Záznam zo Zimného scifi.skonu je už tiež online

Ak ste premeškali naše vysielanie scifi.skonov naživo, máte možnosť si ho pozrieť zo záznamu na našom YouTube kanáli. Tešiť sa môžete nielen na zaujímavé rozhovory s autormi kníh a komiksov ale aj informáciami zo zákulisia kreatívneho priemyslu a pár tvorivých dielní.
Filmová história scifi
Zimný scifi.skon – už tradičné podujatie organizované našou redakciou – sa toto obdobie nieslo v duchu pohľadu do zákulisia mnohých tvorcov. Koncom novembra počas dvoch dní sme sa tak spoločne možnosť vychutnať si atmosféru conu priamo z našich domácností a užiť si tak opäť raz papučovo stretnutie s ostatnými ľuďmi z fandomovej komunity.
Po otvorení conu sa slova ujal Marek „Páperíčko“ Brenišin, ktorý z pozície lekára a vysokoškolského pedagóga analyzoval fenomén tzv. živých mŕtvych (aka zombií), s ktorými sa v poslednej dobe roztrhlo doslova vrece. Inak – fenoménu sme sa venovali aj v jednom z Nerd Space podcastov, takže viac informácií sa dozviete aj tam. Témam v žánri fantastiky sa počas dňa venovali aj František „Cyberstorm“ Gago, ktorý vo vedeckej prednáške o exoplanétach, Drakeovej rovnici a Fermiho paradoxe rozoberal možnosti nachádzania a foriem života vo vesmíre, a Juraj Malíček, ktorý si zasa posvietil na diery v preklade kánonu fantastiky v českom a slovenskom jazyku. A ak ste chceli vedieť, aké to majú spisovatelia fantastiky v Severnej Kórey, o tom nám vo svojej prednáške povedala viac Elen.
Pre rozhovory sme na tento scifi.skon pozvali Janka Gálika, ktorý odbehol z futbalového turnaja, aby nám porozprával nielen o jeho postoji k fantastike všeobecne, ale najmä o jeho literárnej tvorbe. Nedávno mu vyšiel román Kriedou alebo mečom, ktorého recenziu si u nás tiež môžete prečítať. Zároveň sme boli radi, že pozvanie prijali aj Juraj Vinš a Arter Eniac z komiksového a herného štúdia Nightcall, ktorí pripravujú čoskoro vydanie dema ich prvej veľkej adventúry Lost in the Void, pričom sme neopomenuli ani ich kultovú komiksovú tvorbu.
Workshopy sme v tomto vysielaní zamerali najmä na mikropoviedkovú tvorbu. Redaktorky a víťazky niekoľkých literárnych súťaží Janka „Yaya“ Tabačková a Beáta „B.T. Niromwell“ Takáčová sa venovali tomu, ako uspieť v mikropoviedkových jamoch Poviedky na počkanie. Zároveň sa ilustrátor a komiksový autor Martin Plško rozhovoril o jeho prístupe k tvorbe komiksov, ich koncepcii a zároveň na čo si dávať pozor. Digitálnu maľbu predstavil František Guderna, ktorý hovoril aj o tom, aké je tvoriť pre seba a pre iných a popri tom realizoval tvorivý workshop na zimnú tému (veď, kto by nemal rád hororových snehuliakov). Peter Scholtz, autor stolovej hry Sorcerer a ilustrátor, zasa hovoril o jeho doterajších skúsenostiach z kariéry tvorcu hier a publiku poskytol aj odporúčania, ako realizovať dizajn a produkciu kartových hier.
Z herného súdka sme tento rok načreli najmä do vôd stolových RPG. V prezentácii sme sa venovali hre Fiasco, ktorú sme zasadili do cyberpunkových vôd známeho techno-fantasy prostredia hier Shadowrun. Emocionálna húsenková dráha na seba nenechala dlho čakať a tak všetko končilo pre viaceré postavy v hre vlastne totálnym fiaskom. V Dungeons & Dragons kampani Krutovláda drakov sme sa tentokrát odhodlali na malý špeciálny one-shot, v ktorom sa hráči zhostili postáv ich familiárov a domácich zvieratiek – alebo ste niekedy videli družinu pozostávajúcu z krysy, kvázita, sokola a figovníka? A neraz veru pozerali priamo smrti do očí…
Ako redakcia sme sa vám okrem výborného anime kvízu, ktorý preskúšal znalosti sledujúcich divákov a diváčok z aktuálne vysielaných anime, prihovorili v spoločných debatách v závere každého dňa. Počas soboty sme rozoberali pohľad na rok 2022. V nedeľu sme zasa zhodnotili v Záverečnej celkový priebeh conu a výhľady do budúcnosti.
Záznam z výborne stráveného víkendu si teda nenechajte ujsť – sledovať ho môžete na YouTube kanáli scifi.sk!
A my sa spoločne tešíme na ďalšie scifi.skony v roku 2023.
Hlavným partnerom projektu bol Fond na podporu umenia, ktorý festival podporil z verejných zdrojov. Ďakujeme!

Alexander Schneider

Alexander Schneider
Knižný a filmový recenzent, bývalý porotca súťaže Martinus Cena Fantázie, propagátor a predseda Združenia fanúšikov Babylonu 5 na Slovensku. Scifi, fantasy, horor: Herbert, Holdstock a Lumley.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB