Ukážka: Scott Lynch - Lži Lockeho Lamory

Jedno z najlepších mestských fantasy sa vracia späť v druhom vydaní, tentoraz v pevnej väzbe! Ukážku z románu Lži Lockeho Lamory si môžete prečítať práve na našom webe :)
cyberstorm
Filmová história scifi
Lži Lockeho Lamory. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023)
Lži Lockeho Lamory. Druhé české vydanie (Laser-books, 2023) / Zdroj Disclaimer
Vrcholné dielo zlodejskej fantasy a jedno z najobľúbenejších moderných fantasy vôbec…
Camorr, mesto plné kanálov, dláždených uličiek, mostov, priechodov, palácov a chatrčí, bohatstva a chudoby. Život siroty je v tomto tajomnom ostrovnom meste drsný – a často krátky. Mladý Locke Lamora sa však smrti a otroctvu vyhýba a stáva sa zlodejom pod vedením nadaného podvodníka. Bohaté okráda, ale chudobným nedáva zo svojej koristi ani čo by sa za necht vošlo. Všetko si necháva iba pre seba a svoju vernú bandu zlodejov, pre Pánov pankhartov.
Čoskoro sa stáva neblaho presláveným. Ale v tieňoch číha niekto ešte ctižiadostivejší a smrtonosnejší. Tvárou v tvár krvavému prevratu, ktorý hrozí zničením všetkých a všetkého, čo má zmysel v jeho zlodejskom živote, sa Locke zasiahne, že porazí nepriateľa v jeho vlastnej brutálnej hre – alebo pri tom zomrie.
Scott Lynch
_
Scott Lynch (1978) je americký autor fantasy. Narodil sa a prakticky celú svoju mladosť prežil v Saint Paule v štáte Minnesota, odkiaľ sa neskôr presťahoval do štátu Wisconsin. V roku 1996 dokončil strednú školu, štúdium anglického jazyka na vysokej však opustil už po dvoch rokoch. Je veľkým fanúšikom hier, pracoval aj na tvorbe hier na hrdinov, dnes sa im venuje ako zberateľ. Je dobrovoľným hasičom a medzi jeho početnými záujmami má svoje nezabudnuteľné miesto aj štúdium histórie.
Ako začínajúci spisovateľ túžil napísať príbeh, ktorého hrdinovia nebudú disponovať nadľudskými či božskými schopnosťami, chcel rozprávať o obyčajných ľuďoch, ktorí sa s osudom musia pobiť sami za seba. Prial si tiež preskúmať svet kriminálneho podsvetia a exotické prostredie fantastického mesta. A tak vzniklo mesto Camorr a Páni pankharti a s nimi aj obsiahly dobrodružný fantasy román The Lies of Locke Lamora (č. ako Lži Lockeho Lamory), vďaka ktorému sa Lynch okamžite po vydaní ocitol na výslní čitateľského záujmu. Na jeho úspech v roku 2007 nadviazal pokračovaním Red Seas Under Red Skies (č. ako Rudá moře pod rudými nebesy) a neskôr tretím dielom The Republic of Thieves (2013). Na ďalšie časti z jeho plánovanej heptalógie fanúšikovia po celom svete zatiaľ netrpezlivo čakajú, no vzhľadom na zdravotné problémy autora je jej osud neistý.
Scott Lynch aktuálne žije v štáte Massachusetts a je druhý raz ženatý, keď si po prvom nevydarenom manželstve v októbri 2016 vzal autorku fantastiky Elizabeth Bear. (Martin Šust, upravené)


Scott Lynch – Lži Lockeho Lamory
Pôvodný názov: The Lies of Locke Lamora (2006)
Séria: Páni parchanti #1 (Gentlemen Bastards #1)
Vydavateľstvo: Laser-books
Rok vydania: 2023
Vydanie: druhé
Jazyk: český
Počet strán: 488
Väzba: pevná s papierovým obalom
ISBN: 978-80-242-8767-6
Preklad: Roman Tilcer
Obálka a ilustrácie: Benjamin Carré

Vydavateľstvo Laser
Vydavateľstvo Laser / Zdroj Disclaimer

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB