Ukážka: Adrian Tchaikovsky – Pěšky na Aldebaran

Dobrej space opery nie je nikdy dosť a Adriana Tchaikovského tež nie. Ukážka z jeho najnovšej vydanej knihy z Planety9.
cyberstorm
Filmová história scifi
Pěšky na Aldebaran. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023).
Pěšky na Aldebaran. Prvé české vydanie (Planeta9, 2023). Disclaimer
Strhujúci príbeh astronauta strateného vo vnútri mimozemského artefaktu.
Volám sa Gary Rendell. Som astronaut.
Keď sa ma ako chlapca pýtali, čím chcem byť, až vyrastiem, odpovedal som: "Astronautom, prosím!" Sníval som o tom, že sa stanem astronautom, študoval a pracoval som ako astronaut. Keď sonda skúmajúca Oortov oblak našla podivnú mimozemskú skalu a bol vyslaný medzinárodný tím vedcov, aby tú záhadu letel odhaliť, stal som sa členom posádky. Myslel som si, aké mám šťastie.
Mal som ešte väčšie šťastie, keď došlo ku katastrofe, náš tím sa rozdelil a zablúdil v nekonečných chladných tuneloch. Ja som nejako prežil.



Adrian Tchaikovsky
_
Adrian Tchaikovsky pôvodným priezviskom Czajkowski (*1972) je britský spisovateľ fantasy a sci-fi. Narodil sa vo Woodhall Spa v Lincolnshire ako syn poľských emigrantov. Zaoberal sa právom, študoval psychológiu a zoológiu. V súčasnej dobe žije v Leedse so svojou manželkou Annie a synom Alexom.
Do fantastiky vstúpil svojou zaujímavo poňatou epickou fantasy ságou Shadows of the Apt (č. ako Stíny vědoucích) o svete poznačenom priemyselnou revolúciou s tak trochu inými obyvateľmi. Miesto klasických fantasy postáv v ňom nájdeme hrdinov inšpirovaných hmyzou ríšou, ktorí síce majú ľudský výzor, ale majú aj vlastnosti ôs, mravcov, modliviek atď. Žiaľ, táto desaťdielna séria sa na domácom trhu veľmi neuchytila (v preklade jej vyšli len prvé tri časti). Spomínaný cyklus neskôr doplnil štyrmi poviedkovými zbierkami zo spomínaného sveta s názvom Tales of the Apt. Nasledovala fantasy séria Echoes of the Fall, pozostávajúca z románov Tiger and the Wolf (2016), Bear and the Serpent (2017) a Hyena and the Hawk (2018), v ktorej mladá vyvrheľka musí spojiť znepriatelené klany aby malo kráľovstvo čo i len šancu proti dávnemu nepriateľovi.
Neskôr opustil vody fantasy a s veľkou vervou sa pustil do science fiction. Hneď prvým scifi románom teraz už trilógia začatá knihou Children of Time (2015) (č. ako Děti času, Triton, 2017) o medzihviezdnom putovaní a hľadaní nového domova pre neľudských potomkov Zeme. Na román neskôr nadviazal knihou Children of Ruin (č. ako Děti zmaru, Triton, 2019) a najnovšou Children of Memory (2022) (č. chystá Triton). V zaujímavo poňatom military science fiction Dogs of War (2017) (č. ako Psí vojáci, Planeta9, 2020), na ktorú nadviazal voľným pokračovaním s názvom Bear Head (2021), popísal kyberneticky vylepšených obrovských psov, využívaných pre bojové operácie. Nasledovala skvelo prijatá epická space opera The Final Architecture, pozostávajúca z románov Shards of Earth (2021) (č. ako Střepy Země, Triton/Planeta9, 2022), Eyes of the Void (2022) (č. chystá Triton/Planeta9) a Lords of Uncreation (očakáva sa v r. 2023) (č. chystá Triton/Planeta9) o boji proti nesmierne mocným mimozemským koštruktom zvaným Architekti. Do sveta Warhammer 40 000 prispel románom Day of Ascension (2022). Z ďalšieho množstva vydaných kníh spomeňme aspoň ešte tie vydané v českom preklade: military novelu Ironclads (2017) (č. ako Ocelová šlechta, Planeta9, 2019) a dystopickú Klec duší (Planeta9, 2020) (originál ako Cage of Souls, 2019).
Adrian Tchajkovsky vydal počas svojho krátkeho pôsobenia celkom impozantný počet diel (27 románov, 10 noviel a niekoľko kratších prác zozbieraných v 6 zbierkach poviedok) a rozhodne nekončí.

Adrian Tchaikovsky - Pěšky na Aldebaran
Pôvodný názov: Walking to Aldebaran (2019)
Vydavateľstvo: Planeta9
Rok vydania: 2023
Vydanie: prvé
Jazyk: české
Počet strán: 180
Väzba: mäkká / brožovaná
Obálka: Gemma Sheldrake
Preklad: Milan Pohl
ISBN: 978-80-88321-80-4
Odkazy:
Vydavateľstvo Planeta9
Vydavateľstvo Planeta9 / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB