Ukážka: Sofia Samatar – Cizincem v Olondrii

Ukážka z románu Cizincem v Olondrii od Sofie Samatar, ktorý býva prirovnávaný k tvorbe Ursuly K. Le Guin...
cyberstorm
Podporte scifi.sk
Cizincem v Olondrii. Prvé české vydanie (Host, 2023)
Cizincem v Olondrii. Prvé české vydanie (Host, 2023) / Zdroj Disclaimer
Fantastický cestopis po fiktívnych krajinách
Syn obchodníka s korením Dževik vyrastal na príbehoch zo vzdialenej severskej krajiny Olondria. Po smrti svojho otca sa práve sem, do vysnívanej krajiny kníh, vydáva za obchodom. Z idylického skúmania miestnych zvykov ho však hrubo vytrhne duch mladej ženy, ktorý ho začne prenasledovať. Podarí sa Dževikovi pred nešťastným mŕtvym dievčaťom uniknúť?
Aj keď sa rozprávanie Dževika z Tjomu o jeho ceste z Čajových ostrovov do tajomnej Olondrie nedá oficiálne zaradiť k ničomu inému ako k žánru fantasy, v mnohých ohľadoch ide o transžánrovú knihu, kde sa báseň v próze stretáva s le-guinovskou etnografickou štúdiou fiktívnych národov či cestopisom nasiaknutým vôňami a farbami Afriky. Predovšetkým je však tento román vyznaním lásky k literatúre, knihám a príbehom a k možnostiam samotného slova.



Sofia Samatar
_
Sofia Samatar (1971) je americká poetka, spisovateľka a pedagogička z Indiany. Jej otcom bol somálsky učenec, historik a spisovateľ Said Sheikh Samatar a matka švajčiarsko-nemecká mennonitka zo Severnej Dakoty.
V mladosti navštevovala mennonitskú strednú školu a neskôr Goshen College v Goshene v štáte Indiana, kde získala bakalársky titul z angličtiny. Nasledoval magisterský titul z afrických jazykov a literatúry na University of Wisconsin-Madison v Madizone vo Wisconsine a v roku 2013 doktorát zo súčasnej arabskej literatúry. V súčasnosti pôsobí ako odborná asistentka angličtiny na James Madison University a aj ako redaktorka literatúry faktu a poézie v časopise Interfictions: A Journal of Interstitial Arts.
Samatarovej prvý román A Stranger in Olondria (č. ako Cizincem v Olondrii; Host, 2023) vyšiel v roku 2013 a získala zaň celé spektrum ocenení, od British Fantasy Award za najlepší román (Robert Holdstock Award), cez World Fantasy Award, cenu Johna W. Campbella za najlepšieho začínajúceho spisovateľa až po Crawfordovu cenu a nominácii na Locus Award za najlepšiu prvotinu. V roku 2016 vyšlo v nakladateľstve Small Beer Press jeho pokračovanie s názvom The Winged Histories.
Z ďalších diel musíme spomenúť poviedku Selkie Stories Are for Losers, ktorá sa v roku 2014 stala finalistkou cien Nebula a Hugo, rovnako ako ceny British Science Fiction Association Award a World Fantasy Award a báseň Apache Chief, ktorá bola finalistom ceny Rhysling Award. V angličtine publikovala niekoľko qasíd (arabských básní) a so svojim bratom spolupracovala na knihe ilustrovaných prozaických básní s názvom Monster Portraits (2018), ktorá sa neskôr stala finalistom Calvinovej ceny.
V roku 2022 vydala svoju prvú knihu literatúry faktu The White Mosque, memoáre o ceste do Uzbekistanu za stúpencami okrajového náboženského vodcu Claasa Eppa, Jr., za ktorou sa prepracovala do finále knižnej ceny PEN/Jean Stein Book Award 2023 a získala cenu Bernarda J. Brommela za biografiu a memoáre (Midland Authors Book Award 2023).
Medzi jej hlavné literárne vplyvy patrí Ernest Hemingway, James Joyce, Virginia Woolf, William Faulkner a Rainer Maria Rilke a tiež somálska mytológia.
Sofia Samatar je vydatá je za amerického spisovateľa Keitha R. Millera, s ktorým má dve deti.

Sofia Samatar – Cizincem v Olondrii
Pôvodný názov: A Stranger in Olondria
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: český
Počet strán: 368
Väzba: mäkká / brožovaná
Ilustrácie a obálka: Kathlen Jennings
Preklad: Jakub Němeček
ISBN: 978-80-275-1565-3
Odkazy:

Vydavateľstvo Host.
Vydavateľstvo Host. Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB