicu, do pivnice sa radšej nepozerajte (legie).

Ramsay Campbell - Půlnoční slunce
Pôvodný názov: Midnight Sun (1991)
Vydavateľstvo: Golden Dog
Rok vydania: 2024
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 336
Väzba: mäkká / brožovaná
Preklad: Martin Štefko
Obálka: Michal Březina
ISBN: 978-80-88635-49-9
Termín vydania: 22.2.2024


Vydavateľstvo Golden Dog
Vydavateľstvo Golden Dog Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB