Knižné odporúčania pre spooky season enjoyers

Na rozdiel od slovenského a českého trhu, v angličtine vychádza veľké množstvo rôznorodých hororov a kníh ako stvorených na čítanie počas jesenných mesiacov.
BocianSara
Filmová história scifi
Posledné roky sa čoraz viac zameriavam na horory a temnejšie knihy. Uprostred mája som sa rozhodla sústrediť svoje čítanie primárne na knihy tohto žánru vydané od septembra minulého roku, aby som si rozšírila osobný prehľad. Zároveň som to využila ako príležitosť priniesť vám tieto mini recenzie. Ak nemáte problém s čítaním v anglickom jazyku a máte chuť vyskúšať niečo nové, určite nájdete v tomto článku niečo pre seba.
Už krátky prieskum v rámci pripravovaných vydaní zaplnil môj zoznam veľkým množstvom kníh. Z nich som si vyberala najmä podľa vlastného vkusu a podľa momentálnej nálady. Podarilo sa mi prečítať cez 20 kúskov, na konci článku ale nájdete celý môj zoznam. Prečítané som sa snažila roztriediť do niekoľkých kategórií podľa tém alebo subžánrov. Upozorňujem tiež, že pri pokračovaniach sérií sa môžu nachádzať spoilery na predošlé časti. Určite nezabudnite do komentárov doplniť vaše tipy za tento rok!

Young Adult

Novik, Naomi – The Golden Enclaves (The Scholomance, #3)
The Golden Enclaves - Obálka
Trilógiu o čarovnej škole, ktorá sa vás celý čas snaží zabiť, ukončujeme už mimo nej. El sa snaží spracovať traumu posledných chvíľ pred odchodom odtiaľ, no než to bude možné, musí doriešiť niekoľko záležitostí. Oceňujem rozšírenie sveta aj mimo školy, dozvedáme sa množstvo informácii, ako táto spoločnosť funguje a aké sú základy enkláv. Naozaj drsné scény a myšlienky spolu s adrenalínom nových zážitkov sú príhodným ukončením série a aj keď dej trošičku stratil napätie a tempo predchádzajúcich kníh, stávky sú ešte vyššie. Romantická linka šla bokom a celej knihe dominuje téma, či je v poriadku obetovať jednotlivca pre dobro viacerých a ako sa mení pohľad človeka, ak by mal byť danou obetou alebo nie. Celkovo je trilógia skvelým čítaním o dievčati, ktoré bojuje s očakávaniami spoločnosti a chce zmeniť svet k lepšiemu.
Grace, Adalyn – Belladonna (Belladonna #1)
- - Obálka - Plagát
Anotácia Belladonny ma zaujala ešte pred jej vydaním v zahraničí. Tento prvý diel nájdete už aj v preklade. Zároveň stihlo vyjsť do roka v angličtine aj pokračovanie série. Bola som extrémne nadšená, ako veľmi potešila Belladonna moje tínedžerské srdiečko. Hlavná hrdinka, ktorá sa dokáže rozprávať so Smrťou? Murder mystery, ktoré dokáže vyriešiť len naša hrdinka? Duchovia a strašidelný dom? Výborný sesterský vzťah s novonájdenou sesternicou? Tieto prvky skvelo sadli do môjho čitateľského vkusu. Belladonna je síce knihou určenou pre tínedžerov, no môže zaujať aj starších čitateľov. Záhada úmrtí a detaily Signiných schopností udržali moju pozornosť aj napriek romantickej linke.
Grace, Adalyn – Foxglove (Belladonna #2)
- - Obálka - Plagát
Pokračovanie s názvom Foxglove pokračuje priamo záverečnou scénou Belladonny a Signa sa stretáva s Osudom. Rovnako ako sa jej schopnosti menili v prítomnosti Smrti, získava nové aj blízkosťou Osudu. Ten sa snaží pomstiť Smrti, vlastnému bratovi, za udalosti z ich spoločnej minulosti. Do problémov, ktoré spôsobí, sa zamieša aj Signina sesternica Blythe s vlastným uhlom pohľadu a popri tom všetkom znova hľadáme osobu zodpovednú za vraždu v úvode knihy. Autorka krásne pokračuje v atmosférickej nálade gotického románu s romantickou linkou. Uvidíme ako trilógiu ukončí v knihe Wisteria, ktorá má vyjsť v auguste budúceho roku.

Found footage

Chupeco, Rin – The Sacrifice
The Sacrifice - Obálka
Tropický ostrov je smrteľne nebezpečný a legendy hovoria, že každý, kto naň vkročí, umrie. Zároveň tu prebýva spiaci boh, ktorý dokáže komukoľvek udeliť nepredstaviteľné schopnosti za cenu privedených ôsmich ľudských obetí. Miestni sa ostrovu vyhýbajú, no filmový štáb so známou osobnosťou sa nedajú odradiť a chcú vytvoriť zo zážitku reality show. Po príchode skupiny sa ale takmer ihneď začnú diať nezvyčajné veci. V zemi sa otvorí obrovská diera, uprostred ktorej je v strome vrastená kostra muža, ľudia majú zvláštne vízie. Sprievodcu cudzincom robí miestny chlapec Alon. Pozná detaily kliatby a snaží sa pomôcť časti štábu, ktorá nemá zlé úmysly, prežiť.
Pre mňa bolo neskutočné, ako dokázala autorka popísať ostrov, natáčanie, zachytiť jednotlivé udalosti akoby sa mi v hlave odvíjal práve film subžánru found footage. Možno je kniha určená mladším čitateľom (YA), máme tu aj naznačenú romantickú linku, stále si ale myslím, že napätie bolo jedno z najlepších z tohto výberu a obrazy scén mám v pamäti živé aj po štyroch mesiacoch od prečítania.

Final girl/slasher

Bayron, Kalynn – You're Not Supposed to Die Tonight
You're Not Supposed to Die Tonight - Obálka
Téma, s ktorou sa čoraz častejšie v hororových knihách stretávam, sú priame odkazy na hororové filmy, poprípade na konkrétne prvky týchto filmov. V You're Not Supposed to Die Tonight je naša hlavná hrdinka Charity vedúcou hororového kempu – návštevníci prichádzajú zažiť krvavý slasher na vlastnej koži. Okolnosti sa ale zvrtnú zvláštnym spôsobom a namiesto najlepšieho večera tohto leta musí Charity s kolegami bojovať o vlastný život. Autorka sa zábavným spôsobom pohráva s témou final girl (dievča, ktoré prežije) a prináša nám tínedžerský krvák plný adrenalínu, krvi a vnútorností. Bola som trošičku sklamaná koncom, pretože som mala iné očakávania, no celkovo hodnotím knihu pozitívne.
Jones, Stephen Graham – Don't Fear the Reaper (The Indian Lake Trilogy, #2)
Don’t Fear the Reaper - Obálka
Pokračovanie príbehu knihy My Heart is a Chainsaw je rovnako plné kreatívnych vrážd spojených s odkazmi na horory a hlavná hrdinka Jade sa riadi svojimi poznatkami o final girls. Ako fanúšik Jonesa ako autora som bola nadšená aj touto knihou, pretože jeho štýl spojený s indiánskou tematikou je jedinečný a u nás rozhodne výnimočný. Napriek tomu som presvedčená, že táto séria nebola potrebná a prvá kniha mala zostať samostatným príbehom (vlastne ním aj je). Don't Fear the Reaper je voľným pokračovaním s časovým odstupom od prvej knihy. Stretávame niekoľko postáv vrátane pôvodnej final girl, dejovo máme ale nového vraha a nové problémy, ktoré nijakým závažným spôsobom nenadväzujú na udalosti My Heart is a Chainsaw. Moju plnú recenziu na prvú knihu série nájdete tu
Malerman, Josh – Daphne
Daphne - Obálka
Jediná kniha z môjho zoznamu, ktorú som odložila s rozhodnutím nedočítať ju. Zvyčajne mám hranicu 50–100 strán, tu to bolo dokonca až za polovicou. Dej sa odohráva v malom mestečku (spomenuté aj v zbierke poviedok Goblin), kde si skupinka tínedžeriek z volejbalového tímu povie strašidelný príbeh o Daphne, dievčati, ktoré chodilo na tú istú školu a zomrelo za záhadných okolností. Nepísané pravidlo obyvateľov mestečka je zákaz spomenúť Daphnine meno alebo akékoľvek súvislosti s ňou spojené, pretože po smrti sa stala vrahyňou túžiacou po pomste. Už prvou myšlienkou na Daphne si osoba namaľuje na chrbát terč a stane sa jej obeťou. Členky tímu sú postupne vraždené a hlavná hrdinka vie, že je na rade.
Ani zaujímavý koncept skutočných úzkostí znásobených hraničnou situáciou ma nedokázal zaujať dostatočne na to, aby som prehltla extrémne násilné vraždy popísané do detailov (násilie mi väčšinou v hororoch nevadí, tu to bolo ale zbytočne grafické a podrobne popísané) a scéna, ktorá ma donútila knihu odložiť, bola, ako sa matka musela pozerať na smrť dcéry neviditeľnou silou a nemohla jej nijako pomôcť uprostred úteku z mestečka a reálneho hľadania spôsobu ako ju ochrániť.

Duchovia

Jiang, Ai – Linghun
Linghun - Obálka
Ako by ste reagovali, keby existovala možnosť vidieť znova vašich zosnulých blízkych? Wenqi sa spolu s rodičmi presťahuje do štvrte, kde každý dom dokáže priniesť späť ducha zosnulého príbuzného. Dúfajú, že tak budú môcť znova žiť s jej bratom, ktorý umrel, keď mal 7 rokov. Wenqi si ho takmer nepamätá, no matka je zničená žiaľom, tak opúšťajú svoj predošlý život. Všetko má ale aj odvrátenú stránku.
Táto gotická novela približuje osudy obyvateľov mestečka odrezaných od súčasného sveta technológií pretože narúšajú silu, vďaka ktorej je možný návrat duchov. Vidíme, ako veľmi dokáže pozostalých zasiahnuť smútok, aké je nebezpečné zotrvávať v minulosti a nemyslieť na budúcnosť. Zároveň na dvoroch týchto domov žijú celé rodiny ako bezdomovci, aby mali aspoň malú možnosť splniť si svoje prianie v prípade odsťahovania niektorého z majiteľov. Autorka skvelo zachytila temnejšiu atmosféru, strašidelné až drsné momenty knihy. Jedna z tých kníh, ktorá s vami zostane dlho po dočítaní.

Dark fantasy

Bardugo, Leigh – Hell Bent (Alex Stern, #2)
Hell Bent - Obálka
V pokračovaní Deviateho spolku sa Alex Stern už nesnaží len nájsť svoju cestu v univerzitnom prostredí plnom čiernej mágie a vrážd, ale doslova hľadá chodník do pekla. Pre záchranu Darlingtona je ochotná skúsiť takmer čokoľvek a po krvavom zakončení prvého dielu trilógie nám autorka ponúka iný pohľad na Alexine schopnosti. Vedľajšie postavy z Deviateho spolku –⁠ odvážna Dawes a zásadový Turner získavajú hĺbku a predstavené sú aj nové, celkom zaujímavé postavy a nadprirodzené prvky. Z textu bolo cítiť, že Bardugo má už skúsenosti v písaní neobyčajných fantastických svetov a zároveň vytvára napínavé konce. Celkovo je séria zaujímavejšia a temnejšia, ako som čakala. Žiaľ, o ukončení trilógie zatiaľ nemáme žiadne informácie.

Čarodejnice

Dimaline, Cherie – VenCo
VenCo - Obálka
Príbeh o čarodejniciach, ktoré sa najprv musia podľa proroctva nájsť (čajové lyžičky zo Salemu?!), aby mohli zabrániť vzostupu zla vo forme nesmrteľného muža, malo síce zopár naozaj hororovo napínavých scén, no mňa kniha dostala najmä trópom found family, rôznorodosťou jednotlivých postáv a celkovým posolstvom. Autorka trefne zdôraznila dôležitosť vzťahov medzi ženami.
Určite by som si rada prečítala voľné pokračovanie o hociktorej z postáv, pretože sa Dimaline podarilo z každej jednej vykresliť osobnosť (vekovo aj pôvodom rozmanité). Rozhodne by som sa nenahnevala, ak by sa z VenCo stala séria podobne ako z jej YA dystopie The Marrow Thieves. Neviem, prečo čítanie autorkiných kníh vždy odkladám, keď nakoniec vo mne vzbudia pocit nájdenia nového priateľa v živote.

Cosmic horror

Ruff, Matt – The Destroyer of Worlds (Lovecraft Country #2)
The Destroyer of Worlds : A Return to Lovecraft Country
Lovecraft Country ma už pred rokmi očarilo tým, ako realisticky zobrazilo hrôzy rasizmu 50–tych rokov 20. storočia v USA a zároveň sa pohrávalo s inšpiráciou a kritikou Lovecraftovho diela. Bolo skvelou uzavretou sériou na seba nadväzujúcich poviedok a preto som zostala veľmi prekvapená pokračovaním. Stretávame sa s tými istými hrdinami v novom príbehu, ktorý je už ale rozdelený do knižnej série. Celkovo som veľmi rada, že sa Matt Ruff držal formátu viacerých hlavných postáv a premenil príbeh silno inšpirovaný Lovecraftom na svoj vlastný. Rovnako ako v Lovecraft Country, aj v The Destroyer of Worlds bola pre mňa najlepšou postavou Hippolyta – matka tínedžera, ktorá si zároveň chce plniť sen o cestovaní medzi hviezdami a planétami.
Jemisin, N.K. – The World We Make (Great Cities, #2)
The World We Make - Obálka
Príbeh New Yorku, napadnutého mestom z inej dimenzie, pokračuje a zároveň končí touto knihou. Zvláštne tempo je hlavným náznakom, že séria mala byť trilógiou a nie duológiou. Autorka v doslove vysvetľuje, že sa rozhodla príbeh ukončiť skôr kvôli veľmi nápadným podobnostiam ňou vytvoreného sveta a súčasnou politickou situáciou v USA. Práve táto aktívna kritika bola pre mňa jedným z aspektov, prečo sa mi The City We Became a aj The World We Make páčilo. Celkovo je pre mňa Lovecraft samotný už prežitý a viac si užívam diela ním inšpirované, ale zároveň aktívne pracujúce s jeho odkazom a silným rasizmom/xenofóbiou.
Väčšinu obsahu tvorí pomalé, detailné spoznávanie schopností jednotlivých častí mesta, zámerov nepriateľa, koniec príde nečakane rýchlo a nie je vôbec uspokojivý. Nakoľko je Jemisin naozaj skvelou autorkou, séria Zlomená zem je jednou z najlepších fantastických sérií, aké som čítala, bolo mi veľmi ľúto, že nemala možnosť stupňovať napätie do veľkolepého finále. Stále je kniha solídnou ódou pre New York (a iné veľké mestá), jeho atmosféru a obyvateľov. Moju plnú recenziu na prvú knihu série nájdete tu.
Mohamed, Premee – No One Will Come Back For Us and Other Stories
No One Will Come Back For Us
Zbierka poviedok No One Will Come Back For Us and Other Stories nie je prvým počinom autorky s tematikou vesmírneho hororu inšpirovaného Lovecraftom (séria Beneath the Rising), no forma poviedok s voľným prepojením dovolila autorke pohrať sa s nápadmi bez potreby vysvetľovania zložitých konceptov. Hlavným spoločným prvkom je práve množstvo detailov a kontextu, ktoré necháva autorka na fantázii čitateľa a funguje to dokonale. Je neuveriteľné ako dokázala použiť známe prostredie, postavy, prvky subžánru a vytvoriť z nich nové príbehy s vlastným štýlom a humorom.

Mystery/skutočnosť/spochybňovanie reality

Wurth, Erika T. – White Horse
White Horse - Obálka
Temný horor s indiánskou tematikou ma očaril. Kari, Indiánka žijúca v meste, dostane od sesternice náramok, v ktorom prebýva duch jej matky. Okrem vlastnej minulosti musí ale Kari čeliť aj prebudenému monštru a nájsť jeho spojitosť s matkou. Celkovo sa mi páčilo, ako autorka prepojila súčasný život hlavnej hrdinky – starostlivosť o postihnutého otca po autonehode, vzťah so sesternicou s manželom alkoholikom, snaha nájsť si životný smer – s prvkami indiánskych mýtov, ich života, boj s blížiacim sa monštrom a dokonca so snahou spoznať vlastnú matku, ktorá zmizla ešte v jej detstve. Čerešničkou na torte bola noc strávená v hoteli Overlook, ktorý poznáme z Kingovho Žiarenia. Veľmi svieže strašidelné scény s očakávanou estetikou sa mi páčili aj napriek celkovému pomalšiemu tempu, pretože to mne osobne k danému príbehu sadlo.
Barnhill, Kelly – The Crane Husband
The Crane Husband - Obálka
The Crane Husband je o obeti matky, o chudobe, toxickom vzťahu. Rozprávačom je tínedžerka (v prvej osobe, nikdy nezaznie jej meno), ktorá sa stará o chod domácnosti, mladšieho brata aj rodinné financie. Žijú bez otca, ktorý umrel, a matka by celé dni len pracovala na svojich tapisériách, pretože nikdy naozaj nechcela byť matkou. Práve dcéra prišla na spôsob, ako speňažiť jej diela a urobila z nej známu umelkyňu. Jedného dňa privedie matka domov muža, ktorý vyzerá ako antropomorfný žeriav so zvieracími prejavmi. Nakoľko sa k matke správa veľmi drsne, táto forma je tiež metaforou na domáce násilie a týranie. Mama celý svoj život sníva o slobode od povinností. Táto túžba po slobode je v niektorých aspektoch jeho prítomnosťou znásobená, v iných naopak celý svoj život podriadi jeho požiadavkám. Úplne začne deti ignorovať, neprináša žiaden príjem, snaží sa skrývať znaky násilia.
Spôsob rozprávania pripomína magický realizmus a zároveň si nie sme istí, či sa nová matkina známosť naozaj premieňa na žeriava alebo žeriav predstavuje slobodu, po ktorej túži. Toto prerozprávanie japonského mýtu The Crane Wife pre mňa bolo priemerné a predvídateľné, hoci sa mi páčil autorkin zámer.
Song, Jade – Chlorine
Chlorine - Obálka
Chlorine je spojením príbehu dospievania s prvkami temného znepokojivého hororu. Ren Yu je plavkyňou v školskom tíme už od prvého ročníka, celý svoj život prispôsobila profesionálnemu športu. Jej nadšenie kráčalo ruka v ruke s jej talentom, ktorý v nej spoznal tréner pri nábore a odvtedy sa z nej snažil dostať čo najviac. Celkovo je kniha kritikou nátlaku na mladých športovcov, očakávania na výzor ženských tiel, najmä mladých Aziatiek. Tieto problémy spolu s klasickým životom tínedžera prispievajú k celkovému stresu, ktorý musí Ren znášať. Hororový prvok sa objavuje až koncom knihy, autorka nás k nemu navádza pomaličky. Celý svoj život je Ren presvedčená, že je morskou pannou (sirénou). Dúfa, že sa raz na ňu premení, že sa odbremení od tohto sveta a bude voľná. Rozvíja svoj vzťah so spoluplavkyňou, no zároveň si drží odstup, pretože svoju budúcnosť si s ňou predstaviť nevie.
Ako sa blíži nábor na vysoké školy, zvyšuje sa aj nátlak na jej akademické výsledky aj na výsledky v bazéne, rovnako sa zintenzívia Renine prípravy na premenu. Autorka zámerne necháva na čitateľovi aby si v závere urobil názor na situáciu a na to, čo bolo skutočné a čo len výtvorom Reninej predstavivosti. Za mňa skvelý coming of age príbeh.
Bartz, Julia – The Writing Retreat
The Writing Retreat - Obálka
Hneď na začiatok uvediem, že som pri čítaní tejto knihy celý čas trpela a zároveň som mala potrebu ju dočítať, pretože som dúfala, že ma aspoň niečím prekvapí. Žiaľ, prekvapenia boli, ale nie pozitívne. Svetoznáma enigmatická spisovateľka si vybrala päť adeptiek prestížneho mesačného projektu, aby im pomohla napísať v jej odľahlom sídle najlepšiu knihu ich života. Nakoľko sa okolo Rozy Vallo vytvorilo niekoľko legiend a mýtov, mladé spisovateľky nevedia, čo čakať. Ihneď po príchode musia čeliť zvláštnej atmosfére, chaotickej hostiteľke a vražde. Naša hlavná hrdinka bojuje so spisovateľským blokom, ktorý potrebuje prekonať, aby si zachránila vlastný život.
Úvod knihy bol sľubný, no nepáčilo sa mi, aký spôsob motivácie si Vallo pre svoje hosťky vybrala, ani časť príbehu venujúca sa Alexinmu životu pred týmto projektom. Vystrihnuté scény z Alexinej knihy sa nedali čítať, kontext im mali dotvárať prežívané chvíle, mne nedávali zmysel. Zároveň akosi úroveň prózy nebola v zhode s tým, čo by sme čakali pri knihách o písaní.
King, Stephen – Holly (Holly Gibney #3)
Holly - Obálka
Ja a Stephen King máme komplikovaný vzťah. Sú knihy, pri ktorých zbožňujem každú jednu stránku (séria The Dark Tower, 1982–2012, The Stand, 1978) alebo naopak, ak som skúšala niečo novšie (Elevation, 2018), bola som sklamaná. Aj vďaka tomuto môjmu miniprojektu som sa rozhodla dať novinke Holly šancu. Predošlé knihy, v ktorých sa postava Holly Gibney objavila, som nečítala, ale nakoľko sa jedná o samostatný vyšetrovaný prípad, vôbec mi to nevadilo.
Samozrejme, udalosti z minulosti sú spomenuté, no zároveň aj zbežne vysvetlené, takže čitateľ nemá dojem neznámych vôd. Naopak, ak už Holly poznáte, isto spomienky uvítate. Holly popri vyšetrovaní prípadu stratenej mladej ženy zisťuje, že v oblasti za posledné roky rovnako zmizlo viacero ďalších ľudí. Nakoľko ich na prvý pohľad nič nespája, má to súkromná detektívka naozaj ťažké. King nám tento príbeh rozpráva nielen z jej pohľadu, ale aj z pohľadu samotných únoscov. Autor necháva časť podrobností na čitateľovu predstavivosť a zároveň presne vieme, aký osud obete mali. Páčilo sa mi, ako si Holly s pomocou okolia postupne spájala nitky dokopy a dokonca aj záver bol trefný a hodil sa k tempu knihy.
Upozornila by som, že sa kniha odohráva v čase covidovom a preto veľmi vnímame aj názory postáv na túto tému či vplyv pandémie na medziľudské interakcie. Celkovo som bola príjemne prekvapená a už rozumiem, prečo má stále King toľkých verných čitateľov. Naozaj ovláda svoje remeslo a jeho knihy nepredáva len jeho meno.
Bazterrica, Agustina – Nineteen Claws and a Black Bird: Stories
Nineteen Claws and a Black Bird: Stories - Obálka - Plagát
Zbierky hororových poviedok od juhoamerických autoriek sú pre mňa Crème de la Crème (ľúbim Marianu Enríquez) a táto zbierka nebola výnimkou. Bazterricu som čítala už pred dvoma rokmi (Tender Is the Flesh) a nebola som sklamaná ani teraz. Poviedky sú divoko nápadité, brutálne, trefné. Cez násilie a znepokojenie nám autorka ukazuje komplexnosť ľudského života, zážitky a hĺbku. Veľmi sa mi páči šikovný živý štýl, ktorým autorka dokáže naplniť kratučké texty. Nechýbajú, samozrejme, latinskoamerické reálie.

Literatúra faktu

Vallese, Joe – It Came From the Closet: Queer Reflections on Horror
It Came from the Closet: Queer Reflections on Horror - Obálka - Plagát
Antológia krátkych memoárov alebo esejí, ktorá používa horor ako odrazový mostík k tomu, ako autori uvažujú o svojej queer identite a naopak, ako queer identita mení pohľad na horor. Každá esej sa venuje inému hororovému filmu, ktorý autori analyzujú, či už kritizujú reprezentáciu v ňom, zdôrazňujú vplyv na ich detstvo, poprípade akým spôsobom naňho reagovala spoločnosť. Naozaj je každá esej svojská, nájdeme v nich príbehy o detskej traume, rasizme, smútku, hanbe, ale aj o láske, umení a akceptácii. Naozaj veľmi odporúčam, pretože sa ako čitatelia nedozviete len nové súvislosti k vašim obľúbeným filmom, ale zároveň aj získate inú perspektívu na život.
Dawidziak, Mark – A Mystery of Mysteries: The Death and Life of Edgar Allan Poe
A Mystery of Mysteries: The Death and Life of Edgar Allan Poe - Obálka - Plagát
Aj keď sa táto biografia snažila zo začiatku navnadiť mysterióznosťou Edgarovej smrti, predsa len je väčšina knihy iba spracovaním nových poznatkov o jeho posledných rokoch života. Nie úplne oddychové čítanie, obsahuje veľa detailov z jeho života, no občas sa našli zaujímavé momenty. Ak ste fanúšikom a radi čítate životopisné knihy, smelo do toho. Ak nie, o veľa neprídete.

Top 3 neprečítaných, ku ktorým sa chcem dostať čo najskôr:

McGill, C.E. – Our Hideous Progeny
Our Hideous Progeny - Obálka - Plagát
Neter doktora Victora Frankensteina spolu s manželom chcú pokračovať v odkaze a vedeckom výskume vytvorením vlastného Monštra. V gotickom horore sledujeme ich ambície, morálne otázky a snahu ženy presadiť sa v akademickom prostredí polovice 19. storočia.
Ly, David – Queer Little Nightmares
Queer Little Nightmares: An Anthology of Monstrous Fiction and Poetry - Obálka
Antológia poviedok a básní pretvárajúcich monštrá novým pohľadom. Historicky sú monštrá v hororoch synonymom marginalizovaných skupín (napr. telesné defekty, ale aj LGBTQ+ osoby a pod.) a majú vyvolávať v ľuďoch odpor a strach. Tvory tejto zbierky hľadajú pocit intímneho spojenia, bojujú proti svojmu statusu vyhnanca spoločnosti. Autori posúvajú hranicu trópov, ktoré v minulosti vznikli ako spôsob démonizácie osôb a pýtajú sa, čo znamená byť monštrom.
Grecian, Alex – Red Rabbit
Red Rabbit - Obálka - Plagát
Spojenie honu na čarodejnice a divokého západu. Viac nepotrebujem vedieť.

Celkový zoznam kníh, z ktorých som si vyberala:

Bardugo, Leigh – Hell Bent (Alex Stern, #2)
Barnhill, Kelly – The Crane Husband
Bartz, Julia – The Writing Retreat
Bayron, Kalynn – You're Not Supposed to Die Tonight
Bazterrica, Agustina – Nineteen Claws and a Black Bird: Stories
Cañas, Isabel – Vampires of El Norte
Chen, Mike – Vampire Weekend
Chokshi, Roshani – The Last Tale of the Flower Bride
Chupeco, Rin – Are You Afraid of the Dark?
Chupeco, Rin – Silver Under Nightfall (Silver Under Nightfall, #1)
Chupeco, Rin – The Sacrifice
Cutter, Nick – The Handyman Method: A Story of Terror
Dawidziak, Mark – A Mystery of Mysteries: The Death and Life of Edgar Allan Poe
Dawson, Juno – The Shadow Cabinet (Her Majesty's Royal Coven #2)
Dimaline, Cherie – Funeral Songs for Dying Girls
Dimaline, Cherie – VenCo
Grace, Adalyn – Belladonna (Belladonna #1)
Grace, Adalyn – Foxglove (Belladonna #2)
Grecian, Alex – Red Rabbit
Hannah, Andrea – Where Darkness Blooms
Harrison, Rachel – Black Sheep
Hendrix, Grady – How to Sell a Haunted House
Hollowell, Sarah – What Stalks Among Us
Howard, A. G. – Shades of Rust and Ruin
Jemisin, N.K. – The World We Make (Great Cities, #2)
Jiang, Ai – Linghun
Jones, Stephen Graham – Don't Fear the Reaper (The Indian Lake Trilogy, #2)
King, Stephen – Holly (Holly Gibney #3)
LaValle, Victor – Lone Women
Leede, CJ – Maeve Fly
Ly, David – Queer Little Nightmares
Malerman, Josh – Spin a Black Yarn
Malerman, Josh – Daphne
McGill, C.E. – Our Hideous Progeny
Medina, Nick – Sisters of the Lost Nation
Mohamed, Premee – No One Will Come Back For Us and Other Stories
Moreno–Garcia, Silvia – Silver Nitrate
Novik, Naomi – The Golden Enclaves (The Scholomance, #3)
Orlando, Carissa – The September House
Palahniuk, Chuck – Not Forever, But For Now
Penner, Sarah – The London Séance Society
Ruff, Matt – The Destroyer of Worlds (Lovecraft Country #2)
Sambury, Liselle – Delicious Monsters
Song, Jade – Chlorine
V. Castro – The Haunting of Alejandra
Vallese, Joe – It Came from the Closet: Queer Reflections on Horror
Ward, Catriona – Looking Glass Sound
White, Andrew Joseph – The Spirit Bares Its Teeth
White, Kiersten – Mister Magic
Winning, Josh – Burn the Negative
Wurth, Erika T. – White Horse

BocianSara

BocianSara
Požieračka fantastických príbehov.

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.