Edičný plán vydavateľstva Laser na rok 2021

Vydavateľstvo Laser včera zverejnilo svoj edičný program na rok 2021
cyberstorm
Podpor scifi.sk 2 % z dane v roku 2024
Vydavateľstvo Laser patrí k stáliciam českého a slovenského SFFH neba a napriek istým problémom je s nami už od roku 1989. Včera im vyšiel nový edičák, tak sa spolu poďme naň pozrieť, čo vy na to?

science fiction
Laser knihy 2021 - scifi
Laser knihy 2021 - scifi Disclaimer
Musíme uznať, že mnohé tituly sa nám veľmi páčia, Najviac zo všetkého sa ako pravoverní scifisti tešíme na Hardcore Monu Lisu, tretí diel Gibsonovej Sprawl trilogy. Kniha síce už raz v češtine vyšla pod názvom Zběsilá jízda, no bolo to pred dávnymi rokmi v divokých deväťdesiatkach a mizerným prekladom. Nové vydanie v edícii Mistrovské díla science fiction bolo sľubované už niekoľko rokov, takže nadšenie a očakávanie je nemalé.
Pri scifi ešte ostaneme, nakoľko v lete vyjde Polibek ocelového větru, druhá časť série Poseidonovy děti od Alastaira Reynoldsa. Kniha nadviaže na minuloročnú novinku Vzpomínka na modrou planetu. Pre tých, ktorí Reynoldsa nedajbože nejakým spôsobom prehliadli, ide o autora ktorého space opery a hard science fiction patria k tomu najlepšiemu, čo bolo na poli fantastiky vyprodukované.
Andy Weirovi, autorovi slávneho Marťana, vyjde v lete nový román Hail Mary o záchrannej misii, ktorá sa tak úplne nevyvíja podľa predstáv.
Laser knihy 2021 - Star Trek
Laser knihy 2021 - Star Trek Disclaimer
Vydavateľstvo Laser ako jediné dosiaľ publikuje knihy z univerza Star Treku. Nebude tomu inak ani toho roku, kedy pokračuje vo vydávaní kníh z tohto prostredia. Okrem už vydaných Voyager – Děti bouře a druhej časti novej série Typhonský pakt – Plamenům navzdory to bude najmä Star Trek: Ex Machina, priame románové pokračovanie prvého ST filmu z 1979 s posádkou pôvodnej USS Enterprise. Okrem toho sa dočkáme tak trocha prequelu k seriálovému Picardu v podobe Picard – Temný závoj, kde posádka Rikerovho Titanu musí na pozadí udalostí predchádzajúcich seriálu učiniť vážne rozhodnutie. Kolekciu Star Trekovských kníh dopĺňa posledná s názvom Discovery – Válka o Enterprise, kedy sa kapitán Pike na pozadí vojny s klingonmi snaží bezpečne dostať vlajkovú loď Federácie domov.
Phases of the Moon: Six Decades of Masterpieces. Obálka limitovaného vydania (Subterranean Press, 2012).
Phases of the Moon: Six Decades of Masterpieces. Obálka limitovaného vydania (Subterranean Press, 2012). / Zdroj Disclaimer
Veľkým lákadlom, aspoň pre mňa určite áno, bude výber toho najlepšieho od Roberta Silverberga. Reprezentatívna zbierka najlepších poviedok a noviel z dielne veľmajstra SFFH vyjde v zime pod názvom To nejlepší ze Silverberga – Příběhy šesti desetiletí. Môžeme sa tak tešiť na viac než dve desiatky poviedok, noviel a esejí z pera autora, ktorý výrazne ovplyvňoval smer fanastiky.

Laser knihy 2021 - fantasy
Laser knihy 2021 - fantasy Disclaimer
Pri fantasy tituloch musíme upozorniť na sériu od Teda Williamsa. Autor, ktorého séria Vzpomínka, žal a trn patrí k tomu najlepšiemu, čo epická fantasy vydala. Koniec koncov, sériou sa nechal výrazne inšpirovať aj George R. R Martin vo svojej stále ešte nedokončenej Ságe ľadu a ohňa. Pred časom Williams rozvinul svoju sériu o sequely, ktoré by mali byť rovnako kvalitné, ak nie kvalitnejšie. V roku 2020 Laser už vydal knihu Srdce ztraceného, knihu, ktorá premosťuje starú a nadchádzajúcu novú sériu. Teraz na ňu nadviaže dvomi časťami knihy Koruna z čarodreva, prvou knihou práve spomínaného nového cyklu v preklade skvelej Dany Krejčové. Neskôr Laser plánuje prihodiť knihu V říši trávy, ktorý v origináli vyšiel dva roky dozadu. Záverečný diel by mal v angličtine ešte len vyjsť a tak sa záverečnej časti Posledného kráľa východného Ardu dočkáme neskôr.
Aby toho nebolo málo, fanúšikov isto poteší aj návrat do sveta Železného druida, a to hneď v dvoch knihách: Rozbitý je v poradí siedma kniha zo spomínanej urban fantasy série, na ktorú mnohí z nás čakali už celkom dlho. Navyše ako dupľu pridajú samostatný román Inkousťák a Pečeťák odohrávajúci sa vo svete druida Attika. A prekvapenie večera – po rokoch sa konečne dočkáme štvrtej knihy Sestreniek s názvom Ztracená od Andrzeja Pilipiuka v skvelom preklade Roberta Pilcha.

noví autori
Laser knihy 2021 - noví autori
Laser knihy 2021 - noví autori Disclaimer
Okrem týchto už zavedených autorov sa k nám dostanú noví, menej známi spisovatelia a nové série, či už militari scifi Do temnoty od Evana Currieho, Mise na planetě od Michaela Mammaya alebo tak troška inú časovku s názvom Jedna zatracená pohroma za druhou od Jody Taylor. Z fantasy pre zmenu Prohnilé království, prvú knihu série The Legacy of Mercenary Kings od Nicka Martella.
Čo dodať na záver? Máme sa na čo tešiť a neviem ako vy, ale ja si idem uvoľniť miesto v knižnici.
Komplet edičný plán a zoznam vydaných kníh nájdete na stránke vydavateľstva Laser.
Vydavateľstvo Laser
Vydavateľstvo Laser / Zdroj Disclaimer

Možno vás zaujme:

cyberstorm

cyberstorm
Fanúšik scifi, knižný recenzent. Poviedkový beta-reader a porotca poviedkových súťaží scifi.sk, koordinátor Poviedok na počkanie.

Súvisiace objekty SFDB

Diskusia

Buď prvý užívateľ a pridaj svoj príspevok do diskusie
 

Zostávajúci počet znakov:

(len pre registrovaných).

Registrovaný užívateľ
Login:
Heslo:
Zachovať prihlásenie po vypnutí prehliadača
Zaregistruj sa, a môžeš dostávať komentáre k témam a článkom, ktoré ťa zaujali.

Súvisiace objekty SFDB