My Heart Is a Chainsaw: slasher na indiánsky spôsob

Dali by ste šancu filmovému slasheru prenesenému na stránky knihy? Podarilo sa Stephenovi Grahamovi Jonesovi zopakovať úspech svojej predchádzajúcej knihy The Only Good Indians?
BocianSara
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Stephen Graham Jones nám po roku od vydania úspešnej knihy The Only Good Indians opäť prináša riadnu dávku utrpenia vo svojej novinke My Heart Is a Chainsaw. Kniha si právom vyslúžila označenie autorova pocta hororu, najmä filmovým slasherom. Ako sme uňho už zvyknutí, spája inak tradičné hororové naratívy s kultúrou severoamerických Indiánov.
V malom mestečku Proofrock v americkom štáte Idaho pri Indiánskom jazere prebieha výstavba novej štvrte Terra Nova pre bohatých veľkomešťanov. Zároveň s tým sa začína krviprelievanie, o ktorom spočiatku vie iba naša hlavná hrdinka, maturantka Jade Daniels. K tomu po stretnutí s novou spolužiačkou Lethou Mondragon, krásnou, bohatou a obľúbenou, nadobudla Jade presvedčenie, že stretla hlavnú postavu zo skutočného hororu a potrebuje ju na najbližšie dni a týždne pripraviť. Jade, skrz-naskrz outsiderka, očakáva, že v nadchádzajúcich udalostiach bude skôr pozorovateľkou než priamou účastníčkou – neplánuje spustiť slasherovský scenár ani sa nesnaží stať jeho hrdinkou, posledným dievčaťom (final girl). Chce iba sledovať, ako sa budú nevyhnutné hrôzy odohrávať. S istotou, že nadišiel moment, na ktorý celý život čakala, sa Jade s nadšením vrhá do nebezpečenstva a chaosu. Kým sa hromadia pozostatky znetvorených zvierat a ľudí, osoba stojaca za vražedným besnením zostáva záhadou.
My Heart Is a Chainsaw - Obálka - Obálka anglického vydania
My Heart Is a Chainsaw - Obálka - Obálka anglického vydania / Zdroj Disclaimer
Viac ako polovicu knihy počúvame Jade neustále rozprávať o slasheroch, čo môže niektorých ľudí odradiť. Jej pripomienky a vložené eseje (Slasher 101, domáca úloha pre učiteľa histórie) sú často vtipné a zaujímavé najmä pre fanúšikov spomenutého žánru, ale takéto sledovanie Jadinho života spomaľuje dynamiku príbehu. Toto rozhodnutie bolo zaiste od autora úmyselné. Dokonca zrejme očakával, že čitatelia budú z Jade otrávení, presvedčení, že nestojí za ich čas, a začnú o nej pochybovať rovnako ako jej blízki – samozrejme, že vidí okolo seba prebiehajúci horor, keď je horormi posadnutá a je to z jej strany akýmsi volaním o pomoc. Kniha skvelým spôsobom ukazovala vzťah medzi traumou a hrôzou, hororom. Bola tiež plná smútku, najmä v súvislosti s Jade. Autor si vybral jedinečný a empatický spôsob rozprávania príbehu, keď popri vyšetrovaní vrážd sledujeme každodenný život polovičného indiánskeho dievčaťa bývajúceho s otcom alkoholikom a po pokuse o samovraždu.
Postavy z mestečka, ale aj príchodzí veľkomešťania pôsobili ako živé rekvizity, akoby bolo všetko vopred naplánované, no aj samotná Jade zostáva často prekvapená. Čitateľ nadobudol dojem, že je všetko príliš pritiahnuté za vlasy. Presne ako keď pozerá slasher. Rozsah krvavých jatiek sa z úvodnej intímnej scény pri jazere zmenil na veľkolepé divadlo v závere. Autor sa ničoho neštítil, niektoré násilné scény boli naozaj extrémne. Zároveň analyzoval, aké to je byť domorodým obyvateľom na mieste, kde to nikoho nezaujíma, alebo ponúkol svoj pohľad na neokolonializmus a jeho vplyv súčasné indiánske komunity.
Stephen Graham Jones - Portrét
Stephen Graham Jones - Portrét / Zdroj Disclaimer
Stephen Graham Jones nám ponúkol knihu, ktorá určite nie je čítaním pre každého. Čitateľ očakávajúci klasický horor nemusí byť nadšený zo zmien tempa, rozloženia pozadia postáv a akcie, pretože sa autor rozhodol narušiť zaužívanú štruktúru. Taktiež bol veľmi zvláštny pocit byť v hlave Jade, keď sa musíte sami za seba rozhodnúť, či jej uveríte alebo rozprávanie budete pokladať za jej spracovávanie prežitej traumy. Pre mňa to ale boli všetko dôvody, prečo som si túto knihu užila. Aj keď sú udalosti tejto knihy uzavretým celkom, v septembri sa môžeme tešiť na pokračovanie s názvom Don’t Fear the Reaper (rovnako ako názov ikonickej pesničky od Blue Öyster Cult), ktorého dej sa bude odohrávať štyri roky po skončení My Heart Is a Chainsaw.


Hodnotenie: 90%

Stephen Graham Jones – My Heart Is a Chainsaw
Vydavateľstvo: Titan Books
Jazyk: anglický
Počet strán: 448
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2021
ISBN: 9781789098099

V našich končinách od autora vyšli len dve poviedky v českom časopise XB-1: Loneganovo štěstí (XB-1 2017/12) a Rafael (XB-1 2017/10).

BocianSara

BocianSara
Požieračka fantastických príbehov.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB