To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.
8HitBoy
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Uplynulý rok bol už tradične bohatý na kvalitnú mangu, vydávanú v českom jazyku. Pozrime sa na tie najzaujímavejšie z nich.

Manga Jókai


Manga Jókai Manga Jókai
Manga Jókai Disclaimer
Príbehy z tejto antológie klasického japonského hororu spísal legendárny naturalizovaný japonský spisovateľ Lafcadio Hearn medzi rokmi 1890 až 1904. Tieto príbehy sa zachovali a v súčasnosti ich prerozprával Brit Sean Michael Wilson, známy svojimi grafickými románmi na motívy literárnych klasík.
V tenučkej zbierke príbehov nájdete sedem krátkych japonských povestí. V nich sa napr. mladá žena vráti ako duch, aby terorizovala svoju rodinu, mladík sa nezdravo zamiluje do podobizne nádhernej dievčiny na obraze, alebo samuraj musí počas noci odrážať útoky desivých bezhlavých monštier. Príbehy sú to nápadité a nadšenca japonskej kultúry musia nadchnúť.

Psycho-Pass


Psycho-Pass 1 Psycho-Pass 1
Psycho-Pass 1 Disclaimer
Príbeh tejto cyberpunkovej mangy, ktorú si zobralo pod patronát vydavateľstvo Dobrovský, pripomenie čitateľovi kultovú sci-fi snímku Minority Report. V tomto svete existuje vševediaci systém menom Sibyl, ktorý každému človeku prideľuje osobný psycho-pass, teda na základe množstva faktorov akýsi index zločinnosti. Úlohou policajtov je na základe týchto výsledkov zabrániť črtajúcim sa zločinom ešte v zárodku.
Hlavný hrdina, inšpektor Šin'ja Kógami sa zapletie do doposiaľ najväčšieho prípadu svojej kariéry, týkajúceho sa obchodovania s ľudskými orgánmi. Podarí sa mu dotiahnuť túto záležitosť do úspešného konca?

Džudžucu Kaisen – Prokleté války


Jujutsu Kaisen (1.) Jujutsu Kaisen (1.)
Jujutsu Kaisen (1.) Disclaimer
Príbeh mladíka Júdžiho Itadoriho, ktorý sa z okultistického spolku dostal až do skutočnej zaklínačskej školy a neustále nad tím visí Damoklov meč v podobe mocného démona Rjómen Sukunu, ktorý ho posadol a síce mu prepožičal časť svojich schopností, ale taktiež z neho urobil stredobod pozornosti zaklínačov, patrí k tomu najzaujímavejšiemu, čo súčasný šónen ponúka.
Dejovo síce možno nie až tak originálny, ale vizuálne a atmosférou nadpriemerný príbeh si určite našiel svoju fanúšikovskú základňu aj u nás. A veru zaslúžene!
Recenziu od Klimsu nájdete tu.

Chci sníst tvoji slinivku


Chci sníst tvoji slinivku Chci sníst tvoji slinivku
Chci sníst tvoji slinivku Disclaimer
Kimi no suizó o tabetai, jeden z najobľúbenejších manga one-shotov vôbec, sa dočkal českého prekladu pod titulom Chci sníst tvoji slinivku. Nenechajte sa oklamať zvláštnym názvom – jedná sa o prekrásnu, silnú romantickú drámu, ktorá nenechá jediné oko suché.
Bezmennému hlavnému hrdinovi do života vstupuje spolužiačka Sakura Jamauči, trpiaca nevyliečiteľnou formou rakoviny pankreasu. Hoci by sa ich okoliu mohlo zdať, že sa k sebe vôbec nehodia, postupne nachádzajú úprimné priateľstvo a Sakura prevráti hrdinov svet kompletne naruby. Postupne spolu spoznávajú najrôznejšie krásy sveta, vedú siahodlhé rozhovory a správajú sa tak, akoby nad Sakurou nevisel neustále nezvratný rozsudok smrti. Nezáleží totiž na tom, ako dlhý život je, ak sa žije naplno, no nie?

Tokyo Revengers


tokyo revengers tokyo revengers
tokyo revengers Disclaimer
Príbeh mladíka Takemičiho Hanagakiho patrí k najpopulárnejším mangám súčasnosti. Jeho bývalá priateľka Hinata a jej mladší brat Naoto umierajú rukami členov obávaného Tokyo Mandži gangu. Takemiči následne zisťuje, že je prenesený do minulosti, konkrétne 12 rokov do minulosti. Tam sa stretáva so svojimi priateľmi, ale i členmi spomínaného gangu. Potom čo zisťuje, že jeho akcie v minulosti dokážu zmeniť prúd udalostí, sa rozhoduje zachrániť Hinatu i Naota. Tokyo Mandži gang však bude oveľa ťažší oriešok, než sa na prvý pohľad zdalo.

Pokoj v barvách štěstí


Pokoj v barvách štěstí (1.) Pokoj v barvách štěstí (1.)
Pokoj v barvách štěstí (1.) Disclaimer
Manga o vzťahu únoscu a unesenej, ktorá je však úplne iná, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Emotívny príbeh dievčaťa menom Sači, ktoré je jedného dňa unesené, avšak pre ňu je oný únos v podstate šancou na nový začiatok. Naša hrdinka je šťastná, že sa jej podarilo uniknúť z jej pôvodného života.
Hoci na prvý pohľad je táto manga plná trigger warningov, jedná sa o prazvláštny slice of life, kedy unesená a únosca vytvárajú zaujímavý neromantický tandem, ktorému sa skutočne darí dosiahnuť šťastie a spokojnosť. Prečo je Sači tak rada, že už nemusí žiť svoju pôvodnú každodennú realitu? To budete musieť zistiť sami!

Tomie


Tomie, obálka Tomie, obálka
Tomie, obálka Disclaimer
Je skvelé, že sa v českom preklade podarilo vydať kompletný omnibus legendárnej záležitosti menom Tomie od Džundžiho Itóa. Poteší aj fakt, že vychádza v preklade vynikajúcej Anny Křivánkovej.
A niečo málo k deju? Pomstychtivý anjel pomsty menom Tomie, ovplývajúci nadprirodzenými schopnosťami vás bude baviť v dvadsiatich krátkych príbehoch, v ktorých sa vždy na niekoho zameria a len tak z roztopaše mu zničí život. Tomie je zlá, zákerná a škodoradostná sukuba a my ju milujeme presne takú, aká je. A to som ešte nespomenul to, ako sa rozmnožuje! Bude to veru poriadne ostrá záležitosť.
Recenzia na Tomie od nášho Jakuba je tu.

Jak jsem se reinkarnoval coby sliz


Jak jsem se reinkarnoval coby sliz #1. Prvé české vydanie (Crew, 2022).
Jak jsem se reinkarnoval coby sliz #1. Prvé české vydanie (Crew, 2022). / Zdroj Disclaimer
Manga vydania sa dočkal aj jeden z najpopulárnejších isekaiov súčasnosti, ktorý budú fanúšikovia poznať azda viac pod anglickým názvom That Time I Got Reincarnated as a Slime. Aj keď sa nejedná na poli tohto subžánru o nič prevratné a čitateľ môže mať dojem, že podobný príbeh už veľakrát videl, Sliz našu redakciu pomerne bavil.
Najzaujímavejší na celom príbehu je samotný svet, v ktorom sa dej odohráva a fakt, že hlavný hrdina a najmä jeho vnútorné monológy sú naozaj zábavné a zaujímavé.
Recenziu od Klimsu nájdete tu.

Chainsaw Man


Chainsaw Man (1.) Chainsaw Man (1.)
Chainsaw Man (1.) Disclaimer
Jeden z najväčších manga hitov súčasnosti sa dočkal aj českého prekladu. Veď radšej neskoro, než nikdy, no nie? V tomto príbehu geniálneho Tacukiho Fudžimota spoznávame mladíka Dendžiho. Ten je chudobný, negramotný a zarába si zabíjaním diablov za pomoci svojho pomocníka, krotkého diabla Počitu. Jeho jediným cieľom je nájsť ženu, ktorá by ho mala rada natoľko, aby mu dovolila pohladiť svoje prsia. A verte či nie, náš Dendži by preto urobil čokoľvek. Dokonca by aj tajomnej vysokopostavenej žene menom Makima sľúbil, že použije svoje schopnosti na zabitie najdesivejšieho diabla všetkých čias.

Black Jack: Chlapec, který zemřel dvakrát a další příběhy


Black Jack Black Jack
Black Jack Disclaimer
Od autora Zprávy pro Adolfa, legendárneho "otca mangy" Osamuho Tezuku prichádza na pulty našich kníhkupectiev jeho ďalší známy príbeh menom Black Jack. V osobe geniálneho chirurga Black Jacka autor, ktorý bol vyštudovaný lekár, využíva všetky svoje medicínske znalosti a rozprávačské schopnosti.
Black Jack je skrátka najlepší chirurg na svete a žiadna operácia preňho nie je príliš riskantná. Necúvne pred nijakou výzvou a riadi sa jedine svojimi, častokrát veľmi pohnutými, pravidlami. Pre nás ako čitateľov je to však jedine záruka výbornej a napínavej zábavy!

8HitBoy

8HitBoy
私の最大の趣味はアジアのポップカルチャーとチェスです。

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Ďalšie články a poviedky v téme Best of 2022

To najlepšie za rok 2022: Anime

Ako to vyzeralo uplynulý rok na poli japonskej animácie? Nanajvýš dobre!

To najlepšie za rok 2022: Manga

Českému a slovenskému trhu s mangou už dlhodobo kraľuje vydavateľstvo Crew. Jeho dominanciu sa v uplynulom roku pokúsili narušiť dve (staro)nové vydavateľstvá. Menovite sa jedná o návrat Zoner Pressu, ktorý sa uviedol zaujímavým kúskom Manga Jókai, ale i o nástup vydavateľstva Dobrovský. To založilo dedikovanú manga sekciu vydavateľstva pod názvom Gate. Neuviedlo sa však zrovna najlepšie, keďže sa jednalo u uponáhľané vydania plné menej kvalitných prekladov a zlej sadzby. Nevadí, vítame ich na trhu a veríme, že trend postupného zlepšovania sa z konca roku si Dobrovský udrží. Ohliadnime sa spolu za rokom 2022 a pripomeňme si mangy, na ktoré budeme v dobrom spomínať.

To najlepšie za rok 2022: komiksy

Spočiatku čisto okrajová záležitoť, dnes už pevná súčasť popkultúry a fantastiky. Komiksy a grafické romány nám jednoducho prirástli k srdcu a ročne sa ich vydá nikoľko desiatok titulov. Takže, ak neviete, po čom siahnuť, prinášame prehľad tých najlepších bublinkáčov za minulý rok!

To najlepšie za rok 2022: Young Adult fantastika

Hoci Young Adult žáner nepatrí medzi tie, ktorým sa primárne zaoberáme, má medzi čitateľmi fantastiky svoje neodškriepiteľné miesto. A preto: najlepšie YA a mládežnícka fantastika roku 2022!

To najlepšie za rok 2022: Horory

Bez hrôzy by to nebolo ono! Najlepšie knižné horory minulého roku!

To najlepšie za rok 2022: Fantasy

Minuloročná nádielka fantasy bola extrémne bohatá a tak sme sa rozhodli počet tých najlepších fantasy titulov rozšíriť. Nech sa páči, najlepšie fantasy knihy minulého roku :)

To najlepšie za rok 2022: Science fiction

V roku 2022 vyšlo obrovské množstvo zahraničných žánrových kníh preložených do českého alebo slovenského jazyka. Z nich Vám ponúkame výber tých najlepších a najzaujímavejších scifíčok.

To najlepšie za rok 2022: Česká scéna

Druhý diel zo série článkov mapujúcich minulý rok vo fantastickom žánri - to najlepšie z domácej českej knižnej scény.

To najlepšie za rok 2022: Slovenská scéna

Prinášame vám prvý článok snažiaci sa zhrnúť to najlepšie vo fantastike za rok 2022. Nech sa páči - to najlepšie z domácej slovenskej scény.