Recenzia: Na naše hracie stoly mieri Hadriánov val

Nielen knihami či filmami a seriálmi je moderný geek živený. Naša prvá recenzia na doskovú hru...
cyberstorm
Podporte scifi.sk

O čo ide?

Historický Hadriánov val postavili okolo roku 122 Rimania na britských ostrovoch, aby ochránili svoje územia pred nájazdmi barbarských kmeňov z územia dnešného Škótska, najmä Piktov. V minulosti išlo o obrovský architektonický počin, ktorého výstavba nielen že trvala niekoľko rokov ale významne zaťažila rímsku ekonomiku i spoločnosť. Nečudo, že boli v jeho blízkosti umiestnené nielen rímske vojenské tábory a légie, ale aj osady zabezpečujúce zásobovanie a kultúrne vyžitie obyvateľov pevností valu.Práve touto ikonickou, 117 kilometrov dlhou antickou pamiatkou sa inšpirovali tvorcovia rovnomennej doskovej hry od vydavateľstva Tlama Games.
V hre Hadriánův val sa zžijete s rolou rímskeho generála, veliteľa valu. Okrem obrany budete musieť zvládnuť aj riadenie rastúceho mesta v zázemí a politické intrigy. Napriek vojenskej tematiky nejde o akčnú a dynamickú hru. Skôr budete musieť taktizovať, vyberať si z rôznych možností tak, aby ste dosiahli najviac bodov spomedzi svojich protihráčov.
Obsah škatule
Obsah škatule Disclaimer

Čo nájdete v balení?

Po rozbalení pomernej ťažkej škatule vnútri nájdete:
Štyri igelitové vrecúška obsahujúce figúrky rôznych farieb: žltých občanov, čiernych vojakov, modrých staviteľov a fialových služobníkov.
Piate vrecúško so surovinami – kameňmi na stavbu valu
Šesť dosiek pre hráčov predstavujúcich val samotný zložených z dvoch kusov: sú na nich vyznačené jednotlivé kolá a miesta pre karty cieľov
Dve objemné hromady papiera po 200 ks: hárky, ktoré slúžia na zaznamenávanie akcií a priebehu hry
Kartičky - karty pre jednotlivých hráčov a karty osudu, ktoré do partie prinášajú prvok náhody
Príprava hry
Príprava hry Disclaimer

Ako sa to hrá?

Hra prebieha v šiestich kolách, resp. počas šiestich rokov. Cieľom je čo najlepšie pripraviť svoje opevnenie na útok barbarov, pričom sa treba starať jednak o fungovanie obrany i o život obyvateľstva v jeho okolí. Na začiatku si vyberáte karty cieľov, fasujete suroviny, potom sa začína samotné hranie. Hráči vykonávajú akcie naraz, a tak kolo atmosférou pripomína školskú písomku, keď každý usilovne premýšľa čmára do papiera. Kolo trvá, až kým sa vám neminú ťahy – nedôjdu vám možnosti, suroviny a figúrky obyvateľov. Na konci každého roku sa dovalia Piktovia a vašu snahu vám „oznámkujú“. Podľa toho, či ubránite celé svoje hradby alebo nie, získate víťazné alebo „trestné“ body.
Po hernej stránke ide o komplexnú eurovku so systémom flip-and-write s množstvom faktorov, ktoré vám umožnia vyhrať... alebo plakať nad rozvalinami po nájazde barbarov. Zo známejších hier pripomína akýsi komplikovanejší mix 7 Divov sveta alebo Cesty korenia. Hrať ju môže 1 až 6 hráčov, pričom sólový režim je, na rozdieľ od mnohých iných hier, veľmi zábavný a dokonca užitočný na začiatku, keď sa Hadriánův val ešte len učíte hrať.
Na internete sa pre tento typ hry zaužívalo označenie multiplayer solitaire. Na rozdiel od iných podobných hier má hráč, pohrúžený do svojej vlastnej taktiky, veľmi malé šance ovplyvniť súpera, podariť sa mu to môže len pri obchodovaní a prieskume. Vyhráva ten, kto nazbiera najviac bodov. Dobré body môžete získať jednak, ak sa na konci kola ubránite, jednak podľa toho, ako sa vám bude dariť plniť zadania z kariet úloh. Zároveň rôzne akcie (napr. postavenie budovy) umožnia získať ďalšie víťazné body za slávu, zbožnosť, udatnosť a disciplínu.
Do hry je zakomponovaný istý stupeň náhody, najmä pri počiatočnom prideľovaní figúrok, či počas útoku barbarských Piktov, avšak omnoho viac záleží na taktizovaní a na práci s obyvateľmi a surovinami. Samotnému mechanizmu niet čo vytknúť. Určite sa oplatí už spočiatku aspoň trocha investovať zdroje do produkčných budov, ako napríklad hotely či dielne.
Solo hra
Solo hra Disclaimer
Hadriánův val sa dá hrať v troch úrovniach náročnosti a obsahuje veľké množstvo možností a kombinácií. Hoci na začiatku sa budete zameriavať len na val a možno sa vám nebude chcieť púšťať do komplikovanejších civilných stavieb na druhom hárku, hra vás k tomu sama postupne navedie. Zistíte, že potrebujete stavať prefektúry, aby ste získali viac surovín, chrámy, aby vám priazeň bohov pomohla vykompenzovať vojenské neúspechy, záhrady, aby ste do svojho mesta prilákali viac ľudí a pod.
Jednotlivé body, ako aj pokrok v stavbe a celkový progres hry si zapisujete, alebo lepšie povedané, zaškrtávate ceruzkou alebo perom v dvoch herných hárkoch. Na prvom nájdete nákres obrannej štruktúry samotnej spolu s tabuľkami víťazných i trestných bodov. Na druhom hárku zasa nájdete spomínané prefektúry, profesie a od nich sa odvíjajúce stavby.

Je ťažké sa hru naučiť?

Zo začiatku sa vám, ako pri mnohých iných hrách, možno bude zdať, že Hadriánův val je komplikovaný. K hre je priložený podrobný 24 stránkový návod, ktorý vysvetlí nielen priebeh hry, ale aj konkrétne modelové situácie. Ak by sa vám niekedy zdal nejasný, pozrite si nejaký návod alebo game-play na internete – našli sme ich dosť a boli pomerne nápomocné. Najľahšie sa však hru naučíte, ak si ju vyskúšate. Dostanete sa do toho rýchlo. Už po prvej hre preniknete do jej tajov, a keď pochopíte piktogramy na hracích hárkoch, do návodu už budete nazerať čoraz menej a menej a zaujímavú hraciu mechaniku si začnete užívať.
Hadriánův val – unboxing video Disclaimer

Trocha kritiky

Krabica je dostatočne pevná a robustná a spoľahlivo ochráni obsah v nej. Herný návod je vytlačený na farebnom papieri a jasne zrozumiteľný, avšak v jednom bode bol trocha zavádzajúci (str. 7), čo sme vyriešili krátkym mrknutím na internet. Po grafickej stránke ide o priemernú hru, kresby Rimanov, Piktov a hracích polí síce nie sú žiadnym umeleckým veľdielom, avšak ani neurazia.
Najväčšie výhrady mám asi k samotným hracím hárkom a systému zapisovania do nich. Jednak jednotlivé piktogramy a označenia na plánoch by si zaslúžili troška zväčšiť, čím by sa predišlo rôznym chybným záznamom. Po druhé, celý systém zakresľovania priebehu hry a jednotlivých bodov na papier nepovažujem práve za najšťastnejšie riešenie. Náprava je ale jednoduchá – stačí hárky zataviť alebo zalaminovať do priehľadnej fólie a máte herné plány na opakované použitie. Ba čo viac, uvoľní sa vám priestor na inserty alebo aspoň nejaké priehradky. Tie totiž z dôvodu množstva herných hárkov v krabici nenájdete, takže vám po rozbalení budú v škatuli hracie kartičky a jednotlivé dosky valu voľne lietať a miešať sa.

Záver: Celkovo možno považovať Hadriánov val za prepracovanú eurovku, ktorú ocenia doskovkárski introverti, no fanúšikovia akčných alebo kooperatívnych hier si ju veľmi neužijú. Na druhej strane je dokonalou hrou pre vyznávačov strategických doskoviek európskeho tipu, ktorí si užívajú ekonomické taktizovanie a kombinácie.

Hodnotenie: 85 %

Pozitíva:
Skvelý sólový variant pre jedného hráča
Intuitívne hracie plány
Výborný euro management
Negatíva:
Papierový hrací plán
Malé piktogramy

Viac o hre:

Za poskytnutú recenznú hru ďakujeme Tlama Games.
vydavateľstvo Tlama Games
vydavateľstvo Tlama Games Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB